Foto: George Călin / Inquam Photos
06/01/2021
Medicii stomatologi care vor să se vaccineze își pierd vremea pentru a obține sau a evita o semnătură electronică
Platforma on-line gândită de autorități pentru programare la vaccinarea împotriva Covid-19 a ajuns de fapt să prelungească procesul pentru unele categorii de medici. Stomatologii sunt cei mai afectați.
Alternativa analogică la situația creată de un certificat digital cerut persoanelor juridice (instituții, firme, PFA-uri etc) nu funcționează neapărat mai bine, căci foarte greu răspunde cineva la o parte din liniile telefonice pentru programare.
Când l-am sunat pe vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Radu Câmpian, tocmai ce terminase de parcurs procesul pentru a obține o semnătură electronică. Se întâmpla marți la prânz. El e unul dintre miile de doctori din această specialitate care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, dar care se preocupă în această perioadă cum să obțină certificate digitale.
Suntem în prima fază a vaccinării, care include personalul din domeniul sănătății și cel social, iar programarea se face doar de către entități juridice. De exemplu, spitalele își pun pe liste angajații, SMURD și ambulanța la fel, laboratoarele și farmaciile, de asemenea.
Dacă folosesc sistemul on-line pus la dispoziție de autorități, un reprezentant al entității juridice trebuie să se înregistreze pe platformă și să urce o declarație care include datele sale de identificare și ale organizației.
Prin respectivul document persoana certifică că este cu adevărat reprezentantul instituției în această chestiune. Declarația pe proprie răspundere nu poate fi semnată olograf, ci trebuie să fie autentificată cu un certificat digital sau o semnătură electronică, după cum mai este cunoscută.
După ce reprezentantul urcă acest fișier în sistem, va putea face programări la vaccinare pentru el și restul angajaților din instituție.
Pasul birocratic al declarației pe proprie răspundere autentificată cu semnătură electronică este ceea ce îi încurcă pe medicii stomatologi și nu numai.
Obținerea acestei semnături digitale durează câteva zile, dar mai și costă - cel puțin 30 de euro plus TVA. De emiterea ei se ocupă câteva firme private din România.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
După cum explică Radu Câmpian, mai toți doctorii din această specialitate lucrează în sistem privat și nu le este necesară semnătura electronică pentru activitatea cabinetului. Ei au propriile SRL-uri sau PFA-uri. Doar medicii aflați în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt obligați să aibă o astfel certificare digitală pentru actele pe care le trimit instituției.
Din estimările lui Radu Câmpian, 80% din cei aproximativ 22.000 de stomatologi din România nu au un contract cu CNAS, deci nu au nevoie de semnătura electronică.
Radu Câmpian. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Justiție în ritm de melc. Un psiholog abuzator din București poate practica în continuare, deși s-a propus suspendarea lui de cel puțin 9 luni
Deși Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor din România a propus de cel puțin 9 luni suspendarea unui psihoterapeut care a făcut sex cu fosta sa clientă, instituția n-a luat nici până acum o decizie finală.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Evaluările făcute de Colegiul Medicilor Stomatologi în rândul membrilor arată că peste 60% dintre ei ar dori să se vaccineze împotriva Covid, mai spune Radu Câmpian. Lor li se mai adaugă și personalul angajat în cabinete, cum sunt asistentele.
Vicepreședintele Colegiul Medicilor Stomatologi din România atrage atenția că obținerea semnăturii digitale durează cam o săptămână, iar adăugarea sa pe liste este astfel întârziată.
„Nu știu dacă voi mai apuca să mă înscriu, pentru că nu există niciun calendar oficial transparent în ceea ce privește chestiunea aceasta. (…) Nu avem informații oficiale despre perioada scadentă, când nu se va mai putea înscrie un medic. E o întrebare pe care mi-o pun mulți colegi și eu nu știu să răspund, n-am primit nicio informație de nicăieri în acest sens. Dacă etapa întâi se termină în 12 martie, eu ca medic pot să mai solicit vaccinarea în 14 martie? Poate nu am fost hotărât, poate am avut o altă afecțiune. Sunt chestiuni procedurale concrete pe care medicii stomatologi ar trebui să le cunoască.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
PressOne a cerut o clarificare de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) - instituție care a construit platforma - pentru a vedea de ce a fost inclus acest certificat digital.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ne-a transmis că sistemul a fost construit „pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19”. Reprezentanții STS nu au oferit răspuns la întrebarea dacă acele declarații pe proprie răspundere nu ar putea fi semnate cu pixul și apoi scanate și urcate în platformă.
Așa că doctorii stomatologi caută soluții pentru a evita cumpărarea certificatelor digitale, care în afară de înscrierea pe platforma de vaccinare, s-ar putea să nu le mai folosească la nimic după aceea. Pe rețelele de socializare, dar și pe site-ul Colegiului Medicilor Stomatologi din București, este recomandată folosirea semnăturii electronice pe care o are contabilul care ajută cabinetele cu documentele fiscale.
