Foto: Serkan Gönültaş / Pexels
09/02/2024
Știri din cealaltă Românie: în Sibiu tavanul școlii e doborât de curent, iar în București predă proful specializat și-n șpagă
Sunt lucruri care se întâmplă și la care toată lumea e atentă. Apoi sunt toate celelalte - pe care le ratezi. Așa că le-am căutat și le-am adunat într-un singur loc. Știri din România care s-ar putea să te facă să zici: „așa ceva nu există”.
Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Știri din cealaltă Românie îți prezintă ce se mai întâmplă în țară, cu momente vesele și triste sau mai ales amare, în timp ce agenda publică e confiscată de blaturi politice, declarații pompoase sau catastrofe. E o revistă a presei alternative cu accent mai ales pe comunități locale, pe satele și comunele despre care nici nu știai că există.
Iată ce-am găsit săptămâna asta, cât unii încercau să vadă care-i treaba cu serviciul militar voluntar, iar alții voiau să înțeleagă ce se întâmplă la Bruxelles.
În satul Alămor, Sibiu, tavanul școlii a căzut peste elevi
Primărița a găsit explicația: „[...] s-a făcut un curent, ușile deschise, geamurile deschise și [...] foarte multe excremente de porumbei”. Tavanul fals care s-a prăbușit peste patru elevi a fost montat în 2006.
Pe 7 februarie, s-a prăbușit peste elevii prezenți în clasă. Din fericire, doar unul dintre elevi a avut nevoie de spitalizare. A fost externat pe 8 februarie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Primărița Maria Greavu (PSD) a spus că „singura explicaţie îi vântul și curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor și a ușii. Și, într-adevăr, în streașină, ne-am uitat acum foarte atenți, și într-o parte, și în cealaltă, în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streașină.”
Cât acolo se dădea cu mătura și se adunau resturi...
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
...fostul primar din comuna Tâmna, Mehedinți, a fost prins la furat de ciocolate
Angajații magazinului susțin că a mai furat în trecut napolitane, lame de ras și baterii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fostul primar Ion Cioară a fost prins furând pe 26 ianuarie, iar între timp s-a ales cu dosar penal. A spus că nu și-a dat seama și, pur și simplu, a băgat ciocolatele în buzunar. Despre acuzația c-a mai furat în trecut, fostul primar susține că „sunt niște minciuni, vor să mă denigreze”.
Bătaie pe bomboane la Tecuci
De la dulce s-a iscat și scandalul din Tecuci, jud. Galați, unde două femei s-au luat la bătaie în stradă după ce una dintre ele a împărțit bomboane unor copii. Gestul în aparență frumos al femeii de-a împărți bomboane a degenerat într-o ceartă între copii.
Femeia l-a bruscat și pălmuit pe unul dintre aceștia, căruia i-a sărit în apărare mama lui. Disputa s-a derulat în mijlocul străzii, printre mașini și sub ochii copiilor și ai altor trecători.
Cele mai prețioase bagaje
Ai putea spune, pe bună dreptate, că ce s-a întâmplat acolo a fost un mărunțiș. Dar nu poți zice asta despre ce s-a întâmplat în Otopeni, unde o femeie de 51 ani a fost prinsă pe aeroportul „Henri Coandă” cu 19 kilograme de bijuterii în bagaj.
Femeia venea din Istanbul, Turcia, și avea puse în doi saci mai multe bijuterii, cum ar fi ceasuri, inele, cercei, coliere, brățări și broșe. Toate au fost confiscate și evaluate la circa 100.000 euro. Ea este cercetată penal pentru contrabandă.
Cu toporul la păcănele
E treabă complicată cu banii și, mai ales, cu dependențele. Un exemplu a venit din satul Toflea, jud. Galați. Un bărbat a pierdut bani la păcănele și a revenit cu fiii săi să se răzbune. Au atacat aparatul cu toporul și au furat 35.000 lei.
Bărbatul de 42 ani a jucat la aparat, a pierdut și a revenit să-și recupereze pierderea alături de fiii săi de 17 ani, respectiv 18 ani. După ce au spart aparatul, cei trei au furat banii din el.
Un drum a căzut peste o baie
Poate ai senzația că e o săptămână a distrugerilor, deși n-a fost asta intenția. După tavanul din Sibiu, în Brașov a căzut drumul. Bine, o bucată din el. Și s-a dus direct peste baia unei locuințe. În 2017, a mai existat un caz similar în zonă, cu o porțiune din zidul de sprijin al drumului.
Incidentul a avut loc pe strada General Traian Moșoiu din Brașov. Partea fericită e că acoperișul a fost suficient de rezistent, iar bucata de parapet n-a produs daune mai mari. Primăria Brașov a promis că va investiga situația.
Echilibristică universitară: de la DNA înapoi la catedră
O investigație a privit și un profesor de la Politehnică, din București. La final, a fost condamnat pentru șpagă. Dar acum poate reveni să predea, ca să nu afecteze educația studenților.
Profesorul Cristian Florian Dincă a fost acuzat de DNA c-a luat timp de aproape trei ani șpagă de la două angajate în proiecte finanțate din fonduri nerambursabile. În total, 161.370 lei. Tribunalul București i-a interzis să predea patru ani.
El susține că a luat mită ca șef de proiecte, nu ca profesor, deci poate preda. Curtea de Apel i-a dat dreptate: „pedeapsa ca atare ar urma să se răsfrângă și asupra studenților [și are] o pregătire de excepție şi o experiență profesională vastă. În martie 2023, Universitatea a zis că dacă „acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc”.
Da, acum există și un automat de cartofi
Recunosc că nu m-am gândit la asta până acum. Cum nu m-am gândit nici la un vendomat aparte. Societatea însă se schimbă, astfel că în comuna Șinteu, Bihor, un fermier slovac a instalat primul automat de cartofi din România. Investiția se ridică la circa 15.000 euro.
La automat alegi ce pachet vrei și plătești cash sau card. După ce plata e acceptată, ușa se deschide și pleci cu sacul acasă. Fermierul Jaroslav Zetocha spune că a venit cu ideea ca cei ca el să nu mai piardă timpul cu vânzarea propriu-zisă.
El zice că face 300 lei pe zi și „undeva la 9.000 lei pe lună, dacă scădem de acolo investițiile cu plantarea cartofului, până la recoltare și până la punerea în automat, undeva într-un an investiția o să se amortizeze.” Mai vinde și: nuci, alune de pădure coapte și învelite în ciocolată, miere de albine din salcâm și polifloră.
Aș putea spune că atât a fost pentru săptămâna asta, dar realitatea e că au fost mult mai multe. Am adunat, sortat și servit. Atenție la curent și, dacă simți că trage, nu sta sub un tavan. Bine, probabil te gândești deja la cartofii ăia și ce bine ar merge un ouă lângă și niște aripioare picante.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this