Anca Daniela Roncea (50 de ani), patroana firmei Remix Com SRL. Foto: Facebook
Anca Daniela Roncea (50 de ani), patroana firmei Remix Com SRL. Foto: Facebook
14/06/2016
Mic funcționar la Institutul de Sănătate Publică, mare jucător pe piața dezinfectanților
Unul dintre cei mai importanți furnizori de biocide ai spitalelor din România, compania Remix Com SRL, îi aparține unui medic care lucrează de 20 de ani la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – structură a Ministerului Sănătății care are ca scopuri, printre altele, prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile.
Din 2014, Remix Com SRL este deținută de dr. Anca Daniela Roncea, medic primar Igienă la Centrul Regional București al INSP. Din 2001 în 2003, ea a fost director în Ministerul Sănătății, cu detașare de la INSP, iar anul trecut a fost unul dintre experții aleși de Minister să reprezinte România în structurile de lucru ale Uniunii Europene.
Pe scurt: un jucător pe piața substanțelor biocide este angajat al instituției care arbitrează această piață.
*
În 2015, compania Remix Com SRL a câștigat contracte publice în valoare totală de peste 4 milioane de lei, potrivit unor date făcute publice de Ministerul Sănătății.
Spre exemplu, Remix Com a câștigat licitații deschise pentru furnizare de biocide organizate de Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, ambele din București.
În ultimii doi ani, mai multe instituții publice au decis să cumpere dezinfectanți de la Remix Com prin procedura achiziției directe, adică fără licitație.
Lista acestor instituții cuprinde Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgoș”, Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, Administrația Școlilor din Sectorul 6 al Capitalei, Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Orășenesc Oravița, Unitatea Militară 02379 București, Institutul Național de Endocrinologie „I.C. Parhon”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Compania a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 660.000 de lei și un profit de 37.000 de lei, având datorii de un milion de lei.
În februarie 2015, Remix Com a deschis magazinul online Safemed.ro, unde vinde produse din categoria dezinfectanților la bucată.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Practicăm prețuri de importator pentru companii de renume de pe piața europeană de profil. Lucrăm cu stoc propriu, în depozit propriu, astfel încât livrarea majorității produselor se face în maxim 2 zile lucrătoare oriunde în țară. Echipa Safemed este formată de oameni cu o experiență de peste 20 ani pe piața românească de profil”, se spune pe site-ul Safemed.
Dar Remix Com nu este singura companie care leagă numele Ancăi Roncea de licitații publice.
Pe lângă magazinul online Safemed, în camera 512 din clădirea de birouri Muntenia Business Center de pe Splaiul Unirii mai funcționează o firmă: Euromedica Inc Group.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Această firmă a fost deținută în perioada 2013-2015 tot de Anca Daniela Roncea. Astăzi, Euromedica îi aparține, în acte, lui Sergiu Voicu, fiul administratoarei de la Remix Com, Florența Voicu.
„Dacă până în 1997 Euromedica a funcționat ca un intermediar între diverși importatori și unitățile medicale, de la această dată compania a devenit chiar ea importatoare”, se arată pe site-ul firmei.
Aparent, Euromedica Inc Group concurează cu Remix Com pentru contracte publice. De fapt, câștigă împreună.
De exemplu, în ianuarie 2016, licitația pentru achiziţie de dezinfectanți organizată de Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” s-a soldat cu contracte atât pentru Remix Com, cât și pentru Euromedica, în valoare de 1,3 milioane de lei, respectiv 900.000 de lei.
Anterior, în 2014 (cînd era deținută de Anca Roncea), Euromedica Inc Group a fost singura companie admisă la o licitație publică organizată de Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, pentru un contract de 3,4 milioane de lei. Evident, a câștigat.
*
Angajată la Centrul care evaluează biocidele
Anca Roncea este angajată la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din 1996. A început ca asistent stagiar la Laboratorul de Igienă a Alimentației.
În perioada 2001-2003, a fost detașată la Ministerul Sănătății, unde s-a ocupat de implementarea programului național privind acordarea de lapte praf pentru sugari.
Din 2009, Anca Roncea este medic primar Igienă în cadrul secției Sănătate în Relație cu Mediul de la Centrul Regional de Sănătate Publică București, care face parte din INSP.
Printre atribuțiile acestor Centre Regionale se numără „activitățile de consultanță în domeniul substanțelor biocide”.
De asemenea, experți de la aceste Centre „participă la evaluarea dosarelor de produse biocide depuse la Secretariatul tehnic pentru produse biocide”.
Istoria Relad
Pentru a înțelege poziția Ancăi Roncea în complicata rețea de putere și influență a sistemului medical din România, să ne întoarcem puțin în timp.
Ea este fosta soție a farmacistului Adrian Roncea (52 de ani), fondator al grupului de firme Relad. La un moment dat, presa centrală îl supranumea „regele medicamentelor”.
