Ilustrație: Delia Dascălu
05/02/2025
Context.ro: Serviciile de informații, Administrația Prezidențială și guvernul au scris și țin la secret planul național anti-dezinformare, care a eșuat
Administrația Prezidențială, serviciile române de informații și guvernul au scris planul național anti-dezinformare în care au promis că vor apăra românii de valurile de manipulări de pe rețelele sociale. Documentul n-a fost publicat oficial, detaliile planului sunt secrete, iar implementarea pare a fi un eșec. Am încercat să aflăm cine și ce a făcut și am descoperit că statul luptă cu dezinformarea cu o pagină de net unde un AI citește știrile și pune muzică. Am mai aflat și că Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit milioane de lei să lupte cu dezinformarea în Africa de Sud și America Latină, dar nu în România.
- Combaterea dezinformării face parte din Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024.
- Calendarul implementării planului anti-dezinformare este un “document clasificat secret de serviciu”.
- Cu strategia de contracarare a dezinformării pe hârtie, guvernul a luat decizii în baza unor informații false, virale pe internet.
- “O parte dintre liderii politici și partidele noastre preferă să încerce să folosească situația haotică existentă și mecanismele dezinformării, mai degrabă decât să le combată” – expert în combaterea dezinformării.
Peste 65% dintre români credeau, în 2022, că pandemia de Covid-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii, în timp ce Strategia Națională de Apărare a Țării pentru 2020-2024 prevedea un plan de combatere a dezinformării elaborat de mai multe instituții ale statului. Documentul (pe care îl puteți vedea integral la finalul articolului) are 16 pagini și este denumit Strategia Națională de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.
Guvernul susține, într-un răspuns transmis Context.ro în ianuarie 2025, că planul de luptă contra dezinformării este „un proces în curs de derulare”, iar calendarul implementării este un „document clasificat secret de serviciu”.
Strategia a fost scrisă de Administrația Prezidențială, Cancelaria Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, MAE, MApN, MAI, STS, SRI și SIE. Din răspunsurile oficiale primite de Context.ro rezultă că nici o organizație nonguvernamentală nu a fost consultată în timpul procesului.
Citește continuarea pe Context.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this