13/09/2016
Opera de la fantomă
Recomand tuturor RedactarelaComandă.com. Am primit discount 20% și lucrarea de licență comandată a fost pe placul profesorului, care mi-a acordat nota 10.
Vă mulțumesc din tot sufletul meu! Nu credeam că voi reuși să am o lucrare de licență așa bună! Am fost salvat! Dacă merg la master, revin la voi!
Cu astfel de servicii online, obținerea diplomelor, la diferite niveluri ale educației universitare, devine floare la ureche.
Ceea ce am redat mai sus este presupusa mărturie a unui client mulțumit, care și-a comandat lucrarea de licență de pe un site dedicat acestui gen de afacere.
Puteți să-l urmăriți aici pe tânărul cu ochelari și alură de intelectual în formare:
RedactarelaComanda.com e un site care oferă, contra cost, conţinut pentru lucrări de licență, masterat și doctorat, dar și pentru cărți.
La o primă vedere, RedactarelaComanda.com e un serviciu ca oricare altul, produsul care ți se livrează fiind unul „personalizat”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ce servicii oferă site-ul? Cineva citeşte, extrage, sintetizează și scrie în locul studentului ajuns la licenţă, al masterandului sau chiar al doctorandului care vrea titlul, şi numai titlul academic respectiv.
Clientul plăteşte şi îşi prezintă lucrarea obţinută pe bani ca fiind a sa, fără grija că adevăratul autor l-ar putea da de gol.
La o primă vedere, relația contractuală pare să fie una de tip win-win: toată lumea câștigă. Scriitorul-fantomă își primește plata, iar clientul câştigă şi timp liber, nu doar drepturile ce decurg de pe urma diplomelor obţinute.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
„Transparența” care însoţeşte acest business are însă un efect pervers: tinerilor li se induce ideea că a-ți comanda o lucrare științifică pe care o vei semna cu numele tău nu este greșit.
Ce este un ghost writer
Persoana care acceptă să conceapă şi să realizeze, contra cost, o lucrare care urmează să fie semnată de altcineva – fără ca numele său, al autorului real, să fie pomenit vreodată – se numeşte scriitor-fantomă, traducere a expresiei englezeşti ghost writer.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cei care apelează la scriitori-fantomă sunt, de obicei, notabilităţi sau vedete care vor să-şi vadă autobiografia în librării, însă nu au darul scrisului.
În România, despre „scriitori-fantomă” de lucrări științifice s-a vorbit mai ales în cazul deținuților condamnați pentru fapte de corupție, care au reușit să își scurteze pedepsele publicând cărţi, pe bandă automată, la edituri obscure.
„Redactarelacomandă.com mi-a redat încrederea în mine. Se simte suflet în lucrarea redactată. Procesul de comandă a fost fără reproș, grija pentru detalii, răspunsuri prompte și profesionale, documentare şi execuţie riguroasă la cele mai exigente standarde academice, termene de livrare respectate. Foarte operativi şi corecţi la preţuri excelente!”, spune, într-un testimonial filmat, unul dintre așa-zișii clienți mulțumiți.
„Am luat 10, de fapt Redactarelacomandă.com a luat nota 10 la licență! Vă mulțumesc încă o dată, ați redactat cea mai bună lucrare de licență printre cele susținute anul acesta. Practic mi-a salvat viitorul!”, susține o altă tânără.
În reclama care însoțește homepage-ul, site-ul oferă „garanție anti-plagiat 100%” și își laudă redactorii angajați că ar fi realizat „500 de lucrări de diplomă”.
+
Reclamă: tezele sunt „deosebit de apreciate” de comisii
„Redactare la comandă a reușit, prin profesionalism, corectitudine și calitatea conținutului inclus în cadrul tuturor lucrărilor de licenţă pe care le-a oferit clienților săi, să se detașeze net de restul competitorilor de pe piața online a realizării lucrărilor de doctorat la comandă.
O dovedesc nu doar numărul impresionabil (sic! – n.r.) al proiectelor demarate și finalizate, conform cerințelor, în timp util, ci și multitudinea recomandărilor clienților mulțumiți, recomandări ce pot fi identificate cu ușurință de către toți cei interesați.
Tezele de doctorat, purtând amprenta redactorilor ce fac parte din comunitatea redactare la comandă, sunt întotdeauna deosebit de apreciate de către toți membrii comisiilor de evaluare, indiferent de centrul universitar organizator.”
+
Pe site-ul Redactarelacomandă, cercetătorii-fantomă şi doctoranzii-fantomă susțin că în ultimii 16 ani ar fi redactat peste 14.000 de lucrări. Ei spun că această „echipă” are peste 580 de colaboratori.
Am solicitat și noi o cotație de preț pentru o lucrare, urmând paşii formularului online. Am specificat titlul, numărul de pagini de care avem nevoie, cuprinsul și data predării.
După câteva zile am fost informați că cererea a fost procesată și repartizată unui consultant care a și început să „cerceteze amănunțit subiectul, bibliografia și schema logică”.
Pentru o lucrare de 200 de pagini, pe un subiect „la modă” precum marketingul unei afaceri, ni s-au cerut 3.560 de lei, cu posibilitatea de a beneficia de o reducere de 20% dacă achităm avansul în primele cinci zile de la primirea acestei informări.
Prețul final ar fi scăzut, astfel, la 2.850 de lei, iar prima rată ar fi fost de 950 de lei.
Am primit și câteva „ponturi” care ar fi urmat să contribuie la impresia unei lucrări cât mai personale:
„Vă rugăm să specificați de la început toate toanele și pretențiile profesorului coordonator, pentru a evita situațiile neplăcute în care trebuie refăcute parțial sau total anumite părți din lucrare”.
Sau:
„Vă rugăm să ne comunicați numele profesorului coordonator (îndrumătorul științific) ptr. a putea identifica și include în bibliografia lucrării și pe coordonator și/sau colegi ai acestuia (profesorii apreciază acest aspect)”.
Astfel, chiar dacă numărul autorilor angajați și cel al lucrărilor redactate până acum ar fi mult mai mici decât spune „reclama”, e limpede că administratorii site-ului sunt buni cunoscători ai rețetelor și orgoliilor din mediul academic românesc.
Factura pe care am primit-o pentru serviciile solicitate pe site-ul Redactarelacomandă a fost emisă de firma Syndrya Software SRL, înregistrată la Braşov, în luna iunie 2016, de către un bărbat pe nume Dragoș Clinciu.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma are doi asociați: Dragoș Clinciu (care e și administrator) și Laura Cristina Borza.
Ducând mai departe căutarea, am descoperit că de numele lui Clinciu e legată o serie de opt firme înfiinţate începând cu 2013, al căror obiect de activitate este „intermedieri în comerțul cu produse diverse„. Majoritatea au un sediu comun, situat în Braşov, pe strada Basarabia nr. 21.
Dintre cele opt firme legate de numele lui Clinciu mai există două: Syndrya Software și TextWriters SRL – înființată, de asemenea, în acest an.
Una dintre primele societăți de acest tip a fost TextBroker SRL. Cifra de afaceri a acestei companii pe 2014 și 2015 a depăşit 200.000 de lei. Acum, firma nu mai există, dar Syndrya Software SRL funcționează în aceeași manieră.
Nu ne-am mulţumit să simulăm comandarea unei lucrări de licenţă. Încercând să aflăm ce fel de lucrări sunt solicitate, am creat un CV şi o adresă de e-mail fictive, cu ajutorul cărora am înregistrat un cont de redactor pe site-ul Redactarelacomandă.
Ni s-a cerut chiar și un exemplu de redactare, astfel că suprasemnata am extras câteva pagini din proprie disertație. Apoi am așteptat, căci ni se promisese un răspuns în interval de o săptămână.
Nu am primit nici până azi un răspuns, ceea ce dovedește că cererea de lucrări pe site nu este atât de mare pe cât susțin administratorii săi și că, cel mai probabil, colaboratorii muncesc în regim de freelancer, atunci când există comenzi, și primesc o parte din suma achitată de client.
Am reușit, totuși, să intrăm în legătură cu un redactor de-al site-ului, o femeie care își postase un CV pe ejobs.ro.
Are iniţialele P.C. și muncește la acest site din ianuarie 2016. „Concepe și redactează lucrări licență, doctorat, dizertație.”
I-am cerut sfatul cu privire la colaborarea cu RedactarelaComandă.com.
„Răspunsul (lor – n.r.) l-am primit relativ repede, câteva zile. Sunt foarte serioși, susțin redactorii, remunerație ok. Este confidenţial. Îmi pare rău, dar nu vă pot da mai multe detalii”, ne-a spus P.C..
Cine e Dragoș Clinciu?
Despre Clinciu, presa locală din Brașov scrie de mai mulți ani că se ocupă de afaceri cu lucrări de licență, fiind „cel mai activ” jucător de pe piață.
Din 2009 în 2011, el a avut un PFA prin care, potrivit presei, administra „cel puțin șapte site-uri de lucrări de-a gata”.
Clinciu este fondator al aşa-numitei Asociații Române a Consultanților în Educație. RedactarelaComandă.com este astfel doar varianta 2.0, updatată, a unei afaceri care a cuprins mediile studențești în anii 2000.
Am încercat să vorbim cu Dragoș Clinciu, apelând numărul comunicat de firma Syndrya Software la Registrul Comerțului. De fiecare dată, telefonul său a sunat ocupat.
*
„Modelul” rusesc
În luna mai a acestui an, site-ul slate.com detalia într-un articol activitatea derulată de un grup de cercetători, profesori și jurnaliști din Rusia – intitulat Dissernet, al cărui scop este să scoată la lumină falsurile academice.
Până în primăvara lui 2016, membrii Dissernet identificaseră 5.600 de suspecți de plagiat și publicaseră online 1.300 de rapoarte pe această temă.
La fel ca în România, cei prinşi cu furtul intelectual sunt politicieni, înalţi funcționari publici și chiar capi de universități.
Potrivit celor de la Dissernet, unu din nouă membri ai Dumei (camera inferioară a Parlamentului Rusiei) și-a obținut diploma folosind o disertație care era fie plagiată, fie cumpărată de la vreun ghost writer.
Firmele ruseşti care scriu disertaţii la cerere acționează la lumina zilei. Costul porneşte de la 1.500 de dolari, sumă pentru care lucrarea poate fi gata în termen de 30 de zile.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this