Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Ministrul Culturii, despre managerul Filarmonicii Oltenia: "Îi sugerez demisia de onoare"

„Mă dezic în cei mai categorici termeni de afirmaţiile domnului director Gabriel Zamfir, pe care le condamn”, spune ministrul Culturii, George Ivaşcu, într-un răspuns pentru PressOne referitor la ieşirea publică în care managerul Filarmonicii Oltenia din Craiova îşi dorea „un glonţ în cap” pentru mamele care au mers cu copiii la protestul din 10 august.

Iată postarea de pe Facebook a lui Gabriel Zamfir care a stârnit stupoare:

Un mare respect pentru acei jandarmi şi măcar un glonţ în cap acelor aşa-zise „mame” care au ieşit cu copiii în braţe la proteste deşi se ştia că nu e un protest paşnic aşa cum ar trebui să fie în democraţie. Dar deh nu avem aceeaşi definiţie pentru „democraţie”.

*

Într-o declarație pentru ediţia de luni, 13 august, a ziarului Adevărul, Zamfir și-a susținut postarea incitatoare de pe Facebook. A spus că aceasta este părerea lui de cetățean.

În aceeași luare de poziție, el a spus că a ieșit din politică în 2016. La alegerile locale din acel an, a candidat pentru un portofoliu de consilier județean din partea ALDE.

Gabriel Zamfir este managerul Filarmonicii Oltenia din toamna lui 2017. Instituția se află în subordinea Consiliului Local Craiova, cu toate că, de regulă, Filarmonicile de stat sunt finanțate direct de Ministerul Culturii, prin Direcțiile Județene de Cultură.

Așa s-ar putea explica și cum o persoană fără experiență în domeniul muzicii simfonice, cum este Gabriel Zamfir, a putut să câştige concursul pentru postul de manager al Filarmonicii.

De altfel, el a fost acuzat că a plagiat proiectul de management cu care a câștigat concursul.

Potrivit propriului CV, aflat pe site-ul Universității din Craiova, Zamfir este angajat ca lector la Departamentul de Arte al Facultății de Litere.

Are studii universitare de teologie la Craiova şi un doctorat în muzică, obținut în 2011, la Universitatea Națională de Muzică din București. Teza lui se intitulează „Ipostaze actuale ale categoriilor neocazionale din perspectiva fenomenului folcloric muzical-vocal oltenesc”.

A fost artist liric, a condus o firmă care era dealer Zapp și a fondat Ansamblul Folcloric „Doina Olteniei”.

Gabriel Zamfir este fratele lui Antonio Zamfir, managerul Operei Române din Craiova.

Am cerut o poziţie oficială şi din partea rectorului Universității Craiova, dar, până la publicarea acestui articol, acesta nu a răspuns cererii noastre de a comenta declarațiile lui Gabriel Zamfir.

Redăm integral răspunsul pe care ministrul Culturii, George Ivașcu, l-a trimis la solicitarea PressOne:

„Am aflat din presă despre declarația directorului Filarmonicii din Craiova cu referire la evenimentele violente din 10 august, precum și de reacțiile pe care aceasta le-a provocat în mediul cultural și printre concetățenii noștri, în general.

Ca român, ca slujitor al culturii și civilizației românești, ca european și ca persoană educată în respectul pentru celălalt, mă dezic în cei mai categorici termeni de afirmațiile domnului director Gabriel Zamfir, pe care le condamn.

Asemenea atitudini și vocabular nu pot fi acceptate în România de astăzi, ele amintind de cele mai negre momente prin care a trecut poporul nostru în secolul trecut.

Nu pot iniția măsuri administrative împotriva acestui domn, întrucât Filarmonica din Craiova nu se află în subordinea ministerului pe care îl conduc. Îmi permit, însă, la rândul meu, să-i sugerez o demisie de onoare.

Ca ministru al Culturii și Identității Naționale în anul Centenarului Marii Uniri, am onoarea și datoria să veghez și să promovez tot ceea ce ne apropie și ne unește, chiar în vremuri de polarizare puternică a opiniilor.

Democrația este ceea ce ne permite diversitatea de opțiuni, nu însă și dezbinarea. Oricare a fi divergențele dintre noi, am o singură rugăminte: să nu uităm că și adversarul este înainte de toate tot român. Și abia apoi să ne pronunțăm în spațiul public.

Înțelepciunea populară pomenește de ‘mintea românului de pe urmă’. Ar fi cea mai frumoasă sărbătoare a maturității noastre, dacă la ceas aniversar am putea să o transformăm în ‘mintea românului din capul locului’ „.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...