Rața mandarin s-a adaptat iernilor geroase din România. Foto: Dreamstime/Gabriela Însurățelu
Rața mandarin s-a adaptat iernilor geroase din România. Foto: Dreamstime/Gabriela Însurățelu
28/03/2017
Colorața
O zburătoare colorată ca o jucărie pentru preșcolari a aterizat pe 10 februarie 2004 în curtea soților Liana și Ștefan Ferenți din Cluj-Napoca. De atunci, specia căreia îi aparține pasărea, rața mandarin (Aix galericulata), a mai fost observată ori pe Someș, în zona podului Garibaldi, ori pe lacul din Parcul Central al Clujului.
Biologii consideră că exemplarele zărite ulterior provin din captivitate și s-au sălbăticit. La fel cum s-a întâmplat în alte orașe europene, s-au adaptat.
„Din 2004, la Cluj, rațele mandarin sunt văzute în libertate în mod relativ regulat. Au mai apărut și în alte părți”, spune Sebastian Bugariu, membru al Societății Ornitologice Române (SOR).
Mai întâi a fost rățoiul
Cromatica exemplarului ajuns în curtea soților Ferenți îl recomandă drept reprezentantul sexului mai frumos al acestei specii, masculul.
Pereche de rațe mandarin. Femela are culori mai discrete decât masculul. Foto: Dreamstime/Sander Meertins
Primul număr din 2004 al revistei Păsări consemna:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Era, de fapt, un rățoi care, din prea multă curiozitate, se rătăcise, pierzându-și stăpânul și alegându-se cu o rană gravă în zona cefei. Din fericire, noile gazde ale frumoasei rățuște sunt mari iubitori de animale, așa că au dus-o la un cabinet veterinar, unde i-a fost curățată și cusută rana. Pasărea și-a revenit în timp foarte scurt, atașându-se mult de noii prieteni.
Într-o zi, spre sfârșitul următoarei luni, i-au fost găsiți vechii stăpâni. Despărțirea a fost grea pentru noile gazde, dar consolatoare. Rățoiul urma să se întoarcă la partenera sa, unde avea amenajat un bazin special și condiții necesare pentru a se simți într-un mediu cât mai natural”.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Micul curcubeu prezentat în revista Păsări a fost fotografiat atunci de biologul Sebastian Bugariu. Acesta și-a amintit că soții Ferenți au contactat filiala clujeană a Societății Ornitologice Române.
„Așa am aflat despre pasăre. Am fost la familia Ferenți cu un coleg, Attila Sándor. Pasărea avusese un accident și îi lipseau câteva pene de pe cap. Era obișnuită cu contactul uman. După o vreme, proprietarul a sunat, iar rața i-a fost returnată”, a relatat, pentru PressOne, Sebastian Bugariu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Oscar
Familia Ferenți locuiește în cartierul Gruia din Cluj. Ștefan Ferenți (43 de ani) își amintește cu drag întâmplarea de acum 13 ani.
„Dimineața, pe la ora 5, când să merg la muncă, am auzit un zgomot ciudat lângă coșul de gunoi. Am văzut o pasăre de dimensiuni mai mari și foarte-foarte frumoasă. Am aflat mai târziu că era de gen bărbătesc. Am dus rățoiul în casă și atâta i-a trebuit soției mele. Fiind însărcinată, l-a primit cu tot dragul. Să-l fi văzut ce baie făcea!”, a povestit, pentru PressOne, Ștefan Ferenți.
Când a venit barza, a plecat rățoiul.
„În ziua în care soția mea a născut fetița, pe 21 martie, a venit stăpânul lui după rățoi. După aia am aflat că era de pe strada vecină. Aflase de la un cumnat, care din păcate nu mai este.
Acel rățoi, pe care noi l-am numit Oscar, zburase de la vecin după ce îi plecase perechea. A devenit prietenos de la început, însă nu răspundea la numele pe care i-l pusesem, ci numai când vedea mâncarea. Era foarte frumos”, a încheiat Ferenți.
Simbol al fidelității
Rața mandarin provine din Extremul Orient. Habitatul său tradițional include Japonia, Peninsula Coreea și unele zone din estul Chinei și estul Rusiei.
Adusă în Europa, a creat populații numeroase mai ales în Marea Britanie, Irlanda (în Dublin) și Germania (în regiunea Berlinului).
Pentru chinezi și coreeni, specia reprezintă un simbol al fidelității și al longevității cuplurilor.
În parcurile din București
Pentru că masculii sunt atât de colorați, rața mandarin a fost introdusă și în unele parcuri din țară.
Într-o adresă oficială, întocmită de Elena Rățoi și contrasemnată de șef serviciu Radu Geonea și de directorul general Bogdan Peter Tănase, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a precizat pentru PressOne:
„Parcurile Herăstrău și Cișmigiu au fost populate cu 75 de rațe mandarine și caroline în anul 2009. În sezonul rece, păsările exotice sunt găzduite de către o firmă specializată, în adăposturi amenajate, unde sunt asigurate condiții necesare pe timp de iarnă”.
Biologul Sebastian Bugariu a explicat:
„Acele exemplare sunt în stare de semicaptivitate. Teoretic, nu pot evada. Li se taie câteva pene, măcar dintr-o aripă, ca să nu mai poată zbura. Și toate acele păsări sunt inelate. Cele observate la Cluj nu erau inelate”.
Rațele mandarin introduse în parcuri sunt deseori filmate de vizitatori. Iată două înregistrări, făcute în Herăstrău (în 2013, de Gabriel Avramovici) și în Cișmigiu (în 2015, de Diversity Entertainment):
*
Despre vietăți au mai apărut:
Cei șase papagali frumoși au scăpat de îngheț
Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței
Aventurile imaturului Adonis, probabil cel mai vagabond zăgan din Europa
Dansul flamingilor în Delta Dunării
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this