Foto:Lucian Muntean

Aerlive, sau cum pot bucureștenii să vadă ce respiră

Bucureștiul este considerat a fi unul dintre cele mai poluate orașe din România, însă nimeni nu știe cu adevărat care este nivelul real de poluare din oraș. Există foarte mari discrepanțe între datele oficiale și cele furnizate de către inițiativele private de măsurare a calității aerului.

Începând de azi, însă, o nouă inițiativă a societății civile adaugă cel puțin zece senzori pentru calitatea aerului în București, situați în special în sudul, vestul și nordul orașului. Aerlive.ro se bazează pe inițiativa Fundației Comunitare București și încearcă să suplinească lipsa de informații provenite de la autorități cu privire la poluanții pe care îi inhalează zilnic bucureștenii.

Așa arată interfața Aerlive într-o zi cu vânt și ploaie, cu aer destul de curat în București

„Cei 10 senzori montați în cadrul proiectului aerlive.ro măsoară particule de praf în suspensie de 2,5 microni (PM2.5) și de 10 microni (PM10), monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2). Măsurătorile sunt completate cu informații despre temperatură, umiditate și presiune atmosferică, provenite dintr-un serviciu terț de furnizare a datelor meteo.”

Metodologie Aerlive.ro

Platforma pornește cu un număr limitat de stații (zece fixe și două mobile), dar își propune ca până la finalul lui 2020 să ajungă la un număr de 50 de senzori, răspândite în cele mai importante puncte din București. O parte dintre acești senzori vor fi pe stații mobile.

Conform Observatorului Român pentru Sănătate, circa 23.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului. O bună parte dintre aceștia provin din București, unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa. Soluții pentru diminuarea rapidă a poluării cu microparticule PM2.5 și PM10 sunt destule, dar autoritățile din Capitală nu au făcut decât pași timizi în acest sens până acum.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

De unde vine poluarea în București, conform Observatorului de Sănătate:

  • traficul rutier – cele peste 1,3 milioane de mașini înmatriculate în București, plus mașinile care tranzitează orașul
  • poluarea generată de construcții și santiere ce nu respectă normele de organizare a șantierelor
  • lipsa din ce în ce mai acută a spațiilor verzi

Nici nu ar fi nevoie de soluții foarte scumpe. Conform unui raport AIRUSE, spălarea străzilor cu jet de apă și plantarea de garduri vii la marginea străzilor ar diminua imediat poluarea cu microparticulele cele mai periculoase (PM2.5) la nivelul căilor respiratorii umane, cu cel puțin 30% până la 50%, pentru că ar limita fenomenul resuspensiei acestor particule în aer.

„Să ne fie mai bine în orașul în care locuim, muncim și ne creștem copiii – e unul din motivele pentru care am pornit Fundația Comunitară București. Iar calitatea aerului ne influențează, în moduri de multe ori invizibile, calitatea vieții. În România, nu avem date oficiale, constante și transparente despre calitatea aerului. Așa că ne-am întors în mediul privat, pentru susținere materială, și la organizații non-profit, pentru expertiză. Am început cu finanțarea unui sistem paralel de măsurătoare, și vom finanța apoi campanii care cer autorităților măsuri de remediere.”

Alina Kasprovschi – Fundația Comunitară București

Una dintre cele mai acute probleme ale orașului e reprezentată de cele peste 730.000 de mașini Euro 1 – Euro 4 care circulă prin oraș. Multe dintre acestea (valabil și pentru destule mașini Euro 5) au sistemele de depoluare dezactivate, ceea ce face ca poluarea cu oxizi de azot și microparticule să fie de zeci de ori mai mare decât cea trecută în cartea tehnică. Inspectorii RAR sunt de negăsit în trafic, iar Poliția Rutieră ignoră mașinile care trec pe lângă agenții săi lăsând în urmă un nor de fum.

Primăria Capitalei a încercat să introducă un sistem de limitare a accesului și de taxare a autovehiculelor foarte poluante, însă acesta a fost amânat având în vedere multiplele probleme legate de implementarea efectivă.

Pe termen mediu, mărirea spațiilor verzi și regândirea acestora, modernizarea centralelor electrice ale orașului, managementul șantierelor și diminuarea traficului auto individual ar permite revenirea Bucureștiului în normele de poluare acceptabile.

Până atunci, inițiativele societății civile, cu sprijin de multe ori din partea companiilor private, încearcă măcar să măsoare nivelul poluării dintr-un oraș lăsat de izbeliște de autorități.

Aerlive.ro este un proiect implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U și partenerii și este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediu Urban, gestionat de Fundația Comunitară București.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...