Dacă tehnologia îți fură prea mult timp, minimalismul digital ar putea fi soluția

Foto: Jeff Sheldon / Unsplash.com

Pe măsură ce "software-ul mănâncă lumea" și tehnologia devine indispensabilă pentru oricine face o muncă intelectuală, dezordinea și îngrămădeala de pe birouri se mută în spațiul digital.

Și așa cum tot mai mulți oameni sătui de consumerism adoptă un trai minimalist, cei care se simt copleșiți de varietatea aplicaților și a serviciilor online descoperă satisfacția minimalismului digital.

Cal Newport, profesor în domeniul IT, scrie că minimalismul digital este o strategie de eliminare a activităților online cu o valoare scăzută, în ideea de a păstra doar uneltele care îți fac viața mai bună.

Pe principiul less is more, Newport crede că, decât să îți risipești timpul și atenția folosind o grămadă de aplicații, e mai bine să te concentrezi doar pe câteva.

Aproape toate aplicațiile și serviciile online folosesc la ceva, dar, de vreme ce timpul și atenția unui om sunt limitate, este firesc să ne întrebăm care sunt activitățile care aduc cea mai multă plus-valoare pe termen lung.

Pasul următor este găsirea celei mai eficiente unelte pentru o anumită sarcină. Spre exemplu, feed-ul Facebook este unul dintre cele mai folosite canale de informare, dar, dacă vrei să ieși din bula informațională, atunci Facebook nu este de mare ajutor, dimpotrivă.

În manifestul său privind minimalismul digital, Newport scrie că dezordinea digitală este la fel de stresantă precum cea din lumea reală.

Micile griji legate de parolele, update-uri și posibilitatea pierderii datelor ne ocupă mereu atenția, undeva în fundal. Fiind o resursă prețioasă și fragilă, această distragere constantă a atenției face aproape imposibilă concentrarea asupra unui singur lucru.

Dacă ești stresat din cauza tehnologiei și vrei să-ți simplifici viața online, iată trei sfaturi practice:

1. Fă-ți ordine pe ecranul telefonului și al laptopului. Șterge toate aplicațiile pe care nu le-ai folosit în ultima lună și păstrează-le doar pe cele esențiale. Șterge toate programele și fișierele de care nu mai ai nevoie, organizează tot ce rămâne în câteva dosare și nu salva niciodată fișierele descărcate pe desktop.

Poate nu pare o schimbare semnificativă, dar un homescreen curat îți dă o stare de calm în mijlocul furtunilor cotidiene.

2. Nu lăsa email-urile să scape de sub control. Puțini oameni au disciplina necesară pentru a ajunge la Inbox Zero, iar cei care o fac tind să piardă prea mult timp sortând email-urile pe care le primesc.

Soluția este să automatizezi pe cât posibil procesarea email-urilor cu ajutorul funcțiilor disponibile în Gmail. Dacă încă folosești un cont de Yahoo, bătălia este pierdută din start.

3. Folosește aplicațiile care îți fac viața mai ușoară. Parolele conturilor online pot fi păstrate în siguranță de Lastpass, astfel încât nu mai ai de ținut minte decât o singură parolă.

Fotografiile pe care le faci cu telefonul pot fi salvate automat și gratuit în cloud prin Google Photos. Serviciul Google Play Music nu e gratuit, dar, cu 22 de lei pe lună, ai acces la aproape orice album și poți să-ți încarci toată colecția muzicală în cloud.

Combinația dintre Feedly (pentru abonarea la feed-urile RSS ale site-urilor) și Pocket (pentru salvarea articolelor pe care vrei să le citești mai târziu) este cea mai eficientă metodă de a ține pasul cu știrile.

Pentru articolele, documentele și rețetele pe care vrei să le arhivezi, există Evernote.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează