„Cineva trebuie să dovedească legătura de cauzalitate directă între afirmațiile unei doctorițe plasticiene și o eventuală scădere a numărului de vaccinați. Cum faci legătura asta directă?” se întreabă Colegiul Medicilor după mai bine de un an și jumătate de pandemie.
„Cineva trebuie să dovedească legătura de cauzalitate directă între afirmațiile unei doctorițe plasticiene și o eventuală scădere a numărului de vaccinați. Cum faci legătura asta directă?” se întreabă Colegiul Medicilor după mai bine de un an și jumătate de pandemie.
01/11/2021
Cum tratează Colegiul Medicilor virusul dezinformării: „Încap într-un microbuz toți cei care au opinii antivacciniste declarate”
Lipsa unei legislații specifice face imposibil de combătut dezinformarea. Iar răspândirea de știri false și conspirații e alimentată de opiniile nevalidate științific ale unor medici și oameni din sistem, pentru care, de asemenea, nu există nicio pârghie de control.
Colegiul Medicilor a anunțat recent, prin președintele instituției, că ar fi propus o schimbare de lege, astfel încât medicii conspiraționiști să poată fi sancționați rapid, prin suspendarea dreptului de practică. Pentru PressOne vicepreședintele Colegiului Gheorghe Borcean nuanțează însă discuția și susține că deciziile se iau democratic, după o discuție internă. Anunțul oficial a fost făcut „sub presiune”, susține doctorul Borcean.
Între timp, medicii de familie, arătați cu degetul pentru că și-ar încuraja pacienții să nu se vaccineze sau considerați responsabili de întârzierea imunizării, se declară epuizați, la capătul puterilor și în relația cu statul, dar și după un asalt de știri false care i-ar viza. „Oamenii, când au nevoie de doctor sunt foarte respectuoși, dar apoi să fiți convinși că fac tot ce le spune Gâdea la televizor, nu ce le zic eu. Deși sunt doctorul lor de o viață”, spune un medic de familie pentru PressOne.
În fața unei crize atât de acute, statul român și aparatele birocratice par înlemnite. La mai bine de un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei și într-un val cu peste 400 de morți pe zi, în România încă se fac propuneri, după cum PressOne a arătat AICI.
Omul cu dogma de la Colegiul Medicilor: „De ce să suspend un chirurg sau un oftalmolog de la practica sa medicală?”
„Suntem în jur de 50 de mii de medici în țară. Încap într-un microbuz toți cei care au opinii antivacciniste declarate și care au ieșit public și au spus-o”, crede Gheorghe Borcean, „omul cu dogma” de la Colegiul Medicilor, după cum se recomandă, uneori, chiar el.
La Consiliul Național, la departamentul Juridic, este acum un singur dosar care vizează un medic conspiraționist. Alte dosare ar putea fi în analiză la nivel de județe și să nu fi fost contestate între timp, transmite Colegiul Medicilor din România.
Mai ales că procedurile sunt greoaie și iau timp, după cum explică Gheorghe Borcean.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Ca în orice lucrare juridică, omul are dreptul la prima instanță. La o a doua, a treia. Să aveți în vedere că cercetarea disciplinară nu are doar un rol punitiv. Are și un rol coercitiv. Doctorul care a intrat în morișca cercetării disciplinare se va conștientiza de fapta sa. Și așa se și întâmplă”, susține vicepreședintele Colegiului.
Gheorghe Borcean precizează că susține o modificare a regulamentului de disciplină. Mai departe însă, „dacă legiuitorul va hotărî să introducă în legea 95 a reformei sanitare un articol care să spună că medicii care fac asta vor fi executați, lapidați în piața publică, atunci vom face cum va zice legea”, adaugă omul cu dogma.
