Foto: Lucian Muntean
02/03/2017
Locuință veche sau nouă?
Anul trecut, mi-am cumpărat în București o garsonieră de 36 de metri pătrați, într-un bloc din 1994, pe lângă Mall Vitan. Preț: 36.000 de euro.
Cu alte cuvinte: poziționare OK, dimensiune acceptabilă, preț bun, fond vechi, la limită cu cel nou. Un chilipir, mi-am zis, deși nu avea nicio îmbunătățire. Așa că, în vară, am și renovat-o.
În timp ce căutam meșteri, și-a luat garsonieră și o prietenă. A făcut un credit imobiliar și a ales-o de la prima vizionare, într-un ansamblu nou din Regie. Ca suprafață, sunt cam la fel, dar ea a dat vreo 50.000 de euro, deci cu 50% mai mult ca mine.
Ideea e că a semnat contractul, a plătit, și-a comandat mobilă și s-a mutat bine-mersi. Finisajele cu care fusese livrată locuința erau ireproșabile.
Apoi, mă întreba pe mine când ne vizităm.
Eu, pe de altă parte, am stat vreo două luni doar să caut meșteri. Am discutat cu o firmă specializată în renovări și design interior, apoi cu câteva echipe care lucrează la negru. Vara, nimeni nu se înghesuie să renoveze o garsonieră.
Lucrările s-au întins pe vreo două luni, deși au fost minimale. M-au costat vreo 4.000 de euro (materiale + manoperă) și o vară. Finisajele sunt departe de a fi ireproșabile. În concluzie, am mai albit și m-am reapucat de fumat.
Totuși, la bani – unde mă durea pe mine – am ieșit cu mult mai bine.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Prioritățile
Trei criterii generale am avut în vedere când am cumpărat apartamentul: prețul, poziționarea și confortul (în general, se măsoară în metri pătrați, dar poate include mult mai multe elemente care țin de spațiul interior).
Problema este că mai niciodată nu le poți îndeplini pe toate trei. E ca în viață: și bine, și repede, și mult nu se poate.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
Dacă prețul este avantajos, locuința ori este la periferie ori este mai mică, are niște vicii, este foarte veche, are litigii etc.
Dacă poziționarea este bună, va fi de regulă din fondul vechi, ceea ce nu este la fel de confortabil. Altfel, prețul sare mult.
Dacă este foarte confortabilă, ori e foarte scumpă, ori e aruncată în câmp.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În logica asta, excepțiile sunt fie chilipiruri, fie țepe. Important este să bifezi măcar două dintre criteriile de mai sus. Și e normal să renunți la cel la care ții cel mai puțin.
Atenție!
* La locuințele din fondul vechi, aveți grijă la structura construcției, la cum este îngrijită clădirea, la calitatea vecinilor.
* La locuințele din fondul nou, verificați foarte bine:
- actele (eventual consultați pe cineva avizat);
- soluțiile de construcție (ce materiale au folosit, dacă prezintă vicii, probleme de structură);
- cine se ocupă de administrarea clădirii.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this