REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

21/04/2016
Untold a avut o audienţă medie de 60.000 de persoane pe zi, potrivit organizatorilor.

Nimic nu rămâne Untold

După o primă ediție de mare succes, finanțată din bani publici, cel mai mare eveniment muzical din România, festivalul Untold, a trecut în proprietate privată, fiind deținut acum de o firmă al cărei acționar majoritar este Sorin Gadola, fiul unui om de afaceri aflat în Top 10 al celor mai bogați clujeni.

Cum a ajuns un întreprinzător privat să primească „la cheie” acest festival, a cărui ediție secundă se anunță și mai mare decât prima? Și cine sunt personajele acestei operațiuni?

Ne-am propus să răspundem la cât mai multe întrebări privind afacerea Untold. Cu atât mai mult cu cât organizatorul din 2015, un consorțiu de ONG-uri aflat sub tutela Primăriei Cluj-Napoca, a rămas cu datorii de circa 500.000 de euro către diverse companii. Iar noul organizator a cerut și mai mulți bani publici pentru Untold 2016.

Ce este Untold?

Untold Festival a fost principalul eveniment din programul anului în care Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului.

Prima ediție a fost organizată de Federația Share, un consorțiu de ONG-uri format pentru a gestiona programul din 2015 și finanțat cu precădere de Primăria Cluj-Napoca, căreia i s-au adăugat câțiva sponsori.

Al cui este Untold?

La prima ediție, Federația Share a suportat toate cheltuielile, numai că brandul Untold nu a fost niciodată în proprietatea sa.

„Am primit conceptul de la Bogdan Buta, iar noi eram implementatorii. Asta s-a făcut printr-un contract semnat în 2015 de către Bogdan Buta și de către mine, în numele Consiliului Director al Federației. Noi îl asiguram pe el că îi vom proteja brandul și recunoșteam că este conceptul lui”, a declarat pentru PressOne președintele Federației Share, Vlad Pop.

De altfel, Buta se prezintă drept „fondatorul Untold”.

În acest an însă, festivalul va fi organizat de SC Untold SRL, în care Bogdan Buta deține 49%, iar majoritar este Sorin Gadola (29 de ani), fiul lui Ștefan Gadola – unul dintre proprietarii companiei Energobit și acționar, printre altele, la clubul de fotbal CFR Cluj.

În 2015, averea lui Ștefan Gadola a fost estimată de revista Capital la 36-38 de milioane de euro.

Cine este Bogdan Buta?

Bogdan Buta (31 de ani) a fost președinte al Organizației Studenților din Universitatea Tehnică (OSUT) din Cluj-Napoca, vicepreședinte al ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) și lider, între 2008 și 2012, al Consorțiului Organizațiilor Studențești (COS).

Un ONG fondat de el, Asociația Student Plus, a emis un card pe baza căruia studenții din Cluj-Napoca puteau obține, între altele, reducere pe mijloacele de transport în comun.

Afacerea cu carduri a fost contestată de presa locală pentru că Primăria putea să ofere acele facilități pur și simplu pe baza carnetului de student. În schimb, Primăria a condiționat reducerile de deținerea cardului, pe care studenții îl cumpărau anual de la Asociația Student Plus.

Bogdan Buta este perceput ca fiind un apropiat al primarului Emil Boc și, în general, al grupării PDL-iste din PNL.

Revenim: care este „conceptul”?

Pentru că ideea de a organiza un festival și de a plăti artiști internaționali din bani publici este departe de a reprezenta un „concept”, l-am întrebat pe Vlad Pop la ce se referă.

Ne-a explicat că Bogdan Buta avea o relație anterioară cu agentul de booking internațional Bella Primo din Germania, care i-a contractat pe doi dintre artiștii ediției din 2015 – Avicii și David Guetta.

Fără credibilitatea agentului și fără accesul pe piața muzicală, cei doi DJ n-ar fi putut fi aduși la Cluj, susține Vlad Pop.

