Un bloc de locuințe a fost distrus de o rachetă rusească în Kiev, sâmbătă dimineață, 26 februarie. (Ukraine Emergency Service – Anadolu Agency )

Putin încearcă schimbarea regimului democratic din Kiev prin forță și înlocuirea lui cu unul marionetă. Experți de securitate americani avertizează că planul poate include partiția Ucrainei între regiunile ei estice și vestice. Se dau lupte grele în jurul marilor orașe ucrainene, iar Kievul a respins mai multe atacuri asupra periferiilor orașului.

  • Forțele rusești de invazie încearcă să încercuiască Kievul. Două coloane de blindate au pătruns în Ucraina dinspre nord și au încercat să pătrundă cât mai adânc în teritoriul ucrainean la vest și respectiv est de oraș.
  • Armata rusă a înaintat destul de mult și în sudul Ucrainei, dinspre Crimeea, ajungând să domine un teritoriu cuprins între orașul Herson, la vest, și Melitopol, la vest.
  • Pe parcursul celei de a treia nopți de război, forțele rusești au pătruns mai adânc dinspre vest în Kiev, dar nu au reușit să-și păstreze pozițiile.

ACTUALIZARE 26 Februarie

O manifestație de sprijin pentru Ucraina și de protest la adresa agresiunii rusești a avut loc la București, în fața ambasadei Ucrainei, apoi a ambasadei Federației Ruse.

Foto: Alexandru Ș.

Unul dintre manifestanți a mânjit cu vopsea roșie gardul Ambasadei Federației Ruse, fiind reținut de către jandarmi.

Foto: Alex Ș.

Manifestanții au aprins candele la gardul Ambasadei Ucrainei și au purtat pancarte prin care își manifestau susținerea față de Ucraina și protestul față de invazia Rusiei.

Foto: Alex Ș.

16:35

Pe fondul unei zile în care forțele rusești se repoziționează, s-au intensificat acțiunile diplomatice.

Volodîmîr Zelenski a anunțat că Turcia va închide strâmtoarea Bosfor pentru navele militare rusești și că va ajuta Ucraina militar și umanitar. De asemenea, președintele Ucrainei a cerut ca țara să fie primită în UE.


Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15:00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă, informează AACR printr-un comunicat citat de Agerpres. România se alătură, astfel, celorlalte țări europene care și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.


Tot mai multe țări europene sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare SWIFT. Franța consideră că această opțiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, în timp ce ministrul german de Finanțe a anunțat că Germania și-a schimbat poziția inițială de opoziție la această măsură.

„Deconectarea este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor.”

Director al unei bănci centrale din zona euro, citat de Reuters

Kazahstanul ar fi refuzat cererea de trupe din partea Rusiei și nu a recunoscut cele două republici separatiste, conform The Kyiv Independent, care citează NBC.

„Rusia nu se va opri. Nu se oprește niciodată, din secolul 13 încoace. (…) Viziunea mea este că există civilizație și anti-civilizație. Ucraina este acum scutul dintre cele două. Dacă pică Ucraina, România va deveni scutul, așa cum a fost în secolul 19.

Refugiat ucrainean în România, într-un interviu pentru Iașul Nostru

10:30

Deși au fost supuse unui asalt susținut pe parcursul nopții, forțele ucrainene au reușit să facă față și să-și păstreze pozițiile, inclusiv în capitala Kiev.

Kiev, Ucraina, 26 februarie 2022. Civili își evacuează familiile după ce un bloc-turn de locuințe a fost lovit de o rachetă rusească. ( Ukraine Emergency Service – Anadolu Agency )

Atacurile nu au vizat doar obiective militare. Un turn de locuințe a fost lovit de o rachetă rusească la începutul dimineții. Nu este cunoscut încă numărul victimelor.

Pe tot parcursul nopții, forțele armatei ucrainene din capitală, ajutate de voluntari înarmați cu cocktailuri Molotov, au încercat și au reușit să împiedice înaintarea unei coloane de blindate rusești dinspre vest, spre grădina zoologică a orașului.

Conform Agerpres, două rachete au lovit zone din sud-vestul Kievului. Una a lovit în zona din apropierea aeroportului Juliani, a declarat un martor. Un al doilea martor a declarat că rachete au lovit zona de lângă piaţa Sevastopol, în timp ce administraţia capitalei a declarat că una dintre rachete a lovit o clădire rezidenţială.

Kiev, 26 februarie 2022. Forțele de apărare civilă transportă răniți în urma asaltului rusesc asupra orașului. ( Ukraine Emergency Service – Anadolu Agency )

Președintele Zelenski a refuzat o ofertă americană de evacuare personală din oraș.

„Lupta se dă aici. Am nevoie de muniție, nu de transport.”

Volodîmîr Zelenski

Dimineața a publicat un nou clip în care stă în centrul Kievului și îndeamnă populația să nu creadă în informațiile false despre o presupusă capitulare.

ACTUALIZARE ORA 21:20

Vladimir Putin, Aleksandr Lucașenko şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov au fost adăugați pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, a publicat un video care demonstrează că se află în Kiev, la căderea serii, înaintea noului val de bombardamente rusești asupra orașului.

Trupele ucrainene de apărare a orașului Kiev se pregăteau pentru a treia noapte de luptă contra invaziei rusești. La fel se pregăteau și civilii, unii rugându-se, alții ținând în mână arme. (Sky News)


Declarația șefilor de stat și de guvern NATO: „Decizia președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică îngrozitoare, pentru care Rusia va plăti un preț sever, atât economic cât și politic, pentru mulți ani de acum încolo.” La întrunirea virtuală au fost invitate și Suedia, Finlanda și Uniunea Europeană.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că au fost activate planurile NATO de apărare în caz de urgență pentru a securiza teritoriul Alianței. Se vor desfășura elemente ale Forței de Reacție Rapidă pentru a întări defensiva țărilor din flancul estic al Alianței.

Lumea va trage la răspundere Rusia și Belarus pentru acțiunile lor. Rusia ca agresor. Belarus drept complice.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO

Secretarul general NATO a afirmat și că alianța are în acest moment peste 100 de avioane militare în stare de alertă, care operează din 30 de locuri diferite, precum și peste 120 de nave militare atât în nordul continentului, cât și în Marea Mediterană, inclusiv trei portavioane și grupurile lor de luptă care să apere „fiecare centimetru” din teritoriul oricărui membru NATO.

Germania a anunțat că va trimite imediat o companie (150-200 de soldați) în Slovacia, precum și o baterie Patriot și 300 de soldați care să o opereze, într-o locație încă nespecificată.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

ACTUALIZARE ORA 18:20

Rusia, exclusă din Consiliul Europei. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a exclus Federaţia Rusă dintre membrii săi, măsură pe care o mai luase și în urma invadării Crimeei în 2014. Rusia a fost reprimită în 2019.

Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale

Luigi Di Maio, ministrul de externe italian

Între timp, Vladimir Putin a declarat că ar fi mai ușor de negociat cu armata ucraineană în loc de „naziștii” care conduc guvernul ales democratic din Ucraina, cerând ca armata să preia puterea.

Directoarea departamentului pentru presă al Ministerului de Externe rusesc a amenințat Finlanda în cazul începerii procedurilor de accedere la NATO: „Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni serioase din punct de vedere militar și politic.

Fostul președinte ucrainean Petre Poroșenko a dat un interviu la CNN în care a apărut alături de mai mulți voluntari înarmați și a declarat că Putin nu va putea controla Ucraina pentru că ucrainenii îl detestă.

Kiev, Ucraina. O fetiță se dă în leagăn lângă un bloc distrus de căderea unei rachete rusești. ( Wolfgang Schwan – Anadolu Agency )

CITEȘTE ȘI: Jurnalistă din Kiev: „Credem că țările NATO ar trebui să facă mai mult. Acum ne simțim lăsați de izbeliște


Continuă atacurile din mai multe direcții asupra Ucrainei. În partea estică, armata rusă nu a reușit încă să cucerească orașul Harkiv, dar bombardează periferia orașului cu tiruri de artilerie.

În sud, o coloană de blindate rusești a trecut prin orașul Melitopol, la nord-est de peninsula Crimeea. Mișcarea face parte din invazia dinspre sud a Ucrainei. Rusia controlează acum în această zonă un teritoriu care se întinde de la orașul Herson până la Melitopol.

S-au dat lupte de stradă, fiind atacat spitalul local.

ORA 14.40

O navă cisternă sub pavilion moldovenesc ar fi fost atacată de marina rusă, conform unui comunicat al Comandamentului Forțelor Armate Ucrainene.

