16/05/2016
Untold Festival a lăsat la Cluj datorii de 500.000 de euro după prima ediție.

Untold Festival a făcut un "puiuț" la Mureș. Tot din bani publici

Cel mai mare eveniment muzical din România, Untold Festival, a cărui primă ediţie a fost finanţată din bugetul Primăriei Cluj-Napoca, a făcut un „puiuț” la Târgu Mureș – Untold WarmUp.

Nu doar numele a fost preluat, ci și rețeta de finanțare – alocarea unei sume consistente din bani publici.

Surpriza este că organizatorii festivalului Untold din Cluj susțin că nu au nicio legătură cu evenimentul care ar urma să aibă loc la Târgu Mureș.

*

450.000 de lei a alocat, dintr-un foc, Consiliul Local Târgu Mureș pentru organizarea evenimentului Untold WarmUp – potrivit unei hotărâri adoptate la finalul lunii aprilie.

Am solicitat Primăriei Târgu Mureș să ne transmită cine a solicitat aceste fonduri, cine organizează Untold WarmUp și în ce constă această manifestare.

Răspunsul – pe care l-am primit după mai bine de 10 zile – este inestimabil: Primăria condusă de Dorin Florea nu poate oferi detalii despre organizatori sau despre evenimentul pe care îl finanțează.

*

Am contactat mai mulți consilieri locali pentru a afla, totuși, cine a solicitat banii și ce va cuprinde evenimentul pentru care administrația din Târgu Mureș a alocat direct 450.000 de lei.

Așa am aflat că, în prima fază, finanțarea micului Untold de Mureș fusese respinsă de consilierii locali. Asta se întâmpla la începutul lunii aprilie

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Iniţiativa a fost readusă în dezbaterea Consiliului Local Târgu Mureş la finalul lui aprilie și, în cele din urmă, aprobată.

„Eu nu am votat acest proiect, pentru că a fost pe regim de urgență și am solicitat mai multe date. În ședința de comisie ne-au fost prezentate niște documente, dar, din punctul meu de vedere, erau insuficiente”, a explicat, pentru PressOne, consilierul Józsa Tibor de la UDMR.

Colegul său Soós Zoltán, care este și candidat independent la Primărie, susținut de UDMR, a confirmat informația.

„A mai fost pe ordinea de zi această alocare, și n-am fost de acord. Pentru că ne-a fost prezentat un eveniment fără un deviz și fără un buget – am spus că în aceste condiții nu poate fi votat. Apoi am demisionat din Consiliu. Am înțeles că, totuși, în final s-a alocat o sumă”, a declarat Soós.

Nici consilierii PNL nu ştiu mai multe despre ceea ce au votat. „Noi am primit o notă de fundamentare în care ni se spunea că atâta ar costa să aducem Untoldul de la Cluj, pentru că la Cluj a fost un mare succes. Era vorba că sunt 6 concerte într-o singură zi, și condiția a fost să nu fie programat în timpul campaniei electorale din luna mai”, a explicat, pentru PressOne, consilierul PNL Ervin Molnar.

El a înțeles că evenimentul ar fi urmat să fie organizat de echipa care a organizat și prima ediţie Untold de la Cluj.

Același lucru ni l-a spus și consilierul PSD Olimpiu Sabău. Acesta a precizat, totuși, că, fiind în opoziție, accesul său la documentele Primăriei este limitat.

Surpriza vine abia acum. Purtătorul de cuvânt al Untold Festival, Ioana Racu, a declarat pentru PressOne că evenimentul de la Târgu Mureș nu are nici o legătură cu cel de la Cluj.

„Noi nu am solicitat niciun fel de finanțare de la Primăria Târgu Mureș. Noi nu organizăm acel eveniment. Am avut mai demult o solicitare de franciză din partea unui om de afaceri, care voia să folosească brandul Untold pentru a organiza acel eveniment. Dar era obligația lui să-și asigure finanțarea și un plan pentru eveniment”, a explicat Ioana Racu.

Și surpriza nu se oprește aici: nici ea nu știe cine este acel om de afaceri.

Practic, Primăria Târgu Mureș a insistat și a rezervat 450.000 de lei pentru un organizator „necunoscut”, care are un contract de franciză cu organizatorii Untold 2015. Care, la rândul lor, pretind că nu știu cui au dat franciza.

În ciuda numeroaselor insistențe de a-l contacta pe primarul Dorin Florea, acesta a refuzat dialogul cu noi.

PressOne a scris luna trecută cum a ajuns Untold Festival, după o primă ediţie finanţată din bugetul municipiului Cluj-Napoca, în proprietatea lui Sorin Gadola, fiul milionarului Ștefan Gadola.

Untold 2015 a lăsat în urmă datorii neachitate de 500.000 de euro.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...