Vrei să trăiești fără regrete? Elimină tot ce nu e esențial

Foto: Bench Accounting / Unsplash

Una dintre cele mai importante cărți despre productivitate publicate în ultimii ani este cea a lui Greg McKeown, Esențialismul: disciplina de a urmări mai puțin.

În vreme ce majoritatea autorilor propun tactici pentru gestionarea timpului sau procesarea cât mai eficientă a email-urilor, McKeown este preocupat de strategia prin care putem să ne concentrăm asupra lucrurilor care merită cu adevărat.

Fără să fie inovatoare, cartea pune cap la cap învățămintele unor oameni care au avut succes alegând disciplinat să facă mai puțin, dar mai bine.

Acest aforism este împrumutat de la celebrul designer german Dieter Rams, ale cărui principii au influențat estetica minimalistă a produselor Apple.

Deși cartea lui McKeown merită citită de la cap la coadă, iată cinci idei folositoare pentru cei care se simt mereu ocupați și copleșiți:

1. Dacă nu-ți stabilești tu prioritățile, o va face altcineva.

Potrivit lui McKeown, cuvântul priority (prioritate) a intrat în limba engleză pe la 1400. Era la singular și se referea la cel mai important lucru de făcut. Abia la 1900, oamenii au început să vorbească despre "priorități", la plural, închipuindu-și că își pot fixa zeci de obiective prioritare.

Însă, când cineva nu are un număr limitat de priorități clare, viața sa este controlată de interesele șefilor, ale colegilor sau clienților cu care lucrează.

2. Orice strategie presupune compromisuri, iar asta nu e neapărat un lucru rău.

Dacă vrei să fii bun într-o anumită activitate, trebuie să renunți la multe altele, dar majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să accepte realitatea compromisurilor (trade-offs), așa că sunt mediocri în tot ce fac.

De vreme ce compromisurile sunt inevitabile, este necesar să chibzuim asupra opțiunilor și să renunțăm la proiectele triviale în dauna celor esențiale.

3. Regula celor 90 de procente presupune să fii extrem de selectiv în privința angajamentelor pe care ți le asumi.

Sfatul lui McKeown este ca, atunci când ai de luat o decizie, să dai note de la 0 la 100 opțiunilor pe care le ai. Dacă nota este sub 90, atunci va fi transformată automat în 0% și respinsă.

Acesta este un mod de a evita acele alegeri cu greutate de 60-70%, pe care le facem cu jumătate de inimă și care devin o povară.

4. Oamenii sunt eficienți pentru că spun nu.

Unul dintre principalele motive pentru care ajungem să facem lucruri care nu merită este frica. Frica de a rata o oportunitate sau frica de a-i dezamăgi pe ceilalți ne fac să spunem da în mod automat și apoi să regretăm decizia pe care am luat-o.

McKeown crede că "singura cale de ieșire din această capcană este să învățăm să spunem nu ferm, hotărât, și totuși elegant".

5. Pentru a excela în ceea ce facem, avem nevoie de spațiu.

Într-o lume hiper-activă, în care suntem asaltați de email-uri și notificări, este esențial să creăm mai mult spațiu în viața noastră pentru a citi, a reflecta în liniște și a ne putea concentra fără întrerupere.

La finalul cărții, McKeown scrie că eliminarea a tot ceea ce nu este esențial aduce nu doar un spor de productivitate, ci și bucurie și semnificație:

Viața unui esențialist e o viață trăită fără regrete. Dacă ai identificat corect ceea ce contează cu adevărat, dacă-ți investești timpul și energia în asta, atunci e dificil să regreți alegerile pe care le faci. Devii mândru de viața pe care ai ales s-o trăiești.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează