August 2021. Nicușor Dan își prezintă bilanțul după zece luni de mandat.

Pe lângă stabilizarea situației financiare a orașului, printre realizări e menționată și recâștigarea încrederii în rândul firmelor de avocatură.

Firme de avocatură care-l vor ajuta, spunea edilul, inclusiv cu analiza juridică a unor terenuri din București pentru mari investiții ale municipalității.

Terenurile abandonate ale Primăriei București

Știri

14/12/2021

Dacă încerci, ca simplu cetățean, să afli câte terenuri deține municipalitatea în oraș, dar și ce face cu ele, cum le valorifică, vei obține doar frânturi de informații.

De fapt, e foarte probabil ca nici în calitate de apropiat sau membru al administrației să nu știi mare lucru în această privință. 

„E un subiect hot de multă vreme, știu că s-a tot cerut un inventar al terenurilor, dar eu n-am auzit să existe unul”, îmi povestește un membru al Comisiei Tehnice de Urbanism.

Una dintre instituțiile care ar trebui să se ocupe de această chestiune este Administrația Fondului Imobiliar (AFI), care în 2018 a primit în administrare un număr de zece terenuri și imobile. Ulterior, în baza unei hotărâri de Consiliu General din 2019, acestea au fost trecute în domeniul privat al Municipiului București. 

„Au fost transmise în administrarea AFI în scopul dezvoltării și regenerării urbane precum și obținerii de venituri la bugetul local al Municipiului București prin proceduri de tip Parteneriat Public – Privat”, se arată într-un răspuns transmis de oficialități către PressOne. 

Doar că proiectele de dezvoltare și regenerare urbană n-au mai apucat să fie demarate, atât din cauza pandemiei, cât și din cauza situației financiare a Municipiului București, se arată în același document. Astfel că toate aceste terenuri zac astăzi nefolosite sau valorificate în vreun fel, când ar putea fi transformate în părculețe, spații de joacă sau grădini de vară.

Acele zece terenuri sunt doar parte din ecuație. PressOne a identificat mai multe terenuri care aparțin municipalității, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt administrate de nimeni, multe dintre ele fiind lăsate în paragină, cu bălării crescute pe ele, în timp ce altele sunt folosite sau au fost folosite de entități private în diverse scopuri. 

Un astfel de exemplu poți găsi chiar în buricul târgului, pe Calea Dorobanților 252-256, unde, în spatele magazinelor de la bulevard, începuseră lucrările la un imobil de 1630 metri pătrați. Lucrările au fost sistate în urma unui proces între Primăria Capitalei și firma privată care deținea spațiul respectiv, proces în urma căruia Primăria a obținut drept de proprietate asupra terenului. Șantierul a rămas așa, abandonat, ascuns în spatele unui gard de tablă și năpădit între timp de buruieni.

Șantierul abandonat de pe Calea Dorobanți

Șantierul abandonat de pe Calea Dorobanți

Șantierul abandonat de pe Calea Dorobanți

Șantierul abandonat de pe Calea Dorobanți

Lavinia Nanu, șefa serviciului de formare a resurselor umane din cadrul INMSS. Fotografie via Facebook

Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”

Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani. foto: 11784053 | Electric © MingWei Chan | Dreamstime.com

Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.

Într-un răspuns transmis către PressOne, Direcția Patrimoniu a Primăriei Municipiului București precizează că are în evidență 57 de terenuri fără administrator și fără destinație stabilită. 

„Pentru un număr de 24 de amplasamente au fost întocmite rapoarte de evaluare pentru înscrierea în evidențele contabile, celelalte fiind în procedura de evaluare. Facem precizarea că nu toate terenurile libere de construcții și neîngrădite sunt proprietăți ale municipalității”, se mai arată în răspunsul transmis de autorități.

Parcarea din spatele Floreasca Tower

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

ADP Sector 1 are nevoie de o lună ca să ne spună dacă administrează sau nu această parcare

ADP Sector 1 are nevoie de o lună ca să ne spună dacă administrează sau nu această parcare

ADP Sector 1 are nevoie de o lună ca să ne spună dacă administrează sau nu această parcare

ADP Sector 1 are nevoie de o lună ca să ne spună dacă administrează sau nu această parcare

Până să primim răspunsurile Primăriei la solicitări, care au ajuns la noi în aproape o lună, am căutat câteva terenuri pe cont propriu, căutând prin Cartea Funciară și deplasându-ne pe teren. 

Câteva astfel de spații se găsesc în sectorul 1, în Cartierul Aviației, paradisul multinaționalelor. Cum ieși din stația de metrou Aurel Vlaicu și faci dreapta, spre Floreasca Tower, vei găsi în spatele clădirii un teren de peste 2500 de metri pătrați pe care funcționează la ora actuală o parcare. Conform extrasului de Carte Funciară, terenul aparține Primăriei Municipiului București, în timp ce Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1 are drept de administrare asupra lui. 

Pentru a afla cum a apărut parcarea respectivă, cine o folosește, dar și cine are de câștigat de pe urma ei, PressOne a făcut o solicitare către ADP Sector 1. Reprezentanții instituției au transmis că, din cauza complexității informațiilor solicitate, vom primi un răspuns abia la 30 de zile de la data primirii cererii. 

Cum 30 de zile înseamnă destul de mult, am încercat să aflam pe alte căi cine se ocupă de parcare, dar și cine are de câștigat de pe urma ei. Fiind amplasată chiar în spatele Floreasca Tower, am sunat la firma responsabilă de administrarea clădirii, Floreasca Tower SRL, care are un singur număr de telefon asociat ei, un număr fix.

Am dat de o doamnă care s-a recomandat drept reprezentantă a firmei Atalian România, partener Floreasca Tower SRL. A spus că nu știe nimic despre parcare, că ei se ocupă doar de recrutare pentru companiile care au sediu acolo și cel mai bine ar fi să întreb la recepție.

La recepție, o doamnă amabilă mi-a spus cât se poate de ferm că parcarea aparține Primăriei. Cumva, informația solicitată nu i s-a părut atât de complexă. Intrigat de situație, am sunat la ADP Sector 1, unde am întrebat de ce este, totuși, atât de greu să primesc un răspuns? 

„Sunt niște informații pe care trebuie să le verificăm și sunt mai multe lucrări pe care trebuie să le facem, tocmai de aceea am solicitat un pic mai multe zile. Dacă va fi gata răspunsul la începutul săptămânii viitoare, noi îl trimitem, nu așteptăm 30 de zile. Nu dețin informațiile în acest moment, le primesc și eu de la alt departament și așa mai departe. Dar n-o să dureze 30 de zile, doar avem această posibilitate de a cere mai mult timp”, mi-a transmis reprezentanta ADP Sector 1. 

Până la ora publicării acestui articol, încă n-am primit răspuns la solicitare. 

Terenul betonat de pe Ghiozdanului numărul 1

Un teren pe care se bat Primăria și niște cetățeni e folosit astăzi ca depozit de materiale pentru un șantier din apropiere

Un teren pe care se bat Primăria și niște cetățeni e folosit astăzi ca depozit de materiale pentru un șantier din apropiere

Un teren pe care se bat Primăria și niște cetățeni e folosit astăzi ca depozit de materiale pentru un șantier din apropiere

Un teren pe care se bat Primăria și niște cetățeni e folosit astăzi ca depozit de materiale pentru un șantier din apropiere

Tot în zona cartierului Aviației, pe strada Ghiozdanului numărul 1, am găsit un teren betonat de 183 de metri pătrați care, potrivit informațiilor PressOne, se află în proprietatea Primăriei Municipiului București. Doar că nu pare să fie folosit de Primărie în niciun fel. În trecut, spun oamenii din zonă, terenul a fost folosit ca parcare privată, iar astăzi este folosit ca spațiu de depozitare pentru șantierul de vizavi, de la spitalul Ponderas. 

Tot pe teren se află un panou mare care îi îndrumă pe șoferi spre o parcare de la subsolul spitalului. Parcarea respectivă este administrată de o firmă intitulată Fast Parking SRL. Când am contactat firma pentru a afla cine folosește terenul respectiv la ora actuală, reprezentantul firmei a zis că nu știe, că ei se ocupă doar de parcarea de vizavi. 

