Organizatoarea întâlnirilor dintre femei, Dana Tărășenie. Sursa: Facebook
21/02/2024
Reportaj. Curs de feminitate cu Mircea și Bogdan: cum trebuie să fim noi ca ei să se simtă utili și puternici
În 2024, un curs de feminitate le învață pe femeile din România cum să poarte fustă, dar și cum să fie „mai bune” pentru bărbați.
Imaginează-ți un vas plin cu apă. Vasul, stabil și solid prin material, e bărbatul. Apa din el, fluidă, care se lasă ținută de vas, e femeia. Ea se poate lăsa în voia ei dacă are un vas, adică un bărbat care s-o susțină. Nu se pot lăsa libere și vasul, și apa. Dar nici nu se pot susține în același timp, pentru că „nu mai are cine să se lase.”
Ăsta e unul dintre lucrurile pe care le-am aflat la un eveniment care promitea să-ți spună cum se vede feminitatea prin ochii bărbaților. A fost organizat de „femeia în fustă” Dana Tărășenie, iar perspectiva masculină a fost adusă de Mircea Vlad și Bogdan Pleșa. Cei doi bărbați sunt fondatorii The Guys, „serviciu de sănătate alternativă și holistică”, după cum e descrierea paginii lor de Facebook.
De 8 ani, jurnalismul pe care îl practicăm este în primul rând în serviciul public al cititorilor, iar relația noastră cu voi rămâne coloana vertebrală a tot ceea ce facem. Așa că ne-am dori să vă cunoaștem mai bine, prin intermediul unui sondaj. Îl puteți completa aici: Sondaj PressOne.
Evenimentul s-a întâmplat pe 13 februarie, într-o mansardă din centrul Bucureștiului. A durat puțin peste două ore, s-au mâncat biscuiți și s-a băut prosecco și s-au dezbătut, într-un amestec de termeni corporatiști și cuvinte traduse forțat din engleză, diverse subiecte: de la feminitate și relații, până la rolul bărbatului în raport cu femeia, borcane cu murături și alte curiozități.
Dragă Femeie în Fustă...
Am dat de eveniment pe Instagram, într-o postare făcută pe contul Danei, „femeia în fustă”. Mi-au atras atenția două lucruri: ideea că există un club de feminitate și faptul că se întâlnesc să dezbată „perspectiva masculină asupra feminității”, alături de niște bărbați care organizează, în oglindă, tabere de masculinitate.
Ca să mă înscriu, n-a trebuit decât să intru pe unul dintre link-urile din bio și să completez un formular cu numele, prenumele, adresa de mail și numărul de telefon. Am primit instant un mail de confirmare, care a setat un început definitoriu experienței:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Dragă Femeie în Fustă,”
Am fost rugată, în ziua evenimentului, să ajung cu zece minute mai devreme, ca să nu pierd „nicio informație prețioasă”. Am aflat de pe site că există și un dress code recomandat: să nu mergi în pantaloni la clubul femeilor în fustă.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
La intrarea în mansarda în care se întâmplă evenimentul mă întâmpină, zâmbitoare, o femeie cu o listă. A optat în această seară pentru o rochie casual, dintr-o singură bucată, ca un fel de pulover mai lung.
Îi spun cum mă cheamă și mă bifează. Îi spun că sunt nouă și că nu știu exact la ce să mă aștept. Îmi zice că ea e de mai mult timp în club și că „e altceva când îți descoperi energia feminină”. Îmi vorbește apoi cu entuziasm despre ateliere trecute, cu belly therapy și tarot.
Nu stăm prea mult de vorbă, că intră pe ușă chiar femeia care fusese speaker la atelierul de tarot. Reprezentanta organizatorilor - și responsabila de lista de la intrare - se entuziasmează când o vede. Exclamă c-o știe deja și trece rapid cu pixul peste unul dintre numele de pe listă. Apoi se iau la vorbă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Revelația Danei: drumul de la energia masculină la fustă
Între timp, o cunosc și pe Dana Tărășenie, organizatoarea evenimentului și inițiatoarea proiectului. Vine să facem cunoștință și pleacă la fel de repede, să întâmpine restul femeilor care intră.
Curând începe și evenimentul.
Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
S-au strâns femei pe vreo trei rânduri de scaune. Aș zice că suntem cam 20. Cu fața la noi, se așază și invitații: Mircea și Bogdan, de la theguys. Lângă ei, în picioare, stă Dana.
Ea e cea care moderează discuția. Face asta deja de la începutul anului, de când a deschis clubul femeilor în fustă. Dar ea organizează evenimente similare de mai mult timp: ieșiri lunare în oraș cu femei care nu se cunosc între ele.