Anunțul inițial, dur, făcut de Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor ar fi fost urmarea presiunii publice sau din platoul unei televiziuni, lămurește Gheorghe Borcean problema:
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Preoții BOR, seduși de New Age și politică. Vasile Bănescu: Implicarea clericilor în campanie, „o maximă eroare”. ÎPS Teodosie, „pe cont propriu”
La imaginea de „salvator” pe care a dobândit-o Călin Georgescu au contribuit și preoți din Biserica Ortodoxă Română. De ce? Ne răspunde, într-un amplu interviu, Vasile Bănescu.
„Nu Colegiul Medicilor a anunțat. Președintele a făcut această afirmație. Am văzut emisiunea respectivă, pe un post de televiziune cu acoperire națională, într-o zi de weekend. Și era în presiune. Întrebat voi ce faceți, el a zis că vrem să facem ceva. Putem accelera viteza cu care se produce o cercetare disciplinară împotriva unui medic, în situația asta. Președintele e un om și se pune presiune de peste tot, inclusiv din partea autorității.”
„Domnul președinte a fost provocat să spună ceva. Profesorul se afla în situația în care trebuia să spună ce doreau oamenii să audă.”
Gheorghe Borcean sugerează că în interiorul Colegiului nu e însă nici pe departe unanimitate și precizează că „va trebui să avem o discuție între noi, în Consiliul Național, ca să ne hotărâm unde anume putem introduce un articol care să ne permită să putem grăbi cercetarea disciplinară”. În opinia sa însă, căutarea de vinovați nu ar ajuta oricum la nimic.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Sunt situații limită, care se petrec în toată lumea. Într-o asemenea tragedie nu trebuie căutat un vinovat. Dacă vei căuta vinovății după un uragan și vei descoperi că lumea nu și-a asigurat casele, tot nu vei găsi o soluție.”
Vicepreședintele Colegiului Medicilor admite că, generic, un doctor trebuie să se abțină să facă comentarii sau să recomande altceva față de ce e unanim acceptat în societatea medicală, însă privește „cu măsură” sancțiunile dure, precum suspendarea sau anularea dreptului de practică în cazul medicilor conspiraționiști.
„Nu poate fi medicul lapidat în piața publică. Dacă ieri a ieșit la televizor, mâine să-l și sancționezi. Judecata e de circumstanță, de faptă., de împrejurare și prejudiciu creat, care trebuie și dovedit. Eu nu le iau lor apărarea. Sunt medic de peste 40 de ani și știu că vaccinarea este panaceul pentru bolile infecțioase. Dar nici nu poți să-i scoți imediat și să-i excluzi din profesii. Gândiți-vă că unii dintre ei sunt medici chirurgi, alții de altă specialitate. De ce să suspend un chirurg sau un oftalmolog de la practica sa medicală? Pentru că a făcut niște afirmații legate de un lucru în care nu e specialist?”
PressOne l-a întrebat pe doctorul Borcean dacă medicii conspiraționiști nu validează pseudo teoriile care se rostogolesc în spațiul public și pe rețelele de socializare. Din nou, vina nu ar putea fi aruncată doar pe cadrele medicale. Vicepreședintele Colegiului Medicilor insistă că numărul colegilor antivacciniști ar fi mic și că responsabilitatea finală e, până la urmă, a întregii societăți.
„Aveți în vedere și nivelul de cultură medicală al poporului român și faptul că fake news-urile prind mult mai repede decât știrile adevărate. Nu e o chestie care să țină de cei 50-100 de medici care ar împrăștia teorii antivacciniste”, spune reprezentantul medicilor.
Nu în ultimul rând, Gheorghe Borcean le ia apărarea medicilor de familie, acuzați pe diferite canale, că și-ar îndemna pacienții să nu se vaccineze, că nu s-ar fi implicat suficient în cabinete sau că ar aștepta beneficii în schimbul muncii de convingere a populației.
„Nu puteai să pui în sarcina medicilor de familie, mai devreme, vaccinarea. Imunizarea a fost recomandată și sugerată medicilor de familie în urmă cu șase luni, abia. În condițiile în care ei erau deja de un an de zile în presiune.”
Medicii de Familie: „Avem pacienți cu cancer care nu se vaccinează pentru că le-a spus Monica Pop că vor face leucemie”
Doar 35% din medicii de familie din România au încheiat contracte pentru vaccinare anti Covid, a anunțat recent Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate. Înainte de acest anunț, se estima că doar unul din patru medici de familie administrează vaccinul.
Guvernul a adoptat însă târziu, în luna septembrie, ordonanța care reglementează vaccinarea făcută de medicii de familie, document ce include și beneficiile materiale pe care le primesc: între 40 și 60 de lei pentru fiecare doză administrată.
De altfel, medicii de familie au fost printre cei mai criticați, pentru aparenta lor lipsă de implicare. Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov arată însă spre statul român, care nu ar fi fost capabil nici după atâtea luni de pandemie să comunice corect și să asigure resursele necesare.
„Vaccinarea în cabinete a început foarte târziu, când începuse declinul doritorilor să se imunizeze. Până atunci au existat sute de centre de vaccinare, unde lucra cine? Medicii de familie. Niciodată nu s-a spus lucrul ăsta. Păi 25% sunt cei care s-au decis să-și ia și în cabinete, pe lângă cele 10-12 ore suplimentare pe care le făceau în centrele de vaccinare, încă din 27 decembrie. Auzim doar că foarte puțini dintre noi vaccinează și se vaccinează și în rest nu. Și atunci sigur că populația începe să creadă că suntem toți antivacciniști”, explică pentru PressOne Sandra Alexiu.
Reprezentanta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov e contrariată și de felul în care e pusă la zid întreaga profesie.
„La primele rapoarte de vaccinare Valeriu Gheorghiță a spus că 85% din medicii de familie s-au vaccinat. Și cum se poate acum să se spună despre noi că suntem anti și că le recomandăm pacienților să nu se vaccineze? Cum credeți că un medic care s-a vaccinat le-ar spune pacienților să nu o facă, pentru că e o conspirație? Nu suntem nouă mii de Șoșoace în țara asta. Nici în halul ăsta.”
Și totuși, câte autocare ar umple medicii conspiraționiști? „Un autocar, din câte știu, are vreo 50 de locuri. Ultima scrisoare semnată de asociația pe care o conduce Anca Nițulescu are 50 de semnături și precedenta scrisoare avea 113. Deci cred că sunt mai multe autocare”, răspunde Sandra Alexiu.
Fenomenul există, e vizibil în toată societatea, întărește medicul de familie, care dă și un exemplu propriu. „Să știți că eu nu mă mai duc la Operă pentru că sunt foarte mulți dintre cântăreții de operă care sunt agrenați în acțiuni antivaccin. Doamna Iordăchescu și cu Vlad Miriță, de exemplu, sunt doi oameni foarte activi în domeniu: cu filmulețe înregistrate, cu mesaje pe Internet. O parte din acești oameni, vedete sau cântăreți, semnează scrisorile asociațiilor medicilor conspiraționiști. Iar presa îi ajută foarte mult.”
Spre presă arată și Colegiul Medicilor, care reclamă prezența la anumite televiziuni a unor persoane cu opinii nevalidate științific, cu scopul de a face audiență.
„De ce sunt chemați la dezbateri cei care sunt nevacciniști? De ce îi chemi, tocmai când tu vrei să promovezi vaccinarea? Nu faci o dezbatere și chemi toți neaveniții să-și dea cu părerea. Unul e oftalmolog, altul plastician și Rafila. Lumea e mai dispusă să-i asculte pe ei decât pe Rafila. De ce nu face CNA nimic în privința asta?” se întreabă Gheorghe Borcean.
„Am pacienți cu cancer care nu se vaccinează pentru că le-a spus Monica Pop că vor face leucemie, că se va agrava cancerul și că vor muri. Acestea au fost discuțiile mele cu pacienții, după ce a apărut Monica Pop la televizor, în fiecare zi la Antena 3 sau RTV”, revine și Sandra Alexiu.