În perioada 1994-1999, Anca Roncea a fost acționar și cenzor la Relad Pharma, una dintre companiile grupului condus de soțul ei. În 2002, cei doi au divorțat.
Adrian Roncea a fondat grupul Relad alături de Laurențiu Stratulat și Tiberiu Zigu. Ani la rând, Relad a fost unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România. În 2010, grupul și-a declarat insolvența, iar, trei ani mai târziu, a dat faliment, lăsând în urmă datorii de 330 de milioane de euro.
În același an 2010, revista Forbes România estima averea lui Adrian Roncea la circa 30 de milioane de euro.
Înainte de intrarea în insolvență, acțiunile Relad International au fost transferate unor offshore-uri deținute de proprietarii grupului, potrivit presei centrale. De asemenea, stocurile de medicamente au fost transferate companiei Next Pharma, controlată de aceiași oameni de afaceri.
Grupul de firme Relad International a intrat în atenţia publică în 2002, după ce câştigase licitaţia pentru medicamentele destinate bolnavilor de HIV/SIDA.
Astfel, Evenimentul zilei cita un raport al Corpului de Control al Guvernului potrivit căruia Ministerul Sănătăţii ar fi favorizat Relad să câştige acea licitaţie. Tot în 2002, grupul condus de Adrian Roncea a obținut jumătate din contractul de furnizare a reactivilor pentru transfuzii.
„La o licitaţie pe programele naţionale, Ministerul Sănătăţii a introdus pe ultima sută de metri în caietul de sarcini condiţia ca distribuitorii să aibă certificat ISO, fără să fi fost o cerinţă prealabilă pentru industrie. Singurii care o aveau erau cei de la Relad”, declara pentru EvZ unul dintre competitorii eliminaţi.
În 2007, într-un interviu la Radio România Actualități, președintele Traian Băsescu afirma că, „după energie, locul în care se fură tot mai mulți bani de la populație sunt achizițiile de medicamente, care sunt un loc de ocupație pentru sistemul mafiot”.
În căutarea Ancăi Roncea
Încă de la sfârșitul lunii mai, am încercat să stăm de vorbă cu Anca Roncea, pentru a lămuri poziția sa pe piața biocidelor. Inițial, ne-am propus să o contactăm prin intermediul companiei Remix Com, dar apelurile telefonice și email-urile au rămas fără răspuns.
Apoi, am căutat-o acasă, la vila sa din cartierul Cotroceni. N-a răspuns nimeni, iar o vecină ne-a spus că Anca Roncea trece rar pe acolo. Totuși, mașina era parcată în fața casei.
La Institutul Național de Sănătate Publică ni s-a spus că Anca Roncea e în concediu. Așa că am căutat-o pe Florența Voicu, administrator și asociat al companiei Remix Com. Dar ea a evitat orice discuție.
Am mers la adresa unde, potrivit Registrului Comerțului, figurează sediul principal al Remix Com, și anume pe strada Ing. Teodorescu numărul 37, într-un cartier rezidențial din zona Regie.
Vila de la această adresă pare o cazemată. Singura activitate vizibilă de la stradă era cea a camerelor de supraveghere. De altfel, angajații unui birou învecinat nu știau dacă în incintă se întâmplă ceva.
Mai departe, am căutat-o pe Florența Voicu acasă, pe Șoseaua Panduri, unde am dat peste birourile altor firme de-ale sale, una de asigurări, alta de turism.
Abia luni, 13 iunie, am reușit să o găsim pe Anca Roncea, în biroul său de la INSP. După insistențe și tensiuni, am purtat, totuși, următoarea discuție:
„– Documentăm un material despre furnizorii de dezinfectanți…
– Eu nu am nici o legătură cu treaba asta.
– Aveți o firmă care se ocupă cu asta, Remix Com…
– Nu am nici o firmă și nu doresc să discut cu persoane necunoscute. Am o durere de cap îngrozitoare și nu pot să vorbesc nici cu mine însămi. Vă rog să vă informați mai bine la Registrul Comerțului.
– Vreți să spuneți că ați ieșit din afacere?
– Da, mai demult.
– Când?
– Nu știu să vă spun. Nimeni nu face nimic ilegal.
– Lucrați aici, la INSP, iar la Registrul Comerțului apare că dețineți o firmă care furnizează dezinfectanți pentru spitale. Nu considerați că vă aflați într-o situație conflictuală?
– Nu știu despre ce vorbiți. Eu lucrez la Departamentul Igiena Alimentației de 20 de ani și nu știu despre ce vorbiți.
– Ați mai făcut parte din acționariatul unui furnizor de dezinfectanți.
– Dar asta nu e problema dumneavoastră, nu am ce să discut. Eu sunt despărțită de 100 de ani, nu am niciun fel de implicare.
– De ce ați ales domeniul acesta?
– Că așa s-a nimerit, sincer. Afacerea a fost așa, ca un hobby, că era vorba de niște prieteni.
– Pentru că aveți experiență în domeniu?
– Nu am nici o experiență. Fiecare e liber să încerce în viață orice.
– Ați făcut parte și din acționariatul Relad Pharma.
– În ce calitate? V-ați pus problema?
– Ați fost acționar și cenzor.
– Eu am fost soția domnului Roncea. Până în 2002, până acum 14 ani. Nu mai sunt soția domnului de aproape 15 ani. Aceea a fost calitatea mea și acesta este numele meu. Nu am nici o legătură, sunt despărțită de 100 de ani. Dumneavoastră mă credeți că, în acest Institut, eu nici nu știu unde este acest departament de biocide de care spuneți dumneavoastră?
– Văd că aveți niște bibliorafturi pe care scrie „Biocide 2008”.
– Colega care a lucrat până acum trei ani a lăsat astea aici. Uitați-vă la dosarele acelea, că sunt goale.”
*
Am mai întrebat-o pe Anca Roncea (foto) dacă nu consideră că s-a aflat în conflict de interese în 2001-2003, când a lucrat în Ministerul Sănătății la implementarea programului privind acordarea de lapte praf pentru bebeluși.
Și asta fiindcă grupul Relad – în care ea fusese acționar până în 1999, și care la acea dată era condus de (încă) soțul ei – a fost unul dintre distribuitorii fabricii Industrializarea Laptelui Harghita.
Acesta e răspunsul ei:
„Când am fost eu numită director la Ministerul Sănătății, în martie 2001, doamna ministru Daniela Bartoș a promis că va da lapte praf gratuit tuturor copiilor.
Eu eram o tânără care abia ieșise de pe băncile rezidențiatului, credeam că procedura va fi făcută de un colectiv de avocați, că se va face o lege, iar pentru mine exista un respect la adresa legii.
De fapt, legea a constat în această propoziție, iar greutatea a constat în crearea de norme. Eu am manageriat toată problema laptelui praf.
De ce mi-am asumat asta când la momentul acela, legal, eram încă soția lui Roncea? Pentru că nimeni nu făcea nimic rău. Dacă mi-am ales un soț care a făcut ce a făcut – și bune, și mai puțin bune -, de ce să mă dezic de o alegere a mea, când sunt un om corect? Puteau să vină să mă sfâșie, că statul aloca milioane de euro pentru lapte praf.
Ne-am gândit să încurajăm producția internă, dar singurul producător autohton era fabrica Industrializarea Laptelui Harghita, iar directorul de acolo a explicat că, și dacă ar lucra zi și noapte, fabrica nu ar putea acoperi decât 30% din necesarul pentru România.
S-a ajuns la concluzia că trebuie lăsați să câștige și producătorii străini, și atunci a apărut un domn, Mihai Miron, care deținea Europharma. El a importat din Franța o fabrică de-a gata, care nu era mai mare decât casa mea. A început să producă lapte praf. Cine era îndreptățit să o autorizeze nu știu. Sunt oameni care profită de o situație.”
*
La final, Anca Roncea ne-a promis că ne va înlesni discuția cu administratorul firmei Remix Com, Florența Voicu. Până la urmă, am fost contactați de fiul acesteia, Sergiu Voicu, administratorul companiei Euromedica Inc Group.
Iată discuția pe care am avut-o cu Sergiu Voicu:
„- Instituțiile publice au început să încheie contracte de cumpărare directă cu Remix Com din 2014, deși firma este activă din 1994. De ce?
– Noi am preferat să vindem sub-distribuitorilor până acum 2-3 ani. Mergem cu două firme, Remix Com și Euromedica Inc Group, pentru că există furnizori care vor exclusivitate.
– Are vreo legătură cu faptul că în această perioadă a intrat și Anca Roncea în afacere?
– Nu, nici o legătură. Noi funcționăm din anii ’90, avem produse bine cotate, nu avem plângeri, iar medicii au lucrat de-a lungul timpului cu dezinfectanți de la noi.
– În legătură cu licitația din 2014, de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”: ați fost singura companie admisă și ați câștigat contractul integral. Cine a mai depus ofertă?
– Cred că firma Al-Carina, dar nu știu sigur. În 2013, tot la acel spital, am fost descalificați pe toate părțile. Noi, în general, pierdem 80% din licitații.
– Cum ați descrie această piață a biocidelor?
– Este o piață corectă, care m-a calificat când a fost cazul și care m-a descalificat când a fost cazul.”
*
Am solicitat și poziția Institutului Național de Sănătate Publică față de situația Ancăi Roncea. Acesta e răspunsul oficial pe care l-am primit:
„Precizăm că nu intră în atribuțiile INSP să efectueze demersuri referitoare la activitățile desfășurate în afara contractului individual de muncă. De asemenea, niciuna din funcțiile deținute de Roncea Anca Daniela nu atrage după sine obligativitatea depunerii declarației de interese și avere.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this