Premierul PSD Marcel Ciolacu și alți patru candidați la președinție au fost tratați ca niște VIP-uri la pelerinajul de Sf. Parascheva
Premierul PSD Marcel Ciolacu și alți patru candidați la președinție au fost tratați ca niște VIP-uri la pelerinajul de Sf. Parascheva
15/10/2024
Reportaj de la pelerinajul Sfintei Parascheva: candidații la președinție, VIP-uri la Liturghie
Tacticoși, printre mătănii și icoane, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană și George Simion au descins peste miile de pelerini adunați de ziua Sfintei Parascheva la Iași și peste moaștele acesteia. În vreme ce oamenii de rând au stat și câte 20 de ore la coadă, ceilalți oameni, politici, au sărit rândul și au fost primiți de reprezentanții bisericii ca niște VIP-uri.
- În an electoral și la doi pași de alegeri, interesul candidaților pentru baia de mulțime a fost la cote maxime. Cei cinci au dat mâna cu oamenii, au făcut poze, au primit icoane și au împărțit promisiuni electorale.
- De altfel, întregul oraș a fost pregătit cu „fast” pentru eveniment: peste 50 de mii de crizanteme din bani publici au îmbrăcat bulevardul principal și scena episcopilor, iar „piesa de rezistență” a fost un păun făcut din iederă, scoarță de copac, crizanteme și petunii.
- Cozile s-au întins pe 7 km, iar după ce s-au închinat la moaște, oamenii au putut să mânce mici, sarmale și să admire tarabele cu produse tradiționale, sărbătorind, în paralel, și zilele orașului.
„Cu respect în slujba țării”, oamenii politici au sărit coada
Liderul PSD Marcel Ciolacu, alături de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, urmat de liberalul Nicolae Ciucă, la braț cu primarul Mihai Chirica, iar în a doua parte a dimineții, Elena Lasconi, Mircea Geoană și George Simion (însoțit de Gigi Becali) nu au avut nicio reținere să pozeze evlavios de față cu marea de oameni care se uitau la ei cu aceeași admirație cu care studiau și păunul din petunii și scoarță de copac.
Prezența candidaților la alegerile prezidențiale la Liturghie a însemnat apoi și ocazia de a face promisiuni electorale. Miniștrii, senatorii și consilierii, inclusiv premierul, au avut locuri rezervate în primul rând la o scenă separată vizavi de scena Liturghiei, pregătită de Biserica Ortodoxă Română. Jumătate din Bulevardul Ștefan cel Mare a fost ocupată de zona VIP din fața scenei preoților.
„Oameni dintre oameni”, „cu respect în slujba țării” - au fost sintagme pe care le-au folosit toți politicienii. Cu toate acestea, niciunul nu a trebuit să aștepte la rândul kilometric care ducea spre Cuvioasă: din contră, coada a fost oprită din a mai avansa timp de trei ore, pentru ca moaștele să fie sărutate de candidații la șefia țării.
Un păun cuvios cu cinci capete prezidențiale
Pelerinajul începe de pe bulevardul îmbrăcat în peste 25 de mii de crizanteme și încununat cu păunul realizat din 1.400 de flori. Scena episcopilor este și ea decorată cu 28 de mii de crizanteme, toate florile fiind asigurate de Serviciile Publice Iași din cadrul Primăriei, adică din bani publici.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Păunul de la Iași făcut din flori și scoarță de copac, piesa de rezistență a pelerinajului. foto: Dana Coțovanu / PressOne
În timp ce o femeie își face poze cu păunul și-l numește ,,piesa de rezistență’’, din spatele păsării decorative, își face apariția Marcel Ciolacu. Premierul intră în mulțime alături de Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății și rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, proaspăt senator PSD.
De-a dreapta și de-a stânga premierului, două femei se apropie. Una îi urează sănătate și îi apreciază ,,ideile bune’’, iar cealaltă îi întinde o carte de rugăciuni, pe care premierul o pune repede în buzunarul interior al sacoului.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Premierul primește încă o carte de rugăciuni, de la o măicuță, iar cei din jur prind curaj să adreseze întrebările care cu adevărat contează. O pensionară îl prinde de după cap și îl trage la nivelul ei de înălțime: „Ne măriți și nouă pensiile dacă ieșiți președinte?”
Oamenii bisericii au amenajat o scenă specială pentru politicienii veniți la liturghie. foto: Dana Coțovanu / PressOne
Înconjurat de fotografii de partid, Marcel Ciolacu pozează, dă mâna cu oamenii din jurul lui, în timp ce-și croiește și drum spre zona de VIP-uri.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mircea Geoană: Rugăciunea, „o formă de rezistență a națiunii române”
La o oră distanță, în fața primăriei este agitație. Mihai Chirica, edilul Iașului, coboară repede scările perimetrului înconjurat de jandarmi și intră în primărie. La diferență de câteva minute apare și candidatul PNL, Nicolae Ciucă.
Alături de el se află acum președintele Consiliului Județean Costel Alexe și primarul Iașului. Spre deosebire de Marcel Ciolacu, candidatul PNL la prezidențiale alege să nu înainteze printre oameni. Iese din curtea primăriei și rămâne aproape de forțele de ordine. Fără expresie și reticent, Nicolae Ciucă interacționează mai puțin cu mulțimea în comparație cu adversarii săi politici.
De partea cealaltă a gardului, oamenii se opresc și, pentru câteva clipe, atenția lor de la rugăciune este distrasă de prezența oamenilor politici. În dreptul primăriei, Dănilă Ioan, un bărbat de 70 de ani, se uită mirat către oficialități. Spune că nu mai are speranță de la politicieni, de când vede ,,neînțelegerea asta dintre PSD și PNL.”
Domnul Ioan crede că oamenii au mai multă încredere în Biserică, decât în politicieni. foto: Dana Coțoveanu / PressOne
Sunt oamenii în care el ,,avea încredere, iar acum au ajuns să nu se mai înțeleagă.. În perioada asta, e plin Iașu’ de oameni care au mai mare încredere în biserică”, susține Ioan.
La pelerinaj sunt și alți candidați la prezidențiale cu mesaje evlavioase. Mircea Geoană, de exemplu, este un susținător al rugăciunii, pe care o consideră ,,o formă de rezistență a națiunii române.”
,,Vizitați Moldova, nu doar de pelerinaj”, a scris apoi candidatul pe pagina sa de Facebook în ziua când a vizitat Moldova de pelerinaj. Și Elena Lasconi (USR) amintește în postarea sa din ziua manifestațiilor religioase de iubirea de aproape: ,,Să ne luăm timp și să ne aducem aminte de cea mai importantă lecție pe care o învățăm în creștinism: iubirea de aproape”. Cu toate acestea, în această campanie, Lasconi nu ezită să fie o promotoare a familiei tradiționale, în ciuda iubirii sale față de toți oamenii.
Avansarea rândului a fost blocată timp de 3 ore în timpul Liturghiei pentru ca politicienii să poată trece în fața oamenilor care au stat mai bine de 20 de ore la coadă.
După baia de mulțime și liturghie, politicienii, au trecut pe la moaște.
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva și cele 20 de pomelnice: O afacere profitabilă pentru Biserica Ortodoxă Română
Alexandra a venit din Constanța alături de soțul ei. Au mai fost la pelerinajul de la Iași, în urmă cu doi și trei ani, dar acum simt că niciodată nu au stat atât de mult la coadă.
Sunt în picioare de 18 ore. Se așteaptă să mai stea „vreo 7.”
„S-a prelungit timpul de așteptare pentru că au venit candidații la prezidențiale. Lumea nu știa, nu avea de unde să știe. Lumea stătea la coadă de ore în șir, habar nu avea ce se întâmplă acolo, adică s-a stat foarte mult între stâlpi. Între stâlpul 82 și 83 s-a stat în jur de 3 ore. Noi stăm de 18 ore, am fi stat 15 ore dacă nu veneau ei, dacă nu veneau ei azi și dacă nu venea cineva și ieri. Nouă ne-au zis, pe noi ne păcăleau că s-a blocat pentru că se șterge racla”, spune Alexandra.