În tot acest context, pe reprezentanta medicilor de familie din București-Ilfov susține o modificare a Legii 95, privind reforma în domeniul sănătății, după modelul statelor vestice care pedepsesc dur ieșirile în decor ale doctorilor conspiraționiști. Este aceeași lege despre care vorbea la televizor și președintele Colegiului Medicilor și asupra căreia, în interiorul instituției, nu există unanimitate în viziuni. „Ca să modifici o lege organică nu-i așa de simplu, când n-ai guvern”, sesizează însă Sandra Alexiu.
„Nu vă puteți imagina: sunt oameni pe care mă chinui să-i conving să se ducă la spital, pacienți care ajung intubați pentru că au plecat de acasă cu saturație 51. Le era frică să nu-i omoare la spital, cum se spune la televizor. Le era frică că-i leagă de mâini și-i omoară medicii la spital. Aici suntem”, adaugă imediat medicul de familie.
Datoriile statului către medicii de familie: „Avem colegi care nu sunt plătiți de un an de zile, pentru vaccinul de gripă de anul trecut”
Un cuplu care credea profund în puterea miraculoasă a propriilor corpuri a respins sistematic vaccinul anti-Covid. Medicul lor de familie, mi-au povestit cei doi, propune tratamente naturiste și nu prescrie deloc antibiotice. Copilul, încă mic, a făcut pneumonie, iar tratamentul prescris a avut la bază ciuperci chinezești, luate de la Plafar.
Starea copilului s-a agravat, a ajuns la Urgențe. Într-un final și-a revenit, iar ulterior, după spaimă, cuplul și-a schimbat medicul de familie, iar ambii parteneri au decis să se imunizeze.
Cum se ajunge însă de la cazuri izolate la pasarea unei vinovății către cei peste 11 mii de medici de familie din România? Contribuie, crede Sandra Alexiu, și felul în care e văzută această categorie chiar în interiorul profesiei. „Sunt foarte multe lucruri, care se rostogolesc de ani de zile, din istorie. Conceptual, medicii de familie sunt văzuți de către medicii din sistem, care au și ei totuși o vârstă și care au prins sistemul de Sănătate încă dinainte de 1989, sunt văzuți ca medicii ăia de circă, unde se vărsau proștii care luau notele cele mai mici.”
În realitate, explică președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, colegii săi din țară, chiar din comunitățile mici, ar avea mult mai multă competență, chiar dacă felul în care își desfășoară activitatea nu e perceput de medici de alte specialități, din cauza unei culturi rostogolite de decenii.
Felul în care ne desfășurăm activitatea nu e perceput de medici de alte specialități, din cauza acestei culturi care vine de atunci și a acestei imagini profund întipărite că medicii de familie sunt proștii ăia de la circă. Și asta se vede și în felul în care sunt structurate programele și strategiile de sănătate. „Cum își închipuie cineva că are curaj să facă medicină la sat ultimul din coada listei?”, se întreabă Sandra Alexiu, care continuă:
„Jumătate din populația României este rurală. Știți foarte bine ce înseamnă ruralul românesc, da? Sunt oameni care nici nu știu că există orașe. Nu știu cum arată blocurile sau supermarketurile. O viață întreagă stau în case de chirpici sau ceva mai răsărite și își duc traiul în bucățica aia. Universul lor e foarte restrâns. Accesul la asistență medicală se limitează la medicul de familie. Acolo nasc, acolo se taie și trebuie cusuți, acolo își sparg nasul și trebuie pus la loc, acolo trebuie să-i tratezi de tensiune. Eu cred că e mult mai multă competență în mediul rural.”
Între fricile oamenilor alimentate de dezinformare, oportunismul unor voci antivaccinare și oboseala cronică, resimțită de întreaga societate, stă statul, care ar fi trebuit să-și respecte angajamentele sau să creeze un cadru în care medicii de familie să poată fi cu adevărat un motor al imunizării.
