Liderii PSD și PNL, la ședința de asumare a răspunderii de către Guvern în plenului Parlamentului Inquam Photos / George Calin

Nu e blat, e PSD-PNL Corporation

Vreo trei ani a durat sperietura.

Când Dragnea a preluat PSD, partidul moșit de Iliescu pe scheletul fostului regim comunist atinsese deja de mult punctul de maturitate. Nu mai putea crește. Golit deja de orice ideologie, secătut biologic, supraviețuirea PSD mai depindea doar de incapacitatea societății de a formula o alternativă reală și coerentă. 

Năstase și Ponta, succesorii lui Iliescu la cârma partidului, au fost niște experimente ratate de chirurgie estetică, dar partidul a rezistat eroic. Speriat de Băsescu (un bandit politic care-și cerea dreptul la nobilitate), PSD  s-a aruncat în brațele PNL.

USL, produsul acestei îmbrățișări disperate, a fost primul semn că sistemul încă mai are resurse de repliere și, mai important, că PNL nu doar că nu mai reprezinta o alternativă reală la PSD, ci că devenise doar o altă fațetă a lui.

USL a fost cea mai mare operațiune de rebranding a PSD și de debranding a PNL, sub bagheta unei cleptocrații pentru care cele două partide nu mai erau altceva decât niște acronime.

Băsescu a pierdut și s-a predat și el, și doar orgoliul l-a împiedicat să nu-și urmeze partidul, PDL, în barca PNL. Acum face figură de înțelept în gura căruia se mai uită doar niște întârziați ai istoriei. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Pe scurt. Dragnea a preluat un PSD copt și a încercat să și-l treacă pe persoană fizică. Greșeală supremă, pentru că PSD era deja o corporație cu mii de acționari, nu un SRL pe care să-l cumperi cu banii jos la colțul străzii.

O corporație cu acționari din toate partidele vechi, cei mai importanți fiind însă cei din PNL. De fapt, de la USL încoace nici nu mai conta numele, puteai să-i spui PSD la fel de bine cum puteai să-i spui PNL, funcție de cum curgea trendul popular.

Așa se explică ușurința și lipsa de scrupule cu care parlamentari, primari, baroneți, plutoane de consilieri locali și județeni trec în continuare de ani de zile, cu precădere înainte de alegeri, de la PNL la PSD și invers.

Sunt doar niște mutări de acțiuni dintr-un buzunar în altul. Iar ceea ce numim acum blaturi, cum e și cel de la Iași cu Chirica, nu sunt decât rezultatele ultimei Adunări Generale a Acționarilor PSD-PNL Corporation.

Ce treabă are USR-PLUS în toată această afacere? Cam aceeași pe care a avut-o Dragnea în cei trei ani cât a stat în fruntea PSD, doar că în sens invers. Dragnea, un bandit de teapa lui Băsescu dar cu alte interese, i-a speriat pe toți acționarii importanți ai PSD-PNL Corporation, pentru că a încercat o preluare agresivă.

USR-PLUS i-a speriat cu pușcăria și deposedarea  de putere. Altă generație, alte mentalități, alte priorități.

Dragnea și-a primit deja pedeapsa, întâmplător meritată.

Cu USR-PLUS e ceva mai complicat, pentru că împotriva lor nu merge cu justiția. Deocamdată. Și unde nu merge cu biciul, merge cu zăhărelul.

De care s-a ocupat PNL. Era în sarcina lor. Așa se votase în Consiliul de Administrație a PSD-PNL Corporation. Să tot fie vreo trei ani de-atunci. Iar USR-PLUS s-au trezit abia acum, ușor mahmur, ușor depresiv. Dar parcă încă nu prea târziu. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...