În ultimii patru ani, autoritățile au identificat peste 500 de cazuri în care condamnații din penitenciare au produs alcool artizanal, foto: Photo 116451980 © Enter6 | Dreamstime.com
În ultimii patru ani, autoritățile au identificat peste 500 de cazuri în care condamnații din penitenciare au produs alcool artizanal, foto: Photo 116451980 © Enter6 | Dreamstime.com
29/07/2024
Crima comisă de deținuți beți arată că penitenciarele au o problemă cu alcoolul artizanal. Răspuns ANP la solicitarea PressOne: peste 500 de cazuri constatate
O crimă comisă în celula de numai câțiva metri pătrați a unei închisori de maximă siguranță din România arată nereguli grave în sistemul penitenciar, printre care și consumul de alcool. La Gherla, un deținut a fost ucis de colegii săi de detenție pe fundalul unor neînțelegeri și al consumului de alcool artizanal, iar PressOne a documentat pe larg acest caz. Am cerut apoi explicații suplimentare și date de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
- În ultimii patru ani, autoritățile au identificat peste 500 de cazuri în care condamnații din penitenciare au produs alcool artizanal, după ce au cumpărat zahăr și fructe de la magazinele de incintă din închisori.
- Deținuții au dreptul la maximum 2 kg zahăr/lună cumpărat în pliculețe de câte 10 grame.
- Producerea de alcool în mediul penitenciar este o practică nesancționată de Codul Penal, iar răspunderea deținuților este numai disciplinară.
- La începutul lunii iulie, PressOne a prezentat contextul în care avut loc o crimă în mediul penitenciar, pe fondul consumului de alcool produs chiar în camera de deținere.
Alcoolul, bun interzis în închisori. Deținuții găsesc o altă cale
Potrivit autorităților, metoda la care apelează persoanele private de libertate pentru a obține alcool pe cale artizanală este cea a fermentării fructelor pe care le pot achiziționa în baza drepturilor de la magazinul din incintă.
„În cadrul controlului menționat anterior au fost descoperite o serie de deficiențe în modul de executare a serviciului operativ, dar și a exercitării atributelor de control din partea factorilor responsabili la nivel local”, preciza ANP în luna mai, în contextul în care PressOne a cerut clarificări, după ce un deținut a fost bătut până la moarte și strangulat cu un fir de pescuit, folosit în baia camerei ca picurător într-o instalație artizanală de produs alcool din fructe.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
În celula E 7.25 a Penitenciarului Gherla erau 8 bărbați: cinci condamnați pentru omor, doi pentru tâlhărie și viitoarea victimă, care mai avea câteva luni de executat dintr-o pedeapsă pentru încălcarea ordinului de protecție. Unii dintre deținuții-agresori au băut alcool și erau deja beți. Alcoolul a fost „produs artizanal în mediul de detenție”, au arătat ulterior procurorii.
Cei doi condamnați escortați de trupele speciale înapoi în Penitenciarul Gherla. Foto: Bianca Felseghi
De altfel, în lege se stipulează clar că alcoolul este pe lista bunurilor interzise sau care nu pot fi primite în timpul vizitelor de care beneficiază persoanele private de libertate.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
„Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Cu toate acestea, deținuții găsesc o cale.
Nereguli majore în 9 penitenciare
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Într-un nou răspuns la întrebările adresate de PressOne, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) arată că în perioada 2020-2024, închisorile în care au fost descoperite cele mai multe cazuri de producere ilegală de alcool sunt la Botoșani, Tulcea, Ploiești, Giurgiu, Constanța - Poarta Albă, Arad, București Rahova și București Jilava.
În același interval, în penitenciarele din România a fost găsit alcool produs artizanal în 540 de cazuri. Cei care sunt surprinși în urma perchezițiilor inopinate că au instalații de producere artizanală de alcool în camere sunt sancționați disciplinar, fiindcă astfel de abateri considerate minore nu adaugă nimic la pedepsele dispuse de instanțele de judecată.
Cu toate acestea, alcoolul este un factor declanșator sau favorizant al violenței din mediul penitenciar, așa cum am putut vedea în urma cazului documentat de PressOne la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla (județul Cluj). Un bărbat de 47 de ani a fost ucis în 2023 în baia camerei de către colegii de celulă, care consumaseră masiv alcool produs artizanal în seara dinainte.
Una din întrebările ridicate inclusiv de procurorii care au instrumentat acest caz a fost cum au obținut deținuții alcoolul, care e produs pe cale artizanală are nevoie de un timp considerabil de fermentare?
În răspunsul remis PressOne, ANP specifică faptul că prezența alcoolului în camera de deținere în care s-a întâmplat crima face obiectul unei cercetări interne, dar al cărei parcurs este momentan suspendat până la finalizarea procesului penal.
Ancheta internă preliminară a expus deficiențe în felul în care gardienii au controlat potențialul de risc din cameră și a incapacității lor de a descoperi rețeaua de trafic cu alcool, care este strict interzis pentru consum în închisori.
Principalul acuzat din acest caz, Ionuț Ursz s-a apărat chiar în fața instanței arătând că a coordonat acțiunea de linșare a victimei fiindcă era băut. „Nu trebuia să asculte de mine pentru că eram toți băuți!”, a specificat el. Procurorul de caz a cerut detenție pe viață pentru ambii agresori din acest caz deosebit de grav, dintre care unul avea deja la activ o condamnare pe viață. Sentința va fi dată în luna august 2024.
ANP mai transmite că Poliția Penitenciară are obligația de a permite reintegrarea socială a deținuților, fără să le afecteze drepturile și libertatea de mișcare în cadrul mecanismului de detenție. Conform datelor oficiale, 12.000 de deținuți au ușile camerelor deschise pe timpul zilei, iar 6.000 dintre aceștia merg zilnic la muncă în interiorul și exteriorul penitenciarului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this