Conform unui studiu sociologic realizat pentru Asociația ACCEPT în 2024, 70% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Foto: Asociația ACCEPT
Conform unui studiu sociologic realizat pentru Asociația ACCEPT în 2024, 70% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Foto: Asociația ACCEPT
08/10/2024
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
Eșec major al ultraconservatorilor români care au încercat să schimbe Constituția prin redefinirea „familiei” după modelul din 2018, dar și prin introducerea plăților cu bani lichizi în legea fundamentală. Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate a apelat inclusiv la organizații neguvernamentale care reprezintă copiii cu sindrom Down sau bolnavii de cancer, dar tot nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături. De ce?
Șase luni au avut la dispoziție membrii Coaliției pentru Constituție, Familie și Libertate să strângă semnăturile necesare pentru modificarea legii fundamentale.
- Inițiativa urmărea, precum cea eșuată din 2018, ca definiția constituțională a familiei să fie schimbată în „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.
- Noutatea consta și-n introducerea în legea fundamentală a dreptului plăților cu numerar în orice tranzacție.
- Termenul limită până la care puteau fi depuse în Parlament listele cu cele 500.000 de semnături necesare susținerii inițiativei cetățenești a expirat în august.
- În acest context, ce s-a întâmplat cu propunerea legislativă venită din partea cetățenilor și în ce stadiu se găsește acum?
- Potrivit unor declarații venite din partea reprezentanților Revista Familia Ortodoxă, publicație condusă de asociația cu același nume și parte din coaliția care a depus inițiativa, „patriarhia nu a dat binecuvântare pentru strângerea semnăturilor”.
- Întrebat de reporterii PressOne dacă inițiativa cetățenească a fost folosită ca instrument de atragere a unei părți a electoratului, Gheorghe Piperea, unul dintre semnatarii propunerii, a declarat că mai curând „partidele progresiste” și un candidat independent ar fi avut de câștigat din asta.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
PressOne a cerut explicații privind stadiul inițiativei cetățenești de modificare a Constituției de la fiecare asociație implicată în demers, însă, în cele mai multe cazuri, nu a răspuns nimeni solicitărilor noastre telefonice sau scrise.
Coaliția pentru Familie 2.0
În octombrie 2023, George Simion anunța că AUR dorește organizarea unui nou referendum pentru redefinirea constituțională a familiei. Noutatea consta și-n dorința liderului AUR de a introducere în legea fundamentală dreptul plăților cu numerar în orice tranzacție.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
În ianuarie 2024, în Monitorul Oficial apare inițiativa legislativă a cetățenilor de modificare a art. 45, 48 și 137 din Constituție, pentru înlocuirea termenului de „soți” cu „sintagma bărbat și femeie” și consacrarea dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacție, după cum reiese din textul inițiativei. Propunerea este însoțită și de avizul favorabil dat de Consiliul Legislativ.
Cine semnează inițiativa?
Dintre membrii Comitetului de inițiativă legislativă fac parte nume precum:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- Gheorghe Piperea, actual eurodeputat ales pe listele AUR și portavocea mișcării conspiraționiste din România;
- Dan Puric, cunoscut pentru viziunile sale antieuropene și mesajele critice la adresa comunității LGBTQIA+. De asemenea, la începutul anului, Dan Puric părea că ar fi urmat să fie candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale;
- Mihail Neamțu, propus și el pentru un loc de europarlament pe lista AUR;
- Marian Munteanu, fostul lider al studenților din Piața Universității și-n același timp colaborator cu Securitatea și simpatizant al mișcării fasciste;
- Vlăescu Virgiliu-George, sancționat de CNCD pentru declarații discriminatorii repetate la adresa comunității LGBTQIA+;
- Capsali Pericle-Iulian, care are la poza de profil de la Facebook o poză cu Mircea Vulcănescu, condamnat pentru crime de război în timpul guvernării lui Antonescu, dar „reabilitat” printr-o amplă campanie de dezinformare derulată de extrema dreaptă. Editorialist prolific al site-ul ultraconservator ActiveNews, Capsali scrie și acolo despre Vulcănescu.
- Bogdan Stanciu, președintele Asociației Pro Vita, una dintre cele mai vocale organizații din fosta Coaliție pentru Familie. Pro Vita se găsește și în actuala configurație de ONG-uri care au sprijinit noua inițiativă cetățenească de modificare a Constituției.
Pe lângă membrii comitetului de inițiativă, propunerea de modificare a Constituției a fost susținută și de Coaliția pentru Constituție. Familie și Libertatea, din care fac parte mai multe ONG-uri ultraconversatoare și creștine: Asociația Pro Vita București, Asociația Rost, Alianța Familiilor din România, Fundația pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Răsăritul Românesc din Republica Moldova și Asociația Doina pentru o viață mai bună.
Potrivit legii, comitetul de inițiativă are la dispoziție cel mult șase luni de la data publicării propunerii pentru a o înregistra la Camera Deputaților, primul for decizional care se pronunță în orice inițiativă legislativă venită din partea cetățenilor.
În plus, propunerea trebuie să fie însoțită de un număr minim de semnături de susținere.
Conform Constituției, orice propunere cetățenească de modificare a legii fundamentale trebuie să fie însoțită de cel puțin 500.000 de semnături, provenind din cel puțin jumătate dintre județele țării și municipiul București, iar în fiecare dintre aceste județe plus București să existe un minimum de 20.000 de semnături.
În luna mai a acestui an, în centrul Bucureștiului erau amplasate corturi pentru strângerea de semnături de susținere pentru redefinirea constituțională a familiei și introducerea plății cash. Foto: ACCEPT
Nu a mai ajuns în Parlament
Un calcul simplu arată că termenul până la care propunerea, împreună cu semnăturile de susținere, ar fi trebuit depuse la Camera Deputaților s-a încheiat în luna august.
„Inițiativa legislativă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94/01.02.2024, nu a fost înregistrată în proces legislativ la nivelul Camerei Deputaților”, a fost răspunsul oferit PressOne de către Camera Deputaților la întrebarea ce s-a întâmplat cu propunerea Coaliției pentru Constituție.
PressOne a solicitat informații privind stadiul inițiativei și de la Consiliul Legislativ, însă am fost redirecționați către membrii Comitetul de inițiativă.
În lipsa unui comunicat oficial transmis de Coaliția pentru Constituție, am încercat să aflăm de la președintele comitetului de inițiativă, Apopei Marius, „Fiu, Soț, Tată, Frate” după cum se autocaracterizează pe Facebook, stadiul propunerii de modificare a Constituției, însă fără succes. I-am scris pe WhatsApp, i-am scris pe Facebook, i-am dat e-mail și l-am sunat de mai multe ori. Niciun răspuns.
„Chestiunea nu mai este o urgență”
PressOne l-a contactat și pe Gheorghe Piperea, actual europarlamentar din partea AUR, cu privire la stadiul inițiativei pentru care a semnat.
Inițial confuz în privința cărei propuneri îi cerem informații, pentru că „am mai multe”, Piperea a declarat că inițiativa privind modificarea constituțională a familiei și dreptul la plată numerar este „caducă”. Adică fără putere legală, pentru că au trecut cele șase luni în care puteau fi strânse semnăturile.
„Este posibil ca lumea să se fi concentrat pe anul electoral, dar mai mult atât n-am ce să spun”, a răspuns eurodeputatul întrebat de motivul pentru care nu s-au strâns suficiente semnături.
Mai mult, chestiunea redefinirii constituționale a familiei nu mai reprezintă o urgență pentru Gheorghe Piperea, pentru că „societatea românească nu e pregătită pentru discuția asta”. Îl interesează mai mult menționarea constituțională a dreptului de a plăti numerar orice tranzacție, idee pentru care, declară acesta, va lupta și-n Parlamentul European.
În ciuda susținerii fervente a introducerii plății cu numerar în Constituție, Gheorghe Piperea nu a urmărit procesul de strângere de semnături pentru susținerea modificării.
„Sincer, nu m-am interesat. A intrat tăvălugul ăsta cu alegerile din iunie. Personal, eforturile mele sunt limitate la Facebook, care mă shadowban (nr. o formă de penalizare a celor care distribuie conținut periculos în social media prin restrângerea vizibilității pe care o are utilizatorul și de care conspiraționiștii se folosesc pentru a arăta cum sunt oprimați) și la ce pot eu face în calitate de profesor universitar”, susține Piperea.
„Progresisții au avut de câștigat”
Întrebat dacă tema inițiativei cetățenești de redefinire constituțională a familiei și plății cash a fost cumva folosită ca instrument electoral de un partid sau altul, avocatul a arătat către „partidele progresiste” și un „candidat independent” la alegerile europarlamentare.
„Dacă vă uitați la sondajele din martie, veți vedea 20% în dreptul AUR. Dacă vă uitați la alegeri, veți vedea 15% în dreptul AUR. Probabil că n-a fost un efect prea bun. În schimb, partidele progresiste, USR de exemplu, sau un europarlamentar care a luat un loc ca independent, au avut un succes nescontat”, ar fi de părere Gheorghe Piperea.
PressOne l-a contactat și pe Nicu Ștefănuță, candidatul independent la alegerile europarlamentare din iunie 2024 și care a și câștigat un mandat în legislativul european, fiind cel de care vorbește Piperea că ar fi avut un „succes nescontat” în exercițiul electoral european, având pe fundal tema inițiativei cetățenești de modificare a Constituției.
„Eu nici nu am pomenit această inițiativă în comunicarea mea publică, sau dacă am pomenit-o a fost chiar la început, spunând că este împotriva drepturilor omului, pentru că așa și este. Cred că inițiatorii au supraevaluat conservatorismul și lipsa de iubire a poporului român. Eu cred că poporul român nu este așa cum speră ei să speculeze politic. Poporul român este din ce în ce mai tolerant și mai educat”, susține Nicu Ștefănuță într-un drept la replică pentru PressOne.
”Nu știu foarte exact nici eu”
Ne-am încercat norocul și cu Bogdan Stanciu, președintele Asociației Pro Vita București, ONG parte din actuala Coaliție pentru Constituție, dar și cea mai vocală organizație susținătoare a fostei Coaliției pentru Familie.
Potrivit acestuia, cel mai probabil nu au fost strânse toate semnăturile necesare pentru depunerea inițiativei. Dar nu poate fi sigur, pentru că, „din motive personale” nu s-a putut implica în modul în care s-a desfășurat campania de strângere de semnături.
„Din motive independente de voința mea, n-am putut să colaborez așa cum ar fi trebuit la inițiativa asta, deci nu vă pot da detalii. Dar dacă nu a fost înregistrată, este cât se poate de clar că nu au fost colectate semnături”, ar fi de părere Bogdan Stanciu.
Numele lui Bogdan Stanciu apare și în legătură cu Alianța Familiilor din România (AFR), altă organizațiile care susține noua modificare a Constituției, Stanciu fiind cel care găzduiește site-ul ONG-ului ultraconservator.
După cum PressOne a arătat deja, legăturile lui Stanciu cu AFR și președintele său, Peter Costea, datează de pe vremea Coaliției pentru Familiei și au continuat și după eșecul referendumului din 2018, doar pentru a-și uni din nou forțele în 2024, pe aceeași temă a restrângerii dreptului la căsătorie.
Fără binecuvântare de la Patriarhie
Încercând să aflăm un răspuns oficial în legătură cu ce s-a întâmplat cu inițiativa legislativă, am sunat și toate organizațiile nonguvernamentale care și-au arătat susținerea.
Doar în trei cazuri am avut noroc de un răspuns, în restul fie nu ne-a răspuns nimeni la telefon, fie numerele de contact nu erau valabile, fie ni s-a promis că vom fi sunați înapoi, așa cum a fost cazul pentru Asociația Rost, al cărei președinte este eurodeputatul Claudiu Târziu, fost senator AUR și susținător al modificării constituționale cu privire la familie și plata numerar. De asemenea, Târziu a fost și membru în consiliul de coordonare al campaniei pentru modificarea constituțională supusă referendumului în 2018.
Din lista de ONG-uri care au susținut cea de-a doua încercare de redefinire constituțională a familiei, prin restrângerea dreptului la căsătorie, face parte și Asociația Familia Ortodoxă, organizație sub care funcționează Revista Familia Ortodoxă.
„Când s-a luat această inițiativă, practic Patriarhia Română nu acorda binecuvântare pentru strângerea semnăturilor și noi, ca organizație, nu puteam să strângem fără binecuvântare”, a fost răspunsul primit de PressOne de la reprezentații revistei, întrebați ce s-a întâmplat cu inițiativa pe care o susțineau.
Aceeași explicație apare și într-un comentariu lăsat de Coaliția pentru Constituție la o postare de pe Facebook. În plus, aceeași nedumerire cu privire la stadiul inițiativei pare că se găsește și-n rândul celor care au susținut modificarea.
Mai mult, pe pagina de Facebook a celor de la Coaliția pentru Constituție. Familie și Libertate, singura mențiune de anul acesta cu privire la demersul de modificare a legii fundamentale datează din februarie 2024, când a avut loc conferința de presă pentru lansarea campaniei. De-atunci, pagina a devenit doar o portavoce pentru mesajele publicate în social media de Claudiu Târziu, unde îi sunt distribuite mesajele.
Câteva sute
Un alt ONG din lista de susținători ai revizuirii constituționale cu care PressOne a intrat în contact este Down Art Therapy din Gorj. Potrivit reprezentanților organizației, „nu s-au strâns suficiente semnături și atunci a rămas așa”. Ei, pe plan local, au reușit să strângă doar câteva sute, pe care nici nu le-au mai trimis la București, că „dacă erau puține, nu avea sens să le mai trimitem”.
Cu președintele comitetul de inițiativă a discutat doar de câteva ori, dar „n-am colaborat în mod direct”, adaugă reprezentantul Down Art Therapy.
Mai mult, spune că e la a doua încercare de a stopa „asaltul ideologic homosexual”, organizația sa facând parte și din fosta Coaliție pentru familie.
„Din ce cunosc, cu siguranță de asta nu s-au strâns, că mobilizarea a fost mult mai mică și umană și financiară și chiar și unii dintre cei care au sprijinit în 2018 inițiativa acum nu au mai făcut-o. Nu știu care dintre ei, dar știu că unii care au fost implicați în 2018 acum nu au mai dorit să se implice”, susține reprezentantul Down Art Therapy.
La final, în loc de concluzie, declară că oricum „era de așteptat că dacă ai mai puțini oameni și mai puțini bani, să nu reușești să atingi 100 de mii”. În realitate, numărul de semnături necesare pentru depunerea în Parlament a inițiativei este de 500 de mii.
Un răspuns similar a venit și de la reprezentanții Asociației Române pentru Prevenția Cancerului, o altă organizației parte din Coaliția pentru Constituție, care au declarat pentru PressOne că „probabil cei care erau acolo s-au ocupat mai mult pentru europarlamentare decât pentru strângerea acelor semnături”.
Dublul eșec
Victor Ciobotaru, actual director executiv ACCEPT, împreună cu partenerul său, Florin Buhuceanu, au dat în judecată România la CEDO pentru refuzul statului de a recunoaște și proteja familia între persoane de același sex. Lor li s-au alăturat alte 20 de familii, iar în septembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat dreptatea și a obligat statul român să le recunoască familia.
„Este un eșec, ca și cel din anul 2018. Constituția nu trebuie și nu poate fi modificată pentru a restrânge drepturi și libertăți fundamentale. Asta au spus românii în octombrie 2018, când s-a forțat restrângerea dreptului la viața de familie pentru persoanele LGBT. Românii au invalidat referendumul constituțional, prin boicot. Toate familiile care trăiesc în România contează, familia noastră contează.
Spre deosebire de 2018, ne-am câștigat acest drept la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținuți de asociația ACCEPT. E timpul pentru o schimbare legislativă care să protejeze toate familiile, atât cele căsătorite și cele necăsătorite. Aceasta este obligația politicienilor, în raport cu proprii cetățeni”, au declarat pentru PressOne Victor Ciobotaru, director executiv ACCEPT, și Florin Buhuceanu, cei care au câștigat , alături de alte 20 de familii, cazul Buhuceanu, Ciobotaru și alții împotriva României.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this