George Simion, președintele formațiunii politice AUR, face declarații de presă după publicarea exit poll-ului de după încheierea votului pentru alegerile parlamentare, duminică, 6 decembrie 2020. Inquam Photos / Roxana Nițescu
George Simion, președintele formațiunii politice AUR, face declarații de presă după publicarea exit poll-ului de după încheierea votului pentru alegerile parlamentare, duminică, 6 decembrie 2020. Inquam Photos / Roxana Nițescu
10/12/2020
Votant AUR: "M-am gândit că e o palmă politică"
În cartea lui, The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, Nicholas Taleb vorbește despre evenimentele improbabile care apar pe neașteptate, acele „lebede negre” pentru care oamenii se grăbesc apoi să găsească retroactiv explicații simpliste.
Pe mulți dintre noi, seara alegerilor ne-a lăsat cu un mare semn de întrebare. Cine e AUR și cum de intră în Parlament? Poate unii dintre noi știam că există AUR, poate îi văzusem la mitinguri în Piața Victoriei, poate ne trecuse pe lângă urechi vestea că s-a înființat un partid nou, poate îi văzusem pe listă la locale.
Ce este sigur este că nu le-am dat importanță. Poate ați obosit de discuția despre bule. Dar, în bulele ideologice „clasice”, AUR nu exista. Exista însă în bulele noastre sociale, uneori chiar fără să știm.
Loviți de știrile cu AUR care au apărut imediat după rezultatul alegerilor, ne întrebam: oare eu știu pe cineva care a votat AUR? Totuși, sunt 500.000 de oameni, să nu știu pe nimeni? Cine a votat acest partid despre care nu știm mai nimic și de ce?
Protest organizat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), in Piata Victoriei. Foto Grigore Popescu/ Agerpres
Am căutat și am găsit. Un amic a votat AUR. Probabil algoritmii Facebook m-au făcut să nu văd postările lui pentru că a considerat că nu m-ar interesa. Iar de vorbit, vorbim rar, ne intersectam doar pe vremuri nepandemice prin diverse locuri. Din acest bias al algoritmilor am rămas în bula mea, în care AUR nu exista.
Nu știu dacă amicul meu este reprezentativ pentru votanții AUR pentru că încă nu știm cine a votat AUR și de ce. Votanții AUR au fost invizibili în discursul public, AUR a fost invizibil și, poate tocmai de aceea, a ajuns la aproape 10 procente peste noapte.
Am ales, împreună cu el, să nu îi dau numele. Scopul acestui interviu nu e nici să divizeze, nici să stârnească ură asupra unei persoane sau unei categorii, ci pur și simplu de a înțelege, măcar un pic, ce s-a întâmplat. Și, în loc să ne dăm cu părerea din afară și să facem presupoziții și analize abstracte, mai bine îi ascultăm pe cei care chiar au votat AUR.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Amicul meu este antreprenor, are 45 de ani, este partener într-o firmă care oferă servicii în zona IT, are o familie, doi copii, are o situație financiară bună, este absolvent de studii superioare, este pasionat de kitesurfing, merge în vacanțe, merge la concerte, se implică în diverse proiecte și în nici o discuție de bere nu mi s-a părut că ar fi fost extremist. De ce a votat AUR? L-am întrebat. Iar răspunsurile m-au făcut să văd cât de mult se întrepătrund diversele tipuri de bule.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
Ce te-a dezamăgit la clasa politică tradițională de ai decis să votezi un partid nou?
Nu am avut nici un moment, în ultimii 30 de ani, când să stau relaxat și să zic că viitorul arată bine. Am avut câteva momente de speranță și am crezut că se vor schimba lucrurile. Poate unele mici s-au schimbat, dar niciodată cele de fond. Pe acelea nu le rezolvă nimeni. Avem în primul rând sărăcia populației. Educația proastă. Sănătatea e o glumă proastă, o batjocură la adresa omului bolnav care merge la spitale. Am fost cu tata prin spitale și știu ce înseamnă. Corupția. Minciuna. Se promit lucruri, nu se fac, se îmbârligă, se minte lumea. Scopul e să sugă banii statului. Ne afectează pe toți, sunt lucruri de fond. Noi nu suntem un popor de oameni fericiți.
NU înțeleg cum nu poți să faci nimic pentru educație. Politicienii au și ei copii, probabil că evită să îi dea la școlile de stat. Asta ne face să nu avem un viitor ca țară, cu oameni puternici, care să aibă ceva în cap.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Oamenii sunt divizați, începem să ne urâm între noi. Nu mai avem încredere în nimic. Clasa politică, pentru a-și acoperi marea corupție, a băgat mica corupție la toate nivelurile, în educație, în sănătate. Mă refer la nivel mic, nu la gestionarea contractelor, ci la doctorul care ia șpagă, la profesorul care își forțează elevul să vină la meditație.
Reacție a unor membri și simpatizanti ai partidului AUR, alături de co-președintele acestuia, George Simion, în urma rezultatelor parțiale de la alegerile parlamentare, în București, duminică, 6 decembrie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Clasa politică a reușit să distrugă și țăranii. Și-au bătut joc de ei, de toate categoriile vulnerabile.
Și da, are legătură și cu pandemia. Oamenii nu sunt de acord, unii dintre ei, cu deciziile politice legate de pandemie. Au fost multe greșeli, din punctul meu de vedere. Clasa politică plătește și e absolut normal să plătească. E un moment al adevărului, dacă mă întrebi pe mine.
Cu cine ai votat la alegerile trecute?
Eu am fost mereu PNL-ist. La revoluție, aveam 14 ani și împărțeam manifeste. După revoluție, când am putut vota, din prima am votat cu PNL, eram împotriva FSN-ului, PDSR-ului sau ce era atunci. Eram împotriva lui Ion Iliescu care nu, nu trebuie să moară nepedepsit. Nu vreau să intre la închisoare, dar măcar o reparație simbolică, să plece cu fruntea jos pentru ce a făcut. Ce avem acum e opera lui Iliescu și a celor care au venit după el, dar el a fost artizanul pe teren curat, ca să zicem așa.
Când a apărut USR, am văzut o speranță. Am promovat USR, am votat USR, am fost printre cei care au crezut în USR și am sperat. Am văzut cum speranța se duce iarăși. Apoi am avut speranță în PLUS, Cioloș mi s-a părut curat, în Vlad Voiculescu încă am încredere. S-au aliat cu USR și am văzut cu toții ce au făcut cei din USR. S-au adaptat, au devenit și ei un partid ca celelalte. Au început mica sarabandă și a culminat cu lupta pentru împărțirea posturilor. Tu ai văzut cum au făcut listele la parlamentare? Ca să nu mai spun de mizeria care s-a întâmplat cu Nicușor Dan. Cum a fost posibil, omul ăsta a înființat USR-ul și practic a fost forțat să plece, a fost dat afară practic.
Ce te-a atras la AUR? Cum ai aflat de ei? Cum ți-au câștigat încrederea, ei neavând nici un fel de istoric politic?
Am aflat de AUR cu doar câteva săptămâni înainte de vot și am devenit interesat. Mesajele lor, populiste sau nepopuliste, m-au atins. Vorbesc despre protecția micului întreprinzător român, despre țăranii care au fost împinși la o parte. Oamenii ăștia stau într-o sărăcie la limită, primesc niște bani minim de la stat dar nu sunt încurajați să facă altceva, nu sunt implicați.
Am aflat mai întâi de Călin Georgescu de la niște prieteni. Am urmărit ce spune omul, mi s-a părut interesant. Am căutat mai multe despre el. Nu am găsit nimic denigrator la adresa sa.
Nici nu m-am gândit că vor câștiga atâtea voturi. Eu am sperat să iasă în Parlament pentru că mi-am dat seama că unii ca ei, care ar vocifera în Parlament, sunt o șansă în plus să îi mai țină pe ceilalți în frâu și să-i îndrepte spre direcția bună. Intră acolo, îi mai sperie pe ăștia un pic.
