Ilustrație: Delia Dascălu
20/11/2024
Averile și integritatea parlamentarilor-candidați. Latifundiarii care vor iar în Casa Poporului
Un senator liberal din Gorj care vrea din nou în parlament are o mie de hectare de păduri, lacuri terenuri agricole, 200 de milioane de euro din contracte cu statul și parteneri de afaceri cu probleme penale.
Un deputat din Brăila a acumulat zeci de hectare de păduri și a scăpat de un dosar penal după ce s-a bătut în stradă.
Un alt liberal din Constanța a fost afiliat într-un tun imobiliar similar cu Nordis, care a făcut peste 180 de victime și peste cinci milioane de euro daune. Șefa comisiei pentru Apărare din Parlament are peste o sută de hectare de terenuri și a dat cu împrumut peste un milion de euro.
Top 10 parlamentari cu terenuri
Sistemul automatizat folosit de Context.ro a constatat că, în total, parlamentarii candidați au în proprietate peste 2.640 de hectare de teren.
Top 10 parlamentari cu case
Apartamentele, casele, vilele, spațiile comerciale și alte clădiri deținute de parlamentarii candidați se întind, puse cap la cap, pe 150.000 de metri pătrați. Și asta în condițiile în care suprafața medie locuibilă în România este în continuare de sub 50 de metri pătrați pe cap de locuitor. În timp ce media per parlamentar este de 462 de metri pătrați.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Metodologie
- Reporterii Context.ro, Info Sud-Est și PressOne au analizat declarațiile de avere ale senatorilor și deputaților care vor să prindă încă un mandat de parlamentar.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
- 70% dintre ei vor un nou mandat; mai exact, din cei 454 de parlamentari, 324 candidează anul acesta și speră să revină la anul în forul legislativ, unde beneficiază de un salariu consistent, decontări substanțiale și imunitate în fața anchetelor penale (pot fi anchetați doar dacă colegii lor aprobă asta prin vot).
- Ne-am uitat la actualii parlamentari care sunt și candidați, pentru că declarațiile celorlalți candidați au fost depuse cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri. În plus, acestea nu pot fi procesate automat, așa cum am făcut cu cele ale actualilor parlamentari.
- În acest material am analizat averile imobiliare ale parlamentarilor-candidați. Ne-am uitat cine sunt parlamentarii cu cele mai multe terenuri și cei cu cele mai multe case. Am ales să publicăm profile detaliate ale primilor cinci politicieni care au cele mai multe case și terenuri.
- Publicăm în text și integral cu link explicațiile parlamentarilor care ne-au răspus la întrebări.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ion Iordache (PNL), senatorul cu 1.000 de hectare de teren, contracte cu statul și milioane în conturi
Cariera politică a lui Ion Iordache a început la Turceni, orașul unde a fost primar și din a cărui suprafață a ajuns să dețină 15% , conform presei locale. Acum e senator PNL și mai vrea încă un mandat. Candidează tot din partea liberalilor, după ce a trecut prin ALDE și Forța Dreptei.
Averea sa include 11 milioane de metri pătrați de terenuri, adică o mie de hectare, în Gorj și Mehedinți. Are, împreună cu soția sa, păduri, lacuri și terenuri agricole, dar și 64 de hectare de teren intravilan în Turceni, orașul în care „nimeni nu mișcă” în fața lui. Cariera politică nu are nicio legătură cu bunăstarea familiei, spune Ion Iordache: “Toate veniturile sunt dinainte de a fi în politică, inclusiv toate aceste bunuri despre care vorbim și care sunt în declarația de avere(...) Toate au fost cumpărate așa cum cumpără orice om când vrea să-și cumpere un bun”, ne-a explicat politicianul
Însă familia Iordache are în concesiune 57 de hectare de teren primite „la cerere” și în mod îndoielnic. Pentru o parte din suprafață, primăria Turceni a schimbat destinația terenului și a refuzat să prelungească contractul cu asociația fermierilor care pășunau animalele acolo, așa cum a dezvăluit recent Rise Project.
