Live text: Ucraina rezistă în fața invaziei rusești. Lupte de stradă în Kiev. Putin, pe lista de sancțiuni UE

Știri

25/02/2022

Putin încearcă schimbarea regimului democratic din Kiev prin forță și înlocuirea lui cu unul marionetă. Experți de securitate americani avertizează că planul poate include partiția Ucrainei între regiunile ei estice și vestice. Se dau lupte grele în jurul marilor orașe ucrainene, iar Kievul a respins mai multe atacuri asupra periferiilor orașului.

ACTUALIZARE 26 Februarie

O manifestație de sprijin pentru Ucraina și de protest la adresa agresiunii rusești a avut loc la București, în fața ambasadei Ucrainei, apoi a ambasadei Federației Ruse.

Foto: Alexandru Ș.

Foto: Alexandru Ș.

Foto: Alexandru Ș.

Foto: Alexandru Ș.

Unul dintre manifestanți a mânjit cu vopsea roșie gardul Ambasadei Federației Ruse, fiind reținut de către jandarmi.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

Manifestanții au aprins candele la gardul Ambasadei Ucrainei și au purtat pancarte prin care își manifestau susținerea față de Ucraina și protestul față de invazia Rusiei.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

Foto: Alex Ș.

16:35

Foto: arhiva personală

Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”

La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie. 

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani. foto: 11784053 | Electric © MingWei Chan | Dreamstime.com

Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.

Pe fondul unei zile în care forțele rusești se repoziționează, s-au intensificat acțiunile diplomatice.

Volodîmîr Zelenski a anunțat că Turcia va închide strâmtoarea Bosfor pentru navele militare rusești și că va ajuta Ucraina militar și umanitar. De asemenea, președintele Ucrainei a cerut ca țara să fie primită în UE.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15:00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă, informează AACR printr-un comunicat citat de Agerpres. România se alătură, astfel, celorlalte țări europene care și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Tot mai multe țări europene sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare SWIFT. Franța consideră că această opțiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, în timp ce ministrul german de Finanțe a anunțat că Germania și-a schimbat poziția inițială de opoziție la această măsură.

Kazahstanul ar fi refuzat cererea de trupe din partea Rusiei și nu a recunoscut cele două republici separatiste, conform The Kyiv Independent, care citează NBC.

10:30

Deși au fost supuse unui asalt susținut pe parcursul nopții, forțele ucrainene au reușit să facă față și să-și păstreze pozițiile, inclusiv în capitala Kiev.

Atacurile nu au vizat doar obiective militare. Un turn de locuințe a fost lovit de o rachetă rusească la începutul dimineții. Nu este cunoscut încă numărul victimelor.

Pe tot parcursul nopții, forțele armatei ucrainene din capitală, ajutate de voluntari înarmați cu cocktailuri Molotov, au încercat și au reușit să împiedice înaintarea unei coloane de blindate rusești dinspre vest, spre grădina zoologică a orașului.

Conform Agerpres, două rachete au lovit zone din sud-vestul Kievului. Una a lovit în zona din apropierea aeroportului Juliani, a declarat un martor. Un al doilea martor a declarat că rachete au lovit zona de lângă piaţa Sevastopol, în timp ce administraţia capitalei a declarat că una dintre rachete a lovit o clădire rezidenţială.

Președintele Zelenski a refuzat o ofertă americană de evacuare personală din oraș.

Dimineața a publicat un nou clip în care stă în centrul Kievului și îndeamnă populația să nu creadă în informațiile false despre o presupusă capitulare.

ACTUALIZARE ORA 21:20

Vladimir Putin, Aleksandr Lucașenko şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov au fost adăugați pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, a publicat un video care demonstrează că se află în Kiev, la căderea serii, înaintea noului val de bombardamente rusești asupra orașului.

