„Toate au dispărut într-o zi”. Despre vechea și noua viață, cu o tânără jurnalistă din Ucraina care s-a înrolat în armată

2,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina din calea războiului provocat de Putin. Pe 24 februarie, în ziua în care armata lui Putin invada Ucraina, Margarita Rivciacenko, o tânără de 25 de ani, a decis că ea nu va fi o refugiată. A simțit că datoria ei e să rămână și să-și apere țară. Așa că hotărârea a venit fulgerător: „Să mă înscriu în forțele de apărare terestre”. Vestea i-a șocat familia, dar au înțeles cu toții că fiica lor vrea să ajute oricum poate.  

În noaptea de 21 spre 22 februarie, Margarita Rivciacenko și-a serbat ziua de naștere la Budapesta, „în cel mai faimos bar de aici, Szimpla Kert, aflat într-o clădire abandonată”. A împlinit 25 de ani. 

Acolo, pe pereții barului aflat într-o clădire ruinată, am scris «Slava Ukraini» (n.r. Glorie Ucrainei). Cu o zi înainte de război, m-am întors acasă și am avut parte de ultima mea noapte bună”, îmi spune tânăra într-un mesaj vocal. Vocea e aproape șoptită.

Margarita este din Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, aflat sub bombardamente și atacuri dure din partea armatei ruse, încă din primele zile ale războiului. A lucrat ca PR manager și jurnalistă și mărturisește că a fost întotdeauna o activistă împotriva rușilor. 

Peste 200 de civili, dintre care 11 copii, au fost uciși la Harkiv până acum de către forțele ruse. Este anunțul făcut vineri de un oficial al poliției regionale. Cu toate acestea, Harkivul nu a fost ocupat de ruși. Luptele continuă, iar pentru Margarita este important să știe că poate ajuta. 

În viața mea dinainte de război am făcut multe sporturi, obișnuiam să călătoresc mult, să ies și să socializez cu prietenii mei, ba chiar am învățat spaniola. Toate astea s-au terminat într-o singură zi, 24 februarie”, explică Margarita pentru PressOne. 

Aceeași zi în care a decis să plece la Kiev și să se înroleze în Armată.  „Nu am avut alternative. Nu am vrut să fug și am vrut să ajut cumva, așa că m-am gândit să mă înscriu în forțele de apărare terestre. Familia mea a rămas în Harkiv și a fost șocată de decizia mea, dar m-a susținut”, adaugă jurnalista.

–-

15% din forțele armate ale Ucrainei sunt reprezentate de femei. Încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, țara și-a făcut un obiectiv din a recruta femei pentru luptă. În războiul curent, peste 30.000 dintre ele sunt prezente la datorie. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Margarita Rivciacenko, odată înrolată, a făcut un curs de prim ajutor și, așa cum povestește, a reușit să devină „un soi de asistentă”. Se ocupă de procurarea de medicamente și de tratamentul pacienților. 

Și-a documentat parcursul ultimelor zile și pe contul de Instagram. Pe 24 februarie, a notat: „Nu pot sta în tăcere când este un război la mine în țară, iar familia mea din Harkiv este bombardată. Nu știu ce voi face în armată, poate voi traduce documente sau poate altceva normal. În orice caz, mă simt mai în siguranță și mai calmă aici decât în apartamentul meu.” 

Margarita era o tânără ca oricare alta. Până de curând, viața era plină de momente senine, plimbări în parc, călătorii cu prietenii, evenimente sociale sau profesionale. Războiul a perturbat firescul a milioane de vieți obișnuite. Și a transformat-o pe Margarita într-o tânără care acum nu mai e ca oricare alta. 

Foto: Instagram

Pe 6 martie, a notat: „Războiul este un stres pentru organism. Instagram este jurnalul meu, așa că voi scrie aici ce s-a întâmplat cu corpul meu în cele 11 zile de război. În dimineața zilei de 24 februarie, am fost să donez sânge la un spital militar. Bineînțeles, nu am avut timp să-mi revin – m-am dus imediat la biroul de înregistrare și înrolare militară. În cele 11 zile de război am slăbit. Deși sunt bine, încerc să mănânc dulciuri și să beau cafea. O față fără machiaj arată de 18 ani, dar pomeții și ridurile de pe frunte îmi arată vârsta și oboseala. Aproape că nu zâmbesc, doar râd isteric. Acesta este modul meu de a face față stresului. Port o mulțime de lucruri grele, dar nu simt asta. Mușchii mi-au devenit mai puternici. Am vânătăi pe tot corpul, dar este cea mai mică problemă a mea.

–-

Margarita îmi vorbește despre noua ei viață: „În noua mea realitate, dorm și mă trezesc în sunetul sirenelor, dar m-am obișnuit. Cred că voi avea înapoi viața mea trecută, iar speranța mea este puternică la fel ca oamenii de aici. Cred în toate astea și mă ajută să fac ceva pentru victoria noastră.” 

Tânăra nu-mi poate dezvălui nimic despre unde locuiește în Kiev. Știe să folosească arma. Nu a trebuit să o și facă. Încă.

Își păstrează optimismul, dar și simțul umorului. Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, o imagine cu Margarita de pe Instagram a devenit virală pe internet. În fotografie, tânăra e îmbrăcată în uniforma militară și ține în brațe un buchet imens de trandafiri. „A trebuit să intru în armată ca să primesc un astfel de buchet”, a scris ea în dreptul fotografiei. 

Foto: Instagram

Două zile mai târziu, pe măsură ce războiul se intensifică, iar orașul ei natal continuă să fie bombardat intens, Margarita scrie despre dragoste: „Fii curajos și împărtășește zâmbete. Nimic nu-ți ridică moralul mai bine decât oamenii zâmbitori din jurul tău, cu speranță în ochi. Îmbrățișări. Aproape și departe. Îmbrățișarea părinților mei este singurul lucru la care visez acum. Deschide-ți inima și nu te enerva. Ne-am născut din dragoste. Nu sunt îndrăgostită, dar astăzi, în inima mea, există multă dragoste pentru oameni, oamenii care au foarte multă nevoie de această iubire și de sprijin. Dragostea accelerează victoria.

Mesajul pentru români: „Să vă rugați pentru noi”

Dragostea pe care a văzut-o și în solidaritatea oamenilor de peste tot din lume care au strigat cuvintele scrise de ea pe pereții barului din Budapesta: „Slava Ukraini”. 

„Să nu uitați de Ucraina”, le transmite Margarita românilor. „Războiul ține de 8 ani, dar în ultimele 15 zile s-a răspândit în teritoriile țării mele. Nu ne vom preda! Nu vom face asta! Ucraina a fost ultimul avanpost al Europei, înainte de Putin. Să vă aduceți aminte de noi. În timpul protestelor voastre, spuneți liderilor europeni că trebuie să închidă cerul deasupra Ucrainei! Suntem recunoscători pentru oamenii și anii în care ne-au susținut. Să vă rugați pentru noi. Slava Ukraini!”

După 16 zile de război, vineri, forțele ruse au deschis un nou front al războiului. Dacă până acum atacurile au vizat capitala Kiev și orașele din sudul și estul Ucrainei, din 11 martie armata rusă a bombardat orașe din centrul și vestul țării, acolo unde sute de mii de civili s-au adăpostit din calea războiului. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...