Când a fost folosită prima dată denumirea „Untold”?

În 3 decembrie 2014, Consiliul Local Cluj-Napocă alocă Federației Share 1,8 milioane de lei (circa 400.000 de euro), pentru „rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”.

Numele Untold nu apare în Hotărârea de Consiliu.

„Programul 2015” se referă la programul Capitalei Europene a Tineretului, titlu deținut de municipalitate. Cu alte cuvinte, impresia generală este că alocarea de bani publici se face către un eveniment în care Primăria este partener.

În 22 decembrie, Bogdan Buta depune la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii Untold pe numele său.

În noaptea de Revelion 2015, primarul Emil Boc le dă miilor de oameni adunați în centrul orașului vestea că la Cluj urmează să concerteze Avicii și David Guetta. El precizează inclusiv datele celor două concerte: 30 iulie și 2 august 2015. Datele aveau să rămână nemodificate.

Abia în 5 ianuarie 2015 este anunțat numele evenimentului care-i cuprinde pe faimoșii DJ: Untold. Acest brand era în proprietatea lui Bogdan Buta.

În această fază a articolului, o întrebare retorică: ce-ar fi putut face Bogdan Buta cu „conceptul” său dacă n-ar fi beneficiat de finanțare publică?

„Dacă nu era Primăria, nu puteau să-i rezerve nici pe Armin Van Buuren, nici pe David Guetta, nici pe Avicii. Susțin acest festival, la fel cum suțin TIFF, Jazz in the Park, Electric Castle, dar nu mai merge ca anul trecut.”

Declarație făcută de Emil Boc în februarie 2016, la Realitatea FM

Ca să înțelegem contextul: ce presupune a fi Capitală Europeană a Tineretului?

În 2009, Rotterdam s-a autoproclamat Capitală Europeană a Tineretului, fiind primul oraș care a purtat acest titlu.

Procedura pentru acordarea acestei distincții este neclară și nu depinde de calitatea programelor înscrise în competiție.

Candidaturile sunt jurizate de Forumul European de Tineret, care nu se află în subordinea niciunei instituții europene. A fost înființat de 99 de Consilii Naționale ale Tinerilor (CNT) și de organizații internaționale non-guvernamentale (OINP) din întreaga Europă.

Fiecare oraș câștigător își construiește programul cum crede de cuviință.

Până acum au deținut titlul orașele Torino (Italia), Anvers (Belgia), Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia), Salonic (Grecia) și Cluj-Napoca (România).

Când a aplicat Clujul pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului?

În 2011, un ONG clujean denumit Grupul Pont depune din proprie inițiativă un proiect pe programul Youth in Action, derulat printr-o agenție aflată în subordinea Comisiei Europene.

Proiectul se numea „Youth@Cluj pentru Capitala Europeană a Tineretului”.

„Potrivit regulilor stabilite de Forumul European de Tineret, candidatura trebuia depusă oficial de către Primăria și Consiliul Local al orașului, și susținută de o structură de tineret. Ceea ce am cerut noi de la Primărie a fost doar susținerea inițiativei la nivelul comunicării oficiale”, explică Hanna Ugron, coordonatorul programului Youth@Cluj din partea Grupului Pont.

Astfel, Grupul Pont a primit un om de legătură în administrația municipiului, în persoana lui Florin Moroșanu, pe atunci director de Comunicare al Primăriei, actualmente președinte al Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană.

Care a fost echipa care a adus titlul?

În dosarul de candidatură depus pe 1 mai 2012 apăreau CV-urile a cinci persoane: András Farkas (președintele Grupului Pont), Florin Moroșanu (director de Comunicare al Primăriei, la acea dată), Vlad Pop (care avea să devină președinte al Federației Share), Bogdan Buta (vicepreședinte responsabil cu parteneriate externe) și Hanna Ugron (project manager al Programului Youth).

Când s-a înființat Federația Share?