Trupele ucrainene de apărare a orașului Kiev se pregăteau pentru a treia noapte de luptă contra invaziei rusești. La fel se pregăteau și civilii, unii rugându-se, alții ținând în mână arme. (Sky News)

Declarația șefilor de stat și de guvern NATO: „Decizia președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică îngrozitoare, pentru care Rusia va plăti un preț sever, atât economic cât și politic, pentru mulți ani de acum încolo.” La întrunirea virtuală au fost invitate și Suedia, Finlanda și Uniunea Europeană.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că au fost activate planurile NATO de apărare în caz de urgență pentru a securiza teritoriul Alianței. Se vor desfășura elemente ale Forței de Reacție Rapidă pentru a întări defensiva țărilor din flancul estic al Alianței.

Secretarul general NATO a afirmat și că alianța are în acest moment peste 100 de avioane militare în stare de alertă, care operează din 30 de locuri diferite, precum și peste 120 de nave militare atât în nordul continentului, cât și în Marea Mediterană, inclusiv trei portavioane și grupurile lor de luptă care să apere „fiecare centimetru” din teritoriul oricărui membru NATO.

Germania a anunțat că va trimite imediat o companie (150-200 de soldați) în Slovacia, precum și o baterie Patriot și 300 de soldați care să o opereze, într-o locație încă nespecificată.

ACTUALIZARE ORA 18:20

Rusia, exclusă din Consiliul Europei. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a exclus Federaţia Rusă dintre membrii săi, măsură pe care o mai luase și în urma invadării Crimeei în 2014. Rusia a fost reprimită în 2019.

Între timp, Vladimir Putin a declarat că ar fi mai ușor de negociat cu armata ucraineană în loc de „naziștii” care conduc guvernul ales democratic din Ucraina, cerând ca armata să preia puterea.

Directoarea departamentului pentru presă al Ministerului de Externe rusesc a amenințat Finlanda în cazul începerii procedurilor de accedere la NATO: „Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni serioase din punct de vedere militar și politic.

Fostul președinte ucrainean Petre Poroșenko a dat un interviu la CNN în care a apărut alături de mai mulți voluntari înarmați și a declarat că Putin nu va putea controla Ucraina pentru că ucrainenii îl detestă.

Kiev, Ucraina. O fetiță se dă în leagăn lângă un bloc distrus de căderea unei rachete rusești. ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Kiev, Ucraina. O fetiță se dă în leagăn lângă un bloc distrus de căderea unei rachete rusești. ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Kiev, Ucraina. O fetiță se dă în leagăn lângă un bloc distrus de căderea unei rachete rusești. ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Kiev, Ucraina. O fetiță se dă în leagăn lângă un bloc distrus de căderea unei rachete rusești. ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Continuă atacurile din mai multe direcții asupra Ucrainei. În partea estică, armata rusă nu a reușit încă să cucerească orașul Harkiv, dar bombardează periferia orașului cu tiruri de artilerie.

În sud, o coloană de blindate rusești a trecut prin orașul Melitopol, la nord-est de peninsula Crimeea. Mișcarea face parte din invazia dinspre sud a Ucrainei. Rusia controlează acum în această zonă un teritoriu care se întinde de la orașul Herson până la Melitopol.

S-au dat lupte de stradă, fiind atacat spitalul local.

ORA 14.40

O navă cisternă sub pavilion moldovenesc ar fi fost atacată de marina rusă, conform unui comunicat al Comandamentului Forțelor Armate Ucrainene.

Un comunicat de presă al Agenției Navale a Republicii Moldova informează „La data de 25.02.2022, nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker) sub pavilionul Republicii Moldova fiind în apele neutre din Marea Neagră (46°22.221’N, 031°07.095’E) a fost lovit de un obuz (nu se cunoaște sursa lansării obuzului). La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. La moment petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse. Operatorul navei este persoană juridică din Ucraina. Agenția Navală va informa adăugător privind procesul de salvare a echipajului și navei sub pavilionul Republicii Moldova.”

