Aceasta este "casa" primarului Daniel Maricuţa. Fotografii: Raul Ştef
Aceasta este "casa" primarului Daniel Maricuţa. Fotografii: Raul Ştef
19/10/2015
Stăpânul din Șelimbăr. Cum a strâns un primar de comună 100 de milioane de euro
„Să fim adevărați: cine-ar lucra lângă un stup de miere și nu s-ar linge pe degete?! Comuna asta o fost bogată, o plecat sașii, or rămas terenuri, or rămas pământuri…
Și să fim adevărați: și dac-o luat și-o vândut, ce-o făcut?! Alții care fură și nu-i ia nimeni? Ce-o făcut dom’ primar?!”
*
La Șelimbăr, comuna sibiană a cărei primărie tocmai a fost „răvășită” de vizita DNA, bate un vânt care te ia de pe picioare. E aproape la fel de descurajant ca teama oamenilor de-a vorbi despre afacerile cu terenuri ale primarului Daniel Maricuța.
Procurorii anticorupție susțin că Maricuța ar fi strâns o avere de peste 100 de milioane de euro vânzând la suprapreț terenuri luate pe bani mărunți de la localnici.
Puțin după ora prânzului, în sala de relații cu publicul a Primăriei Șelimbăr e o singură angajată, care, când aude cuvântul „presă”, ne invită să revenim luni. Azi s-a terminat programul.
Aflăm că Primăria nu are nici purtător de cuvânt și, în general, niciun funcționar public de aici nu poate să ofere informații presei. E vineri – zi scurtă în administrația din România.
Povestea se repetă într-un magazin mixt cu bar, unde nici vânzătoarea, nici clienții nu știu nimic despre afacerile primarului. Bem o cafea și ne regrupăm.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Lângă sediul Primăriei, într-un supermarket, întrebăm una dintre vânzătoare dacă știe unde găsim casa de aproape de 1000 de metri pătrați pe care și-o ridică Daniel Maricuța.
„Casa aia?”, întreabă ea, cu subînțeles. Colega ei face ochii mari și o ia din loc: „Eu nu știu, și mai bine că nu știu”. Aflăm, totuși, că trebuie să ieșim din sat, să ajungem la DN1. Altfel, oamenii n-au văzut nimic.
*
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Casa primarului e un hotel și jumătate. O construcție imensă, străjuită de un rondou larg, deasupra căreia plutește în derivă o macara industrială. Vântul excesiv o mișcă de la stânga la dreapta, amenințător.
Lângă această urieșenie nu există niciun panou pe care să fie trecuți, cum cere legea, proprietarul, constructorul sau autorizația în baza căreia se lucrează. Avem, deci, o hardughie în mijlocul câmpului, la stânga Drumului Național 1, cum mergi către Mohu, unul dintre satele comunei Șelimbăr.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Într-o curte, câteva camioane cu sigla unei firme despre care am aflat că aparține soției primarului ruginesc tăcute, în vântul care îți împinge obrajii către ceafă.
La dreapta pasc liniștiți cai și mânji. Potrivit declarației de avere, Daniel Maricuța deține cai de echitație în valoare de câteva sute de mii de euro.
Ne întoarcem în Șelimbăr și încercăm din nou să găsim oameni care să vorbească despre activitatea primarului. Suntem de câteva ore bune în comună și, dacă ar fi să ne luăm după reacțiile localnicilor, Daniel Maricuța, posesorul averii de peste 100 de milioane de euro, ar fi un necunoscut pentru cei care i-au acordat 4 mandate de primar.
Aflăm, totuși, că undeva în centrul comunei, după farmacie și alt magazin mixt, locuiește un fost consilier local „care vorbește cu presa”. Oprim la magazin, să întrebăm. În timp ce așteptăm să fie servit clientul din față, în magazin intră o doamnă care întreabă a cui e mașina cu număr de Cluj. Apoi ne roagă să ieșim, să ne spună câte ceva despre primar.
O cheamă Monica Turloiu și vorbește precipitat. Din când în când, vocea îi devine plângăreață. Spune că ne-a căutat prin toată comuna; e proprietara primului magazin în care am poposit, iar angajata ei a sunat-o imediat, s-o informeze că punem întrebări despre primar.
S-a urcat în mașină și de atunci ne caută prin Șelimbăr. Zice că n-are niciun interes, dar „nu suportă nedreptatea” și mai ales să se murdărească numele și imaginea comunei.
Ceea ce urmează e un dialog purtat la marginea străzii, o scufundare într-o mentalitate pe care, dacă vreți, judecați-o dumneavoastră.
„Am vrut să vorbesc ca să nu mai facă rușini acest moldovean care primește pensie de revoluționar că o strigat Jos Ceaușescu. Acest om nu merită să stea aici, trebuia să-i facă cum se făcea pe vremuri cu sașii leneși, să-l scoată din oraș. Îți mânca vaca pe pășune, undeva, și te scotea cu toba din sat, să te facă de rușine. Făceai o dezolare satului.”
„Acest moldovean” e Vasile Mironescu, fost consilier local PNȚCD până în anul 2000. E unul dintre cei care l-a denunțat la DNA pe Daniel Maricuța. E omul care „vorbește cu presa” și căruia nu-i știm adresa. Iar doamna Monica Turloiu nu suportă ideea că Mironescu ar fi spus niște nedreptăți.
De unde știe că sunt nedreptăți?
„Păi nu știu, nu mă interesează, nici nu-i cunosc. Dar să vă spun, aici se mergea în cizme de cauciuc la biserică. Acest om (primarul – n. r.) o băgat jumătate metru betoane. Or lucrat o dată, o mai reparat o dată, or lucrat de cinci ori, de cinci ori s-o făcut câte un lucru.
Să fim adevărați: cine ar lucra lângă un stup de miere și nu s-ar linge pe degete?! Comuna asta o fost bogată, o plecat sașii, or rămas terenuri, or rămas pământuri… Primarul o și avut terenuri, pentru că maică-sa o fost învățătoare și o fost o familie de oameni ca lumea, oameni cu bani, oameni care or fost respectați și or avut o firmă prosperă și care o produs și întotdeauna o avut de toate domnu’ primar.
Și să fim adevărați: și dac-o luat și-o vândut, ce-o făcut?! Alții care fură și nu-i ia nimeni? Ce-o făcut dom’ primar?! De ce să-l murdărească și să-i murdărească imaginea? Pentru ce? Nu-i rușine? O rușine mai mare ca asta n-am mai văzut.”
Uite – zice doamna Monica, revenind la „acest moldovean” -, acolo locuiește!
*
Vasile Mironescu ne verifică legitimațiile de presă cu atenție. N-are încredere în ziariști, în procurori, în judecători, în avocați și-n curajul oamenilor de-a spune adevărul. Poate de la asta i s-a tras infarctul de acum trei luni.
E nepotul lui Gheorghe Mironescu, de două ori președinte al Consiliului de Miniștri al României în 1930-1931.
Vasile Mironescu susține că a fost amenințat cu pistolul și bătut în plină stradă de primarul Maricuța. Și că nimeni n-a vrut să meargă martor…
Istoria pe care ne-o relatează Vasile Mironescu, susținut de documente la fiecare pas, duce înapoi în anii 2000, când abia începuseră exproprierile pentru autostrada Orăștie-Sibiu, din care, acum, o parte se dărâmă.
Atunci, spune el, i-a cedat două parcele în extravilan secretarei primăriei, Elena Scumpu (cercetată și ea de către DNA, alături de primar), pentru casa în care locuiește acum, plus 15.000 de dolari.
Parcelele au fost trecute pe numele surorii secretarei, iar la exproprieri, omul s-a trezit că fostul său teren, care devenise între timp „intravilan”, a fost plătit de statul român cu 135.000 de dolari. Ba, mai mult, la Primărie fusese înregistrată o cerere în numele său, cu o semnătură falsificată, în care el ar fi cerut ca terenurile să fie trecute din „extravilan” (în afara localității), în intravilan.
Ceilalți locuitori din Șelimbăr, care nu făcuseră această cerere, au fost despăgubiți cu sume mult mai mici.
„Doamnă, dumneavoastră nu știți unde să filmați! Păi toate blocurile alea de la Dedeman îs ale lui! (zona de lângă Shopping City Sibiu – n.r.). Mie îmi dă de nu știu când certificat fiscal cu interdicție de construcție pe 10 ani pe terenurile mele. Dar acolo unde se construiesc blocurile lui, acolo nu e problemă. Și nu e el, că are numai interpuși. Măi, oameni buni, ăsta o schimbat judecătorii la procese, ăsta o făcut ce-o vrut în tot județul!”
Vasile Mironescu scoate din lungul șir de dosare o hârtie.
Pe certificatul fiscal primit de Vasile Mironescu se specifică interdicția de construire, deși în jurul terenului său sunt ridicate alte construcții
„Ia adu-mi și actul când m-o bătut la alegeri!”, îi cere omul fiului său. Urmează câteva zeci de minute de poveste ca-n filme: o sală din Primărie în care Daniel Maricuța l-a amenințat cu pistolul, o dimineață în care același primar l-a bătut pe drumul principal, și niciunul dintre cei prezenți n-a vrut să fie martor. Vasile Mironescu reconstituie cu documente toate relatările.
Un dosar gros reprezintă corespondența sa cu DNA. A reclamat Serviciului Teritorial Alba, încă de la mijlocul anilor 2000, neregulile constatate când cu despăgubirile de la autostradă. Reclamația sa de la Alba a fost soluționată cu NUP (neînceperea urmăririi penale), însă procurorul Doru Țuluș, șeful secției a II-a a DNA la acea vreme, a „întors” cazul la cercetare.
Esența cazului e simplă. Primarul Maricuța și apropiații săi ar fi știut dinainte pe unde trece autostrada, așa că au mutat pur și simplu parcelele oamenilor în afara perimetrului pentru care urmau să se acorde despăgubiri. Iar în interior, pe zona care urma să fie expropriată, s-au trecut pe ei drept proprietari. Mai mult, acele parcele au fost trecute din extravilan în intravilan.
Așa se face că unii au fost expropriați cu 14-15 dolari pe metru pătrat (localnicii ale căror terenuri erau în interior), alții cu 3-4 dolari pe metru pătrat (oamenii ale căror terenuri erau în afara comunei). Diferența dintre cele două: un simplu act emis de Primăria Șelimbăr.
Un fragment din rezoluția semnată de procurorul Doru Țuluș descrie cum s-au îmbogățit oamenii din Șelimbăr cercetați acum de DNA.
„Plângerea petentului este întemeiată, urmând a fi admisă, iar soluția emisă este nelegală, fiind bazată pe un probatoriu incomplet, greșit administrat și interpretat. (…) În acest sens, era necesar a se fi stabilit cu certitudine când anume Primăria Șelimbăr a intrat în posesia datelor și informațiilor conform cărora în zonă urma să aibă loc astfel de exproprieri.”
DNA Alba n-a mai stabilit asta niciodată. Cazul a fost din nou clasat, până joia trecută, 15 octombrie 2015.
Vasile Mironescu mai scoate o listă. E lista cu despăgubirile acordate proprietarilor de terenuri cu utilități, tot când s-a făcut autostrada.
De pildă, pentru un stâlp electric, el a fost despăgubit pentru 18 metri pătrați. Un apropiat al primarului, însă, a primit despăgubiri pentru 1400 de metri pătrați aflați în jurul unui stâlp identic.
Mironescu a insistat să ne ducă în câmp, să ne arate stâlpii. În stânga imaginii e „cel de 1400”.
În dreapta, „cel de 18”.
Diferența dintre cele două cazuri se numără în zeci de mii de lei.
*
Pe drum, trecem pe lângă casa secretarei Primăriei, Elena Scumpu, de asemenea cercetată de DNA. În declarația ei de avere, de pe portalul integritate.eu se arată că Scumpu, cu un simplu salariu de secretar al comunei, și-a cumpărat în ultimii ani tăvi de argint, inele, brățări, pahare și ceasuri de 40.000 de euro.
La rubrica „salariu”, Elena Scumpu a refuzat să completeze suma – a trecut doar „conform fișei fiscale”. Totuși, din declarația de avere depusă în 2009, aflăm că avea salariu 30.000 de lei pe an (aproximativ 2500 de lei pe lună), iar fiica ei era, de asemenea, angajată în Primăria Șelimbăr, cu un salariu mult mai mic.
Consilierul local Ioan Iuga, de asemenea cercetat, este cunoscut ca unul dintre oamenii de încredere ai primarului Maricuța. Vila de mai jos ar fi proprietatea sa.
Sora primarului locuiește, potrivit localnicilor, în casa de mai jos.
„Intru înăuntru, și primul lucru pe care mi l-o zis o fost că o închis ușa. Și zice: băi, puncte puncte – că mi-e rușine de dumneavoastră să vă spun cum a zis –, cât mai lungești povestea aicea?”
Așa începe episodul în care primarul Maricuța l-ar fi amenințat pe Mironescu cu pistolul. Scena s-ar fi petrecut în sediul Primăriei, cu secretara Scumpu de față. „Io te bag în mă-ta, mă! Și-o scos un pistol din buzunar de-aicea și mi-o zis: Te împușc, mă, lucru slab ce ești. Nu mi-o fost ușor, te rog să mă crezi. Am început să țip și eu, că-mi era frică.”
Fostul consilier a ajuns să execute silit statul român pentru sumele pe care ar fi trebuit să le primească după ce a fost expropriat. Abia în 2012 a primit acești bani, iar acum statul vrea să i-i ia înapoi.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a contestat executarea silită și a cerut, în instanță, ca lui Mironescu să-i fie luați banii înapoi, deși s-a folosit de terenurile sale. Undeva, de-a lungul acestor procese, Mironescu a făcut un infarct.
*
Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, a creat un grup infracțional organizat, format din angajați ai Primăriei, consilieri locali și apropiați ai săi, cu ajutorul cărora
„Daniel Ioan Maricuța, consilierii Elena Scumpu și Marica Melniciu fac parte, încă din anul 2000, din comisia comunală Legea 18/1991. Ioan Iuga a deținut funcția de consilier personal al primarului, fiind persoana de încredere a acestuia. Maricuța, Elena Scumpu și Marica Melniciu sunt suspectați că au modificat și falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuși să devină proprietari ai unor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a orașului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari. Iuga Ioan valorifica terenurile pentru sume mari de bani și despăgubea persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care în procesele intentate aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile”, se arată în documentul DNA, citat de Mediafax.
Joi, 15 octombrie, în urma unei percheziții, procurorii au umplut două dubițe cu documente confiscate din Primăria Șelimbăr. De asemenea, câteva birouri din instituție au fost sigilate. Primarul nu a fost reținut.
În documentele DNA, valoarea totală a bunurilor pe care le-a dobândit prin atribuirea defectuoasă a terenurilor din comună este estimată la 114 milioane de euro.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this