100.000 de români din Chicago se pot bucura de un mesaj simplu, dar puternic.

„Mi-e dor de tine” a traversat Oceanul pentru a le alina dorul de patrie.

„Mi-e dor de tine” a ajuns la Chicago, la românii din America (P)

Oamenii faini

13/11/2021

„MI-E DOR DE TINE” este o poveste începută în anul 2018 în Cluj-Napoca, al cărei parcurs continuă să ne uimească și să ne emoționeze de la an la an. În 2021 ducem povestea dorului mai departe, pentru a transmite sentimentele celei mai mari comunități de români din Statele Unite.

În data de 5 Noiembrie instalația „MI-E DOR DE TINE” s-a aprins pe Chicago River, în fața clădirii Britannica (Reid Murdoch Building), pentru a consola dorul a peste 100.000 de români din Chicago Metro Area care, pe fondul pandemiei și nu numai, sunt departe de casă de mult prea multă vreme.

Demersurile pentru ca instalația să ajungă în Chicago au început în anul 2019, în urma expunerii acesteia la Londra. Cu toate că drumul a fost unul lung, cu dialoguri, zeci de conferințe și sute de mesaje, la inițiativa Asociației Daisler susținută de Romanian United Fund, a luat naștere un proiect dedicat tuturor românilor aflați peste ocean.

Andi Daiszler este președintele Asociației Daisler și totodată cel care a pus pe picioare proiectul „MI-E DOR DE TINE”, în anul 2018. Astfel a reușit să aducă lumina în mijlocul comunităților și să stârnească emoții prin intermediul unui simplu mesaj, însă unul care vine cu un bagaj emoțional puternic, dar diferit pentru fiecare dintre noi.

Pentru Asociația Daisler, motivația a fost una clară, aceea de a ajunge mai departe, acolo unde până și românii reușesc să ajungă cu greu, de cele mai multe ori. Astfel a fost aleasă metropola Chicago, ea fiind casa a peste 100.000 de români.

„Chicago e orașul de peste ocean care găzduiește cea mai mare comunitate de români. Ne-am dorit mult să mergem și mai departe de Europa, așa că Chicago a venit cumva normal ca propunerea următoare. A ajutat foarte mult și faptul că am avut cumva o intrare în comunitatea de aici și că am reușit să lucrăm cu românii de peste ocean pentru a putea duce instalația acolo. Ideea a pornit acum doi ani, tocmai atunci când instalația era expusă în Londra, și când am avut ocazia de a fi pus în legătură cu o parte dintre membrii RUF (Romanian United Fund, o organizație caritabilă de români din Chicago). Iar dintr-o perspectivă personală mi-am dorit să ajung în locul în care e stabilit unchiul meu, Dorin Grigoraș, cu ceva făcut de mine, cu ceva gândit și construit, ceva ce știu sigur că apreciază.”- Andi Daiszler

În aceeași ordine de idei am discutat și cu Mihai Lehene, președintele RUF (Romanian United Fund) și totodată cel care a pus bazele organizației în anul 2019. El este persoana care reușește să îi inspire pe ceilalți, să împingă lucruri și astfel să își iasă constant din zona de confort. Una dintre marile sale dorințe este aceea de a crea o comunitate de români puternică, dinamică și unită, aceasta fiind de altfel și motivația sa de implicare în proiectul „MI-E DOR DE TINE”.

Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului. 

Oare nimeni din SRI nu a văzut un Călin Georgescu calchiind imaginea publică a lui Vladimir Putin? foto: Inquam Photos / Ovidiu Matiu

Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?

Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.

Cu toate că mesajul vine pentru a transmite o dorință colectivă, aceea de afirmare și recunoaștere, sentimentele pe care el le transmite sparg barierele raționalului și pătrund în sufletul fiecărui om, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Mihai. Astfel, acolo se instalează emoția, cea care de cele mai multe ori reușește să ajungă departe, tocmai până la oamenii dragi nouă, indiferent cât de departe s-ar afla.

„Când am văzut pentru prima oară semnul, m-am gândit „O, uau! Cei din țară se gândesc la noi!”. Dar azi, când mă uit la el, mă gândesc la fetița mea care a plecat un an de zile la liceu în România, pentru a învăța mai bine limba română și pentru a se reconecta cu originea și valorile noastre românești. Îmi este foarte dor de Alexandra, dar în același timp sunt cel mai mândru tătic, pentru că ea a făcut un gest care exprimă de fapt tot ceea ce gândim noi de aici: „suntem în continuare români, oriunde am fi”.”- Mihai Lehene

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

In spatele motivației RUF de a se implica și susține această expoziție stă dorința de a face ceva pentru românii din Diaspora și in special pentru comunitatea din Chicago.

Despre viața în cea mai mare comunitate de români din SUA, Mihai spune că ar putea scrie o carte și se simte mult mai legat de cercul de prieteni decât ar fi fost oriunde altundeva în România.

„În primul rând, comunitatea românilor din Chicago este foarte eterogenă, caracterizată de aceeași diversitate pe care o vedem în România. Diversitate de opinii, de profesionalism, de implicare și spirit de apartenență, de religie. Dar, în același timp, am senzația că suntem totuși cea mai unită comunitate de români din Statele Unite - iar eu sunt foarte mândru de asta. Există mulți oameni care își dedică timpul și energia pentru a menține vie această comunitate.

La nivel personal, mai pot să iți spun ceva: cercul meu de prieteni români este mai mare la Chicago decât ar fi fost la Cluj, la București sau oriunde altundeva în România. Mă simt legat de această comunitate, ieșim împreună, ne facem activitățile împreună, călătorim și ne bucurăm împreună. Și ne ajutăm reciproc. Nu aș putea face ce fac și nu m-aș putea dedica așa cum o fac dacă nu aș simți la fiecare pas susținerea celor din jurul meu.” - Mihai Lehene

Astfel, s-au pus bazele unei expoziții menite să creeze o legătură indestructibilă între românii aflați peste ocean și cei rămași acasă, printr-un sentiment comun transmis la unison: dorul. Toate acestea s-au întâmplat datorită celor doi piloni principali, Asociația Daisler și Romanian United Fund, cei care și-au unit forțele în crearea unui eveniment pe cât de emoționant, pe atât de memorabil: MI-E DOR DE TINE @ Britannica Building, Chicago

Instalația „Mi-e Dor de Tine” se va afla în Chicago până în 7 ianuarie 2022, timp în care ea va putea fi vizitată de oricine dorește să transmită un mesaj scurt, dar cuprinzător celor dragi aflați departe. Ea se va conecta cu surorile ei din țară „Și Mie” și „Te Aștept” într-un dialog unic, imaginat și creat de Asociația Daisler ca parte a festivalului Lights On România.

CEC Bank susține Lights On în alinarea dorului celor aflați departe de casă, fiind sponsor principal al proiectului.


„Suntem parte din viața românilor de 157 de ani și, oriunde s-ar afla, ne dorim să le fim aproape în fiecare moment. Am ales să susținem acest proiect artistic care atinge atât de sensibil etosul românesc actual”, spune Alexandra Frunză, Identity & Communication Director CEC Bank.

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this