Unul dintre proiectele finanțate de Transylvanian DonorSphere este "Terapia prin artă", proiect în care compania de teatru Create.Act.Enjoy înveseleşte pacienți din spitalele clujene. Foto: Create.Act.Enjoy
Unul dintre proiectele finanțate de Transylvanian DonorSphere este "Terapia prin artă", proiect în care compania de teatru Create.Act.Enjoy înveseleşte pacienți din spitalele clujene. Foto: Create.Act.Enjoy
22/12/2016
Niște Oameni, pur și simplu
Știți cum obișnuim să spunem că lucrurile ar merge mai bine dacă niște oameni ar schimba ceva? Dacă niște oameni buni ar face ceva?
La Cluj, Niște Oameni chiar fac ceva. De pildă, la cel mai recent eveniment filantropic al asociaţiei cu acest nume, într-o oră s-au strâns 10.000 de euro.
Cu o parte din aceşti bani, linia telefonică Peditel – unde poţi primi sfaturi pediatrice pe gratis – va putea să funcționeze mai departe.
Cu o altă parte, trupa de teatru independent Create.Act.Enjoy a cumpărat cadouri pentru 1500 de pacienți din spitalele clujene.
În fine, din aceeaşi sumă va fi finanţat un proiect în care copii internaţi în câteva spitale din Cluj vor înregistra jurnale video cu stadiile bolii lor, pentru a încuraja alţi mici pacienți să aibă răbdare cu încercarea prin care trec.
*
Într-o sală decorată cu pomișori albi și omuleți de turtă dulce intră tineri zâmbitori, care poartă pulovere cu reni sau bentițe cu roșu și verde.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Atmosfera emană căldură și prietenie: probabil că la asta se referă sfaturile psihologice care te îndeamnă să-ți faci legături de calitate sau să-ți petreci timpul cu oameni care contează.
Participanţii sunt tineri antreprenori şi manageri de top ai unor companii clujene. Au venit la a patra ediție a Transylvanian DonorSphere (TDS) – eveniment la care vor face donații în nume personal.
Fiecare astfel de eveniment are o temă. De data asta, e o petrecere de iarnă: la mese sclipesc îngerași din caolin cu brațe dolofane și hăinuțe vișinii.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Când încep donațiile pentru primul proiect care caută finanțare, totul se transformă într-un joc cu miză din ce în ce mai mare. Într-o oră plină de adrenalină, se strâng 10.000 de euro.
„Am avut primul matching de 4000 de lei la ediția asta”, povestește cu satisfacție, a doua zi, Geanina Simion – „om de bază și de vârf” între Niște Oameni.
„Matching înseamnă că o persoană a anunțat că donează, de exemplu, 4000 de lei dintr-un foc, dacă ceilalţi oameni din sală pot să se grupeze și să adune aceeași sumă, pentru același proiect.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În timpul rundelor de donații te simţi ca la o competiție, pentru că fiecare vrea să crească miza, să susțină cât mai multe proiecte”.
Geanina şi soţul ei – Răzvan, împreună cu Ioana şi Ulise, sunt Niște Oameni – ONG-ul care lărgește, de la un eveniment la altul, sfera donatorilor transilvăneni. Care sunt, așa cum spuneam, antreprenori și manageri de top în companii clujene.
„Totul contează la evenimentele de genul acesta. De la povestea pe care stabilim să o spunem prin eveniment, până la decoruri – care trebuie să spună aceeași poveste. Vrem ca invitații noștri să se simtă bine, să fie parte dintr-o poveste, alături de alți oameni care simt la fel ca ei.
Sunt oameni care vin să doneze în nume personal, nu vin neapărat cu bugetele de CSR ale companiilor pentru care lucrează. Asta îi face să simtă că trăiesc pentru cei din jurul lor. Avem oameni care vin încă de la prima ediție și donează mult – pentru căvor să dea înapoi comunității ceva din șansa lor, din bogăția lor.
Atmosfera e extraordinară, oamenii se cunosc deja între ei, pot să discute relaxați, unii leagă prietenii, își spun detalii personale. E ca și cum s-ar întâlni într-o poveste în care devin personaje, și asta îi apropie”, mai spune Geanina Simion.
Ajunşi la a patra ediţie a evenimentului filantropic, cei patru Nişte Oameni au format o „sferă” de aproximativ 80 de donatori.
Cum ajungi într-o astfel de sferă? Trebuie să-ți permiți și să vrei să ajuți comunitatea, dar și să fii de încredere.
„Donatorii nu pun banii jos la eveniment. E ca la o licitație – avem niște cartonașe care se completează în timp ce «ambasadorii» proiectelor, împreună cu cei care le propun, prezintă acțiunile.
Așa că trebuie să putem avea încredere în donatori. De obicei, sfera se lărgește prin cunoștințe – oameni care știu alți oameni și îi aduc la aceste evenimente.
