Buburuzele din vechiul turn de apă din Oltenița. Foto: Jeni Marian

Câtă bucurie își poate face loc în privirea unei doamne care găsește, cu totul neașteptat, o grămăjoară de buburuze! Zeci de astfel de vietăți s-au strâns într-un colț al vechiului turn de apă din Oltenița, județul Călărași.

Turnul de apă din Oltenița.

Jeni Marian (45 de ani), asistentă medicală la Spitalul Municipal din localitate, le-a descoperit pe 3 decembrie 2016, după ce a vizitat, la parterul turnului, o expoziție de fotografie.

În drum spre vârful construcției, la un nivel intermediar, le-a arătat soțului său și unui prieten al acestuia grupul de buburuze. Și a făcut o poză.

Tustrei au remarcat diversitatea coloritului și a picățelelor de pe spinarea insectelor.

Cineva a zis atunci că n-a mai văzut buburuze negre cu două pete roșii. Și nici buburuze fără picățele.

Specia

"Este vorba despre Harmonia axyridis", indică, după ce a analizat fotografia, entomologul Rodica Serafim, care se ocupă de colecțiile de insecte de la Muzeul "Grigore Antipa" din București.

"Iernează. Formează acele aglomerări pentru a se proteja mai bine de frig. Ca și alte insecte, dacă vremea se încălzește semnificativ, ies din starea de amorțeală, dar pentru puțin timp", explică Rodica Serafim.

Rodica Serafim, entomolog.

Harmonia axyridis diferă de buburuza știută din copilărie, cea cu șapte puncte negre pe fond roșu, Coccinella septempunctata – muza producătorilor de mărțișoare.

Harmonia axyridis provine din Asia, motiv pentru care i se spune și buburuza asiatică. Este o specie invazivă.

Prima semnalare a acestei insecte în România îi aparține lui Cornel Alexandru, care a găsit patru indivizi în 2008, lângă Băița (Hunedoara).

Informația a apărut într-o lucrare semnată de Alexandru împreună cu Adrian Ruicănescu.

Înfățișări ale buburuzei asiatice – Harmonia axyridis. Foto: Dreamstime/Geza Farkas

Aspectul variat al speciei este descris în lucrare: "Elitrele au un fond variabil de la roşu la oranj pal. Forma tipică are un număr de la 0 la 19 puncte rotunde nebuloase negre, exemplarele melanice având elitrele negre cu 2-6 pete poligonale sau rotunjite roşii sau cu pete roşii în zigzag".

Extinderea

Pentru că devorează păduchi de plante și alte afide dăunătoare culturilor agricole, buburuza asiatică a fost introdusă în America de Nord (1916) și în Georgia (1927).

Larvă de buburuză asiatică, la vânătoare de afide. Foto: Dreamstime/Dimijana

Ulterior, a fost adusă în Ucraina (1964), Belarus (1968), Franța (1982) și în Portugalia (1984), iar apoi – și în alte țări europene, se spune în lucrarea "The invasive harlequin ladybug Harmonia axyridis in the Pârâul Pețea natural reserve, northwestern Romania", scrisă de Adrian Gagiu.

Coccinella septempunctata, buburuza strămoșească. Foto: Dreamstime/Henri Koskinen

Harmonia axyridis, buburuza asiatică. Foto: Dreamstime/Christian Weiß

Când nu găsește afide, se hrănește cu larve de gângănii înaripate – inclusiv de Coccinella septempunctata – și chiar cu cele ale propriei specii.

"În zonele în care Harmonia axyridis se înmulțește exagerat există posibilitatea eliminării speciilor autohtone de coccinellidae afidofage, în special a speciei Coccinella septempunctata", avertizează Ruicănescu și Alexandru.

Prezența în țară a buburuzei asiatice a fost confirmată de "New records of Harmonia axyridis in Romania", publicată de Melania Stan în 2011. Potrivit studiului, specia mai fusese observată în București și în județele Buzău, Prahova și Giurgiu.

O buburuză asiatică și-a depus ouăle. Foto: Dreamstime/Jameschris

Altă buburuză asiatică și "copiii" săi. Foto: Dreamstime: Vladvitek

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează