Doctor Cezar (centru) își etalează fizicul și abilitățile sportive. „Dacă nu doare, nu contează”, spune el. Captură foto via Youtube
Doctor Cezar (centru) își etalează fizicul și abilitățile sportive. „Dacă nu doare, nu contează”, spune el. Captură foto via Youtube
19/06/2024
Apostolii slăbitului. Cine sunt și cum își fac banii doctorii care dau sfaturi despre nutriție, deși nu au specializare în domeniu
În ultima lună, PressOne a analizat conținutul mai multor influenceri-doctori fără competențe în nutriție care dau sfaturi despre alimentație, mișcare, slăbit, psihologie și relații intime.
Doi dintre cei analizați, Doctor Cezar și Doctor Mihail, reprezintă fețe diferite ale aceluiași fenomen, nutri-influencereala: dacă unul e anti-sistem și face afirmații senzaționaliste, celălalt e relativ precaut și atent la cultivarea unei imagini de doctor respectabil. Amândoi, însă, au dat halatul de doctor pe lumina reflectoarelor și folosesc popularitatea din social media ca locomotivă pentru alte afaceri.
Citește aici prima parte a acestei serii: Sfaturi de nutriție pe TikTok. Doctorii-vedetă care-ți spun ce să mănânci și când să nu mănânci, pentru a evita cancerul
*În elaborarea acestui articol, PressOne s-a folosit de expertiza profesională a Dr. Mihai Niculescu, MD, PhD (CEO și fondator Advanced Nutrigenomics, S.U.A.). Opiniile acestuia au fost obținute fără discutarea unor persoane anume, ci dintr-o perspectivă de principiu. De aceea, în afara textului citat, perspectiva PressOne nu reprezintă în mod necesar și opiniile Dr. Mihai Niculescu.
Nutri-influencereala ca locomotivă pentru alte afaceri
Într-un interviu acordat PressOne, cercetătorul Mihai Niculescu îndeamnă publicul nutri-influencerilor să fie atent dacă scopul conținutului pe care-l consumă este doar de a informa sau este și despre a vinde ceva. Poate fi un produs sau o anumită filosofie de viață.
La Doctor Cezar, ideologia personală și afacerile sunt interconectate. De exemplu, bărbatul a publicat mai multe clipuri în care vorbește despre importanța microbiomului intestinal. În ele se regăsesc atât elemente ce fac parte din viziunea lui asupra medicinei (prevenire, nu tratare), cât și reclame la suplimente alimentare care ar conține tulpini de bacterii intestinale.
„Eu sunt Cezar, un medic pasionat de remedii naturale și găsirea căilor reale către vindecare”, se prezintă medicul într-un astfel de clip.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Iar prin acest material, realizat și cu sprijinul Omni Biotic, îți voi arăta ce este, ce roluri are microbiomul în organism și de ce disbioza, adică microbiomul dezechilibrat, poate fi una din multiplele cauze de îmbolnăvire”, continuă el imediat după, promovând suplimentul probiotic ca pe-o metodă de însănătoșire a florei intestinale.
Mihai Niculescu crede că un specialist adevărat - în alimentație sau orice alt domeniu - nu amestecă mesajele informative cu cele care au rolul de stimula curiozitatea pentru un anumit produs. „Reclama trebuie făcută separat”, susține cercetătorul român.
Una este când când doctorul/dieteticianul îți spune în privat - ținând cont de istoricul medical și particularitățile organismului tău - că ai putea încerca produsul X pentru problema Y, alta e când același produs X este promovat către sute de mii de oameni despre care influencerul nu știe absolut nimic.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
De aceea, spune Niculescu, un specialist cu prezență publică nu ar trebui să vorbească niciodată despre certitudini, pentru că știința lucrează cu probabilități, și nici nu va oferi soluții universale, precum postul intermitent sau consumul de probiotice după ureche.
Într-un interviu acordat PressOne, Doctor Cezar se apără spunând că în clipul respectiv nu vorbește doar despre suplimente și brand-uri, ci și despre alimente bogate în probiotice - murături, brânzeturi fermentate, măsline și ciuperci. „Iar activitatea mea online, ca să pot să o susțin, este ajutată de niște sponsori care produc și produse sănătoase”, justifică bărbatul decizia de a colabora cu producătorul de probiotice.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Chiar și așa, cercetătorul Niculescu e de părere - fără a se referi la Cezar - că reclamele de tipul acesta sunt apanajul unor specialiști care au lăsat „ștacheta deontologică” jos.