„Pe 25 aprilie 2012, Primăria Cluj-Napoca a semnat un Memorandum cu 26 de organizații de tineret. Practic, acest Memorandum a stat la baza înființării Federației Share, entitatea juridică, care – după ce orașul a câștigat competiția – a primit mandat de la Primărie să se ocupe de implementarea programului din 2015”, spune Hanna Ugron.

Federația Share a fost înscrisă la Tribunal în martie 2013.

Cine reprezenta Federația Share?

În momentul constituirii, Vlad Pop a devenit președintele Federației Share, iar primarul Emil Boc, co-președinte.

Liderul Grupului Pont, András Farkas, a fost desemnat director executiv.

În 2014, la vârful Federației a avut loc o dispută de putere între grupul lui Farkas și grupul lui Bogdan Buta, numit director executiv pentru programe în aprilie 2014.

În iunie 2014, András Farkas a demisionat. „Decizia mea a fost luată ca urmare a evenimentelor din ultimele două luni, care m-au adus la acest moment de cumpănă”, declara Farkas la acea dată.

Odată cu plecarea lui Farkas, Grupul Pont și-a retras toate proiectele de sub umbrela Federației Share.

Cine face parte din Share?

31 de organizații, asociații, federații și consorții din Cluj.

Cine a finanțat Share?

Principalul finanțator al Federației Share a fost Primăria Cluj-Napoca.

Din mai 2013 până în martie 2016, Primăria a alocat Federației peste 4,5 milioane de lei (circa 1 milion de euro). În niciuna dintre Hotărârile de Consiliu Local privind aceste alocări nu apare numele „Untold”.

Totuși, pentru cei 1,8 milioane de lei acordați de urgență în 3 decembrie 2014 este specificată destinația: „rezervarea artiștilor principali pentru programul 2015”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ce finanțare a avut la dispoziție programul „Cluj Capitală Europeană a Tineretului”?

Potrivit dosarului de candidatură depus în 2012, programul estima un buget de aproximativ 5,4 milioane de euro.

În momentul demisiei lui Andras Farkas, Federația Share obținuse deja o finanțare de aproximativ 2 milioane de euro pentru proiectele ce urmau să fie implementate.

Proiectele cu finanțarea cea mai consistentă, obținută deja în 2012 din granturi norvegiene și din Fondul ONG, au fost trei: Academia Voluntarilor pentru Cluj 2015 (Volunteers Academy), Day 15 și Bugetarea Participativă de Tineret.

Toate trei au fost finanțate datorită Grupului Pont, care a întocmit dosarele.

Cât timp a fost Bogdan Buta director executiv la Share?

Din aprilie 2014 până la sfârșitul lunii noiembrie 2014, când a demisionat. El și-a motivat decizia într-o scrisoare deschisă în care condamna inconsecvența Guvernului, care nu ar fi acordat Clujului finanțările promise pentru anul de Capitală Europeană a Tineretului.

A existat sau nu un concept Untold?

După retragerea Grupului Pont, reprezentanții Federației Share au apelat, pentru regândirea programului din 2015, la o firmă de PR și consultanță, Heraldist.

Primele contacte dintre Heraldist și Share au avut loc în august 2014, cu un an înainte de prima ediție a Untold (30 iulie – 2 august 2015).

Adrian Docea, Creative Partner la Heraldist, a declarat pentru PressOne că el și o parte din actuala echipă tocmai se întorseseră la Cluj de la Berlin, iar colaborarea cu Share a fost „100% pro bono”.

„La Capitala Tineretului, treaba pe partea de comunicare era destul de incipientă. Cei care ne-au contactat au fost foarte receptivi când le-am propus și o linie strategică, și identitatea vizuală. Noi am ajuns în Cluj într-un moment în care Untold nu exista nici măcar ca nume. Se știa doar că ar fi bine să fie și evenimente mai de amploare, care să atragă public din afara țării. Nu am lucrat pe Untold, fiindcă încă nu se născuse”.

Cum a apărut Untold?

