Foto: Asociația Daisler

În anul 2019 s-a creat un dialog menit să distrugă barierele dintre românii aflați în țară și cei dragi care locuiesc la sute sau chiar mii de kilometri depărtare. Odată cu amplasarea instalației de lumină „MI-E DOR DE TINE” în Londra, au apărut și mult așteptatele răspunsuri, „ȘI MIE” și „TE AȘTEPT”, în România.

În 2021, povestea merge mai departe și conectează cea mai mare comunitate de români din SUA cu cei dragi de acasă. Chicago, Cluj-Napoca și București reamintesc celor dragi că nu sunt uitați.

Mi-e Dor De Tine a apărut ca un soi de statement al Asociației Daisler. Pentru că scopul nostru este reactivarea spațiilor urbane, Mi-e Dor De Tine a apărut ca o declarație la adresa potențialului pe care noi îl vedem acolo unde ceilalți nu-l văd. Așa că ne-am propus ca într-o formă sau alta, această declarație să însoțească proiectele noastre. Așa că atunci când am făcut prima ediție a festivalului Lights On ne-am dorit să avem un Mi-e Dor De Tine mare de tot care să fie legat pentru totdeauna de acest proiect.” – Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler

„MI-E DOR DE TINE reprezintă mai mult decât un text luminos, este un simbol, o idee adânc înrădăcinată și resimțită de nenumărate familii care înțeleg acest mesaj în limba nativă, un memento al recunoștinței pe care Asociația Daisler îl poartă în mijlocul comunităților din diaspora pentru a le activa în jurul uneia dintre cele mai puternice emoții – dorul.”

Daniel Popescu, director artistic Lights On.

Prima apariție a instalației a făcut înconjurul internetului, stârnind tone de reacții atât în rândul românilor aflați în țară, cât și a celor stabiliți în afară. Astfel, povestea instalației și-a urmat un curs, spunem noi, firesc, așa că în anul 2019 „MI-E DOR DE TINE” a depășit granițele țării, ajungând tocmai în capitala Regatului Unit al Marii Britanii, pentru a transmite dorul românilor stabiliți în Londra.

„După ediția din 2018, am luat decizia de a lucra mai mult la povestea lui „Mi-e Dor De Tine”. Așa se face că în 2019, instalația a ajuns la Londra în onoarea Diasporei căreia i-am spus că n-am uitat-o.”, spune Andi Daiszler

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Tot atunci a luat naștere un minunat dialog imaginat și creat de Asociația Daisler, menit să reunească (chiar și numai emoțional) familii și prieteni și să îi aducă pe români mai aproape unii de ceilalți, indiferent cât de departe s-ar afla. Astfel, împreună, cele trei instalații au reușit ceea ce noi, de multe ori, cu greu izbutim: să spunem cu voce tare ceea ce simțim și să le reamintim mereu celor dragi cât de mult înseamnă pentru noi.

„ „ȘI MIE” a apărut în 2019 și tot atunci a apărut și „TE AȘTEPT”. O dată cu aprinderea lui „MI-E DOR DE TINE” la Londra am considerat că mesajul merită răspunsuri și acestea au venit în forma instalațiilor de lumină „ȘI MIE” și „TE AȘTEPT”, întregind dialogul diasporei cu România, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Ne bucurăm când instalațiile create de noi generează atât de multă bucurie publicului de peste tot.” – Andi Daiszler

În 2021 acest dialog a ajuns și mai departe, tocmai de cealaltă parte a oceanului, în metropola Chicago. Aici este locul din care, începând cu data de 5 Noiembrie, instalația „MI-E DOR DE TINE” transmite dorul celei mai mari comunități de români din Statele Unite. Aceasta a fost urmată de „ȘI MIE”, instalația de lumină aprinsă în Cluj-Napoca, pe podul Elisabeta. Și pentru a întregi această poveste, cea de-a treia instalație – „TE AȘTEPT” a ajuns la București, în curtea Palatului CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului.

CEC Bank ne susține în alinarea dorului celor aflați departe de casă, fiind sponsor principal al proiectului.

„Suntem parte din viața românilor de 157 de ani și, oriunde s-ar afla, ne dorim să le fim aproape în fiecare moment. Și unde ar fi fost mai potrivit să aducem această instalație decât în curtea Palatului CEC. Credem că Palatul CEC nu este doar un simbol arhitectural important, ci și un simbol al unei conștiinte comune românești ce a trecut prin schimbări enorme și care au reușit să se integreze inclusiv astăzi, într-un tablou modern”, spune Alexandra Frunză, Director Identitate și Comunicare CEC Bank.

Așadar, indiferent în ce colț al lumii vă aflați, vă invităm să vă bucurați de lumină și de emoție și să nu uitați să le reamintiți celor dragi că nu i-ați uitat și că îi purtați în continuare în sufletele voastre.


Despre Lights On România:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On România face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.