20/12/2016
Jucării cu ochi frumoși pentru pici și pentru moși
Dacă intri astăzi într-un magazin de jucării, îți dorești să redevii copil. Greu trebuie să le fie fetelor şi băieţilor să-și aleagă un tovarăș din tot curcubeul de pe rafturi, dar și părinţilor, să-și exerseze rolul de Moș Crăciun!
Am profitat de apropierea Crăciunului pentru a da o tură prin magazinele de jucării, chipurile, ca să vă propunem câteva idei de cadouri. Recunoaștem deschis că ne-am cam făcut de cap. ?
Cel mai mult ne-au impresionat jucăriile interactive care folosesc tehnologii avansate, dar ne-au atras atenția și jocurile clasice de perspicacitate care au dus pasiunea pentru Lego sau pentru puzzle la un nou nivel.
Am ales, în parte din cauza frigului de afară, să mergem la Mall Promenada din București, unde se află cinci magazine de jucării.
+3 ani
Mimi, cățelușa plimbăreață
La Noriel, prima jucărie care ne-a atras atenția a fost Mimi plimbăreața, o cățelușă albă și pufoasă, coafată cu o fundă roz și expusă lângă casele de marcat.
Robert, unul dintre angajați, ne-a promis și o demonstrație a talentelor cățelușei. A venit înarmat cu o șurubelniță și a început să meșterească la pântecele animalului.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În timp ce îi aranja bateriile, a spus mai mult pentru el: „Are un miros ciudat!”.
Noi am mustăcit puțin, dar el a revenit cu explicații:
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Miroase a ars și nu pornește. Cred că așa a venit din fabrică. Este important să le testăm în magazin, ca să nu fie părinții nevoiți să se întoarcă cu ele, în cazul în care au un defect.
Oricum, noi îi sfătuim de fiecare dată să fie foarte atenți cum așază bateriile, pentru că și asta poate fi cauza unui scurtcircuit. Pe urmă se întreabă de ce nu funcționează…”.
Am memorat recomandările și cu următoarea Mimi am putut să ne jucăm în voie.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mimi are 20 de centimetri de drăgălășenie. E dotată cu o lesă roz, prevăzută cu o mică telecomandă și două funcții: se deplasează bâțâit înainte, cu viteza unui copil care abia a învățat să meargă, sau latră comic în timp ce dă din coadă.
Mimi este amuzantă și le atrage atenția celor din jur fără să producă sunete deranjante. Aspectul ei plușat o poate transforma în „păpușica” favorită a micilor iubitori de animale.
Asta înseamnă, totodată, și un compromis plin de speranță pentru părinții care nu vor să audă de animale de companie.
Este perfectă pentru plimbările prin sufragerie, dar culoarea nu o recomandă pentru parc, acolo unde se joacă animalele adevărate.
În plus, blana ei sintetică se desprinde destul de ușor în smocuri, așa că nu ar fi tocmai potrivită copiilor foarte mici. De altfel, și producătorul recomandă jucăria pentru copiii de peste 3 ani.
Preț: 65 de lei
+7 ani
Amfibio
Boticul plimbăreței Mimi s-a oprit într-o stivă așezată în mijlocul culoarului de trecere. Acolo, atenția ne-a fost furată de Amfibio, o mașinuță roșie, cam turtită, cu roți mari dispuse lateral.
Robert ne-a povestit că Amfibio este o mașină pe care o poți dresa să execute acrobații, inclusiv în apă. Uneori se desfășoară demonstrații organizate chiar acolo, în magazin.
„– Dar apa să nu treacă de nivelul roților…
– Adică merge, de exemplu, să spargă băltoace?
– Da, merge…”
Ne-am entuziasmat.
Robert nu era expert în mânuirea mașinuței, așa cum poate deveni repede un copil pasionat. Chiar și așa, tot i-au ieșit câteva scheme cu rotiri de 360 de grade.
Preț: 150 de lei
Telecomanda este solidă, prevăzută cu o antenă care poate emite până la 25 de metri.
„Asta înseamnă că te poți juca liniștit în băltoace, fără să te umpli de noroi”, ne-am zis.