„S-a spus că medicii de familie nu au mers din casă în casă, să-i convingă pe oameni să vină la vaccinare. Nu știu de ce are toată lumea impresia că noi nu prea avem ce face la cabinete. Dvs. știți ce echipe au medicii de familie în alte țări? Este un medic cu două-trei asistente și cu o armată de asistenți comunitari și personal paramedical, care fac toată munca asta comunitară, reală, pe o rețea care funcționează. Medicul consultă pacienți, o asistentă se ocupă de exemplu de dietele pacienților cu diverse boli. O alta se ocupă de copii, să-i măsoare, să-i cântărească. Sunt asistenți comunitari care mențin legătura medicului cu comunitatea. Nu merge medicul din casă în casă, să facă apologia vaccinării”, justifică reprezentanta medicilor de familie.
Teste de la DSP au primit dor o parte din medicii de familie implicați în campania de vaccinare la cabinete. Iar banii pentru imunizarea populației întârzie, ca de obicei, enumeră din nemulțumiri Sandra Alexiu.
„Avem colegi care nu sunt plătiți de un an de zile, pentru vaccinul de gripă de anul trecut. Despre asta vorbim. Suntem acuzați că luăm bani pentru vaccin, că nu facem decât pentru bani, că am cerut 100 de lei. Domnule, să fim serioși: noi vaccinăm dintotdeauna. Noi avem cea mai mare experiență de vaccinare în țara asta. Vaccinăm poporul de când se naște și până moare. Și nu poate să vină un oftalmolog, un legist sau un chirurg de chirurgie plastică, să vorbească despre vaccinare și să afirme că noi nu ne pricepem.”
O povară în plus a apărut odată cu decizia de a acorda tichete de masă celor care se vaccinează anti-Covid. Voucherele, crede Sandra Alexiu, duc profesia în derizoriu și reprezintă o măsură luată fără a se ține cont de infrastructură, logistică și capacitatea efectivă a medicilor de familie, din moment ce formalitățile birocratice ar ține mai degrabă de o muncă de secretariat:
„E vorba de cinci bonuri de masă. Trebuie completate fiecare de mână, cu toate datele pacientului, date pe proces verbal pe semnătură și apoi procesele verbale livrate la Casă. Păi să le dea cine vrea, eu nu mai vaccinez din clipa în care s-a pus problema de bonuri de masă.”
”Cum se poate ca un medic care nu are timp să-și vadă pacienții să se apuce să împartă bonuri de masă? Pentru ce am învățat și m-am zbătut atâția ani și stau cu creierii zilnic să citesc tot ce a apărut la zi? Ca să dau bonuri de masă? Dacă statul român mi-ar fi creat posibilitatea să mă organizez, în așa fel încât să-mi permit să-mi angajez o secretară sau un registrator, n-aș fi ezitat nicio clipă.”
Cel puțin în această privință Colegiul Medicilor e de acord: „A pune în sarcina medicilor de familie să dea niște bonuri de masă e o chestie complet absurdă. Sau să afirmăm public că medicii de familie vor primi câte un bonus pentru fiecare vaccinat, e o mizerie, pentru că medicii nu făceau chestia asta pentru bani”, afirmă la PressOne Gheorghe Borcean.
L-am întrebat pe vicepreședintele Colegiului dacă are vreo temere că exodul medicilor români va continua sau chiar se va amplifică, după pandemie. Anul trecut, în medie, șase medici pe zi au solicitat documentele pentru a lucra în afara țării, date similare cu cele din 2018.
„Depinde cât de mare va fi revendicarea socială împotriva corpului profesional. Depinde cât de mult se va rostogoli această teorie că, vezi Doamne, din cauza unor medici nu s-au vaccinat un milion de oameni. Ceea ce e fals, oamenii nu s-au vaccinat din varii motive. De exemplu pentru că cineva a zis în vară că am învins pandemia și putem să ne relaxăm. S-au făcut toate Untold-urile, nunțile, botezurile și congresele de pe lume. Și lumea a dorit să creadă în chestia asta. Oamenii de obicei ascultă și cred ceea ce vor să audă”, concluzionează Gheorghe Borcean.
Seria PressOne despre dezinformare, fake news și transparență guvernamentală este sprijinită financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this