Un comunicat de presă al Agenției Navale a Republicii Moldova informează „La data de 25.02.2022, nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker) sub pavilionul Republicii Moldova fiind în apele neutre din Marea Neagră (46°22.221’N, 031°07.095’E) a fost lovit de un obuz (nu se cunoaște sursa lansării obuzului). La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. La moment petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse. Operatorul navei este persoană juridică din Ucraina. Agenția Navală va informa adăugător privind procesul de salvare a echipajului și navei sub pavilionul Republicii Moldova.”


Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: „În ultimele 24 de ore au intrat în România 10.624 de cetățeni ucrainieni, iar dintre ei, 3360 au și părăsit țara. Am înregistrat doar 11 cereri de azil.”


Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de Agerpres. Răspunsul Kremlinului a fost că negocieri se vor purta abia după ce „se va termina operațiunea militară specială” și că Ucraina va fi demilitarizată. Kremlinul nu recunoaște liderii ucraineni aleși democratic.


Ministerul Apărării din Ucraina a afirmat că infiltrările inamice în oraș au fost respinse, însă se dau încă lupte în periferiile nordice ale orașului. Blindate rusești se deplasau printre blocurile din cartierul Obolon.

Invadatorii ruși au intrat în cartierul Oblon, situat în nordul Kievului, iar primăria orașului i-a avertizat pe cetățeni să se adăpostească, fiind așteptate lupte de stradă.

Pe tot parcursul nopții, forțele aeriene rusești au bombardat orașul cu rachete. Una dintre acestea a fost interceptată și a căzut apoi pe un bloc de apartamente, pe care l-a distrus parțial.

Pompierii au intervenit pentru stingerea focului. Nu este cunoscut încă numărul victimelor de pe urma acestei explozii.

Pompieri ucraineni încearcă să stingă un incendiu în urma bombardamentelor rusești asupra capitalei ( Ukraine Emergency Ministry – Anadolu Agency )

„Avioanele rusești acționează în mod brutal deasupra cartierelor rezidențiale. Explozii îngrozitoare au avut loc deasupra cerului Kievului în dimineața asta. Bombardarea unui bloc de locuințe. Incendii. Toate acestea ne aduc aminte de primul astfel de atac asupra capitalei noastre, care a avut loc în 1941.”

Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei
Urmările bombardamentului rusesc asupra unui bloc de locuințe din Kiev, Ucraina, 25 februarie 2022 ( Wolfgang Schwan – Anadolu Agency )

Cel puțin 57 de civili și 137 de soldați ucraineni au murit, iar alți 316 au fost răniți în timpul luptelor din prima zi a invaziei rusești, conform președintelui Volodîmîr Zelenski. Peste 33 de obiective civile au fost atacate și distruse de către armata Rusiei, conform oficialităților ucrainene.

Bărbați ucraineni așteaptă să fie recrutați în armată. Foto: TVN.md

Președintele Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a bărbaților de până la 60 de ani. A fost anunțată distribuirea de arme către populație. Mii de bărbați ucraineni fac coadă la centrele militare de recrutare ca să primească echipament de luptă și să intre în rândurile armatei, conform TVN Moldova.

Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că 13 grăniceri aflați pe Insula Șerpilor au fost uciși cu focuri trase de pe o navă de război rusească după ce au refuzat să se predea.

NATO întărește defensiva țărilor din flancul său vestic

Secretarul american al apărării a comunicat că Statele Unite au desfășurat 15.000 de soldați în Europa în ultimele săptămâni, forțele americane ajungând astfel la peste 90.000 de soldați pe continent. Forțele NATO au fost repoziționate în interiorul Europei astfel încât să prevină orice fel de agresiune împotriva aliaților NATO.

Convoi militar britanic în Letonia. Foto: EPA/VALDA KALNINA

Un convoi de vehicule militare britanice a pornit spre Estonia, trecând prin Letonia, ca parte a contribuției NATO pentru întărirea defensivei acestor țări în fața unor potențiale amenințări rusești.

Două avioane de luptă F-35 Lightning II au aterizat în România ieri, 24 februarie, la Baza Aeriană 86 de la Borcea, conform Ministerului Apărării. Ele fac parte dintr-un contingent de 6 aparate de zbor trimise în România, Estonia și Lituania.

Ele se adaugă avioanelor trimise de Germania și alți aliați NATO, în cadrul întăririi defensivei aeriene din flancul estic NATO.


Articol aflat în curs de actualizare.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.