Context
Platforma CONTEXT este un start-up media independent care își propune să crească și să extindă comunitatea jurnaliștilor de investigații din România, să scoată la lumină corupția, crima organizată și fraudele de orice natură prin publicarea de investigații jurnalistice.
Context.ro. Legiunea lui Georgescu: cine se bate în instanță pentru candidatul Rusiei
Un ONG care face propagandă pro-rusă, o avocată susținută de Noua Dreaptă, o clientă a DNA și asociația avocatului care a eliminat interceptările SRI din dosarele penale sunt aliații lui Călin Georgescu în instanță.
Context.ro: Banii sistemului pentru fiul lui Călin Georgescu. Clubul său de tenis din Herăstrău, finanțat de firme de stat
Clubul a primit acces la terenuri ale statului român într-una dintre cele mai scumpe zone ale Bucureștiului.
Averile și integritatea parlamentarilor-candidați. Topul parlamentarilor cu cei mai mulți bani în conturi, care candidează din nou
O deputată de Iași are două milioane de euro în conturi și câteva zeci de mii în criptomonede. Un fost ministru, client al procurorilor DNA, a parcat un milion de euro în bănci. Iar actualul ministru al Sănătății are puși deoparte pentru zile negre 600 de mii de euro. Vezi în text cine sunt ceilalți parlamentari cu conturi grase.
Averile și integritatea parlamentarilor-candidați. Latifundiarii care vor iar în Casa Poporului
Parlamentarii care își doresc un nou mandat vin la pachet cu averi impresionante și trecut controversat. Un senator PNL din Gorj, Ion Iordache, deține peste 1.000 de hectare de terenuri, a câștigat 200 de milioane de euro din contracte cu statul și este asociat cu oameni implicați în dosare penale. În Brăila, un deputat cu zeci de hectare de păduri a scăpat de acuzații penale după o altercație violentă în stradă. În Constanța, un alt parlamentar liberal este legat de o escrocherie imobiliară ce a păgubit zeci de persoane.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
"Dosare personale" pentru jurnaliști și influenceri: Ministerul de Externe a cheltuit 10 milioane de lei pe un soft cu AI care să urmărească dezinformare și "emoții", nefuncțional la un an de la lansare
Ministerul Afacerilor Externe al României a cheltuit 10 milioane de lei din fonduri europene pentru un software bazat pe Inteligență Artificială destinat monitorizării dezinformării și influențării pe rețelele sociale, dar sistemul este încă nefuncțional la un an după lansare. Softul ar trebui să analizeze conținutul online, inclusiv postările jurnaliștilor și influencerilor, și să creeze "dosare personale".
Context.ro: Fentanilul se prepară la fel de ușor ca ciorba. Să ne așteptăm la o epidemie în Europa?
DIICOT a transmis că nu știe câte dosare de trafic de droguri cu fentanil a trimis în judecată în ultimii 3 ani, pentru că „nu deține o statistică pe tipuri de droguri”.
Context.ro: Binomul Geoană-România Renaște. Sediul de campanie, pe două etaje în clădirea mogulilor imobiliari de la ONE
Mircea Geoană duce campania prezidențială dintr-o clădire a mogulilor imobiliari de la One United Properties. Asociația cu care vrea să ajungă la Cotroceni a fost înregistrată într-un imobil al grupului de real-estate de către o rudă prin alianță a fostului secretar adjunct al NATO.
Context.ro: Lupii paznici la oi. Cine sunt cei care trebuie să apere jurnaliștii de procese abuzive: Prietenii baronilor Băluță și Bădălău și un deputat care și-a înscenat răpirea
O instituție osificată în timp, condusă de politicieni și fără acreditările necesare a fost desemnată să ajute jurnaliștii și activiștii vizați de procese de intimidare în instanțe: așa numitele SLAPP.
Geoană și rușii. Șef de campanie pentru adjunctul NATO, partener de afaceri cu un propagandist care-l admiră pe Putin
Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională.
Context.ro: Cum mutilează un milionar patrimoniul istoric din Sibiu, fără autorizații, sub ochii procurorilor indulgenți
Judecătorii sibieni au stabilit că milionarul sibian Jurgen Faff trebuie anchetat până la capăt pentru lucrări neautorizate la o clădire monument istoric din centrul fortificat al orașului Sibiu, deși procurorii au considerat că nu există interes public în finalizarea dosarului. Afaceristul a mai fost inculpat în alte patru dosare similare, tot pentru intervenții fără autorizații sau avize de la Direcția de Cultură.
Context.ro: Stenograme din dosarul Diamantelor. În plin protest împotriva Legilor Justiției, Daniel Tudorache planifica excursii în America Latină: Peru, Columbia și Panama
În februarie 2017, atunci când sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Ordonanței 13 date de Guvernul PSD, Daniel Tudorache planifica vacanțe în America Latină, reiese din stenogramele din „dosarul diamantelor”, în care fostul primar al Sectorului 1 a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Frații Tate au folosit conturi offshore din Caraibe să ascundă profiturile produse de victimele lor. Reacția băncii implicate (ICIJ)
Un nou dosar penal vizează frații Tate, acuzați de trafic de persoane și utilizarea conturilor bancare offshore pentru a ascunde veniturile din activități ilegale. ICIJ și Context.ro au dezvăluit plăți provenite de la o platformă de conținut pentru adulți către conturi ale fraților în bănci din Caraibe. Locuințele lor au fost percheziționate, iar aceștia au fost arestați. Andrew Tate este acuzat de trafic de minori și viol, iar frații sunt implicați în intimidarea martorilor.
DIICOT vs. Presa. Lista dosarelor penale făcute de procurori împotriva jurnaliștilor
DIICOT a hărțuit jurnaliști care investigau corupția și crima organizată, deschizând șase dosare penale în ultimii 10 ani.
Hoteluri, pensiuni și cabane ale politicienilor fără avize ISU și cu risc de incendiu: „Nu sunt în legalitate”
O investigație Context.ro arată că hoteluri, cabane și pensiuni deținute de politicieni sau înalți demnitari precum Dan Radu Rușanu (membru al CA al Băncii Naționale) nu au fost autorizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, astfel că nu e clar dacă sunt sigure în fața posibilelor incendii.