Foto: Bench Accounting / Unsplash
06/12/2017
Vrei să trăiești fără regrete? Elimină tot ce nu e esențial
Una dintre cele mai importante cărți despre productivitate publicate în ultimii ani este cea a lui Greg McKeown, Esențialismul: disciplina de a urmări mai puțin.
În vreme ce majoritatea autorilor propun tactici pentru gestionarea timpului sau procesarea cât mai eficientă a email-urilor, McKeown este preocupat de strategia prin care putem să ne concentrăm asupra lucrurilor care merită cu adevărat.
Fără să fie inovatoare, cartea pune cap la cap învățămintele unor oameni care au avut succes alegând disciplinat să facă mai puțin, dar mai bine.
Acest aforism este împrumutat de la celebrul designer german Dieter Rams, ale cărui principii au influențat estetica minimalistă a produselor Apple.
Deși cartea lui McKeown merită citită de la cap la coadă, iată cinci idei folositoare pentru cei care se simt mereu ocupați și copleșiți:
1. Dacă nu-ți stabilești tu prioritățile, o va face altcineva.
Potrivit lui McKeown, cuvântul priority (prioritate) a intrat în limba engleză pe la 1400. Era la singular și se referea la cel mai important lucru de făcut. Abia la 1900, oamenii au început să vorbească despre „priorități”, la plural, închipuindu-și că își pot fixa zeci de obiective prioritare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă, când cineva nu are un număr limitat de priorități clare, viața sa este controlată de interesele șefilor, ale colegilor sau clienților cu care lucrează.
2. Orice strategie presupune compromisuri, iar asta nu e neapărat un lucru rău.
Dacă vrei să fii bun într-o anumită activitate, trebuie să renunți la multe altele, dar majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să accepte realitatea compromisurilor (trade-offs), așa că sunt mediocri în tot ce fac.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
De vreme ce compromisurile sunt inevitabile, este necesar să chibzuim asupra opțiunilor și să renunțăm la proiectele triviale în dauna celor esențiale.
3. Regula celor 90 de procente presupune să fii extrem de selectiv în privința angajamentelor pe care ți le asumi.
Sfatul lui McKeown este ca, atunci când ai de luat o decizie, să dai note de la 0 la 100 opțiunilor pe care le ai. Dacă nota este sub 90, atunci va fi transformată automat în 0% și respinsă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acesta este un mod de a evita acele alegeri cu greutate de 60-70%, pe care le facem cu jumătate de inimă și care devin o povară.
4. Oamenii sunt eficienți pentru că spun nu.
Unul dintre principalele motive pentru care ajungem să facem lucruri care nu merită este frica. Frica de a rata o oportunitate sau frica de a-i dezamăgi pe ceilalți ne fac să spunem da în mod automat și apoi să regretăm decizia pe care am luat-o.
McKeown crede că „singura cale de ieșire din această capcană este să învățăm să spunem nu ferm, hotărât, și totuși elegant”.
5. Pentru a excela în ceea ce facem, avem nevoie de spațiu.
Într-o lume hiper-activă, în care suntem asaltați de email-uri și notificări, este esențial să creăm mai mult spațiu în viața noastră pentru a citi, a reflecta în liniște și a ne putea concentra fără întrerupere.
La finalul cărții, McKeown scrie că eliminarea a tot ceea ce nu este esențial aduce nu doar un spor de productivitate, ci și bucurie și semnificație:
Viața unui esențialist e o viață trăită fără regrete. Dacă ai identificat corect ceea ce contează cu adevărat, dacă-ți investești timpul și energia în asta, atunci e dificil să regreți alegerile pe care le faci. Devii mândru de viața pe care ai ales s-o trăiești.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this