Totul contracost, iar prețurile variază. Dana o numește pe site „investiție” și susține că tariful include accesul la eveniment, mâncarea și băutura. Dar și alte lucruri, precum: vouchere cadou de la „business-urile partenere”, „posibilitatea” să câștigi un premiu sau două la extrageri, link cu pozele de la eveniment, acces la grupul de whatsapp și „ocazia” să cunoști alte femei. Dacă plătești și nu mai poți să vii, nu-ți recuperezi banii. Dar te asigură că poți să vinzi, la rândul tău, biletul unei alte femei.
De ceva vreme, Dana a observat că fiecare ieșire în oraș cu alte femei are câteva lucruri în comun: se ajunge, inevitabil, la discuții despre traume, copilărie, familie și relații. Așa i-a venit ideea să pornească clubul femeilor în fustă, ca să aibă și întâlniri „mai pe vindecare”.
Mai ales că ea a pornit în călătoria de descoperire a propriei feminități cu opt ani în urmă, iar acum a ajuns să aibă formări în mai multe domenii adiacente, printre care theta healing, dezvoltare personală, hipnoză, transformare interioară sau evoluție spirituală. Toate sunt listate pe site-ul său.
„Eu,
Dana, o altă ființă unică și incomparabilă, ca și tine.
Am 33 de ani, iar până acum 4 ani, am fost… bărbat”, e o parte din prezentarea pe care și-o face Dana acolo.
Feminitatea „se antrenează” săptămânal
Ca Dana să-și dea cunoștințele mai departe, adună în fiecare marți clubul femeilor în fustă la „antrenamentul săptămânal al feminității”, după cum relatează chiar ea. Se întâlnesc sub formă de workshop-uri, la care vin diferiți invitați ca să le vorbească despre „multiplele laturi ale feminității”.
Atelierele au tot felul de teme: de la terapii holistice, astrologie și tarot, până la skincare, makeup și design vestimentar. Dar vorbesc și despre sănătate sexuală, fertilitate și „femeia în raport cu bărbatul”. Dana ne dă și un spoiler: are în plan și un eveniment de la care poți învăța cum să atragi „bărbatul potrivit”.
La workshopurile săptămânale poți participa și online. Prima întâlnire e mereu gratuită, dar pentru următoarele trebuie să plătești. Prețul variază în funcție de ofertele disponibile sau de pachetul pe care îl alegi. Poți plăti 129 de lei pe lună sau poți lua pachetul de trei luni, cu 327 de lei, prin care economisești 20 de lei.
Dana ne face însă o ofertă specială celor care suntem prezente deja la eveniment. Spune că putem opta pentru un pachet de șase luni, care costă 594 de lei. Adică vreo 99 de lei pe lună. Deja sunt 30 de lei care rămân ai tăi.
Ne asigură că nu trebuie să luăm o decizie pe loc. Oricum ne sună mâine „fata cu lista”, care ne așteptase la intrare. Îi spunem ei dacă vrem să beneficiem de ofertă sau nu și avem, apoi, timp să plătim pachetul în maximum 15 zile.
„Da, sunt femeie. Și eu ador să mă îmbrac în fustă”
Dana face și un fel de prezență în sală. Ne ia pe toate le rând și ne cere să ne spunem intențiile cu care am venit la eveniment.
Începe cineva din extrema dreaptă a primului rând. Spune că a aflat abia cu trei zile în urmă de atelier și nu are vreo așteptare. E prima oară când vine, iar întâlnirea asta a fost primită cadou de la soțul ei. Chiar dacă e gratis, gestul contează.
„Eu vreau să tac în seara asta și, de ce nu, să văd băieții dezbrăcați, ca-n poză”, spune o altă femeie și toată sala râde. Se referă la o poză pusă de Dana în prezentare, cu Mircea și Bogdan de la theguys, la bustul gol.
Altă femeie spune că a venit ca să afle lucruri noi pe care să le aplice în viața de zi cu zi.
O alta zice că și ea e nouă, că abia și-a făcut cadou de ziua ei un abonament la club. Se plânge apoi că sunt puțini bărbați „care nu consideră că suntem o sectă”. A postat pe Instagram că urma să participe la clubul femeilor în fustă și a fost întrebată de niște tipi care-o urmăresc „Ce-i secta asta?”. O tânără din sală îi recomandă să-și facă curățenie în listă.