Faptul că terenul aparține, de fapt, Primăriei este confirmat chiar de extrasul de Carte Funciară. Dar tot de acolo afli și că terenul respectiv este contestat la ora actuală în instanță, de către o persoană privată care a solicitat atribuirea sa în compensare. Compensare pentru ce? Nu se știe exact, pentru că datele publice privind procesul sunt vagi, iar avocata persoanei reclamante a declarat pentru PressOne că nu dorește să comenteze public dosarul. 

Un afacerist clujean crede că deține un teren care aparține PMB

În sectorul 6, pe bulevardul Preciziei numărul 16, există un teren de peste patru mii de pătrați pe care a fost construită acum multe decenii o clădire de 1625 metri pătrați. Conform extrasului de Carte Funciară, terenul se află în  proprietatea Municipiului București, în timp ce asupra clădirii a dobândit drept de proprietate o firmă intitulată TDH Unic Events SRL. 

Firma e administrată de doi oameni de afaceri, Dâmban Ioan și Dinea Horea, amândoi fiind implicați în mai multe afaceri imobiliare din țară. Inițial am încercat să dau de Dâmban, dar în două instanțe diferite mi-au răspuns două doamne diferite care și-au notat ce doream să aflu de la omul afaceri, ca apoi să încheie conversația cu promisiunea că voi contactat de acesta imediat cum va fi primi mesajul meu. Până la ora publicării acestui material, n-am primit niciun telefon înapoi.

A doua opțiune a fost Horea Dinea, care odată contactat a insistat că firma pe care o administrează a achiziționat atât imobilul de la adresa respectivă, cât și terenul cu totul. Conversația a fost încheiată de Dinea după următorul schimb de replici:

Reporter: Ați achiziționat și terenul?

Horea Dinea: Este achiziționat, dar nu înțeleg care e scopul acestei întrebări, de ce sunteți dumneavoastră interesat de chestia respectivă?

Fac un material despre terenuri ale Primăriei care n-au administrator și sunt nevalorificate.

Am înțeles. Noi suntem de bună credință, terenul respectiv practic a fost achiziționat împreună cu imobilul. Totul este înscris în extrasul de Carte Funciară, absolut totul este în regulă.

Eu știu că dețineți doar clădirea, nu și terenul.

Îmi cer scuze, m-ați prins și într-o discuție, chiar nu văd sensul acestor întrebări și chiar nu văd de ce ar trebui să vă răspundem noi la aceste întrebări. Toate aceste informații sunt publice, sunt scrise în extrasul de Carte Funciară, de acolo vă puteți lua informații publice, dacă doriți. 

După ce a întrerupt discuția telefonică, i-am explicat prin mesaje că extrasul de Carte Funciară îmi dă dreptate, că firma lui deține doar imobilul, nu și terenul din jur, care figurează în continuare în proprietatea Municipiului București. A dat seen. Am revenit următoarele zile, atât prin apel, cât și prin mesaje, întrebându-l dacă a construit ceva acolo, pe teren. A dat în continuare seen, și, până la ora publicării acestui articol, n-a revenit cu precizări. 

O clinică privată și-a făcut parcare pe un teren al orașului

Parcarea acestei clinici se află pe terenul municipiului

Parcarea acestei clinici se află pe terenul municipiului

Parcarea acestei clinici se află pe terenul municipiului

Parcarea acestei clinici se află pe terenul municipiului

Și ca să ne întoarcem la sectorul 1, tot în cartierul Aviației, la o aruncătură de băț de terenul din Ghiozdanului nr. 1, pe strada Catedrei numărul 15, se află un teren de 289 metri pătrați care aparține tot Primăriei Municipiului București, potrivit extrasului de Carte Funciară. Când ne-am deplasat la fața locului, am descoperit o clinică privată, Estetica Hipocrat. În spatele ei se află terenul care-n acte figurează că aparține Primăriei, dar în practică pare că e folosit ca parcare privată de către clinică. Am încercat în repetate rânduri să intru în legătură cu reprezentanții clinicii, dar n-am reușit să aflu un răspuns concret despre cine folosește parcarea, cum a apărut ea acolo și de ce.  

