Foto: Inquam Photos / George Călin
15/02/2024
Știri din cealaltă Românie: în Ploiești cresc etajele pe bloc și un orădean a obținut de la WizzAir peste 40.000 de euro în daune
Sunt lucruri care se întâmplă și la care toată lumea e atentă. Apoi sunt toate celelalte pe care le ratezi. Le-am căutat și le-am adunat într-un singur loc. Știri din cealaltă Românie îți prezintă ce se mai întâmplă în țară, cu momente vesele și triste sau mai ales amare, în timp ce agenda publică e confiscată de blaturi politice, declarații pompoase sau catastrofe. E o revistă a presei alternative cu accent mai ales pe comunități locale, dar și pe satele și comunele despre care nici nu știai că există.
Iată ce-am găsit săptămâna asta, când ai aflat cum psihoterapia se transformă, uneori, în abuz sau că la două luni după implementarea sistemului garanție-returnare, România încă reciclează „pe caiet”.
Un avocat din Oradea a obținut peste 40.000 de euro în daune de la WizzAir după trei ani de când el și familia sa au fost lăsați fără niciun ajutor în aeroport
Mircea Ursuța, un avocat orădean, și familia acestuia au fost blocați în aeroportul din Madrid după o cursă WizzAir spre Sibiu anulată (pe 8 ianuarie 2021). Firma nu le-a oferit nicio alternativă. După cinci zile, au urcat într-o cursă din Barcelona care i-a dus însă doar până în Budapesta. De acolo au plecat cu o mașină închiriată către Oradea, apoi Mircea a trebuit să-și recupereze mașina din Sibiu, unde o lăsase la plecare. Avocatul a cerut plata compensațiilor și cheltuielilor și a 80.000 de euro daune morale. A obținut în cele din urmă 40.000 de euro (câte 10.000 de euro pentru fiecare membru de familie) și integral celelalte plăți.
În Ploiești, doi nou-născuți au fost încurcați între ei. Unul dintre părinți acuză o asistentă că a încercat să-l convingă că nu e nicio greșeală
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Călin Boeru, medic șef al secției de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Județean din Ploiești, a spus că un cumul de factori ar fi dus la greșeală: născuți în aceeași zi, același sex, același nume de familie. „Pare ciudat ce vă spun, dar de multe ori apare fenomenul acesta «primul venit, primul servit», se anunță, se externează copilul X, prima mamă se duce”, a mai spus el. Tatăl unuia dintre copii acuză o asistentă că, deși i-a arătat poze cu copilul său, ar fi încercat să-l convingă că nu e nicio greșeală. Spitalul face o anchetă internă, iar copiii au fost dați familiilor potrivite, între timp.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
În Moldovița, jud. Suceava, un cetățean a fost sancționat cu avertisment de Poliția Locală pentru că a reparat șase bănci ale satului. Primarul acuză „o manipulare a populației”, care servește campaniei electorale
Satul Moldovița ține de Moldova Nouă și primarul Ion Chisăliță (PNL) acuză jocuri politice. Cel care a reparat băncile e Ion Cârpian, șef al Ocolului Silvic Moldova Nouă, despre care primarul susține că va candida la alegeri din partea USR sau a Alianței Dreapta Unită. „[...] indiferent cine e, nu intră pe domeniul public să facă, dacă nu vine să ceară o aprobare sau să se știe despre ce e vorba”, a adăugat primarul. USR a spus că îl vrea candidat pe fratele lui Ion, Gheorghe Cârpian (în prezent, consilier PNL).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În Oradea, familiile celor care ajung la Urgențe la Spitalul Județean vor afla detalii în timp real despre starea lor printr-o aplicație online
Aplicația apartinator.ro a fost dezvoltată în 13 luni de un grup de IT-iști voluntari. Nu va conține informații medicale de specialitate, datele sunt șterse după opt ore, iar în sistemul UPU rămân doar detalii statistice. „Am pornit de la faptul că aparținătorii nu au acces în zona unde sunt pacienții și că trebuie găsită o cale de transmitere a informațiilor despre aceștia, în condițiile în care există mai multe reglementări naționale și internaționale care trebuie respectate, iar personalul este concentrat pe actul medical”, a declarat dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.