„Sau, dacă nu sunt specialiști, pur și simplu nu-și dau seama că un mesaj care ține de medie - da, în general e bine să consumi probiotice - ar putea ca unora să le fie inutil și să dea bani de pomană pe probiotice. Sau chiar să le facă rău”, continuă expertul.
„Multă din experiența mea vine din afara medicinei”
„(...) eu sunt și antreprenor și multă din experiența mea vine din afara medicinei și poate de-asta sunt așa, mai atipic”, recunoaște Doctor Cezar în podcastul lui Doctor Mihail, Boabe de cunoaștere. Registrul Medicilor din România îi dă dreptate: la ora actuală, Amititeloaie nu mai figurează ca medic cu drept de practică. Explicația vine chiar de la el, într-un clip postat la începutul anului:
„(...) deoarece nu mai sunt dispus să prescriu medicamente conform protocoalelor standard, am decis să-mi încetez activitatea la cabinet și să nu-mi mai reînnoiesc adeverința de liberă practică.
Până când nu va exista și o secțiune pentru cei care fac muncă de prevenție și educație pentru sănătate, nu văd de ce aș mai face parte dintr-o organizație în care nu mă mai regăsesc”, susține el. Până la ora publicării acestui articol, bărbatul încă figurează ca Doctor Cezar pe toate platformele social media.
„Titulatura de medic, diploma de medic eu o am. Să știi că m-am gândit să nu mai zic «doctor». Pentru că etichetele sociale, șabloanele, nu mă mai interesează. Da, din punct de vedere al brandingului, titlul de doctor ajută. De-aia își pun unii stetoscopul după gât, e demonstrat în studii de manipulare”, ne mărturisește Cezar într-o conversație telefonică.
În autobiografia de pe site-ul personal, rândurile referitoare la experiența medicală sunt puține la număr și dedicate congreselor internaționale la care a participat și anilor de formare din Timișoara/Iași - unde spune că a luat parte la „intervenții spectaculoase” precum implantul de stent. Într-un interviu acordat pentru PressOne, Cezar susține că a lucrat mai întâi în unități de primiri urgențe, apoi la terapie intensivă, iar un an și jumătate a cochetat cu electrofiziologia.
Doctor Cezar și Doctor Mihail au o dezbatere despre consumul de vitamina C. Captură foto via Youtube
„Care înseamnă să introduci niște catetere de la nivel arterelor până la nivelul inimii și să prăjești acolo niște circuite în caz de aritmii, de fibrilație atrială, extrasistole. E domeniul din cardiologie de cea mai înaltă specialitate, cel mai greu de înțeles. Iar cardiologia este un domeniu dintre cele mai dificile din toată medicina.
Am studiat lucruri în amănunt, în detaliu, am dat zoom. Și mi-am dat seama că nu acolo e răspunsul și am dat zoom out. Am lucrat puțin, de altfel. Nu pot să să zic că am avansat, dar am cochetat cu asta și mi-am dat seama că nu e de mine, că nu acolo e sănătatea”, își rezumă Cezar cariera medicală, invocând, de asemenea, abuzuri și nereguli pe care le-a observat când lucra în sistem.
„Eu nu m-am mai îmbolnăvit din 2014”
Reușitele antreprenoriale par, la rândul lor, spectaculoase. Cezar deține o sală de fitness din Iași, Vivertine, unde cel mai ieftin abonament lunar costă 350 de lei. În 2022 și 2023, sala a înregistrat o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei și un profit de aproape 2 milioane. Ambele reprezintă o creștere substanțială față de 2020, an în care Cezar devenea activ pe Youtube și-n care sala înregistra pierderi de 855 de mii de lei și datorii de peste 12 milioane.
Bărbatul mărturisește pentru PressOne că o intervenție televizată a doctorului Streinu-Cercel (n.r. șef la Matei Balș pe vremea aceea) este cea care l-a motivat, la începutul pandemiei, să devină creator de conținut. Specialistul în boli infecțioase ar fi spus, susține Cezar, că „oamenii n-au nevoie de vitamine”. Cum sala îi fusese închisă din cauza restricțiilor, a stat o lună în casă și a citit/studiat intens beneficiile vitaminelor, în principal C și D.
De altfel, știa din experiență proprie că „vitaminizarea” funcționează.
„Eu nu m-am mai îmbolnăvit din 2014. Aveam gastrită, lucram în spital, mă îmbolnăveam de 4-5 ori pe an. (...) Și atunci m-am apucat de postul intermitent. Un prieten care suferea de astm și fusese la toți doctorii a studiat și a aflat despre vitamina D, despre vitamina C. Am studiat și eu și am început să iau”, explică Doctor Cezar. El susține, de asemenea, că și-a vindecat gastrita prin post cu apă de câteva zile, fără antibiotice. Postul ar fi creat în stomac un PH suficient de scăzut încât să „omoare” bacteria care provoacă deseori gastrita, Helicobacter pylori.
„Băi, deci dacă stai cu mine, crede-mă, vino la conferință și-ți explic, o să îți bubuie capul de informație. O să rămâi șocat”, continuă Cezar când reporterul PressOne se arată uimit de reușită.
Epigenetica și suplimentele de mărire a penisului
În spatele conținutului produs de Doctor Cezar se află compania Revive Media SRL, care a înregistrat o cifră de afaceri 1,2 milioane de lei și un profit de peste 200 de mii în 2023. Și pornind de la imaginea sa publică, bărbatul organizează în toată țara ateliere despre nutriție, remedii naturale, sport, dezvoltare personală, „sănătatea inimii și a minții” și îmbunătățirea vieții intime. Participarea costă între 159 și 555 de lei.
Potrivit platformei Lista Firme, la ea și la firma din spatele sălii sunt conectate alte 4 companii. Două dintre ele, Razmed SRL și Luxprimum SRL, au fost înființate la mijlocul anilor 2000, când bărbatul avea 23-24 de ani. Ambele activează în industria erotică - magazine (fizice și online) de jucării sexuale, afrodiziace, lenjerie intimă, suplimente - și generează profituri/cifre de afaceri anuale de ordinul milioanelor și zecilor de milioane de lei.
„Obține un PENIS mai MARE, mai TARE pentru TOTDEAUNA. Vrei să îți crească încrederea în propriile performanțe sexuale și să ai o parteneră satisfăcută? MĂRIMEA chiar CONTEAZĂ! FĂRĂ OPERAȚII. Fără efecte secundare. Decizia este în mâinile tale!”, sună un mesaj postat pe site-ul „megapenis.ro” - un magazin online prin care firma Razmed SRL vinde suplimente pe bază de plante care, spun reclamele, ar crește mărimea penisului.
Nu există, la ora actuală, dovezi că astfel de suplimente ar funcționa, iar mai multe companii din Statele Unite care au pretins lucruri similare au sfârșit prin a fi date în judecată. Cezar susține că doar în acte mai figurează ca administrator și asociat al companiei, altfel s-a retras de ani buni din conducere. Asta nu-l împiedică să aducă argumente în favoarea suplimentelor vândute de firmă.
Doctor Cezar spune că suplimentele vândute de megapenis.ro funcționează „exact pe principiul epigeneticii”. Captură foto via megapenis.ro
„Dacă ai auzit despre epigenetică și modul în care corpul răspunde la influențe ale mediului, exact pe principiul acesta funcționează. Nu funcționează pentru toată lumea, pentru că nu toată lumea care ia proteine face mușchi.
Dar asta nu înseamnă că suplimentele de îmbunătățire a fluxului de sânge, care aduc nutrienți și stimulează producția de oxid nitric, nu ajută în dezvoltarea unui țesut, oricare ar fi el. A, că mai e nevoie și de un exercițiu, de altceva, e altă poveste”, continuă bărbatul.
Filosofia și sursele de inspirație ale Doctorului Cezar
„Salut, sunt Doctorul Cutare” nu este un tip original de conținut, patentat de doctorii Mihail, Sava și Cezar. Într-un clip publicat în 2021 (554 de mii de vizionări pe Youtube), Cezar explică presupusele beneficii ale oțetului de mere: ajută digestia, absorbția mai bună a proteinelor, vitaminelor și mineralelor, scade refluxul gastro-esofagian și rezistența la insulină, controlează patogenii, reduce sau elimină balonarea și alergiile, ajută la slăbire și oferă un control mai bun al glicemiilor.
În 2019, tot pe Youtube, un anume Dr. Eric Berg (chiropractician cu 12 milioane de abonați) vorbea în fața unei table magnetice despre același subiect. Beneficiile oțetului de mere, potrivit influencerului american? Aproximativ aceleași, înșirate într-o ordine similară. De asemenea, coincidență sau nu, ambii influenceri recomandă consumarea lui în formă nepasteurizată.
Cezar nu neagă că l-a urmărit și pe Dr. Eric Berg, dar spune că nu l-ar da neapărat exemplu, pentru că nu este de acord cu felul în care vloggerul american promovează dieta keto. „Eu sunt de acord cu keto câte puțin, din când în când. Dar nu sunt de acord cu keto prelungit”, continuă bărbatul, spunând că se inspiră câte puțin de la fiecare creator de conținut din domeniu, fără a fi 100% de acord cu ei.
Comună cu alți influenceri este și atitudinea lui Doctor Cezar față de medicina mainstream. Cardiologul nu este un fan al medicamentelor și promovează insistent o viziune „holistică” asupra domeniului, axată atât pe prevenție (prin sport, alimentație sănătoasă), cât și pe identificarea „cauzelor emoționale” care stau în spatele unei boli.
„Cancerul e o boală a suferinței, a încrâncenării, a legăturilor toxice. În momentul în care se trezește bucuria aia de a trăi, se întărește sistemul imunitar. (...) OK, tu te duci, schimbi mediul, dar gândul cum a rămas? Frica de boală? Ai încredere sau nu? Ai credință sau nu? Ai rupt sau nu legăturile care te macină?”, susține doctorul într-un podcast.
Cezar oferă explicații similare și cu alte ocazii. La un moment dat, după ce detaliază modurile în care o copilărie traumatică poate produce în timp tot felul de boli, oferă și o soluție care amintește mai degrabă de Noua Medicină Germanică decât de cea bazată pe dovezi: rezolvarea conflictelor cu persoanele din viața ta.
„Vezi ce conflicte te macină și fă primul pas către înțelegere, iubire necondiționată, iertare și recunoștință. Pentru ca tu să-ți activezi genele pozitive și să te încarci cu substanțe benefice. (...) Uite, poți exprima puțină recunoștință apăsând butonul de like”, continuă fostul cardiolog într-un videoclip.
Într-un interviu telefonic acordat PressOne, bărbatul este mai rezervat în afirmații. Înțelege cauzele emoționale ale bolilor, le punctează, dar spune că nu se poate acționa doar la nivel de software, ci trebuie umblat și la hardware. „Poți să plângi la psiholog cât vrei tu, dar dacă nu îți iei omega 3 și nu mănânci cum trebuie, nu rezolvi problema”, susține Cezar, amintind că abordarea lui este una holistică și integrează mai multe școli de gândire.
„Femeile au nevoie de bărbați masculini”
Șaorma filosofică propusă de doctor capătă noi și noi arome pe măsură ce te adâncești în sutele de ore de conținut video filmate în ultimii 4 ani. Într-o conversație din 2023 cu chirurga Adina Alberts, bărbatul vorbește despre puterea rugăciunii de a transmite energie pozitivă unui pacient și de a-i grăbi vindecarea.
În alt colț al Youtube-ului îl găsim invitat într-o tabără de masculinitate organizată de Cezar Ionașcu, unde împărtășește câteva gânduri despre bărbăție. Bărbatul are șansa să se ridice de la nivelul de beta, predică el în fața cursanților lui Ionașcu.
Citește și: Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
„Până la urmă, bărbatul trebuie să fie puțin mai frumos decât o maimuță. Dacă el lucrează, dă jos toxinele de pe el, schimbă atitudinea, are o față cât de cât simetrică, oricine poate să facă (n.r. să se ridice). Numai că societatea, Matrixul nu are nevoie de toți să fie alfa. Și atunci îi spală pe creier cu rușine, vinovăție”, continuă el.
Tot anul trecut, Doctor Cezar promova pe Instagram o croazieră de 7 zile printre insulele Greciei organizată de The Guys, doi tineri pasionați de fitness și alimentație sănătoasă care, printre altele, învață femeile cum să fie „mai bune” pentru bărbații din viețile lor. Fostul cardiolog împărtășește, din nou, câteva observații despre masculinitate: într-o lume în care testosteronul este foarte scăzut, bărbații trebuie să se trezească, pentru că femeile au nevoie de bărbați masculini, necastrați!
„Societatea ne castrează cu zahăr, cu jocuri, cu porn. Trebuie să ne ridicăm deasupra acestor ispite nesănătoase și să trezim acea masculinitate din noi de care femeile frumoase, femeile evoluate au nevoie”, susține Doctor Cezar. Sunt afirmații de care nu se ferește nici în interviul acordat PressOne, cu mențiunea că au fost colaborări punctuale și nu rezonează 100% cu Ionașcu și The Guys.
„Nu m-am dus foarte mult în zona asta, pentru că mare parte din publicul meu nu este format din bărbați, ei nu prea sunt interesați de sănătate, de evoluție spirituală, sunt într-un stadiu de depresie generalizată. Dacă mă uit pe statistici, 75% sunt femei”, încheie bărbatul.
Doctor Mihail: un mod mai precaut de a face nutri-influencereală?
Doctor Mihail Pautov cochetează la rândul lui cu afacerile și industria suplimentelor. Într-un interviu acordat anul trecut, Pautov spunea că, pe lângă continuarea carierei mediatice, plănuiește să lanseze propriile linii de produse alimentare neprocesate și „suplimente de bun simț”.
Este un anunț făcut în condițiile în care, cu alte ocazii, medicul s-a arătat mai degrabă sceptic față de industria suplimentelor și soluțiilor minune. De exemplu, într-un clip postat pe Facebook în aprilie 2023, Mihail ironiza producătorii care pretind că suplimentele lor îți vor prelungi viața dacă le iei zilnic.
„(...) ce-ar fi dacă ți-aș spune că dacă iei o singură pastilă pe zi, îți scazi riscul de a muri din orice cauză în următorii 10 ani cu aproximativ 20%?”, aruncă Pautov momeala.
„Iar pastila nu trebuie să o cumpărați, pentru că o are fiecare dintre noi și este reprezentată de 1.000 de pași adiționali pe care tu îi adaugi în rutina ta zilnică”, continuă medicul.
De asemenea, fostul chirurg semnala anul trecut că Internetul s-a umplut de „reclame mincinoase” la suplimente. „(...) cel mai des sunt luate fără nevoia lor și funcționează în detrimentul tău”, susținea bărbatul în iulie 20223, referindu-se la reclamele ce îndeamnă la tratarea problemelor gastrointestinale prin consum de probiotice. Este o perspectivă confirmată și într-un punct de vedere oficial în care Pautov spune că piața suplimentelor alimentare este „enormă și slab reglementată”.
„Din ce am studiat până acum, suplimentele care funcționează real și care vin cu cercetări și confirmări știintifice pot fi numărate pe degetele de la o mână. Îmi doresc să lansez o linie de mono-suplimente care vor fi vreo 2 sau 3, dar e un plan la care lucrez și pe care îl voi anunța atunci când produsele respective vor îndeplini toate condițiile de calitate și performanță pe care le vizez”, explică bărbatul când PressOne îl întreabă ce înseamnă „suplimente pe bune”.
Privit din avion, conținutul produs de Pautov arată un medic ceva mai rezervat în afirmații. Vorbește deschis despre limitele obiceiurilor alimentare pe care le promovează și dă semne că încă vrea să fie perceput ca un promotor al medicinei bazate pe dovezi. De exemplu, există cazuri multiple în care medicul a demontat afirmații și principii - considerate pseudoștiințifice - din zona homeopatiei.
„Andrew Huberman e un adevărat idol și un mentor online pentru mine”
Dacă ar fi să-l compari pe Dr. Mihail cu cineva din afara țării, cel mai bun candidat este controversatul om de știință Andrew Huberman, gazda unui podcast de „educație științifică” care a explodat în popularitate în pandemie. Ambii par preocupați de „optimizarea” stilului de viață prin meditație, sport, alimentație corectă, somn de calitate, ținerea unui jurnal și „antrenarea” sănătății mintale.
Este o comparație care-l onorează, spune medicul într-un răspuns oficial. Vede în Huberman „un adevărat idol și un mentor online”.
„Urmăresc ceea ce face, urmăresc temele pe care le propune și specialiștii extraordinari pe care îi invită la discuție. Sunt mereu atent la studiile pe care le menționează el și uneori pornesc de-acolo spre alte cercetări și meta-analize, atunci când îmi fac documentările pentru materialele mele. Precizez de fiecare dată (atât verbal, cât și în descrieri) când un material de-ale mele are ca sursă de inspirație o temă propusă de Huberman”, continuă Pautov.
La fel ca Huberman, românul și-a construit în ultimii ani o carieră paralelă și extrem de prolifică în social/mass-media. Are emisiune la un mare post de televiziune și mai multe afaceri care au legătură cu imaginea sa publică. Cea mai profitabilă dintre ele (peste un milion de lei profit anul trecut) se numește THINK BIG EVENTS SRL și organizează conferințe periodice despre subiecte care-l pasionează pe Dr. Mihail.
„Despre Longevitate by Doctor Mihail” s-a numit una de 6 ore în care Pautov i-a avut ca invitați pe Roxana Voica - gastroenterolog cu supraspecializare în nutriția clinică - și pe Horia Roman Patapievici. Pentru a învăța de la cei 3 cum să înainteze în vârstă „frumos și sănătos”, fiecare participant a trebuit să scoată din buzunar 490 de lei.
„Alături de filosoful Horia Roman Patapievici, vom vorbi despre frumusețea uitată a vieții, despre tinerețe și bătrânețe și despre cum putem să trăim cu sens și bucurie fiecare etapă a acestei călătorii”, spune descrierea evenimentului.
Experimente cu pui și cartofi prăjiți
Chiar și atunci când conținutul în sine este mai puțin senzaționalist decât al altora, oamenii sunt atrași către el prin titluri de tip clickbait, care duc cu gândul la soluții minune pentru probleme complexe. Iar când apare ca invitat în emisiunile și podcasturile altora, este introdus ca un medic atipic, care face lucrurile diferit și poate chiar mai bine decât colegii din sistem.
„Mihail Pautov, medicul influencer care te ține departe de medici. Fericire și slăbire. Ce e nutriția”, îl prezintă Dragoș Pătraru într-un interviu luat pentru emisiunea Starea Nației.
Alteori, bărbatul spune că face „experimente", dar subiectul este doar el și trage concluziii plecând de la experiențe pur personale.
„KFC-ul era un guilty pleasure pentru mine. (...) De când am văzut chestia asta, mi-am dat seama că este efectiv distrugere, efectiv nu are rost. Mai bine mănânc o savarină, mai bine mănânc o negresă. În final, efectiv mai bine beau Cola”, concluzionează doctorul după o zi în care a „experimentat” cu un meniu de pui+cartofi prăjiți și i-a luat-o glicemia razna.
E greu de imaginat un scenariu în care recomandarea de a evita fast-food-ul poate face rău cuiva. Însă, ca principiu, experții din domeniu descurajează sfaturile bazate doar pe experiențe personale - fenomen considerat apanajul industriei de wellness, în care experiențele personale, înțelepciunea populară și cunoașterea științifică se amestecă fără să existe o delimitare clară între ele.
Mihail Pautov spune că informațiile pe care le transmite comunității sunt generale, „de bun simț”, despre echilibru și diversitate în alimentație. Sunt recomandări valabile pentru orice adult sănătos care vrea să rămână așa, dar și pentru cei care au „patologii bine ținute sub control” din punct de vedere medical, continuă el.
„Așadar, nu facem consult medical pe internet, nu tratăm boli pe social media. Rolul meu este să ofer informație cât mai clară despre subiectele pe care aleg să le abordez și care, în marea lor majoritate, sunt propuneri sau sugestii venite de la oamenii care mă urmăresc.
(...) Un adult sănătos care face post intermitent poate beneficia de o serie de rezultate de pe urma lui. În același timp, postul intermitent nu trebuie privit ca o soluție miraculoasă care ne face nemuritori”, își rezumă medicul viziunea asupra conținutului pe care-l produce.
Până la ora publicării acestui articol, Doctorul Marius Sava, al treilea influencer menționat în seria noastră, n-a răspuns solicitărilor PressOne. Răspunsurile celor care au vorbit cu noi au fost editate pentru claritate, fără a le denatura sensul.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this