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: „În ultimele 24 de ore au intrat în România 10.624 de cetățeni ucrainieni, iar dintre ei, 3360 au și părăsit țara. Am înregistrat doar 11 cereri de azil.”

Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de Agerpres. Răspunsul Kremlinului a fost că negocieri se vor purta abia după ce „se va termina operațiunea militară specială” și că Ucraina va fi demilitarizată. Kremlinul nu recunoaște liderii ucraineni aleși democratic.

Ministerul Apărării din Ucraina a afirmat că infiltrările inamice în oraș au fost respinse, însă se dau încă lupte în periferiile nordice ale orașului. Blindate rusești se deplasau printre blocurile din cartierul Obolon.

Invadatorii ruși au intrat în cartierul Oblon, situat în nordul Kievului, iar primăria orașului i-a avertizat pe cetățeni să se adăpostească, fiind așteptate lupte de stradă.

Pe tot parcursul nopții, forțele aeriene rusești au bombardat orașul cu rachete. Una dintre acestea a fost interceptată și a căzut apoi pe un bloc de apartamente, pe care l-a distrus parțial.

Pompierii au intervenit pentru stingerea focului. Nu este cunoscut încă numărul victimelor de pe urma acestei explozii.

Pompieri ucraineni încearcă să stingă un incendiu în urma bombardamentelor rusești asupra capitalei ( Ukraine Emergency Ministry - Anadolu Agency )

Pompieri ucraineni încearcă să stingă un incendiu în urma bombardamentelor rusești asupra capitalei ( Ukraine Emergency Ministry - Anadolu Agency )

Pompieri ucraineni încearcă să stingă un incendiu în urma bombardamentelor rusești asupra capitalei ( Ukraine Emergency Ministry - Anadolu Agency )

Pompieri ucraineni încearcă să stingă un incendiu în urma bombardamentelor rusești asupra capitalei ( Ukraine Emergency Ministry - Anadolu Agency )

Urmările bombardamentului rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, Ucraina, 25 februarie 2022 ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Urmările bombardamentului rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, Ucraina, 25 februarie 2022 ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Urmările bombardamentului rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, Ucraina, 25 februarie 2022 ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Urmările bombardamentului rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, Ucraina, 25 februarie 2022 ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Cel puțin 57 de civili și 137 de soldați ucraineni au murit, iar alți 316 au fost răniți în timpul luptelor din prima zi a invaziei rusești, conform președintelui Volodîmîr Zelenski. Peste 33 de obiective civile au fost atacate și distruse de către armata Rusiei, conform oficialităților ucrainene.

Președintele Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a bărbaților de până la 60 de ani. A fost anunțată distribuirea de arme către populație. Mii de bărbați ucraineni fac coadă la centrele militare de recrutare ca să primească echipament de luptă și să intre în rândurile armatei, conform TVN Moldova.

Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că 13 grăniceri aflați pe Insula Șerpilor au fost uciși cu focuri trase de pe o navă de război rusească după ce au refuzat să se predea.

NATO întărește defensiva țărilor din flancul său vestic

Secretarul american al apărării a comunicat că Statele Unite au desfășurat 15.000 de soldați în Europa în ultimele săptămâni, forțele americane ajungând astfel la peste 90.000 de soldați pe continent. Forțele NATO au fost repoziționate în interiorul Europei astfel încât să prevină orice fel de agresiune împotriva aliaților NATO.

Un convoi de vehicule militare britanice a pornit spre Estonia, trecând prin Letonia, ca parte a contribuției NATO pentru întărirea defensivei acestor țări în fața unor potențiale amenințări rusești.

Două avioane de luptă F-35 Lightning II au aterizat în România ieri, 24 februarie, la Baza Aeriană 86 de la Borcea, conform Ministerului Apărării. Ele fac parte dintr-un contingent de 6 aparate de zbor trimise în România, Estonia și Lituania.

Ele se adaugă avioanelor trimise de Germania și alți aliați NATO, în cadrul întăririi defensivei aeriene din flancul estic NATO.

Articol aflat în curs de actualizare.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this