„Aceste bunuri despre care vorbim au fost închiriate/concesionate pe niște sume extrem de mari și asta este foarte bine pentru primărie că a reușit să obțină aceste sume”, a declarat senatorul PNL pentru Context.ro. De fapt, așa cum a scris Rise Project, este vorba de nici 40 zeci de mii de euro pe an pe care o companie fondată de Iordache îi plătește pentru cele 57 de hectare de teren.
Firmele familiei, banii statului și un mic conflict de interese. Doar două firme apar în cea mai recente declarații de avere și interese ale senatorului PNL: Ydail Construct și Greenadel Prod SRL. Prima are, conform datelor centralizate de sicap.ai, contracte de peste 200 de milioane de euro cu statul. Îi aparține acum lui Dragoș, fiul lui Ion Iordache. A doua, Greenadel Prod SRL, e deținută de soția și fiul lui Iordache și încasează bani publici pentru diverse articole: a vândut flori, apă minerală sau materiale de construcții mai multor instituții din județ.
În total, firma a încasat 300 de mii euro din peste 1.500 de contracte cu statul, conform sicap.ai.Tot de la stat, firma a obținut despăgubiri pentru porcii mistreți crescuți pe domeniul de vânătoare al Greenadel, sacrificați din cauza pestei porcine.Presa locală a scris că DNA a făcut audieri în acest caz.
Firmele familiei Iordache au primit și finanțări nerambursabile: Greenadel a primit un milion de euro pentru dezvoltarea firmei prin Programul Operațional Regional, iar Mario Magnum SRL peste 800 de mii de euro de la Agenția pentru Finanțare a Investițiilor Rurale pentru înființarea unei livezi de măr și gutui. Cel puțin o parte din bani au circulat în familie: contractul pentru o parte din lucrările finanțate din fondurile europene nerambursabile a fost semnat cu Ydail Construct.
Nu e primul conflict de interese în care Iordache e implicat: în 2013, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul Craiova după ce a descoperit că primăria condusă de liberal a semnat contracte de peste 800 de mii de euro cu firme la care Iordache era asociat. Dosarul a fost clasat, spune liberalul, pentru că „nu s-a dovedit nimic din acele acuzații.”
Dosarele penale din anturajul lui Iordache. Omul său de încredere, Ștefan Doru
Șandru este trimis în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri, într-un dosar care vizează un contract încheiat cu Consiliul Județean Gorj pentru lucrări de întreținere, reparații și deszăpezire a drumurilor județene, pentru perioada 2016-2020, în valoare de peste 31 de milioane de euro. Licitația a fost câștigată de o asociere din care fac parte două firme controlate de familia Iordache, Ydail Construct și Romstrade SA, care ar fi participat la licitație cu documente false. Într-un alt dosar, conducerea Ydail, inclusiv Șandru, a fost trimisă în judecată pentru evaziune în formă continuată: firma vindea fără acte beton și pietriș. Procesul a încetat în acest an, după ce faptele s-au prescris.
Contactat de Context.ro, politicianul a declarat că, din câte știe, toate dosarele care-l vizau pe Șandru au fost clasate și că „numai cine nu face treabă nu are reclamații și dosare.”
Anul trecut, familia Iordache a preluat postul local de televiziune, TV Gorj, printr-un SRL deținut de Fundația Pro Europa Turceni, unde Iordache a fost președinte,și este administrată de fiul politicianului, Dragoș Alexandru.
Familia Iordache are peste 600 de mii de euro în conturi sau fonduri de investiții și venituri de aproape 400 de mii de euro, din care aproape 200 de mii din dobânzi. La alegerile din 2020, Iordache a contribuit la campania electorală cu 28 de mii euro.
Recent, Iordache și alți trei politicieni liberali au testat cu o brichetă o conductă de gaz.Senatorul a declarat că: „N-a fost periculos, a fost un scenariu pe care l-am pus noi în practică, pentru a atrage atenţia asupra pericolului, pe de o parte, şi asupra irosirii, pe de altă parte.”