În Măguri Răcătău, jud. Cluj, primarul a fost prins băut la volan și filmat în timp ce mânca zăpadă ca să-i scadă alcoolemia
În noaptea de 3 spre 4 februarie, primarul Alexandru Livescu a condus băut și a provocat un accident. Cel pe care l-a lovit susține că, înainte să fugă de la locul accidentului, primarul ar fi luat o pastilă și ar fi mâncat zăpadă ca să-i scadă alcoolemia. Livescu a declarat că, de fapt, s-a speriat și că celălalt șofer ar fi provocat accidentul. „Am mâncat zăpadă pentru că mi se uscase gura. Am fost am suflat în etilotest. Am băut un pahar cu vin la priveghiul respectiv (din sat – n.r.). Am fost amendat, mi-a fost ridicat permisul.”
În Ploiești, doi șefi de la Dezvoltare Urbană din primărie au fost reținuți în cazul unui bloc pe care a fost construit ilegal un etaj
Rita Neagu, șefa Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană din Primăria Ploiești, și un șef de serviciu din aceeași direcție au fost reținuți în dosarul în care procurorii investighează un dezvoltator imobiliar care a făcut un etaj în plus pe bloc. Acesta a vândut deja 24 de apartamente din cele 30, prejudiciul fiind calculat la 705.000 de euro.
În Brăila, un român i-a reproșat Dianei Șoșoacă vizitele la Ambasada Rusiei. „Bravo mie că m-am dus [...] Bravo mie că eu am tupeu”, i-a replicat senatoarea
Momentul s-a întâmplat într-o piață din Brăila, iar cetățeanul care a abordat-o i-a reproșat că el nu a luptat la Revoluție ca să vină ea „cu comuniștii aici la Brăila”. „Oamenii ăștia din piața asta sunt oameni muncitori! Nu veniți voi ca să vă faceți voi voturi pe spatele lor!”, i-a mai spus bărbatul. Senatoarea l-a acuzat că ar fi pesedist, dar și că s-ar fi vaccinat.
Primarul PSD din Gostavățu, jud. Olt, a fost condamnat la închisoare pentru mită: a comis peste 100 de fapte de corupție în 10 ani
Primarul Popescu Marius Ștefan (PSD) a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. Între 2008 și 2017, procurorii au identificat peste 100 de fapte de corupție. Primarul cerea între 100 și 1.000 de lei administratorilor de firme ca să nu-i sancționeze sau să-i lase să-și desfășoare afacerile.
În Constanța, 10 mașini au fost vandalizate pe motiv că poluează prea mult și că proprietarii n-ar trebui să mai folosească așa ceva
Mașinile erau parcate în cartierul Faleză Nord. Făptașii au lăsat în urmă un mesaj despre cum mașinile ar fi prea poluante și ar distruge clima. „Ești furios, dar nu o lua personal. Nu este despre tine, este despre mașina ta”, se arată în fluturașii puși pe mașini. „SUV-urile sunt a doua cea mai mare cauză a măririi globale în emisii de dioxid de carbon.”
În Galați, o stradă a fost asfaltată doar pe jumătate. Primăria spune că se lucrează, că va veni asfaltul și acolo
Strada se numește Elena Doamna și unii locuitori ironizează decizia asfaltării, numid o parte din stradă e „Elena” și pe cealaltă „Doamna”. Primăria zice că strada este inclusă într-un proiect de reabilitare și că urmează să fie asfaltată și bucata abandonată timp de doi ani. „S-a intervenit, este adevărat, pe un segment al acestei străzi, pentru remedierea unor defecțiuni”, a explicat Petrică Pațilea, purtător de cuvânt la Primăria Galați.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this