04/07/2018
Kane a fost din nou decisiv pentru Anglia. Sursa foto: Fifa.com

Jurnal de mondial (18): patru lucruri după Anglia-Columbia

Anglia a scăpat de obsesia defetismului. Când Yerry Mina a egalat și meciul se îndrepta spre lovituri de departajare, ai fi zis că Anglia nu poate scăpa de vechiul blestem. Din 1990 încoace, atât la Europene, cât și la Mondiale, Anglia a fost eliminată de șase ori la penaltiuri.

Nu și de data asta.

Această generație a Angliei poate că nu e la fel de talentată precum cea a lui Rooney, Lampard și Gerrard, dar e mai muncitoare și mai cu picioarele pe pământ.

În ultimele zile, selecționerul Gareth Southgate a insistat că echipa sa poate să-și scrie singură istoria, iar împotriva Columbiei exact asta a făcut.

Penaltiurile nu (mai) sunt o loterie. Profesionalismul cu care englezii au tratat penaltiurile arată cât de mult s-a schimbat fotbalul în ultimele două decenii.

Antrenorul de azi al Angliei, Gareth Southgate, este cel care a ratat penaltiul decisiv împotriva Germaniei la Euro ’96. Atunci a fost desemnat al șaselea executant, deși nu bătuse decât un singur penalty în carieră, și acela ratat.

Știind ce înseamnă să clachezi din cauza lipsei de pregătire, Southgate și-a luat toate măsurile de precauție pentru a nu-și pune jucătorii în aceeași situație.

Anglia s-a antrenat pentru penaltiuri încă din martie, lucrând nu doar la tehnica de execuție, ci și la metodele psihologice prin care jucătorii pot face față presiunii.

Jocul ofensiv al Angliei suferă o lipsă de creativitate. Șapte dintre cele nouă goluri ale englezilor au venit din faze fixe. La fel ca în meciurile din grupe, mijlocașii au avut dificultăți în a păstra posesia și a pasa în treimea adversă.

Sterling, Lingard și Dele Alli au dezamăgit până acum și vor trebui să-și regăsească nivelul din Premier League în meciurile următoare.

Nu e nicio rușine să alegi drumul mai ușor către finală. După ce și-a odihnit titularii în ultimul meci din grupe, cu Belgia, Anglia a fost criticată pentru lipsa de fair-play și pentru aroganța de a-și alege adversarii.

Dar decizia calculată de a evita Brazilia i-a dechis un culoar accesibil către finală: în sferturi o așteaptă Suedia, iar în semifinale, dacă va ajunge acolo, Rusia sau Croația.

La începutul turneului nu aș fi scris asta nicidecum, dar acum Anglia are o șansă reală de a câștiga Cupa Mondială.

*

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...