- Publicăm aici răspunsurile parlamentarului.
Siminica Mirea (PSD), latifundiara din Olt
Siminica Mirea candidează pentru al treilea mandat de parlamentar pe listele PSD, după ce a fost consilier județean și senator PNL.
Are, împreună cu soțul ei, primarul comunei Crâmpoia din județul Olt, 350 de hectare de teren, majoritatea agricol și forestier. Cei doi dețin și două case: una de 460 de metri pătrați în Slatina și una de 190 de metri pătrați în Crâmpoia, precum și un apartament în Călimănești, Vâlcea. Soții Mirea au trecut prin PDL, PNL și PSD. Au încasat anul trecut aproximativ 50 de mii de euro din salarii și cam tot atât din arendarea unor terenuri și dividende de la o firmă Nu au declarat mașini și nici conturi sau depozite bancare, dar au acordat împrumuturi de peste 70 de mii de euro unei firme pe care o dețin, dar fiicei lor.
În 2015, Ionel Mirea a fost declarat incompatibil de ANI, care a descoperit că era simultan primar și administratorul unei companii. În prezent, familia Mirea are afaceri de peste patru milioane de euro în agricultură și textile. Una dintre firmele familiei, Dinamic Prodcom, a primit 1,8 milioane de euro de la PSD pentru articole vestimentare folosite în campania electorală din această vară și aproape trei milioane de euro pentru campania actuală.
Soții Mirea sunt implicați și în sectorul non-profit, fiind membri ai Asociației Speranța pentru Ziua de Mâine, unde Siminica Mirea e președinte. ONG-ul oferă servicii sociale pentru copii, tineri sau adulți și reprezintă interesele femeilor în Grupul de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea,organizație care a primit o finanțare nerambursabilă de patru milioane de euro pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală a zonei.
Siminica Mirea este Vicepreședinte Biroul Politic al Organizației Județene PSD Olt, iar soțul ei conduce filiala din Crâmpoia a aceluiași partid. Senatoarea face parte din două comisii parlamentare
Siminica Mirea nu a răspuns întrebărilor Context.ro, pe care ne-a rugat să i le transmitem în scris.
Nicoleta Pauliuc (PNL) refuză să spună cui a împrumutat 1,2 milioane de euro
De profesie avocat, Nicoleta Pauliuc deține, în exclusivitate sau în coproprietate, 138 de hectare de teren, în Ilfov și Giurgiu. Senatoarea PNL mai are, împreună cu soțul, și trei apartamente în București, în suprafață totală de 280 de mp, bijuterii și ceasuri de 55 de mii de euro.
A dat cu împrumut peste 1,2 milioane de euro, atât unor firme, cât și unor persoane fizice, majoritatea neidentificate în declarația de avere, iar în conturi a declarat peste 60 de mii de euro.
Familia Pauliuc a avut anul trecut venituri de 80 de mii de euro, din care salariul senatoarei a fost de 28 de mii de euro, restul obținuți din arende, chirii și salariul soțului, de la șase firme.
Soții Pauliuc au și datorii de 80 de mii de euro, în baza unor contracte și promisiuni de vânzare-cumpărare. Senatoarea a precizat că se ocupă de investiții imobiliare de peste 25 de ani, iar o parte din terenuri sunt de fapt moștenite. În privința împrumuturilor, spune că nu e obligată să dezvăluie numele beneficiarilor, dar și că firmele pe care le-a creditat sunt cele la care familia ei deține acțiuni.
Nicoleta Pauliuc conduce Organizația Femeilor Liberale și se află la al doilea mandat de senator, este vicelider al grupului parlamentar PNL și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Pe lângă studiile juridice, Pauliuc a urmat un curs la Colegiul Național de Informații al Academiei Naționale de Informații, unitatea de învățământ superior militar a SRI și cursul de securitate și bună guvernare la Universitatea Națională de Apărare. Soțul ei, Viorel Pauliuc, fost inspector de poliție, a fost arestat în 2004, fiind acuzat de favorizarea unor membri ai clanului Cămătarilor. Într-un interviu pentru Libertatea, Nicoleta Pauliuc a declarat că din dosarul soțului ei ar lipsi probe. Ulterior, a acuzat că a fost victima unei agresiuni intenționate.„Un domn cu o Dacie a intrat intenționat în mașina mea.”
