Bufnița Motorină, în ziua eliberării sale. Foto: Asociația Peregrinus

Motorină

Un mic și pufos ciuf de pădure, mai mult puf decât ciuf, a aterizat pe 8 mai 2017, aproape de Calea Griviței din București, pe teritoriul câtorva câini care l-au socotit repede un intrus comestibil.

Un bărbat a intervenit salutar, înainte ca puiul de bufniță să fie înhățat de stăpânii patrupezi ai locului. Faptele au avut loc în curtea largă a unui atelier auto.

Salvatorul puiului, Valeriu Dobre (36 de ani), locuiește în București și este mecanic la respectivul service.

„Puiul căzuse din pom. Erau patru-cinci câini care voiau să-l mănânce. L-am luat și l-am băgat în atelier. Acolo, pe unde a zburat, pe unde s-a băgat, el știe”, povestește Valeriu Dobre.

După noaptea în care ciuful cu ochi rotunzi ca farurile unei mașini de epocă a stat închis înăuntru (video), mecanicul auto a contactat Asociația Peregrinus, specializată în salvarea și reabilitarea păsărilor răpitoare.

Așa a ajuns puiul la cabinetul veterinar MDP Vet, în zona stației de metrou 1 Decembrie 1918.

Vecin cu Bailey

Paul Chirana (30 de ani), reabilitator la Asociația Peregrinus, a preluat pe 9 mai puiul de la Valeriu Dobre. Pentru că „venise dintr-un service auto și avea pe picioare și pe coadă urme de motorină sau de ulei de motor”, ciuful a fost internat cu numele Motorină, explică Paul Chirana.

A urmat „inspecția tehnică”.

„În cazul lui Motorină, au fost analize de laborator, am văzut că nu are paraziți interni. A avut un deficit mare de calciu, era ușor subdezvoltat pentru vârsta lui – o lună –, dar era sănătos.

Penajul arăta bine, era doar ușor murdar. A existat o deparazitare externă, pentru că avea purici”, adaugă Chirana.

În ziua internării sale, Motorină a fost ospătat cu penseta (video).

„Din a doua zi a putut să mănânce singurel. În a patra zi a fost băgat în aceeași volieră cu Bailey, un alt pui de ciuf, un pic mai mare decât Motorină.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Apoi, într-una din următoarele trei-patru zile, Motorină și Bailey s-au certat pe un șoricel. Nici nu știau cum să se certe. A fost mai mult o joacă între ei”, spune Paul Chirana.

Bailey (în stânga) și Motorină, pe 11 mai 2017.
Bailey (în stânga) și Motorină. Foto: Asociația Peregrinus

După mai bine de o lună în care și-a lepădat puful și și-a completat penajul de juvenil, era limpede că Motorină, apt de zbor, nu va mai face mulți purici – la figurat, firește – în volieră.

Pe 20 iunie, a fost pus într-o cușcă albă din plastic și dus cu mașina în Parcul Tineretului, pentru că, arată Paul Chirana, acolo „se află o colonie de ciufi”. 

„Motorină este singurul individ căruia i-am dat drumul de pe cușca de transport, pentru că în drumul acela de 20 de minute se atașase de ea.”

Motorină, pe 20 iunie 2017, în Parcul Tineretului.
Paul Chirana și un alt pacient al său, o cioară grivă. Foto: Arhiva personală

„Bufniță socială”

Dintre păsările răpitoare nocturne existente în România, ciuful de pădure (Asio otus) are „caracterul cel mai pronunțat de bufniță socială”, spunea biologul Dorin Damoc, de la Societatea Ornitologică Română, într-un articol publicat anul trecut de PressOne.

Potrivit lui Dorin Damoc, ciuful de pădure este o prezență „relativ obișnuită” în unele localități din țară.

*

Despre bufnițe au mai apărut:

A doua călătorie a unei bufnițe polare

O poveste cu bufnițe albe ca zăpada

Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...