Nu îmi doream să iasă Orban sub nici o formă. Nu aș fi votat PNL nici în ruptul capului. Rămânea USR dar m-am gândit că oricum vor lua mai puțin decât PNL. Și tot Orban va ieși. Dacă era o șansă să iasă Cioloș, aș fi votat USR Plus. Atunci m-am uitat mai atent la AUR. M-am gândit că merită, că e o palmă politică.
Sunt două șanse. Ori partidul ăsta e de o impostură totală, ori pot face ceva. Măcar opoziție. Clasa politică are o sabie asupra capului.
Am citit programul, toate informațiile de pe site, am încercat să sap și despre persoane, dar mai mult despre George Simion, fiind atunci cam singura față care reprezenta AUR. Abia acum au ieșit Claudiu Târziu, Sorin Lavric, Șoșoacă, mai mulți.
De exemplu, nu știam că Claudiu Târziu era din Coaliția pentru Familie. Nu mi s-au părut atunci prea importanți ca persoane, nu ieșeau în față. În primă fază, tot ce am găsit despre ei era relativ ok.
George Simion, copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) participă la un protest pentru DREPTATE în fața Palatului Culturii din Iași, duminică 15 noiembrie 2020 Inquam Photos / Liviu Chirica
Și acum?
Acum când în sfârșit presa le dă atenție, au început să iasă la lumină și multe lucruri cu care nu sunt de acord.
Avocata Șoșoacă, de pildă, e o penibilă. Dar, din câte am înțeles, au racolat-o în campanie. Nu cred că e de la înființare. Normal ar fi să o dea la o parte. Cred că și pe ei i-a surprins cât de agresivă e.
E îngrozitor ce am citit și de Sorin Lavric. L-am ascultat și despre alte subiecte, părea un tip deștept. Nu spune numai tâmpenii, dar un om care gândește în felul ăsta despre femei nu aș vrea să aibă vreodată o putere executivă.
Nu sunt de acord nici cu Claudiu Târziu, care a afirmat că e împotriva avortului. Nu sunt de acord nici cu ortodoxismul dus la extrem. Ok, ce îi faci cuiva care crede în divinitate, în Dumnezeul tuturor, ce faci, îl pui la zid că nu e ortodox?
Știai toate lucrurile astea înainte să apară în presă, după alegeri?
Nu. Mai ales despre Sorin Lavric, cu misoginismul lui, nu știam nimic. Nici despre Claudiu Târziu nu știam mare lucru.
Când m-am documentat eu, nu am găsit aceste informații. Poate erau, dar sigur nu la îndemână. Le-a scos presa acum.
Dacă despre George Simion exista ceva nasol, presupun că ar fi ieșit măcar acum. Nici măcar că s-ar fi bătut în galerii. Am și eu prieteni, oameni de afaceri, artiști, corporatiști, care se duceau în galerii pentru că îi pasiona fotbalul.
Mie mi-a plăcut activismul lui Simion din trecut și legat de unirea cu Basarabia, pe care eu mi-am dorit-o dintotdeauna. Undeva, în adâncul sufletului, cred că orice român se gândește că ar fi mai bine cu decât fără. Faptul că s-a declarat mereu anticomunist, nu mai zic cât l-a criticat pe Iliescu, l-a făcut chiar criminal de ziua lui, mie mi-a plăcut. M-a uns la suflet când l-a făcut criminal pe Iliescu, merită cu vârf și îndesat.
George Simion, copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) participă la un protest în fața Palatului Culturii din Iași, duminică 15 noiembrie 2020 Inquam Photos / Liviu Chirica
Hai să luăm câteva teme controversate legate de AUR. De exemplu, drepturile minorităților sexuale versus familia tradițională.
Nu prea sunt de acord. Aș vrea ca oamenii să nu fie stigmatizați în funcție de orientarea lor sexuală. Mi se pare normal ca persoanele de același sex să se poată căsători, să aibă libertate, să fie priviți de societate ca oameni normali, așa cum trebuie, să nu fie discriminați sub nici o formă.