Cosmetizarea făcută de firma Heraldist programului Youth 2015 a însemnat, până la urmă, un logo și un slogan care aveau să pregătească intrarea în peisaj a Untold: „Europe’s greatest festival” (Cel mai mare festival din Europa).

Cei de la agenția Heraldist spun acum că sloganul se referea la toate activitățile făcute de Federația Share pe parcursul anului în care Clujul a deținut titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

Primele declarații de presă cu folosirea numelui Untold apar în 5 ianuarie 2015.

„Încă înainte de a fi anunțați Avicii și David Guetta, am pus în vânzare o mie de bilete pentru Untold Festival, la un preț special de 100 de lei”, spunea atunci purtătoarea de cuvânt a Federației Share, Diana Apan.

Cât au costat, totuși, artiștii internaționali?

Potrivit surselor noastre, suma totală plătită pentru trei dintre artiști, Avicii, David Guetta și Third Party, a fost de 904.000 de euro.

Federația Share nu a făcut publice detalii privind contractele și nici cât au costat toți artiștii aduși la prima ediție.

Care a fost bilanțul Untold Festival?

Raportările pentru acest tip de eveniment se fac cumulând audiențele. Prima ediție Untold a durat 4 zile, iar organizatorii de la Federația Share au anunțat o participare de 240.000 de oameni, record pentru un festival desfășurat în România.

Oficial, s-au vândut circa 40.000 de abonamente pentru 4 zile de festival, plus aproximativ 5.000 de bilete de câte o zi.

Potrivit raportului financiar prezentat de Federația Share în martie 2016, încasările totale ale Untold au fost de 18,9 milioane de lei (circa 4,2 milioane de euro).

În luna ianuarie a acestui an, Untold a fost declarat „Best Major European Festival”, la European Festival Awards.

Cum a intrat Gadola în afacerea Untold?

Cum am mai spus, „conceptul” Untold nu a aparținut niciodată Federației Share sau Primăriei. El a fost tot timpul în proprietatea lui Bogdan Buta.

În toamna anului trecut, Buta a fondat SC Untold SRL împreună cu Sorin Gadola, care are 51%. În același timp, ei au creat și un ONG omonim – Asociația Untold.

Prin acest ONG, au solicitat deja municipalității clujene 2,5 milioane de lei, pentru organizarea Untold 2016.

De ce Gadola și nu altcineva?

Potrivit surselor noastre, anul trecut, înainte de prima ediție, Sorin Gadola a împrumutat Federației Share 400.000 de euro, iar între cele două părți s-a și semnat un contract.

De ce a apelat Share la o persoană particulară? Fiindcă Primăria nu făcea decât deconturi, iar Federația ajunsese în criză de cash flow.

Contactat de PressOne, Bogdan Buta nu a negat această informație, dar a spus că nu poate oferi detalii. Atât Buta, cât și Sorin Gadola au refuzat o întâlnire directă cu reporterul PressOne.

L-am contactat, așadar, pe omul de afaceri Ștefan Gadola (63 de ani). El ne-a declarat că fiul său „a colaborat” anul trecut cu organizatorii Untold.

Ștefan Gadola.

Întrebat dacă știe cum a ajuns fiul său să dețină pachetul majoritar al firmei care organizează a doua ediție, el a spus că Sorin „a investit niște bani în Untold”.

Ștefan Gadola nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația privind împrumutul către Federația Share.

„Sorin nu m-a consultat pe mine în privința asta, că e major. Dacă a vrut să împrumute, a putut. El mi-a spus – Tată, m-am băgat, am ajutat, să văd dacă-mi recuperez banii. El a investit niște bani acolo”, a declarat Ștefan Gadola. El a adăugat că fiul său, Sorin Gadola, conduce și două firme de caritate.

Cu ce datorii a rămas Federația Share după prima ediție?

Potrivit președintelui Vlad Pop, datoriile Federației Share către furnizori de servicii și către unii vendori (firme care au avut dreptul de a face comerț în incinta Festivalului) se ridicau, după cheltuirea banilor încasați din bilete, la 500.000 de euro.