Printre picioarele oamenilor se odihnesc pungi de rafie cu sticle de agheasmă, sacoșe și trollere, semn că aceștia au „campat” de cel puțin câteva zile în centrul orașului. La intrarea în Mitropolie, în fața ușii bisericii și în hol, oamenii scriu pomelnice pe care le pun apoi în plicuri și le oferă voluntarilor.
Un cuplu din Teleorman a scris 20 de pomelnice. Și-au anunțat prietenii că vin la pelerinajul de la Iași, iar fiecare le-a trimis lista cu persoanele dragi spre pomenire. „De regulă, la un pomelnic se pun 40 de lei pentru că sunt 40 de zile, dar fiecare pune cât vrea”, indică o doamnă când întreb „câți bani se pun la un pomelnic?”
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva adună mii de credincioși din întreaga țară, generând nu doar devotament spiritual, ci și profituri economice considerabile.
La baza scărilor Mitropoliei, credincioșii stau la rând pentru a-și umple sticlele cu agheasmă. Cei care nu au în ce turna apa considerată sfântă trebuie să plătească 5 lei la tarabele bisericii amplasate în fața clădirii. De după poartă începe rândul, iar paralel cu coada se află tarabele și corturile unde se vând icoane, busuioc, cruciulițe și brățări.
Pelerinajul a început pe 8 octombrie și a durat o săptămână. Pentru această perioadă, peste 30 de administratori de standuri plătesc Catedralei Mitropolitane din Iași 1.500 de lei, chiria spațiului.
Majoritatea cumpără icoane pentru cei de-acasă. Maria, o femeie de 50 de ani, a cumpărat o icoană mică și brățări pentru nepoții ei din Londra. „Am plătit pe ele 70 de lei: 6 brățări și o icoană. Dacă icoana e de argint, este… acceptabil. La rând nu am stat, că nu m-am bizuit”, spune Maria, uitându-se la ce a plătit.
Un bărbat a plătit 600 de lei pentru o icoană, care „pare a fi din aur”, dar mă asigură că „nu este aur.”
La pelerinajul de la Iași se vând icoane din aur, care „nu sunt chiar din aur”. foto: Dana Coțovanu / PressOne
Tot la icoane am întâlnit-o și pe doamna Mia. A sosit din Italia, unde locuiește de mai bine de 20 de ani. Imediat după ce a aterizat, a venit direct la pelerinaj, noaptea, de la aeroport, să se roage „pentru sănătate”. Spune că simte că rugăciunea o vindecă mai bine decât dacă ar merge la spital.
„Eu nu îmi fac analizele, nu spital, nu nimic. Mergeți la sfinți, oameni, fugiți și vă spuneți durerea, că ei ne înțeleg, ei ne ajută și ei ne întăresc. Fără sfinți am fi pe nicăieri în viața asta, dar cu sfinții ne alinăm. Eu am casa plină de icoane, mă trezesc și îmi fac rugăciunea, mă rog, am răbdare”, pledează ea.
Cafea, sarmale și icoane
Zilele Iașului au fost organizate în același timp cu pelerinajul, așa că mulți pelerini au mers apoi la cafenelele de pe bulevard și la standurile cu mâncare. După slujbă, participanții au trecut pe la târgurile de brânză, carne, blănuri, piele, costume populare, în fața mall-ului Palas, și la sarmale și vin, în spatele Mitropoliei.
După liturghie, Ileana și Maria, venite din Borșa, județul Maramureș, s-au oprit la o cafenea. Au peste 16 ore fără somn. În drum spre Iași, spun s-au oprit la 6 mănăstiri.
„Ținând cont că este pentru prima dată, chiar am fost curioasă să văd cum e, având în vedere și știrile de la televizor. Văzând atâta lume, am zis că e ceva ce trebuie văzut și experiența asta trebuie trăită”, spune Maria.