Nu toate cabinetele au contabil, atrage atenția Radu Câmpian. El adaugă că „nu este normal ca un contabil să facă programarea medicilor la vaccinare”.
În Iași, Norina Forna, președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din județ, a fost nevoită să găsească o soluție în colaborare cu DSP-ul pentru că „semnătura electronică întârzie înregistrarea pe platformă”.
După cum precizează reprezentanta din Iași într-un interviu pentru PressOne, îi va introduce în sistem pe semnătura ei electronică pe cei care nu pot să-și realizeze certificatul digital.
În județ sunt înregistrați circa 1350 de medici stomatologi și, din estimările sale, mai mult de 500 ar vrea să se vaccineze în actuala campanie de imunizare anti-Covid.
La telefoanele pentru programare frecvent poate fi ascultată muzică
Coordonatorii campaniei de vaccinare au transmis de mai multe ori în aceste zile că alternativa pentru medici ar fi să se programeze la vaccinare printr-un apel la liniile telefonice realizate cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale. Numerele sunt afișate și pe site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică. Astfel ar fi evitată situația cu semnăturile digitale, căci la telefon doctorilor li se cer doar datele personale și un cod de parafă.
Inclusiv Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, ne-a transmis acest lucru printr-un mesaj în urma unei solicitări de interviu pe tema problemelor legate de înscrierea în platformă a unor medici. Nu a mai avut precizări la mesajul de răspuns prin care i-am semnalat că unii medicii stomatologi se plâng că nu răspunde nimeni la aceste telefoane sau, dacă se întâmplă, doar după multe insistențe.
Radu Câmpian spune că o cunoștință i-a relatat că a insistat timp de patru ore până cineva i-a preluat apelul pentru programare. Și pe Facebook alți doctori remarcă problema.
Într-o familie de medici, unul dintre ei ne-a povestit, sub protecția anonimatului, că au încercat aproape o oră și jumătate marți dimineață la telefonul afișat pe site-ul DSP București până când a răspuns cineva, și așa au reușit să se programeze amândoi. Unul dintre ei plătise însă deja pentru emiterea semnăturii electronice.
Irina Geantă este stomatolog în București. Deși era hotărâtă să-și facă o semnătură digitală, a dat o șansă apelului telefonic după ce a văzut pe rețele de socializare că s-ar putea să-i răspundă cineva. A reușit tot marți dimineață. Spune că, din 10 medici cu care ține legătura, niciunul nu avea semnătură electronică.
Luni, marți și miercuri PressOne a sunat în total de cinci ori, la ore diferite, la cele două telefoane pentru București din lista de suport pentru programare și, după cinci minute de așteptare cu muzică, apelurile s-au închis automat.
Același lucru l-am făcut și marți după-amiază la scurt timp după conferința de presă în care Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, l-a rugat pe un reprezentant al STS prezent în sală să clarifice dacă sunt probleme cu liniile telefonice la care se face programarea.
Reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale a dat asigurări că ele funcționează și că răspund la acestea oameni din Ministerul Apărării. Nouă, la numărul pentru București, nu ne-a răspuns nimeni, iar apelul s-a întrerupt după cinci minute de așteptare.
Am apelat și telefoanele pentru programare pentru județele Constanța, Cluj și Timiș. Pentru Constanța și Cluj, după 15 minute de așteptare, am închis noi, fără a avea vreun răspuns. La numărul pentru Timiș apelul a fost preluat imediat și reprezentantul din centrală a oferit informațiile necesare pentru introducerea în tabelul cu planificările pe ore și zile pentru vaccinare.
Și alte categorii profesionale se vor lovi de certificatul digital
Nu numai medicii stomatologi sunt afectați de impunerea certificatului digital în platforma de programare. PressOne a stat de vorbă cu un specialist în medicină internă care nu avea contract cu CNAS și, prin urmare, nici semnătură electronică. Publicația Ziare.com prezintă și dificultățile întâmpinate de medicii de familie.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat asigurări că pentru etapa a treia a vaccinării, deci pentru întreaga populație, nu va fi nevoie de semnătura electronică în nicio etapă a înscrierii la vaccinare.
În etapa a doua a vaccinării, pe lângă persoanele cu grad ridicat de risc, ar urma să fie imunizat personalul din instituții și societăți din domenii-cheie (Parlament, guvern, centrale electrice, transport de persoane, personal poștal etc). Această etapă ar putea începe după 15 ianuarie.
Dacă nu intervine vreo schimbare, și entitățile juridice din categoria amintită care vor dori să-și programeze on-line angajații vor avea nevoie de certificatul digital.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this