Alte criterii de selecție nu prea avem. A, ba da! Am încercat, pe cât posibil, să evităm zona de politic – ne-am ferit să ne asociem cu vreo culoare politică, oricare ar fi ea. Nu se potrivește cu ceea ce avem în cap și nu vrem să intrăm în discuții care nu ne ajută”, mai spune Geanina.
Până acum, Transylvanian DonorSphere a finanțat 12 proiecte legate de comunitate – cu accente diferite. Mare parte au fost premiate sau au ajuns cunoscute şi în străinătate. Și mai antrenant e că nu sunt axate pe aceleași domenii.
De pildă, la prima ediție, donatorii au finanțat un cenaclu de poezie din Cluj – denumit Nepotu’ lui Thoreau -, la care au fost invitați să citească poezie sau proză majoritatea debutanților valoroși din România. Din 2016, cenaclul oferă și premii la final de an.
Un alt proiect finanțat de TDS este relansarea în circuitul turistic a faimoasei păduri Hoia-Baciu, de al cărei nume se leagă o seamă de istorii cu OZN-uri şi prezenţe paranormale.
Mai departe, lotul naţional de olimpici la fizică a beneficiat de un stagiu de practică la Institutul de la Măgurele, tot datorită finanţării obținute prin aceste „licitații”.
Cu bani de la TDS, organizația Life Education for All a înveselit pereții spitalelor de pediatrie din Cluj. Foto: Life Education for All
Aşa cum am spus la început, printre proiectele finanțate se numără Peditel – o linie telefonică gratuită la care răspund medici pediatri.
Inclusiv platforma MIRA Rehab – declarată recent cel mai bun start-up cu impact social din lume – a primit de la TDS o finanţare pentru echipamente de fizioterapie necesare unor bolnavi.
„Practic, ceea ce facem noi este să selectăm aceste proiecte, apoi să gândim evenimentele pentru donatori – să facem în așa fel încât ei să simtă că vor să revină.
Toate cheltuielile sunt transparente, iar donatorilor le trimitem rapoarte din care să vadă cum au fost folosiţi banii lor. A fost o surpriză ceea ce s-a întâmplat acum – că s-au adunat 10.000 de euro într-o oră.
Ceea ce ne lăsăm e o marjă de 10% din sumele pe care ne angajăm să le strângem – e normal -, pentru că, după fiecare eveniment de genul acesta, începem și o mare operațiune de strângere efectivă a banilor de la donatori. Nu ni s-a întâmplat niciodată să nu fie virați banii care s-au licitat pentru donații„, mai arată Geanina Simion.
Ea este și „departamentul de PR”, şi cel de organizare, și cel de implementare al conceptelor de povești pentru evenimentele făcut de Nişte Oameni.
Soțul ei, Răzvan, asigură logistica evenimentelor – „om bun” (la toate), după cum scrie pe cartea de vizită. Ulise – care are o funcție de conducere într-o firmă mare, dar care preferă să păstreze aceste detalii pentru el – este trezorierul organizației. Este omul de legătură cu echipele de proiect și se ocupă de monitorizarea și implementarea acestora. Funcția lui, pe cartea de vizită, este Ulise B. – „un alt om”.
Iar Ioana, care are și ea o poziție de top management, este cea care păstrează legătura cu donatorii și de atragerea de noi sponsori, între evenimente. Pe cartea ei de vizită scrie „superwOMan”.
Sunt nişte oameni discreți și serioși – iar asta transpare și din evenimentele pe care le pregătesc. I-am întrebat, în final, ce-i mişcă să-şi rupă din timp, din viaţa personală, pentru a-i ajuta pe alții.
„Am participat la primul eveniment de acest gen din dorința de a onora invitația unui prieten drag, într-un moment în care în viața mea se deschideau niște orizonturi senine. Și am simțit dorința să dau mai departe din valul de speranță ce îmi dădea târcoale.
Implicarea a devenit mai mare când am realizat că bucuria de a aduce zâmbete pe feţele unor tineri nerăbdători să dea un sens frumos vieții lor era mai mare decât bucuria de a primi ceva.” (Ioana Plăiaș)
*
„Fac asta din trei motive esențiale:
1) îmi dă un sentiment de bine, aproape că mă umanizează :-)))
2) fiecare are cauze sociale între apropiați și aşa ajungi să înțelegi că ele există, nu sunt doar în filme sau în media;
3) mă preocupă să conving toți stakeholder-ii să utilizeze la maxim bugetele de finanțare disponibile prin mecanismele agreate cu administrația guvernamentală.” (Ulise B.)
*
„Eu sunt cu Niște Oameni:
1) Din dorința de a mă implica și eu cu ceva în bunul mers al lucrurilor care se întâmplă în jurul meu;
2) Pentru că inițial m-a târât nevastă-mea, dar am ajuns apoi s-o fac…
3) Pentru mine.” (Răzvan Simion)
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this