Foto: Lucian Muntean
21/01/2018
Ministerul detașării
Un șef de birou al Căilor Ferate Române. Un reprezentant medical al Farmaciilor Dona. Fiica șefei de la organizaţia de femei a PSD Bihor.
Angajatul unei companii de pază și protecție. Un referent de la Administrația Serviciilor de Trafic Aerian. Ruda unei deputate PSD de Tulcea.
Un șofer de la o companie de curierat. Un psiholog al unui centru de medicina muncii și acupunctură. Un consilier juridic de la Compania de Apă Oradea.
În ultimii 5 ani, toți aceștia au ocupat posturi în Ministerul Sănătății, dar niciunul nu a dat concurs. Toţi au fost detașaţi, dintr-o companie privată sau dintr-o instituție publică, în Ministerul care gestionează sănătatea populaţiei.
În ultimii 5 ani, nu mai puţin de 58 de persoane s-au perindat prin Ministerul Sănătății cu statut de detașați.
În această perioadă, mandatul de ministru al Sănătății a fost deținut, pe rând, de cinci miniștri: Eugen Nicolăescu (PNL, decembrie 2012 – februarie 2014), Nicolae Bănicioiu (PSD, martie 2014 – noiembrie 2015), Patriciu Achimaș-Cadariu (susținut de PSD, noiembrie 2015 – mai 2016), Vlad Voiculescu (mai 2016 – ianuarie 2017) și Florian Bodog (PSD, ianuarie 2017 – astăzi).
Mama, şefă a femeilor din filiala PSD;
fiica, manager detaşat în Minister
Am cerut Ministerului Sănătăţii (MS), printr-o solicitare în baza Legii 544/2001, să ne comunice numărul tuturor angajaților care au ajuns în structura sa prin detaşare de la alte instituții publice sau din companii private.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Am mai cerut să ni se specifice, pentru fiecare caz, compania din care provine angajatul, funcția pe care o avea acolo și noua funcție, obținută în MS.
În primul răspuns trimis PressOne, ni se comunica sec, fără alte detalii, că, în ultimii 5 ani, în MS au fost detaşate 58 de persoane.
Am revenit și am insistat. O lună mai târziu, am primit răspunsul complet. Am descoperit că, în prezent, 17 angajați din MS își ocupă funcțiile prin detașare.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Potrivit organigramei afișate pe site-ul MS, în acest moment sunt ocupate doar 227 din totalul de 367 de posturi, cu excepţia celor ocupate de demnitari (ministrul și secretarii de stat) și a cabinetelor acestora.
Numai în 2017, Ministerul a angajat, prin detaşare, cinci consilieri pentru afaceri europene, majoritatea provenind din companii private.
De pildă, şeful biroului administrativ de la Total Diagnostic Center SRL, o clinică medicală din București înființată în 2002 și aflată sub contract cu Casa Națională de Asigurări. El a fost detașat în MS în 2017, pe post de consilier pentru afaceri europene.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit Registrului Comerțului (RC), Total Diagnostic Center SRL oferă consultaţii şi tratamente medicale de specialitate în diverse domenii, efectuate de către medici specialiști și chirurgi.
Doar că, în 2015 și 2016, clinica a acumulat datorii de peste 1,5 milioane de lei și se află în insolvență. Este deținută de Ciprian Ciobanu, fost director în reţeaua MedLife, și de Daniela Lucia Dragu.
Tot în 2017, și tot prin detașare, a devenit consilier pentru afaceri europene în MS managerul de marketing al unei firme din Bihor. Firma se numeşte Dorafort General Grup şi îi aparține Stelei Babău, președinta organizației de femei a PSD Bihor.
Managerul de marketing detaşat în MS este chiar fiica ei, Iolanda Anamaria Babău. Potrivit RC, firma Dorafort General Grup se ocupă de „comerțul cu ridicata al diverselor produse fără nici o specializare”.
Actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, este senator PSD de Bihor şi a fost managerul Spitalului Judeţean din Oradea.
Stela Babău, președinta OFSD Bihor, și fiica sa Iolanda, detașată în Ministerul Sănătății. Foto: Facebook
Firmă fără angajaţi detaşează consilier
SC Teche Construct Solution SRL este o companie fondată și administrată de Elena Zaharcu, având ca obiect de activitate ingineria tehnică.
Angajată prin detașare în MS, ea este rudă cu deputatul PSD Neviser Zaharcu, care în 2016, pe lângă mandatul de deputat, şi-a păstrat și o jumătate de normă la Spitalul Județean de Urgență Tulcea.
În 2017, Elena Zaharcu a a fost numită director interimar de proiect în Ministerul Sănătății.
Dar asta nu e tot. Tot consilier pentru afaceri europene a devenit şi angajatul unei companii de pază și protecție − SC Star Forces Security, deținută de Claudia Daiana Nica.
Potrivit datelor de la RC, Star Forces Security nu a avut niciodată angajaţi. Cu toate acestea, specialistul detaşat în Minister a deținut aceeași funcție și la această companie.
Firma oferă:
- servicii de patrulare,
- ridicarea și livrarea banilor şi a altor valori,
- personal și echipament ce protejează proprietățile,
- servicii ale mașinilor blindate,
- amprentare, testări cu poligraful,
- gărzi de corp.
Încă o dată: compania nu a avut niciodată vreun angajat, fiind inactivă între 2015 și 2017.
Ministerul și-a recrutat un consilier şi de la SC Verifield SRL, unde acesta ocupa postul de manager de proiect. Potrivit Registrului Comerţului, Verifield o are ca unic asociat și administrator pe Elena Hangan. Firma a fost înființată la începutul lui 2015 și are ca obiecte de activitate studierea pieței și sondarea opiniei publice.