Contactată de Context.ro, Pauliuc a declarat că în continuare crede că Viorel Pauliuc a fost victima unei erori judiciare, dar și că în prezent soțul ei este reabilitat din punct de vedere legal.
- Puteți citi aici răspunsul complet al Nicoletei Pauliuc.
Alexandru Popa (PNL), deputatul acuzat de violență, chestor în Parlament
Este fiul primarului din comuna Cireșu, Brăila, și ocupă locul patru în topul parlamentarilor candidați cu cele mai multe terenuri.
A câștigat în 2020 primul mandat de deputat din partea PNL la Brăila, unde este și șeful organizației locale. La alegerile locale de anul acesta, a pierdut cursa pentru șefia consiliului județean în fața candidatului PSD.
Deține împreună cu soția peste 135 de hectare de terenuri agricole, aproape două hectare în intravilan și o casă. Potrivit declarației de avere, nu are bani în conturi. Anul trecut, Popa a încasat peste 26 de mii de euro salariu de parlamentar, iar soția peste 240 de mii euro din dividende și subvenții. A împrumutat partidul cu peste 120 de mii de euro pe care la rândul său i-a luat cu împrumut de la societatea soţiei
În aprilie 2016, în preajma alegerilor locale, Popa s-a luat la bătaie cu un bărbat în fața unui bar din localitatea Făurei, potrivit unor documentelor judiciare. Totul a plecat de la o controversă legată de alegeri. Actualul deputat a fost acuzat că l-a bătut pe un localnic. Popa, la rândul său, a acuzat că a fost bătut, iar poliția a consemnat că cei doi și-au dat pumni reciproc. Politicianul a scăpat de dosar. Procurorul a decis să închidă cazul pentru că nu a găsit și alte probe în afara declarațiilor de martori care nu au văzut direct bătaia.
Despre altercația în care a fost implicat, spune că totul a fost o invenție. „A fost invenție pentru ca tatăl meu este primar, o invenție a PSD pe care am explicat-o de 1000 de ori. Faptul că m-a dat cineva în judecată i se poate întâmpla oricui, instanţa a spus că sunt nevinovat. În momentul ăsta nu am avut, nu am fost trimis în judecată niciodată pe parte penală, şi nici nu am de gând să fiu”, a declarat liberalul pentru Context.ro.
Presa a mai relatat că și în 2014 ar fi luat parte împreună cu fratele său la un scandal violent într-o discotecă.
Conform HotNews, când era candidat la președinția Consiliului Județean Brăila, a publicat pe Facebook două videoclipuri electorale în care apare la grădinița, apoi la școala din comuna unde tatăl său este primar de mai multe mandate. Contactat de jurnaliști, politicianul a spus că apariția însemnelor electorale „a fost o greșeală a băieților de grafică”.
În septembrie, Popa a fost ales chestor al Camerei deputaților, o funcție care are ca atribuții menținerea ordinii în cadrul sesiunilor parlamentare. Potrivit legislației, chestorii „verifică modul de gestionare a patrimoniului, funcţionarea şi calitatea serviciilor Camerei Deputaţilor”, „exercită controlul financiar asupra cheltuielilor efectuate” sau „asigură menţinerea ordinii în sediul Camerei Deputaţilor”.
Parlamentarul a explicat că averea sa provine în urma afacerilor pe care le-a făcut înainte să între în politică.
- Citește aici răspunsurile integrale ale parlamentarului
Marian Crușoveanu (PNL), deputatul afiliat unui tun imobiliar asemănător cu cazul Nordis
Crușoveanu menționează în declarația de avere patru case, șapte apartamente, șase mii de metri pătrați de clădiri despre care nu menționează destinația lor. Mai spune că singur sau alături de familia sa și alte persoane deține 14 hectare de terenuri agricole, extravilane și în intravilan.
A declarat că este proprietarul a trei dumper Belaz, vehicule industriale speciale de mare tonaj folosite în special în carierele de piatră sau marmură. Are o colecție de bijuterii, ceasuri și obiecte de artă de 64 de mii de euro, 487 de mii de euro în conturi și peste 20 de mii de euro într-un fond de investiții. A donat anul trecut unei persoane nouă bunuri imobile printre care terenuri și apartamente.
Anul anterior a câștigat ca parlamentar 26 de mii de euro și a precizat că soției i-a fost returnat un împrumut de aproape 80 de mii de euro.
E asociat în două firme, iar uneia dintre acestea i-a acordat două împrumuturi în valoare de peste 85 de mii de euro. A mai împrumutat persoane fizice și o altă companie cu peste 1,8 milioane de euro.
Presa a relatat că, în 2008, Marian Crușoveanu a intrat într-o afacere imobiliară care s-a soldat cu un dosar penal trimis în judecată de DNA. În vreme ce era consilier județean PNL, ar fi pus la dispoziție un teren pentru construcția a 16 vile de lux în Mamaia, potrivit evz.ro. Compania Vectra Imobiliare din Constanța, a păcălit 189 de clienți cărora le-a luat banii de avans, între 20 de mii și 46 de mii de euro, și n-a mai construit apartamentele, conform DNA. Tunul imobiliar a fost evaluat de procurori la 5,6 milioane de euro. În 2019, Curtea de Apel a condamnat trei oameni de afaceri la câte șapte ani de închisoare.Cruşoveanu n-a fost inculpat în acest dosar.
Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universității „Ovidius” din Constanţa, deţine şi un master în ştiinţe penale în cadrul aceleiaşi universităţi. A fost consilier judeţean la Constanţa în perioada 2012-2020. Este membru al Camerei Deputaţilor din 2020 şi secretar general PNL Constanţa. Inițial politicianul ne-a spus că ne va răspunde la întrebări, ulterior ignorând solicitările reporterilor.
George Scarlat (PNL), senatorul din Galați cu afaceri cu eoliene și porci
Senatorul PNL George Scarlat este candidatul care deține cei mai mulți metri pătrați de construcții: peste 27 de mii Cea mai mare suprafață o are un spațiu comercial și de producție din localitatea Tulucești, județul Galați, cumpărat de senator în 2020, de 26 de mii de metri pătrați.
Scarlat mai deține, împreună cu soția, o casă și un apartament, dar și peste 16 hectare de teren, tot în Galați.
A mai declarat bijuterii de 53 de mii de euro și cam tot atâția bani declară în conturile de economii.
Pe lângă salariul de la Senat, a declarat 100 de mii de euro primiți ca dividende de la două firme: Șerbănești Livada și Fermsuin SRL, și a împrumutat cu peste 120 de mii de euro alte două firme, Nord Wind Power și Covurlui Wind Power. Cele două companii au început demersurile pentru construirea a două parcuri eoliene. Conform Zf.ro, în 2022, Scarlat declara că proiectul inițiat de Nord Wind va fi cel mai probabil vândut. În Nord Wind, Scarlat e partener cu familia fostului viceprimar din Huși, Romică Lorenț, trimis în judecată în 2015de procurorii DIICOT pentru spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Recent, magistrații au decis rejudecarea dosarului.
E liberal cu acte din 1988 și face parte din conducerea PNL Galați. În CV-ul de la Senat a notat că a fost consilier personal al primarului din Liești, Galați, în perioada 2008-2010. Într-un interviu pentru Adevărul, a recunoscut că primarul era omul lui: „Am ales un băiat din popor, un doctor veterinar, l-am sprijinit și a ajuns primar în Liești, unde am domiciliul.” Cariera politică și cea de antreprenor se suprapun în cazul lui: în mandatul anterior de deputat a făcut parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar acum este membru în Comisia pentru Agricultură din Senat.
Conform site-ului de investigații Snoop, senatorul ocupă funcția de vicepreședinte în Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Familia Scarlat are experiență în ambele domenii: tatăl lui George Scarlat, Maricel, a fost consilier local la Liești din 2004 până în 2012 și din 2020 până în 2021, dar și cel care a pus bazele afacerii cu porci a familiei. În 2012, ANI l-a declarat incompatibildupă ce una dintre companiile pe care le deținea, Floarea Salcâmului, a semnat un contract de câteva sute de lei cu consiliul local din care Maricel Scarlat făcea parte.
Anquetil Karoly Kolcsar (UDMR), patru case, opt mașini și contracte cu statul
De profesie medic veterinar, are peste 600 de mii de euro în conturi și deține 118 hectare de terenuri agricole și intravilane. Are pe numele său patru case, două apartamente și 2.850 mp de spații comerciale. Însă mai deține, împreună cu alte persoane, trei case. Este proprietarul a opt mașini.
A încasat de la Parlamentul României peste 26 de mii de euro, aproape 10 mii de euro din activități agricole și peste 160 de mii de euro de la firma la care este acționar majoritar.
Parlamentarul declară că are datorii de peste 185 de mii euro și a dat cu împrumut 264 de mii de euro unor companii la care e acționar. Are acțiuni la cinci firme, una dintre ele în Ungaria.
Prin trei dintre firmele din România au fost obținute contracte publice de 1,8 milioane de euro. Una dintre companii, denumită Regioturism, se ocupă cu activități veterinare conform clasificării CAEN, dar a livrat și are contracte în derulare pentru furnizare de hrană, majoritatea pentru elevi și preșcolari din Mureș, inclusiv în cadrul Programului Național Masă Caldă. Însă, în trecut, a prestat și servicii de cazare, dar și de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Una dintre autoritățile contractante a fost Școala Gimnazială "Teleki Domokos", la care predă soția sa.
Ca deputat, face parte din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, din Comisia pentru tineret şi sport, dar și din Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. Din anul 2000, potrivit CV-ului public, Kolcsar a fost consilier local al comunei Gorneşti timp de 16 ani, după care a câștigat un loc de consilier județean în CJ Mureș.
Diana-Olivia Morar (Forța Dreptei), 19 clădiri și 13 terenuri
Diana Morar are 45 de ani și tocmai ce încheie un mandat de deputat din partea PNL, în circumscripția Bistrița-Năsăud. În octombrie 2024 s-a alăturat partidului Forța Dreptei.
Potrivit declarației de avere, este proprietar unic sau deține cotă parte din 19 clădiri (apartamente, case sau alte construcții).
Are acțiuni la o companie și a donat, în 2020, 27 de mii de euro PNL.
A fost vicepreședinta și este acum în consilul director al Fundației Culturale Umanitare Henri Coandă, care oferă cursuri postliceale și un liceu particular cu filieră tehnologică. În parlament a fost membră a patru comisii, printre care și Comisia Specială pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției și cea pentru combaterea traficului de persoane. A profesat ca avocat și între 2020 și 2021 a fost Secretar de Stat în Ministerul Justiției.
În 2023, la șapte ani de la începerea acestuia, a depus o cerere de retragere din doctorat de la Universitatea Valahia din Târgoviște.
Diana Olivia Mora, Anquetil Karoly Kolcsar și George Scarlat (PNL) nu au dorit să-și prezinte punctul de vedere.
Acest material face parte din seria Averile și integritatea parlamentarilor-candidați în care reporterii Context.ro, Info Sud-Est și PressOne au analizat declarațiile de avere ale senatorilor și deputaților care vor să prindă încă un mandat de parlamentar. Serialul jurnalistic a fost documentată de către
Reporteri: Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Ana Coman, Matei Capotă, Petruț Iacob, Marionela Toma
Editare: Alex Olaru, Cristian Andrei Leonte
Grafică: Delia Dascălu
Coordonare: Biro Attila
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this