Imagine de la invazia din august 1968. Sursa foto: Wikimedia

Propaganda rescrie istoria: postul tv al armatei ruse prezintă invazia din 1968 ca fiind un "act salvator"

Probabil că ați citit știrea în care senatorul PSD Șerban Nicolae le explica unor colegi din Parlament că partizanii anticomuniști din munți luptau împotriva intereselor României.

Câțiva istorici, puțini la număr, cărora li s-au alăturat foști partizani și rude ale acestora, i-au administrat senatorului PSD o doză de realitate și bun simț, restabilind adevărul.

Șerban Nicolae nu și-a retractat spusele și niciunul dintre colegii săi de partid nu a intervenit pentru a-l contrazice.

Dar dacă acele declarații v-au revoltat, încercați să vă închipuiți ce a simțit președintele Cehiei, Miloš Zeman, în 21 noiembrie − prima zi a vizitei sale la Moscova −, când pe site-ul postului TV al Ministerului Apărării din Rusia, Zvezda, a fost publicat un text în care se arăta că invadarea Cehoslovaciei de către URSS, în august 1968, s-a făcut pentru a „proteja” poporul cehoslovac de eventualitatea unei lovituri de stat organizate de către Occident. Kremlinul a folosit aproximativ aceeași explicație pentru a justifica intervențiile din estul Ucrainei.

Dar să ne întoarcem puțin în timp. În ianuarie 1968, după o perioadă de criză economică, Antonín Novotný demisiona din fruntea Partidului Comunist de la Praga, fiind înlocuit de Alexander Dubček, reprezentant al aripii reformiste a partidului.

Dubček a propus câteva măsuri care ar fi oferit presei libertate sporită, dar și posibilitatea − de neacceptat în blocul sovietic − de a avea un sistem politic cu mai multe partide.

Supranumită „Primăvara de la Praga”, această scurtă perioadă de dezgheț politic avea să fie frântă în luna august a aceluiași an, când trupe ale URSS și ale altor state membre în Pactul de la Varșovia (cu excepția României) ocupau Cehoslovacia.

Anterior invaziei, șefii acestor state semnaseră, la Bratislava, un document prin care declarau război oricăror tentative de a instala regimuri „burghezo-moșierești”.

Mai mult, liderii URSS anunțau că vor interveni în orice stat din sfera de influență sovietică unde ar fi apărut riscul trecerii la un sistem pluripartinic.

Ceea ce s-a și întâmplat: în noaptea de 20/21 august, mii de tancuri au luat cu asalt capitala Cehoslovaciei. Nu aparțineau doar URSS, ci și Ungariei, Germaniei de Est, Bulgariei și Poloniei.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

România a refuzat să participe la invazie, iar Nicolae Ceaușescu a ținut atunci, în Piața Palatului (actuală Piață a Revoluției), un discurs care avea să rămână momentul de vârf al perioadei sale de liberalizare.

Toate libertățile câștigate de cehi și slovaci în timpul Primăverii de la Praga au fost anulate, iar Alexander Dubček a fost arestat și dus la Moscova.

În presa de la Moscova a fost publicată o scrisoare nesemnată în care se solicita intervenția URSS în Cehoslovacia; comuniștii de la Praga nu ceruseră niciodată așa ceva.

Ocuparea Cehoslovaciei a fost urmată de un gest cutremurător: în ianuarie 1969, studentul Jan Palach și-a dat foc în Piața Wenceslas, sacrificiu care avea să devină unul dintre simbolurile luptei pentru libertate din tot blocul comunist.

Și acum să revenim în 2017, la Moscova, unde președintele Cehiei, Miloš Zeman, află din presa regimului că țara sa a fost „salvată” de URSS în 1968.

„Cehoslovacia ar trebui să fie recunoscătoare URSS pentru intrarea trupelor din 1968”, titra site-ul Ministerului Apărării de la Moscova.

Primul gest al lui Zeman a fost să denunțe articolul, mai întâi în presa centrală, apoi în fața premierului rus Dmitri Medvedev.

Atât Zeman, cât și alți lideri cehi spun că materialul conține „pure minciuni”, iar pe autor îl consideră „complet spălat pe creier”.

Zeman, de altfel un politician prorus, i-a cerut lui Medvedev să declare că textul nu reprezintă poziția oficială a Rusiei, iar premierul rus s-a conformat.

Jurnaliștii de la publicația rusească Meduza au remarcat că, într-o primă fază, materialul a fost editat pentru a părea doar o istorie a Primăverii de la Praga, după care a fost șters pur și simplu.

Tot ei au mai arătat că autorul textului, Leonid Maslowski, este autorul unor cărți scrise „în apărarea marii noastre istorii, spre slava poporului rus”.

Euvsdisinfo.eu, site-ul UE care analizează cazuri de propagandă pro-Kremlin, notează ceva în plus: felul în care a fost construit scenariul referitor la 1968 seamănă cu acela al invadării Ucrainei pentru salvarea ei.

Textul din Zvezda mai arată că invazia din 1968 a împiedicat Vestul să implementeze „tehnologia revoluției de catifea” în statul comunist.

De altfel, Zvezda a publicat de-a lungul vremii mai multe materiale controversate: printre acestea, unul în care se spunea că ucrainenii au ajuns atât de săraci încât fură pâinea aruncată porumbeilor pe stradă și un altul potrivit căruia în armata Ucrainei ar lupta zombie naziști.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...