Există un aspect cu care nu sunt de acord însă. Aș vrea ca decizia de a li se permite să adopte copii să fie luată pe baza unor studii serioase. Aici nu știu ce implicații pot fi pe termen lung, ce impact psihologic sau emoțional poate fi pentru un copil care crește cu doi părinți de același sex. Îi predispune sau nu spre o direcție sau alta? Eu cred că a fi gay este natural la o mare parte dintre ei, dar la altă parte este din educație, din trend dacă vrei. Am văzut în Italia - am rămas surprins când am văzut mulți puști ținându-se de mână. Mi-a spus o prietenă - e la modă să fii gay aici, la 16-17 ani.
Avortul?
Când i-am ales, am luat în considerare niște lucruri. Evident că nu sunt de acord cu interzicerea avorturilor, e o aberație. M-am întrebat dacă ăștia, ajunși la putere, pot impune interzicerea avorturilor, ca în Polonia. Pot schimba radical lucrurile? Nu cred că au cum. Trăim într-o democrație, nu cred că ar putea face așa ceva fără o opoziție puternică din partea societății. Au fost multe momente când societatea civilă s-a activat pentru a-și apăra drepturile. Uite, momentul Dragnea, când toți am ieșit în stradă. Același lucru se va întâmpla și cu partidul AUR, dacă vor devia.
Ce zici de ideea lor de a scoate în afara legii partidele care reprezintă minorități.
Nu sunt de acord. Ca partid cred că, de-a lungul timpului, UDMR a făcut mai mult rău decât bine. Au fost în aceeași horă cu hoții, a influențat mereu negativ soarta guvernării. Cred însă că minoritățile trebuie să aibă reprezentare proporțională, în funcție de procentul demografic, despre orice minoritate vorbim, de la unguri la armeni, la romi. E normal într-o societate ca toți să fie reprezentați în Parlament.
Să fim un pic mai naționaliști nu strică însă. Uneori, prea facem ce ni se spune.
Ce părere ai atunci de acuzele de legionarism și extremism?
Eu nu mai cred că pot exista legionari astăzi, cel mult simpatizanți. Sunt convins că, astăzi, chiar și unul ca Sorin Lavric, care a scris despre Noica și legionari, nu poate fi de acord cu tot ce au făcut legionarii. Sper că oamenii ăștia sunt conștienți de partea criminală a legionarilor. Eu nu mai cred că în zilele noastre mai poate fi un radicalism ca în acea perioadă. Să nu uităm că perioada interbelică, Hitler era călare pe Europa, Europa fierbea. Era alt context. Nu cred că mai e posibil așa ceva.
Nu sunt de acord cu multe idei radicale. Într-o democrație, cu dreptul oricui la replică, să poată fi gestionată o astfel de grupare, dacă pică în radicalism, să nu fie lăsată.
Ce ai vrea să facă în Parlament?
Au niște măsuri directe. Votul în două tururi la locale. Excluderea pensiilor speciale. Modificarea legii electorale pentru că sunt probleme grave, uite acum cu voturile în diasporă. Depolitizarea administrației. Asta trebuie făcută neapărat. Ce face PNL? Dă afară pesedeii și își pune oamenii lui. E același lucru. Avea tot felul de măsuri ca cele pe care le-am zis, foarte necesare. Eu aș fi de acord și cu încurajarea micilor producători agricoli și cu taxarea produselor de import.
Legat de pandemie. AUR s-a făcut cunoscut și ca organizator al mitingurilor "Fără botniță" și ca un oponent feroce al măsurilor legate de gestionarea pandemiei.
Cred că a fost exagerată asocierea lor cu acel miting cică sponsorizat de ruși, anti covid. A spus George Simion, dar cine să-l audă, că AUR nu iese anti-covid, ci pentru a protesta împotriva proastei gestionări a situației, precum și a limitării drepturilor. A spus că nu e de acord cu măsurile, cu închiderea școlilor, cu închiderea piețelor, cu închiderea restaurantelor, pentru că nu s-ar fi demonstrat că ar fi focare.
Sunt oameni de știință care au spus ce impact pe termen lung asupra sănătății poate avea statul prelungit în casă, de pildă. Ne îmbolnăvim mai rău decât o face virusul.
Sunt tot felul de întrebări legate de pandemie. Eu nu cred în conspirații dar asta nu înseamnă să nu îți pui întrebări. Cred că în AUR sunt și idei că ceva mai nasol stă în spate, că e un plan în desfășurare, mai ales legat de privarea de libertăți. Nu cred în poveștile astea dar există măcar cineva care are un interes: big pharma. Sau chiar și băncile - datoriile țărilor au crescut foarte mult anul acesta.
Ei nu au protestat nici împotriva măștii.
În seara alegerilor, la rezultate, erau fără mască.
Nu știu, probabil au considerat că trebuie să le vadă lumea chipurile. Să ne vadă presa dacă nu ne-a văzut până acum.
Ai mai zis de presă.
Eu văd o mare problemă cu presa. Jurnaliștii latră după o singură gură. Nu caută nimeni în profunzime. Nu pot să cred că nimeni nu a urmărit parcursul lor și să tragă un semnal de alarmă.
Dacă o să fie o țeapă totală și sunt niște impostori, atunci ne-am făcut de râs că au ajuns astfel de oameni în Parlament fără să știe nimeni, fără să tragă nimeni un semnal de alarmă. Nimeni din presă nu s-a uitat înspre ei - de ce? De două zile, ies tot felul de lucruri, de ce nu au fost făcute publice înainte? Nu cred că mai ieșeau în parlament dacă lucrurile astea erau știute acum două săptămâni.
Tu i-ai mai fi votat?
Nu cred. M-aș fi întrebat mult mai serios. Dacă auzeam ideile lui Lavric despre femei sau astea cu interzicerea avorturilor, nu cred că mai votam. Acum am văzut că au pus pe liste familii întregi, cu mama, cu tata, cu soția, cu soțul. Sper că a fost doar un caz.
27….
Nu pot să cred. Ei vorbeau despre meritocrație. E nasol. Ne merităm soarta, o să fie o lecție și asta, despre prostie. Și a mea că i-am votat dar eu nu am știut nimic despre ei, cum nu știu nici ceilalți. Nu s-a găsit un jurnalist înainte să numere familiile de pe liste.
Când am dat search despre Sorin Lavric, mi-a apărut filosof, scriitor, autor Humanitas, Uniunea Scriitorilor etc. Nu mi-au apărut comentariile lui misogine.
Nu și-a făcut nimeni treaba. Nici presa, nici politicienii, nici SRI. De ce a tăcut toată presa?
Nu și-a dat nimeni seama de amploarea fenomenului.
Scuză-mă, dintr-o țară întreagă, nu a văzut nimeni sutele de mii de followeri ai lui George Simion, ca să dau doar un exemplu? Era din ce în ce mai multă lume, mulți din diaspora. A fost vizibil. Dacă toată lumea a fost atât de oarbă, suntem de rasul curcilor. Pentru ce mai avem presă? Pentru ce mai avem serviciile, care protejează națiunea de impostori? Lucruri de genul ăsta ar trebui să iasă la lumină, pentru ca oamenii să voteze în cunoștință de cauză.
Singurele comentarii despre ei au fost manipulări care mai mult i-au ajutat. Uite, Mălin Bot o tot dădea ba că AUR e pe filieră rusă, ba PSD-istă. Era o intoxicare care i-a ajutat, pentru cine știa cât de cât ce e cu AUR, că e anti-Rusia, că militează pentru unirea cu Basarabia, că e anti-PSD. În campanie, posturile mari au acordat atenție zero fenomenului, câțiva ziariști mici au acordat o oarecare atenție, dar cu niște mesaje care erau clar false. Ambele situații i-au avantajat.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this