Senatorul PSD Ovidiu Liviu Donțu. Sursa foto: Facebook
03/10/2016
PSD, disperat să blocheze concursurile pentru directorii de școli
La numai o zi după ce ministrul Educației, Mircea Dumitru, anunța că nu renunță la concursurile pentru directorii de școli, un senator PSD – Ovidiu Liviu Donțu – a depus din nou un proiect de lege, respins în 2015, care prevede ca directorii să fie aleși prin vot de către colegii lor.
Aceasta e a doua tentativă a PSD, după cea a senatoarei Ecaterinei Andronescu, de a evita sau măcar amâna concursurile publice pentru posturile de directori din învățământul preuniversitar.
*
Pl-x 365/2016 este codul propunerii legislative înregistrate de Ovidiu Liviu Donțu în 21 septembrie. Iniţiativa urmăreşte modificarea Legii educației naționale (legea 1 din 2011) şi a mai fost depusă la Senat în primăvara anului 2015, fiind respins de ambele Camere.
Proiectul lui Donţu, senator PSD de Suceava, prevede ca, în loc să fie desemnați prin concurs public, directorii instituțiilor de învățământ să fie aleși prin vot de către restul corpului profesoral, iar metodologia de alegere să fie instituită prin Ordin al ministrului Educației.
În Expunerea de motive, Donţu scrie că această metodă, alegerea prin vot a directorilor, ar fi binevenită, pe motiv că este folosită și în cazul rectorilor de universități.
„Am inițiat acest demers legislativ din dorința de a pune directorii (inclusiv directorii adjuncți) la adăpost de orice ingerință care s-ar putea exercita în ceea ce privește numirea sau menținerea acestei funcții.
Modalitatea propusă, aceea de alegere a acestora în urma desfășurării unor alegeri în cadrul corpului profesoral al respectivei unități de învățământ – consider că asigură mecanismul necesar alegerii pentru funcția de conducere a celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la respectiva unitate și care prezintă, de exemplu, un bun proiect, viabil, privind managerierea respectivei unități.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Acești candidați trebuie să provină din rândurile profesorilor titulari membri ai corpului național de experți în management educațional”, arată senatorul Ovidiu Liviu Donțu în Expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.
Proiectul său prevede şi ca numărul mandatelor unui director să nu fie limitat. Justificarea este cel puțin amuzantă:
„Nelimitarea numărului de mandate este instituită cu scopul de a asigura posibilitatea, în cazul în care obțin numărul necesar de voturi, rămânerii pe funcție a acelor manageri care au obținut bune rezultate. Până la urmă, trebuie să primeze asigurarea celor mai bune condiții de învățare pentru copii (eroarea îi aparține autorului – n. r.) acestei țări”.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Mai mult, proiectul de lege al lui Donţu conține prevederi care complică posibilitatea de a-i elibera din funcție pe directorii aleși de corpul profesoral.
Expunerea de motive nu citează niciun studiu sau model de procedură din alte sisteme educaționale și nici nu oferă drept argumentație altceva decât opiniile senatorului Donțu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Contactat de PressOne, acesta a spus că nu poate oferi detalii privind proiectul de lege, din cauză că este într-o ședință. Ulterior, mai multe zile la rând, nu a mai răspuns la telefon.
La o oră după publicarea acestui articol, senatorul Ovidiu Donțu ne-a contactat telefonic, pentru a face precizări privind proiectul său.
„Eu am revenit cu acest proiect de lege pentru că anul trecut, în timpul dezbaterilor acestui proiect, ministerul Educației a declarat în plenul Senatului că este o idee bună și că va reveni într-un an cu un pachet legislativ care să reglementeze alegerea directorilor din cadrul corpului profesoral”, a explicat senatorul.
El spune că nu mai ţine minte cine din partea ministerului a promis acel pachet legislativ. De asemenea, Donțu afirmă că a redepus proiectul de lege pentru a calma „neliniștea care s-a creat în societatea românească” odată cu dezbaterile privind ocuparea posturilor de director prin concurs.
„Eu am puternice conexii cu mediul universitar și cel preuniversitar. Cumva, profesorii reclamă că se dorește compromiterea celor care candidează pentru astfel de funcții. În plus, dacă nu poți conduce cancelaria… nu poți conduce o școală. La dictatură nu putem să ne întoarcem”, a precizat Donţu.
El a adăugat că a primit asigurări privind susținerea acestui proiect de la parlamentari din toate partidele.
*
Cu o săptămână înainte de înregistrarea proiectului lui Donţu, președintele Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, depusese o propunere legislativă de amânare, până în vara lui 2017, a concursurilor pentru directorii din învăţământul preuniversitar.
În urma acestei intervenții, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat că nu va opri procedura de concurs.
„Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat – n. r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura”, a declarat ministrul într-un interviu pentru Digi24, citat de Agerpres.
Revenind la propunerea senatorului Donţu, aceasta se află în procedură de consultare publică până în 24 octombrie și trebuie dezbătută și votată până în 25 noiembrie, potrivit termenului constituțional.
Membru PSD din 2000, Ovidiu Liviu Donțu este președintele Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din CV-ul său rezultă că este absolvent de Drept (în 1997) și al Colegiului Național de Apărare (în 2013).
Potrivit Mediafax, Donţu a fost vizat de o anchetă a DNA în 2015, alături de președintele Consiliului Județean Suceava. Procurorii îi suspectau că ar fi luat mită pentru a influența o comisie de licitație.
Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în mediul preuniversitar se organizează, conform metodologiei publicate pe site-ul Ministerului Educației, în lunile octombrie și noiembrie.
Inspectoratele Școlare sunt cele care organizează concursurile, fiind obligate să le anunțe cu 30 de zile înainte. Metodologia de concurs poate fi aprofundată aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this