„Ne încărcăm bateriile. Trăim într-o lume foarte agitată și, atunci, ne încărcăm bateriile, ne simțim altfel, mergem înainte, lăsăm cumva deoparte toate greutățile și este o stare de bine. Am fost încântate că erau foarte mulți episcopi veniți aici, la Sf. Parascheva. Așa de mulți episcopi noi nu am întâlnit la un hram”, o completează Ileana.
Nici la sarmale nu este puțină lume. C.N. Creangă este unul dintre cei care au luat două caserole cu sarmale; 10 le-a mâncat acolo, iar 10 le mănâncă acasă.
„Pomana e bună, dar nu îngrașă”, spune în glumă. Este de părere că cea care te întărește este credința. „Te ajută să treci peste orice durere, orice suferință, orice necaz, așa spun preoții. Am stat de vorbă cu cineva care a fost în moarte clinică și a fost dincolo (n.r în viața de apoi) și a văzut acolo; corpul a rămas în morgă și el s-a ridicat în planul astral”, spune în timp ce îmi întinde o carte de spiritualitate. Când nu citește cărți spirituale este foarte activ în social media.
„Am 10 profiluri pe Facebook, le-am făcut că-l mai înjuram pe Băsescu, Iohannis, și îmi mai întrerupeau ăștia de la Facebook; și făceam altul. Am cont pe o nepoata, am un cont cu numele de Alexia, cu Matei și tot așa. Știi că trebuie să pui un nume acolo? Și am deschis vreo 10 profile de Facebook. Scrie acolo Costița Niță Creangă pe Facebook, YouTube. Sunt foarte activ. (n.r. în online).”
Pelerinajul măsoară 5 kilometri, iar la fiecare 2-3 metri pelerinii sunt supravegheați de jandarmi. Au fost pregătite 500 de forțe de ordine de la Poliția Iași și Brigada Mobilă de Jandarmi din Bacău. Cine dorește să iasă din rând cere voie jandarmilor și, pentru a se întinde pe trotuarele alăturate, invocă drept scuză că vor să fumeze o țigară. Apoi, după ,,pauză”, pot să-și reia locul.
Numărarea stâlpilor de tensiune reprezintă bornele rândului, după stâlpii numărați oamenii își dau seama cât mai au de așteptat. În mod regulat, trec voluntari cu apă, ceai și cafea, iar din urma lor prosperă și afacerea SGR. Cu un cărucior, două persoane strâng sticlele de la oameni și caută în gunoaie după plastic.
Legile spirituale
La pelerinaj, printre cei peste 300 de mii de participanți din total, au venit și tineri. Andrei Cojocaru are 24 de ani, e la început de drum în cariera de polițist și a ajuns la Iași alături de un grup de prieteni din Tulcea. „Am venit cu grupul, toți suntem foarte credincioși, cu gașca, pentru că nu am fost niciodată și am vrut să vedem cum este.”
Spune că este credincios, dar în modul său. Nu e un practician regulat, dar crede că e important să acorde atenție și părții religioase. L-am întrebat dacă o să-l ajute credința în cariera de polițist.
„Nu, legea e lege și credința e credință. Acum, dacă văd un om care cerșește și are dizabilități, nu are voie, asta e legea”, spune. L-am întrebat și dacă în cariera lui va prima legea juridică sau spirituală. ,,Legea spirituală”, pare că se răzgândește tânărul.
Andrei stă mai bine de 15 ore la rând, știa că urmează ca timpul să se scurgă din ce în ce mai lent, dar nu și-a imaginat că e chiar așa.
,,Știam că se stă mult. Este groaznic, seara e frig, ziua e cald, ne dor picioarele și ne e foame. E prost că stăm foarte mult; se pot băga oameni ușor în față; băile nu sunt cele mai curate și nici mâncarea nu e cea mai bună. De obicei, facem cam 10 stâlpi pe oră; am stat și la un stâlp 3 ore. Mai avem 7 ore până ajungem în față. Vin și la anul, iar la anul o să încerc să mă bag în față și eu. Anul ăsta nu m-am băgat deloc, dar anul viitor, da.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this