Prima dată când am sunat la ei, mi-a răspuns o recepționeră. Mi-a spus că da, parcarea aparține clincii. 

„Eu așa știu de când m-am angajat aici. Detaliile nu le pot da eu, nu sunt în măsură, eu lucrez la recepție. Trebuie să luați legătura cu domnul manager sau cu șeful nostru. Sau puteți să lăsați un mail”, a continuat doamna de la recepție. 

Dădusem deja un mail în care solicitam detalii despre teren, dar, până la ora publicării textului, n-am primit niciun răspuns. I-am comunicat asta și recepționerei, iar ea mi-a promis că va transmite numărul meu mai departe și voi fi sunat de superiorii ei.

O săptămână mai târziu, după ce n-a dat nimeni niciun semn, am sunat din nou la clinică, cerând legătura cu cineva din administrație. Mi-a răspuns o doamnă din „departamentul de terapii medicale”. Mi-a promis că va transmite un mesaj la „cineva de la birou” și să revin cu un telefon peste o oră. Am revenit.

Doamna de la terapii medicale: Eu am transmis la birouri ce mi-ați zis dumneavoastră. Nu mi s-a zis nimic. Este o doamnă de la birou, Andreea, care preia toate informațiile noastre. 

Reporter: Dar nu pot vorbi direct cu un manager?

Managerul de la Catedrei? Nu avem manager aici. Nu avem pe cineva responsabil de clinică. Suntem numai noi, angajații. Cei de la birou ne spun informații, nu avem legătură directă cu cineva anume. Probabil vă vor contacta ei. 

Am mai auzit asta.

Nu știu să vă spun mai multe, noi suntem angajați, nu am mai multe informații. Eu sunt pe departamentul de terapii doctorale. Sa nu mai sunați pe numărul ăsta, că trebuie să sune clienții.

Din nou, până la ora publicării acestui text, n-am fost sunat înapoi pentru lămuriri.

Terenul abandonat de lângă Aeroportul Băneasa

În apropiere de Aeroportul Băneasa, un teren al Primăriei zace abandonat

În apropiere de Aeroportul Băneasa, un teren al Primăriei zace abandonat

În apropiere de Aeroportul Băneasa, un teren al Primăriei zace abandonat

În apropiere de Aeroportul Băneasa, un teren al Primăriei zace abandonat

Vizavi de Aeroportul Băneasa, pe strada Grațioasă numărul 2, se află un teren abandonat, năpădit de buruieni. Pe teren există, de asemenea, o clădire veche și la fel de abandonată. Terenul este împrejumuit de un gard pe care scrie „Domeniu Privat”, iar în partea ce dă către șoseaua București-Ploiești ești întâmpinat de o placă de beton, adică ce a mai rămas dintr-o covrigărie care a funcționat acolo până acum câțiva ani. 

Potrivit extrasului de Carte Funciară, terenul nu este deloc „privat”, ci aparține Primăriei București. Cu toate acestea, zace abandonat și nevalorificat. Am încercat prin mai multe căi să aflăm cine a valorificat terenul de-a lungul anilor, cine a folosit sau încă folosește clădirea, dar fără prea multe rezultate. 

Când am mers acolo să facem poze, am întâlnit puțin mai în jos pe stradă, în spatele clădirii, un grup de trei bărbați în vârstă, dintre care unul s-a recomandat, mai mult la mișto, drept Jagardel. În clădire, despre care zice că are 130-135 de ani, au funcționat de-a lungul anilor inclusiv un sediu poștal și un restaurant. Covrigăria dinspre șosea spune că era a lui. A dat-o jos acum câțiva ani, pentru că impozitul era prea mare, iar „șmecherii mulți”:

Ei își umplu buzunarele, noi rămânem…

După un an de la preluarea mandatului de către Nicușor Dan, terenurile abandonate ale Primăriei rămân nevalorificate, năpădite de buruieni sau exploatate de privați, în orașul care n-are nevoie de ele. Pentru că are de toate.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this