27/01/2021
Ivermectina: cum au ajuns românii să ia antiparazitare pentru câini ca să scape de Covid
Câteva televiziuni din România prezintă, la finalul lunii ianuarie, un presupus „medicament minune” împotriva COVID-19.
Ivermectina, căci despre ea este vorba, este prezentată de omul de afaceri Gigi Becali ca remediu împotriva virusului SARS-CoV-2. Medicul Ioan Alexie, angajat al unui spital din Los Angeles, SUA, apare apoi la Marius Tucă Show și la Antena 3 și prezintă schema de tratament pe care o folosește el în tratarea COVID-19. Adaugă și că el folosește Ivermectină profilactic - adică și-o administrează pentru a se proteja de infectarea cu noul coronavirus.
Niciuna din sursele menționate nu prezintă consistent studiile medicale existente deja despre uzul Ivermectinei în tratamentul COVID-19.
Informațiile despre „medicamentul minune” zboară pe rețelele sociale, iar românii invadează farmaciile veterinare și cumpără Ivermectina care se folosește pentru a trata animalele de diferiți paraziți.
Toate acestea se întâmplă în plină campanie națională de vaccinare împotriva COVID-19 și într-o perioadă în care rețelele sociale sunt invadate de teorii ale conspirației care scad încrederea în vaccinurile administrate.
Situația scapă de sub control atât de mult încât, în această dimineață, Colegiul Medicilor Veterinari transmite către toți medicii veterinari un document în care precizează că Ivermectina poate fi vândută doar cu prescripția medicilor veterinari și doar după ce aceștia au consultat animalele bolnave și au stabilit un diagnostic.
Cum au ajuns românii să cumpere un medicament „minune” de uz veterinar, a cărui eficiență este insuficient testată medical, dar să se plângă că nu vor să fie inoculați cu un vaccin care a trecut prin toate etapele de testare, de teamă că „se fac teste pe noi”?
Medicamentul „minune”
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Dragul meu, hai să începem cu această Ivermectină, da? Că a fost greu până i-am învățat numele, acuma pot să-l pronunț și în somn. Încep cu o altă mărturisire, că după ce am trecut prin boala asta, după ce am trecut prin infecție, la recomandarea ta, am luat Ivermectină, cred că e a doua lună când iau. Spune-ne ce înseamnă această Ivermectină, care este schema de tratament, cum se ia, recomandare, pentru că sunt foarte mulți oameni care se uită la noi.”
Marius Tucă e în dialog cu medicul Ioan Alexie, care profesează în SUA și explică cum a folosit Ivermectina, pe care o prezintă drept un tratament aproape „minune” în combaterea COVID-19. Emisiunea a ajuns, la ora redactării acestui text, să fie partajată de mai mult de 5700 de ori pe Facebook.
La Marius Tucă Show, Alexie spune, printre altele, că un membru al formației 3rei Sud Est ar fi fost tratat, la sugestia sa, cu Ivermectină. Informația este negată de autoritățile medicale din Constanța.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Însă Marius Tucă nu este singurul care prezintă medicamentul „minune”. Gigi Becali anunțase și el, pe 17 ianuarie, că și-ar fi tratat întreaga familie cu Ivermectină, că este un medicament ieftin și care acționează rapid, dar și că, în România, doar el deține substanța activă sub formă de ser. Declarațiile sale despre efectele medicamentului sunt verificate și contrazise de medici specialiști pentru Buletin de București.
În 25 ianuarie, și Antena 3 prezintă Ivermectina ca pe un „medicament minune”. Invitatul este același medic Ioan Alexie, care repetă povestea de la Marius Tucă Show. În dialog apare și CEO-ul companiei Terapia, Dragoș Damian, care anunțase anul trecut, în decembrie, că va dona statului român 10.000 de tablete de Ivermectină, potrivit Mediafax. Acum, Damian spune că poate oferi un stoc de 50.000 de tablete.
Pe site-ul Antena 3 este prezentat și un studiu al Universității Monash din Australia, despre care Antena 3 afirmă că ar dovedi că că „Ivermectina distruge virusul în două zile”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Am căutat studiul citat de Antena 3. El datează din aprilie, 2020, deci de acum aproape un an și arată că Ivermectina elimină virusul SARS-CoV-2 din culturi de celule în laborator, în 48 de ore, și avertizează populația să NU încerce automedicația cu Ivermectină și cu atât mai mult să NU ia medicamentul veterinar.
În plus, studiul spune că remediul nu poate fi folosit pe pacienții umani doar pentru că în laborator a obținut rezultate, fiind nevoie de mult mai multe teste pentru a determina concentrația corectă de substanță activă.
Dealtfel, Agenția Națională a Medicamentului din Australia a avertizat încă din aprilie, anul trecut, că Ivermectina folosită pentru tratament veterinar NU trebuie administrată oamenilor.
Ce este Ivermectina?
