12/03/2022
„Toate au dispărut într-o zi”. Despre vechea și noua viață, cu o tânără jurnalistă din Ucraina care s-a înrolat în armată
2,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina din calea războiului provocat de Putin. Pe 24 februarie, în ziua în care armata lui Putin invada Ucraina, Margarita Rivciacenko, o tânără de 25 de ani, a decis că ea nu va fi o refugiată. A simțit că datoria ei e să rămână și să-și apere țară. Așa că hotărârea a venit fulgerător: „Să mă înscriu în forțele de apărare terestre”. Vestea i-a șocat familia, dar au înțeles cu toții că fiica lor vrea să ajute oricum poate.
În noaptea de 21 spre 22 februarie, Margarita Rivciacenko și-a serbat ziua de naștere la Budapesta, „în cel mai faimos bar de aici, Szimpla Kert, aflat într-o clădire abandonată”. A împlinit 25 de ani.
„Acolo, pe pereții barului aflat într-o clădire ruinată, am scris «Slava Ukraini» (n.r. Glorie Ucrainei). Cu o zi înainte de război, m-am întors acasă și am avut parte de ultima mea noapte bună”, îmi spune tânăra într-un mesaj vocal. Vocea e aproape șoptită.
Margarita este din Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, aflat sub bombardamente și atacuri dure din partea armatei ruse, încă din primele zile ale războiului. A lucrat ca PR manager și jurnalistă și mărturisește că a fost întotdeauna o activistă împotriva rușilor.
Peste 200 de civili, dintre care 11 copii, au fost uciși la Harkiv până acum de către forțele ruse. Este anunțul făcut vineri de un oficial al poliției regionale. Cu toate acestea, Harkivul nu a fost ocupat de ruși. Luptele continuă, iar pentru Margarita este important să știe că poate ajuta. |
„În viața mea dinainte de război am făcut multe sporturi, obișnuiam să călătoresc mult, să ies și să socializez cu prietenii mei, ba chiar am învățat spaniola. Toate astea s-au terminat într-o singură zi, 24 februarie”, explică Margarita pentru PressOne.
Aceeași zi în care a decis să plece la Kiev și să se înroleze în Armată. „Nu am avut alternative. Nu am vrut să fug și am vrut să ajut cumva, așa că m-am gândit să mă înscriu în forțele de apărare terestre. Familia mea a rămas în Harkiv și a fost șocată de decizia mea, dar m-a susținut”, adaugă jurnalista.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
----
15% din forțele armate ale Ucrainei sunt reprezentate de femei. Încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, țara și-a făcut un obiectiv din a recruta femei pentru luptă. În războiul curent, peste 30.000 dintre ele sunt prezente la datorie.
Margarita Rivciacenko, odată înrolată, a făcut un curs de prim ajutor și, așa cum povestește, a reușit să devină „un soi de asistentă”. Se ocupă de procurarea de medicamente și de tratamentul pacienților.
Paul Radu, jurnalist, co-fondator OCCRP, despre ce înseamnă să investighezi corupția și crima organizată: Întotdeauna simți că ar fi trebuit să faci mai mult
Paul Radu a fondat organizația globală OCCRP în 2007, împreună cu Drew Sullivan. De asemenea, este co-fondator al RISE Project.
Interviu. Cristian Hatu, co-fondator Centrul de Evaluare și Analize Educaționale: „Am vrut ca elevii să gândească structurat, nu doar să memoreze"
Cristian Hatu, co-fondator CEAE, povestește cum programul „Fizica Altfel” a schimbat felul în care fizica este predată în România. Lansat acum 14 ani, proiectul folosește metoda învățării prin investigație (IBL), care pune accent pe gândirea critică și curiozitatea, nu pe memorare. Peste 70% dintre profesorii de fizică aplică acum această metodă, făcând lecțiile mai interesante pentru elevi. Programul a devenit un model de succes pentru reforma educațională din România și alte discipline.
Și-a documentat parcursul ultimelor zile și pe contul de Instagram. Pe 24 februarie, a notat: „Nu pot sta în tăcere când este un război la mine în țară, iar familia mea din Harkiv este bombardată. Nu știu ce voi face în armată, poate voi traduce documente sau poate altceva normal. În orice caz, mă simt mai în siguranță și mai calmă aici decât în apartamentul meu.”
Margarita era o tânără ca oricare alta. Până de curând, viața era plină de momente senine, plimbări în parc, călătorii cu prietenii, evenimente sociale sau profesionale. Războiul a perturbat firescul a milioane de vieți obișnuite. Și a transformat-o pe Margarita într-o tânără care acum nu mai e ca oricare alta.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe 6 martie, a notat: „Războiul este un stres pentru organism. Instagram este jurnalul meu, așa că voi scrie aici ce s-a întâmplat cu corpul meu în cele 11 zile de război. În dimineața zilei de 24 februarie, am fost să donez sânge la un spital militar. Bineînțeles, nu am avut timp să-mi revin - m-am dus imediat la biroul de înregistrare și înrolare militară. În cele 11 zile de război am slăbit. Deși sunt bine, încerc să mănânc dulciuri și să beau cafea. O față fără machiaj arată de 18 ani, dar pomeții și ridurile de pe frunte îmi arată vârsta și oboseala. Aproape că nu zâmbesc, doar râd isteric. Acesta este modul meu de a face față stresului. Port o mulțime de lucruri grele, dar nu simt asta. Mușchii mi-au devenit mai puternici. Am vânătăi pe tot corpul, dar este cea mai mică problemă a mea.”
----
Margarita îmi vorbește despre noua ei viață: „În noua mea realitate, dorm și mă trezesc în sunetul sirenelor, dar m-am obișnuit. Cred că voi avea înapoi viața mea trecută, iar speranța mea este puternică la fel ca oamenii de aici. Cred în toate astea și mă ajută să fac ceva pentru victoria noastră.”
Tânăra nu-mi poate dezvălui nimic despre unde locuiește în Kiev. Știe să folosească arma. Nu a trebuit să o și facă. Încă.
Își păstrează optimismul, dar și simțul umorului. Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, o imagine cu Margarita de pe Instagram a devenit virală pe internet. În fotografie, tânăra e îmbrăcată în uniforma militară și ține în brațe un buchet imens de trandafiri. „A trebuit să intru în armată ca să primesc un astfel de buchet”, a scris ea în dreptul fotografiei.
Două zile mai târziu, pe măsură ce războiul se intensifică, iar orașul ei natal continuă să fie bombardat intens, Margarita scrie despre dragoste: „Fii curajos și împărtășește zâmbete. Nimic nu-ți ridică moralul mai bine decât oamenii zâmbitori din jurul tău, cu speranță în ochi. Îmbrățișări. Aproape și departe. Îmbrățișarea părinților mei este singurul lucru la care visez acum. Deschide-ți inima și nu te enerva. Ne-am născut din dragoste. Nu sunt îndrăgostită, dar astăzi, în inima mea, există multă dragoste pentru oameni, oamenii care au foarte multă nevoie de această iubire și de sprijin. Dragostea accelerează victoria.”
Mesajul pentru români: „Să vă rugați pentru noi”
Dragostea pe care a văzut-o și în solidaritatea oamenilor de peste tot din lume care au strigat cuvintele scrise de ea pe pereții barului din Budapesta: „Slava Ukraini”.
„Să nu uitați de Ucraina", le transmite Margarita românilor. "Războiul ține de 8 ani, dar în ultimele 15 zile s-a răspândit în teritoriile țării mele. Nu ne vom preda! Nu vom face asta! Ucraina a fost ultimul avanpost al Europei, înainte de Putin. Să vă aduceți aminte de noi. În timpul protestelor voastre, spuneți liderilor europeni că trebuie să închidă cerul deasupra Ucrainei! Suntem recunoscători pentru oamenii și anii în care ne-au susținut. Să vă rugați pentru noi. Slava Ukraini!”
După 16 zile de război, vineri, forțele ruse au deschis un nou front al războiului. Dacă până acum atacurile au vizat capitala Kiev și orașele din sudul și estul Ucrainei, din 11 martie armata rusă a bombardat orașe din centrul și vestul țării, acolo unde sute de mii de civili s-au adăpostit din calea războiului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this