„Aș vrea să facem și noi o variantă feminină pentru tabără (n.r. – de masculinitate)”, continuă aceeași femeie care și-a făcut cadou aceste întâlniri. „Eventual cu sarmale, să facem o variantă feminină ca să mai ieșim din toată masculinitatea asta și să fim cum trebuie, și pentru voi chiar.”
Sunt mai multe participante noi decât mă așteptam. Dar sunt și câteva veterane, dintre care unele au fost și speakeri la alte ateliere. „Da, sunt femeie. Și ador să mă îmbrac în fustă.”
O altă tânără spune că a venit ca să „învețe mai bine” cum funcționează relațiile din ambele perspective. Alta susține că vrea să afle părerea celor doi bărbați despre „energia feminină asupra energiei masculine”.
Bărbații care vor să fie canale deschise
Bărbații ies la rampă, reflectoarele sunt acum pe ei. Înainte de toate, Mircea ne felicită că suntem prezente. Ne explică că e mult mai important decât conștientizăm acum. „Intenția mea este să se vorbească prin mine”, încheie el. Și se potrivește ca o mănușă cu intenția colegului său, Bogdan, care vrea să fie „un canal deschis și să vă vorbesc din inimă.”
Cine vrea să întrebe, ridică mâna și primește microfonul de la Dana. Se vorbește în microfon, nu pentru că ar fi prea mare mansarda, ci ca să audă și femeile care participă online.
Unul dintre canalele deschise, Bogdan, începe seria de răspunsuri într-o notă cumva filosofică. El spune că atât femeile, cât și bărbații posedă și energie feminină, și energie masculină. „Cu cât avem mai multă înțelegere, empatie, cu cât suntem mai curioși să descoperim aceste două culori, cu atât o să găsim mai multe străfunduri în explicația vieții.”
Energiile astea, susțin ei, trebuie să fie integrate. Asta înseamnă să lucrezi cu ele ca să „conștientizezi valențele lor și cum îți influențează viața”. Ca femeie, știi cum să nu stai prea mult în energia ta masculină. Îți dai seama când devine toxic. „E inima, e sufletul, e mintea și e ceva, e corpul, care-ți dă un semnal că vine cu greutate”, încearcă Mircea să ne explice ce avem de făcut.
Tot el ne dă și niște food for thought prin metafora cu vasul și apa. Zice că e important pentru un bărbat, adică pentru vas, să poată „să-și susțină și autosusțină” energia masculină. Iar pentru asta are nevoie de o energie care să se lase în voia ei: femeia, adică apa.
Cea din urmă are și ea nevoie de susținere ca să se poată lăsa. Rolurile sunt interdependente: nu pot fi amândoi „apă”, că n-ar mai fi niciun vas să-i sprijine. „Dacă amândoi se susțin unul pe altul ca doi stâlpi… cine se mai lasă?” încheie el.
Cei doi fac și un scurt tratat de istorie a omenirii. Existau femei „care conduceau din antichitate”, dar existau și „regi care stăteau pe tocuri”. Cum lucrurile astea se tot schimbă și funcționează ca un ciclu, acum femeile trăiesc într-un moment cheie al istoriei: „un val foarte puternic care se instalează acum din punct de vedere metafizic”. E vorba despre o energie nouă a femeii care a trăit până acum în patriarhat, în războaie și în conflicte, iar acum trebuie să închidă ciclul și să echilibreze omenirea cu „o energie de tip matriarhat.”
Mic dicționar explicativ al femeii în raport cu bărbatul
Fac un mic dicționar explicativ al evenimentului, în funcție de cuvintele pe care le folosesc Mircea și Bogdan.
