Foto: Asociația Daisler
Foto: Asociația Daisler
Un dialog unic: „MI-E DOR DE TINE”, „ȘI MIE”, „TE AȘTEPT” (p)
Orașe
10/12/2021
În anul 2019 s-a creat un dialog menit să distrugă barierele dintre românii aflați în țară și cei dragi care locuiesc la sute sau chiar mii de kilometri depărtare. Odată cu amplasarea instalației de lumină „MI-E DOR DE TINE” în Londra, au apărut și mult așteptatele răspunsuri, „ȘI MIE” și „TE AȘTEPT”, în România.
În 2021, povestea merge mai departe și conectează cea mai mare comunitate de români din SUA cu cei dragi de acasă. Chicago, Cluj-Napoca și București reamintesc celor dragi că nu sunt uitați.
„Mi-e Dor De Tine a apărut ca un soi de statement al Asociației Daisler. Pentru că scopul nostru este reactivarea spațiilor urbane, Mi-e Dor De Tine a apărut ca o declarație la adresa potențialului pe care noi îl vedem acolo unde ceilalți nu-l văd. Așa că ne-am propus ca într-o formă sau alta, această declarație să însoțească proiectele noastre. Așa că atunci când am făcut prima ediție a festivalului Lights On ne-am dorit să avem un Mi-e Dor De Tine mare de tot care să fie legat pentru totdeauna de acest proiect.” - Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler
“MI-E DOR DE TINE reprezintă mai mult decât un text luminos, este un simbol, o idee adânc înrădăcinată și resimțită de nenumărate familii care înțeleg acest mesaj în limba nativă, un memento al recunoștinței pe care Asociația Daisler îl poartă în mijlocul comunităților din diaspora pentru a le activa în jurul uneia dintre cele mai puternice emoții - dorul.”
Daniel Popescu, director artistic Lights On.
Prima apariție a instalației a făcut înconjurul internetului, stârnind tone de reacții atât în rândul românilor aflați în țară, cât și a celor stabiliți în afară. Astfel, povestea instalației și-a urmat un curs, spunem noi, firesc, așa că în anul 2019 „MI-E DOR DE TINE” a depășit granițele țării, ajungând tocmai în capitala Regatului Unit al Marii Britanii, pentru a transmite dorul românilor stabiliți în Londra.
„După ediția din 2018, am luat decizia de a lucra mai mult la povestea lui "Mi-e Dor De Tine". Așa se face că în 2019, instalația a ajuns la Londra în onoarea Diasporei căreia i-am spus că n-am uitat-o.”, spune Andi Daiszler
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Tot atunci a luat naștere un minunat dialog imaginat și creat de Asociația Daisler, menit să reunească (chiar și numai emoțional) familii și prieteni și să îi aducă pe români mai aproape unii de ceilalți, indiferent cât de departe s-ar afla. Astfel, împreună, cele trei instalații au reușit ceea ce noi, de multe ori, cu greu izbutim: să spunem cu voce tare ceea ce simțim și să le reamintim mereu celor dragi cât de mult înseamnă pentru noi.
„ „ȘI MIE” a apărut în 2019 și tot atunci a apărut și „TE AȘTEPT”. O dată cu aprinderea lui „MI-E DOR DE TINE” la Londra am considerat că mesajul merită răspunsuri și acestea au venit în forma instalațiilor de lumină „ȘI MIE” și „TE AȘTEPT”, întregind dialogul diasporei cu România, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Ne bucurăm când instalațiile create de noi generează atât de multă bucurie publicului de peste tot.” - Andi Daiszler
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Interviu. Viceprimarul Sectorului 2: „Cred că o soluție de rezolvare a traficului este limitarea numărului de locuri de parcare”
Pentru a afla mai multe despre filosofia din spatele pietonalizării pentru o zi a Piațetei Italiene, dar și despre planurile de viitor ale autorităților locale, PressOne a stat de vorbă cu Andrei Panaitescu, viceprimarul Sectorului 2.
În 2021 acest dialog a ajuns și mai departe, tocmai de cealaltă parte a oceanului, în metropola Chicago. Aici este locul din care, începând cu data de 5 Noiembrie, instalația „MI-E DOR DE TINE” transmite dorul celei mai mari comunități de români din Statele Unite. Aceasta a fost urmată de „ȘI MIE”, instalația de lumină aprinsă în Cluj-Napoca, pe podul Elisabeta. Și pentru a întregi această poveste, cea de-a treia instalație - „TE AȘTEPT” a ajuns la București, în curtea Palatului CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului.
CEC Bank ne susține în alinarea dorului celor aflați departe de casă, fiind sponsor principal al proiectului.
„Suntem parte din viața românilor de 157 de ani și, oriunde s-ar afla, ne dorim să le fim aproape în fiecare moment. Și unde ar fi fost mai potrivit să aducem această instalație decât în curtea Palatului CEC. Credem că Palatul CEC nu este doar un simbol arhitectural important, ci și un simbol al unei conștiinte comune românești ce a trecut prin schimbări enorme și care au reușit să se integreze inclusiv astăzi, într-un tablou modern”, spune Alexandra Frunză, Director Identitate și Comunicare CEC Bank.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Așadar, indiferent în ce colț al lumii vă aflați, vă invităm să vă bucurați de lumină și de emoție și să nu uitați să le reamintiți celor dragi că nu i-ați uitat și că îi purtați în continuare în sufletele voastre.
Despre Lights On România:
Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.
Lights On România face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this