Amfibio este o mașinuță nervoasă și puternică, însă roțile sunt din plastic, așa că nu suntem convinși de aderența lor pe parchet sau pe gresie.
Totuși, aspectul ei turtit ne-a mai dat câteva idei: incursiuni pe sub mobilier, de unde exploratorul pe patru roți se poate întoarce oricând cu o șosetă agățată sau cu alte amintiri uitate.
+14 ani
Drona
După câteva scheme cu talentata Amfibio, care se mișcă agil pe sol și în apă, am dat de o provocare și mai mare: cucerirea spațiului aerian.
Robert ne-a făcut hatârul și a pus în funcțiune drona cu luminițe.
Jucăria ne-a depășit din punct de vedere tehnic, așa că l-am lăsat pe el să îi controleze cele patru elice. Drona are stabilizator şi sistem independent de mișcare în patru direcții, iar antena emite pe o distanță de până la 120 de metri.
Robert a încercat să ridice aparatul de la sol cât mai ușor, dar acesta s-a dovedit destul de nărăvaș, așa că a oprit demonstrația, de teama unui impact catastrofal cu rafturile din magazin.
Preț: 170 de lei
Drona este alimentată cu acumulator și are port USB pentru încărcare și pentru conectarea la computer. Ce ne-a dezamăgit puțin a fost că autonomia este de doar 8 minute, în timp ce încărcarea durează o oră.
+3 ani
Colecția de mașinuțe Toy State Road Rippers
Până la jucăriile cu baterii, vedetele copilăriei unora dintre noi au fost mașinuțele cu arc, care se deplasează liniar după un avânt cu spatele. Mărcile preferate erau reproduse în miniatură cu detalii care atrag și mulți colecționari adulţi.
Pe rafturile din spate ale magazinului am găsit o colecție de mașinuțe care ne-au dus cu gândul la acele bijuterii pe roți. Designul mărcilor care au făcut istorie a fost înlocuit cu unul futurist, mai pe gustul puștilor de azi.
Sistemul mecanic a fost înlocuit cu un buton, de unde sunt pornite și machetuţele, dar acestea sunt dotate şi cu tot felul de efecte luminoase, sunete realiste de motor și cascadorii.
Varianta Maximum Boost, de exemplu, are un design și funcționalități de rachetă.
Odată declanșat butonul, portbagajul se transformă în motor de rachetă, iar mașina se deplasează cu viteză doar pe roțile din spate. De fapt, se sprijină într-o a treia roată activată de sub caroserie.
Ne-am dat puțin cu ea și de fiecare dată am reușit să facem victime din picioarele clienților. ?
Preț: 90 de lei
+8 ani
Lego
Nu doar mașinuțele s-au adaptat la pretențiile copiilor din era tehnologiei. Am găsit în mall un magazin exclusiv Lego, a cărui ofertă ne-a făcut să visăm cu ochii deschiși.
Mașinuțele clasice pot fi reconstituite cu detalii incredibile, din piese Lego. Nouă ne-a luat câteva clipe să realizăm că avem de-a face cu o astfel de construcție.
Din aceeași colecție fac parte și clădiri renumite din toată lumea. Fiecare este realizată din peste 10.000 de piese.
Bineînțeles, și dificultatea jocului este pe măsură, colecția Creator fiind recomandată adolescenților.
În clasamentul gusturilor personale, am mai adăugat o colecție de jocuri Lego inspirate din filmul Star Wars. De data aceasta, nivelul de dificultate este ceva mai scăzut, deși stimulează imaginația la fel de mult.
De asemenea, la vehiculele din colecția Tehnic pot fi conectate inclusiv telecomenzi cu baterii.
Preț: până la 450 de lei
+12 ani
Puzzle 3D
La Maxi Toys am mai descoperit o variantă îmbunătățită a jocurilor din copilărie: puzzle 3D. Piesele au același sistem de prindere, însă trebuie îndoite pentru a forma obiecte geometrice și, în final, machete veritabile ale unor construcții renumite.
Preț: 80 de lei
Clasicul balansoar
La ieșirea din magazin, după toate minunățiile care ne entuziasmaseră, privirea ne-a fost furată de un căluț-balansoar: 100% clasic, 100% nemuritor.
Preț: 229 de lei
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this