A fi prea mult în energia masculină ca femeie (expresie) – o femeie PREA controlling, PREA autoindependentă, autosuficientă, necentrată, care acaparează și acționează mai mult decât bărbatul, care intră peste bărbat și face lucruri care nu sunt de datoria ei, care nu se mai simte femeie;
A conține (verb) – a susține, de regulă bărbatul pe femeie;
Femeia (substantiv feminin) – ființă creativă, înfloritoare, care are intuiție și creativitate și care nu se gândește la griji;
Bărbat (substantiv masculin) – capul familiei, trebuie să livreze și să conțină, e onorat să susțină femeia;
Bărbat castrat (expresie masculină) – un bărbat care se află într-un parteneriat cu o femeie care e în energia ei masculină; bărbat căruia nu i se lasă loc să-și manifeste iubirea masculină, căruia i se iau din atribuții;
Bărbat independent (expresie masculină) – un bărbat care poate să suplinească nevoile femeii, care trebuie să găsească modalități noi să împărtășească cu femeia lui din valorile și bogățiile pe care le are;
Femeie independentă (expresie cu valențe masculine) – o femeie care a stat prea mult în energia masculină;
Femeie în parteneriat (expresie feminină) – o femeie care nu mai trebuie să fie independentă, nu mai trebuie să muncească și să depună eforturi la fel cum făcea înainte de parteneriat;
Feedback energetic (expresie neutră) – răspunsul energetic pe care îl primești când comunici sau faci ceva într-un parteneriat; sinonim: energia comunicării;
A fi mai mult în minte (expresie masculină) – a gândi prea mult, caracteristică a energiei masculine;
A sta în inimă (expresie feminină) – a simți, caracteristică a energiei feminine;
Femeie care stă mai mult în minte decât în inimă (expresie cu valențe masculine) – femeie care e prea mult în energia ei masculină;
Intuiția (substantiv feminin) – armă care curge mai ușor la femeie, strâns legată de fertilitate: „Voi aveți în voi acest dar, să dați viață și să dați mai departe. Noi avem doar să punem sămânța. Voi simțiți lucrurile mult mai ușor.” – Mircea Vlad, theguys;
Atribuții masculine (expresie masculin) – lucruri pe care trebuie să le facă doar bărbatul (cu mici excepții dacă el trece printr-o perioadă proastă). Exemple: schimbă cauciucurile, spală mașina, plătește facturile, deschide borcane;
Atribuții feminine (expresie faminină) – lucruri pe care le face doar femeia. Exemple: udă florile, se uită la Friends, e ființă creativă;
Iubirea (substantiv feminin) – o activitate a tuturor centrelor energetice din corp, motivul pentru care oamenii sunt pe pământ, acțiunea de a-l onora pe celălalt, când cineva se pune în slujba altcuiva.
Femeile independente, „indezirabile” pentru bărbați
Participantele nu par să-i vadă pe cei doi ca pe niște experți. Mai degrabă e șansa lor să întrebe direct și fără ocolișuri bărbații de ce sunt bărbați, în vreme ce ei le explică femeilor cum trebuie să fie femei.
Mai ales că poate unele dintre ele nu le pot adresa nimănui, intim, în viața lor de zi cu zi, nici măcar partenerilor care le fac cadou cursuri de feminitate. Altele par că ar vrea să-și confirme convingeri deja existente.
O femeie, mamă singură, îi întreabă cum ar putea să nu mai fie atât de independentă în relații când tocmai situația familială o obligă să fie așa. O alta încearcă să afle dacă „bărbații au vreo problemă cu femeile vulnerabile”. O tânără îi întreabă cum ar trebui o femeie să abordeze bărbatul la primul date. Dar ce i-ar face să nu mai vrea o a doua întâlnire? Și ce văd ei masculin la o femeie? Atât de masculin încât să deranjeze? Ce înseamnă să fii „prea mult” ca femeie? De ce vorbesc bărbații despre fostele lor?
De ce înșală bărbații?
Cei doi insistă că vor să fie obiectivi. Reușesc, la început. Dar pe măsură ce se relaxează, încep să curgă idei și discursuri mai puțin filtrate.
Ajung astfel să aflu că o femeie independentă „e indezirabilă”. Atribuțiile fiecărui sex sunt clar stabilite, cum ar fi că bărbații plătesc facturile și schimbă cauciucurile la mașină, în timp ce „femeile udă florile și se uită la Friends”. Femeile care arată prea mult sunt indezirabile, li se transmite. Chiar dacă sunt lucruri pe care femeile le pot face singure, ele trebuie să ceară ajutorul bărbaților, ca să-i facă să se simtă implicați, că fac și ei ceva. Femeile care gândesc prea mult sunt, din nou, indezirabile.
Bărbații ajung să înșele pentru că sunt nemulțumiți, din greșeală, slăbiciune sau pentru că nu „stau în adevăr”.
Concluzia? Iubirea schimbă tot. Prin ea poți trece peste orice, chiar și peste înșelat, după cum spune Bogdan. Și iubirea e rezumată de Mircea așa:
„Întotdeauna e despre celălalt. (...) Faptul că pot să mă pun în slujba ta, cum soarele se pune pentru noi, cum fructele se pun pentru noi, e întotdeauna pentru celălalt.”
Pe mine, discursul pe care l-au avut timp de două ore cei doi bărbați nici nu m-a inspirat să fiu mai feminină, nici nu m-a făcut să înțeleg ce înseamnă asta. Mi-a lăsat doar impresia că sunt oameni care spun și în 2024, pe ocolite și în mult mai multe cuvinte, că femeia ar trebui să stea la cratiță.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this