O parte dintre furnizori și vendori s-au adresat instanțelor clujene, solicitând ordonanțe de plată. Printre cei care au recurs la această metodă se numără Electrica Furnizare, compania de salubritate Brantner Veres (care are de recuperat 8.900 lei), Unita Turism, pentru cazări (4.500 lei), Scutul Negru (21.000 lei), precum și firme care au asigurat echipamentul de scenă și de sonorizare.

Chiria pentru scena principală de pe Cluj Arena, circa 40.000 de lei, a fost achitată abia în ianuarie 2016.

Ce i-a nemulțumit pe furnizori și vendori?

Inițial, contractele de prestări servicii în perimetrul festivalului Untold au fost încheiate cu Federația Share. S-a convenit ca aproximativ 20% din vânzările de la standuri să rămână Federației, aceasta nefiind nici plătitoare de TVA.

Doar că încasările fiind mult prea mari, Federația a fost reîncadrată în categoria economică a plătitorilor de TVA, astfel că sumele reprezentând TVA au fost scăzute din contractele convenite inițial cu vendorii și furnizorii.

În plus, aceștia au fost puși să achite și contravaloarea utilităților, apă și curent, despre care nu exista nicio referire clară în contracte.

Ce informații există cu privire la a doua ediție?

Organizatorii au anunțat participarea trupelor Faithless, Scooter, Parov Stelar, James Arthur, dar și a DJ-ilor Armin van Buuren, Tiesto, Afrojack și Hardwell.

Ediția 2016 este programată în perioada 4-7 august, va reuni 150 de trupe, iar bugetul estimat este de 5 milioane de euro.

Solicitarea Asociației Untold de a beneficia de 2,5 milioane de lei din bugetul municipalității pentru ediția 2016 a fost susținută de doi directori din Primărie, Ștefania Ferencz (mâna dreaptă a lui Emil Boc) și Ovidiu Câmpean (șeful Direcției Evenimente Publice).

Cu toate acestea, departamentul Juridic al Primăriei a găsit problematică această cerere. Ca atare, proiectul a fost retras de către Bogdan Buta.

În luna martie, Asociația Untold a primit totuși 250.000 de lei din bugetul local, pentru un alt proiect, care prevede crearea unei rețele de voluntari destinate evenimentelor în aer liber din Cluj.

Voluntarii ar urma să fie recrutați în perioada de dinaintea ediției 2016 a Untold.

Cum au reacționat instituțiile statului?

Pe rolul Tribunalului Cluj există un dosar înregistrat în octombrie 2015, care are ca obiect restituirea unor bunuri ridicate în urma unor percheziții domiciliare efectuate de DNA Cluj.

Petenții care cer restituirea bunurilor sunt Bogdan Buta, Asociația Student Plus și SC Dettra Organization (firmă deținută de Buta).

Dosarul nu poate fi consultat – potrivit responsabilului cu presa din cadrul Tribunalului – pentru că se află „încă în faza de urmărire penală”.

În plus, înfățișarea părților în fața judecătorului a avut loc în ședință secretă în camera de consiliu. DNA nu a răspuns, până la apariția acestui text, dacă asupra lui Bogdan Buta și a celor două entități deținute de el se desfășoară o acțiune de urmărire penală.

În convorbirea avută cu PressOne, Ștefan Gadola a spus că știe că Bogdan Buta a fost chestionat de procurori ai DNA în privința festivalului, dar că totul este în regulă.

„Tinerii aceștia au adus la Cluj un premiu râvnit, dar noi nu-i apreciem pentru asta”, a mai spus omul de afaceri.

Surse din Primăria Cluj-Napoca au declarat pentru PressOne că dosarele privind finanțările acordate Federației Share în 2015 fac și obiectul unui control efectuat de Curtea de Conturi.

*

Notă

La realizarea acestui material am folosit surse oficiale, articole apărute în publicațiile locale Ziar de Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, precum și informații din surse proprii.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios