Jessica Cozan
Redactor
De când mă știu sunt în mișcare: m-am născut și am locuit jumătate din viața mea în Spania, am copilărit într-o comuna de pe Valea Someșului, apoi m-am mutat în Bistrița, iar acum sunt studentă la Jurnalism în Cluj. Nu am crezut în destin până când nu mi-am dat seama că relația pe care o am cu scrisul e singurul lucru care mă face să mă simt fericită. Scriu la facultate, scriu acasa, chiar și când dorm visez că scriu. Sunt o mare iubitoare de animale, sunt pasionată de echitație și de oamenii buni cu povești de viață interesante.
Anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv. Ce face România pentru persoanele care suferă de tulburări de alimentație?
România nu poate să-și ajute tinerii care au tulburări de alimentație. Nu există niciun centru de tratament dedicat lor, așa că cei puțini care își și conștientizează problema fac eforturi de unii singuri pentru a se trata. Printre ei este și Paula, care la Majorat cântărea doar 43 de kilograme, la 1.70m înălțime.
Kidibot, platforma online care îi ajută pe copii să țină pasul cu școala
Kidibot, inițiativa Asociației StartEvo, a ajuns la aproximativ 20% din școlile din România, iar principiul după care funcționează platforma este simplu: dacă copiii oricum petrec mult timp online, platforma încearcă să redirecționeze o parte din acest timp către activități educaționale, pentru a-i atrage spre citit și spre studiul disciplinelor școlare și nu numai - precum matematică, informatică, gramatică, astronomie, geografie și chiar educație financiară.
„Pregătiți pentru viață”. Ce faci când statul român te crește și apoi te aruncă în stradă?
Anual, aproximativ 3.500 de tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului. Mulți dintre ei nu sunt pregătiți pentru viața pe cont propriu. Un ONG îi ajută să reușească asta.
“My school can be cool”. O școală așa cum o vrem noi
“My school can be cool”, un program dezvoltat de Asociația De-a Arhitectura, le permite copiilor să transforme singuri, prin propria viziune, spațiul în care învață.
Raiffeisen Comunități. A început înscrierea pentru concursul de granturi pentru proiecte de educație non-formală (P)
Pe 30 iunie 2022 au început înscrierile de anul acesta pentru granturile nerambursabile în valoare totală de 500.000 lei, pentru 10 proiecte de educație non-formală pentru organizații non-guvernamentale și instituții publice de învățământ.
„Cum să-ți dai tu sângele bun la alți oameni?” Tinerii care încearcă să convingă românii să doneze mai mult sânge
PressOne a încercat să afle de ce, după nenumărate campanii și apeluri la donare de sânge, și chiar o mobilizare generalizată în cazul unor situații tragice precum incendiul de la Colectiv, camerele de donare sunt, în continuare, goale, și a vorbit cu tinerii care încearcă să schimbe acest lucru.
Anna și Olga. Povestea sopranelor din Odesa pe care războiul le-a adus pe scena Operei din Cluj
Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko s-au născut în orașe diferite din Ucraina, la zece ani diferență. Pasiunea comună pentru muzică le-a adus împreună, în orașul-port Odesa. După două săptămâni de război, Anna și Olga au decis că trebuie să plece din Ucraina. Au ajuns la Cluj.
„Cum îți mai faci planuri dacă îți bate un război la ușă?”. Războiul din Ucraina prin ochii generației Z
Cum vede generația Z războiul din Ucraina? PressOne a stat de vorbă cu câțiva dintre acești tineri, liceeni și studenți din România, pentru a afla ce înțeleg ei din acest război, ce impact are asupra vieților lor și care cred ei că sunt cauzele lui.
Trei ore pe zi de machiaj. Poveștile adolescenților români care își sacrifică anii de liceu ca să arate ca vedetele de pe Instagram (2)
O treime din adolescente spun că atunci când se simt prost în privința corpurilor lor, Instagram le face să se simtă și mai prost. Rețelele de socializare continuă să facă victime prin algoritmul lor, care scoate la suprafață doar cele mai “perfecte” fotografii și personalități, surprinse mereu în forma și în starea cea mai bună.
De la Snapchat la bisturiu. Cum ajung tinerii la operații estetice din cauza filtrelor de pe social media (1)
O treime din adolescente spun că atunci când se simt prost în privința corpurilor lor, Instagram le face să se simtă și mai prost. Rețelele de socializare continuă să facă victime prin algoritmul lor, care scoate la suprafață doar cele mai “perfecte” fotografii și personalități, surprinse mereu în forma și în starea cea mai bună.
„Am fost doar un nume pe ecran, care a trecut neobservat.” Facultatea online: intră toată lumea, scapă cine nu mai poate
Învățământul online a fost văzut ca o măsură de mare nevoie, dar de scurtă durată. Ei bine, decizia nu a fost una care să țină puțin. Foarte mulți tineri sunt acum în anul doi de facultate fără să fi avut o zi de cursuri fizice. Acestea sunt experiențele studenților bulversați, povestite chiar de ei.
Sărbători și livratori: “Mi-a scris fetița acolo: păpușă nu știu de care, căsuță de nu știu ce fel, vrea și tabletă, că așa a văzut la o colegă... E greu”
Cum e viața livratorilor care îți aduc acasă cadouri de Crăciun și mâncare în preajma sărbătorilor?