Firma a fost dată în judecată de RAAPPS, care a cerut executarea silită pentru cheltuieli neachitate. La înfiinţare, firma i-a aparținut lui Vlad Alexandru Torceanu, director al Departamentului de culegere a datelor față în față pentru CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei SRL). Ulterior, acesta și-a cedat părțile sociale Elenei Hangan.
Ministerul a mai angajat doi consilieri pentru afaceri europene în 2017 – unul este managerul general al Asociației Smart Society − asociaţie care nu are nici site, iar celălalt este angajatul unei companii care nu figurează la Registrul Comerțului: D&A Pro Integrated Advertising SRL.
Un consultant formare de la firma CCDL Events and Training SRL, deținută de Marin Cristinel Ariton, a fost şi el angajat în MS tot pe o poziţie de consilier pentru afaceri europene.
„Cum faci politici de sănătate cu detaşaţi de la Mickey Mouse SRL?”
Practica de a angaja personal prin detașare datează de mai mulți ani în Ministerul Sănătății.
De pildă, în 2015, în mandatul lui Nicolae Bănicioiu, Ministerul a angajat un reprezentant medical de la SC Nova Techno Service Management SRL. În același an, compania câștiga un contract, finanțat cu fonduri europene, vizând reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului Municipiului Medgidia.
Valoarea contractului adjudecat depăşea 18 milioane de lei. După semnarea contractului, asocierea a intrat în insolvență și banii europeni au fost pierduți.
Tot în 2015, Nova Techno Service Management SRL a livrat alimente către Primăria Municipiului București: mai precis, preparate din carne în valoare de 1,2 milioane de lei, furnizate Direcției Generală de Asistență Socială. În acelaşi an, a vândut Primăriei din Fălticeni containere subterane pentru deșeuri și un dispozitiv de acționare hidraulică.
Detașatul pe post de consilier a rămas în Minister până în 2016.
„Sunt două elemente care ar trebui să ne dea de gândit: 1) conflictul de interese – tu aduci în minister un angajat al unei companii a cărei activitate este reglată de minister; 2) stabilitatea personalului. Adică oamenii trebuie să fie pregătiți, parcurg etape profesionale, apoi pleacă și trebuie să găsești alții, să-i înveți ce au de făcut… Acești angajaţi fac evaluări pe implementarea de strategii!”
Expert în sănătate publică, care a cerut să rămână anonim
*
SC LT Cont SRL este o firmă deținută și administrată de soții Luminiţa şi Liviu Tutunaru. În 2016, firma figura la Registrul Comerţului ca având zero angajați.
Cu toate acestea, din 2015 și până în prezent, doi dintre angajații firmei sunt detașați la MS. Deja ştiţi: consilieri pentru afaceri europene.
În 2016 a fost detașat în MS şi managerul companiei de construcții Target 1799 Construct SRL, Ondin Popescu. Acesta figurează pe lista angajaților Ministerului, unde a fost responsabil juridic pentru un proiect european și angajat în cel puțin încă unul. El figurează, din 2014, și ca doctorand bursier al Academiei de Științe Economice.
Un psiholog de la Centrul Medical Dava a fost detașat, din 2015 în 2016, tot pe o poziţie de consilier pentru afaceri europene.
De la rețeaua de farmacii Dona, Ministerul Sănătății a preluat, prin detașare, un farmacist/reprezentant medical, pentru a-l face consilier pentru afaceri europene în perioada 2016-2017.
În fine, Ministerul a preluat și un șofer, detașat de la Dragon Star Curier SRL, din 2015 în 2016. Compania de curierat a intrat în insolvență în anul detașării.
Potrivit unei surse de la vârful sistemului medical, faptul că Ministerul preferă să aducă angajați din alte părţi și să-i păstreze pentru perioade scurte este în dezavantajul serviciului public, adică al cetăţenilor.
„Oamenii aceștia muncesc în minister și au acces la informații. Vorbim despre instituția care asigură toate politicile medicale.
Ne mirăm că unele informații sifonează din Minister?! Consilierii pentru afaceri europene asigură conexiunea cu politicile europene. Ei muncesc, de pildă, pentru transpunerea directivelor europene.
Trebuie să cunoască limba engleză, să poată elabora documentații, să cunoască domeniul, să organizeze întâlniri cu alte instituţii implicate în sistemul de sănătate…
Cum să faci politici de sănătate cu detașați de la Mickey Mouse SRL?”, a arătat sursa PressOne.
Instituţiile publice care şi-au detaşat angajaţi la Sănătate sunt Parlamentul României, Administrația Națională a Penitenciarelor, Compania Națională de Căi Ferate, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Dezvoltării şi un Inspectorat Teritorial de Muncă.
Salariatul îşi ia banii de la angajatorul unde a fost detaşat
Potrivit avocatului Achim-Sorin Răzoare de la casa de avocatură Laurențiu, Laurențiu și Asociații, cadrul general legislativ al detașării este dat de Codul Muncii.
Astfel, detașarea reprezintă „actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia”.
Articolul mai prevede că, „în mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului”.
Odată detașat, salariatul își va încasa drepturile bănești de la angajatorul la care a fost detașat.
Codul Muncii mai prevede că:
1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
Avocatul Achim-Sorin Răzoare a ţinut să precizeze că prevederile de mai sus constituie cadrul legal general din domeniul detașării.
Nu este exclus, așadar, ca în speța concretă de la Ministerul Sănătăţii să existe incidente și reglementări speciale care să completeze sau să reprezinte derogări de la cadrul general.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this