„E un medicament strict de uz veterinar, care se folosește ca antiparazitar pentru animale: vaci, porci, câini, pisici. În anumite doze, el poate să combată diferiți paraziți. Nu este nimic dovedit că funcționează pe Covid-19.
Ivermectina acționează asupra membranei parazitului și o dezintegrează, paraziți viermi. Pot fi paraziți intestinali, microfilarii. Dar nu are acțiune pe bacterii, pe virusuri. Iar la noi se folosește mai mult forma injectabilă de Ivermectină. Există pe piață doar pastilele de la Pasteur. Eu mai recomand la persoanele care au adăposturi, cu mulți câini, pentru prevenție în microfilaria. Mai merge și pe râie, pe paraziți pentru piele, demodecii. Dar, în general, nu prea se mai folosește. Au apărut deja alte substanțe care sunt mai bune”, arată medicul veterinar Ruxandra Florea. Ea se numără printre medicii veterinari care au primit, în ultimele zile, nenumărate solicitări pentru acest medicament.
Nu e însă prima oară de la începutul pandemiei când folosirea Ivermectinei împotriva COVID-19 ajunge în spațiul public.
„Ideea asta a fost și în primăvară. Am mai avut și atunci cereri, mai mici, într-adevăr, după aceea oamenii s-au calmat. Acum văd că au luat-o iar de la început. Și e mai rău. Dar nu e un concept nou. Iar ca efecte secundare, la om poate să afecteze, de exemplu, ficatul. Poate să facă rău la nivel hepatic. Nu Ivermectina e soluția să scăpăm de COVID. Ci vaccinarea populației, crearea unui sistem eficient de vaccinare. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze”, mai adaugă medicul veterinar.
Potrivit Ministerului Sănătății, în România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee.
Colegiul Medicilor Veterinari: produsele medicale care conțin Ivermectină se eliberează doar pe bază de rețetă
De altfel, azi dimineață Colegiul Medicilor Veterinari a dat o înștiințare care conține toate informațiile legate de Ivermectină și condițiile foarte clare în care pot fi prescrise, care precizează faptul că „medicii veterinari nu au competențe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni”.
3. Produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină se eliberează doar pe bază de rețetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul și a pus un diagnostic prezumtiv;
Comunicatul mai arată că medicii veterinari pot folosi doar modelul unic de prescripție pentru eliberarea produselor medicinale veterinare și că orice altă abatere de la norme „atrag răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate”.
În plus, Colegiul mai arată că:
15. Comerțul online cu produse medicinale veterinare, inclusive a celor care conțin ivermectină pe teritoriul României este suspendat de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia 1851/14.05.2020.
Medicii de familie nu recomandă automedicația
De la un „medic din America” ar fi auzit de Ivermectină și pacienții unui medic de familie din Focșani, una din localitățile din țară unde acesta unde s-ar fi epuizat complet din depozitele de medicamente veterinare:
„Am primit de veste de la pacienții mei că ar fi apărut la televizor un medic din America, care vorbește despre această chestiune. Iar astăzi, pacienții mei care au avut acces au cumpărat din toate farmaciile veterinare și depozitele veterinare acest medicament. Dacă s-au epuizat din toate depozitele din Focșani! Unul din pacienți voia să îl ia profilactic. Eu înțelesesem că dozele mari ar putea să dea niște probleme.
În aceste condiții, i-am spus, băi, dacă n-ai nimic, te-am văzut ieri, ai venit la mine doar ca să mă vezi, ce ce vrei să iei asta? «Ca să mă protejez.» Bun. Suntem în Covid de un an și ceva. De ce vrei acum să iei asta? Dar eu nici nu știam ce efecte secundare are putea să aibă așa ceva. N-aș vrea ca oamenii să lase garda jos, să gândească, să nu investească niște bani într-un medicament care nu știm ce face”, povestește M.C., medic de familie în Focșani.
Medicii de familie știu însă, la prima mână, care sunt obiceiurile de automedicație ale românilor.
Ș. O., medic de familie în București, compară situația cu cea a unui alt medicament de uz veterinar care e foarte popular printre pacienți:
„Pot face o paralelă: pentru oamenii care au entorse, e acest secret, că-și cumpără Eqvagel, care se folosește la cai. E foarte bun, zic ei, dar problema în felul următor: cantitatea de antiiflamator pe care o conține Eqvagelul e foarte mare. Și se absoarbe la nivelul țesutului cutanat, la nivelul pielii, foarte mult antiinflamator în corp. Nu aș recomanda niciodată pacienților mei așa ceva. Pare genul de nebunie care a fost și cu Azitromicina, de nu se mai găsea în farmacii.”
Însă toate aceste medicamente au efecte secundare asupra sănătății oamenilor pe care nici nu le cunoaștem, dat fiind că ele nu sunt create pentru uz uman.
„Medicamentele de uz veterinar nu se dau oamenilor”, explică Ș.O., „pentru că sunt în alte doze, în alte concentrații, care pot dăuna foarte tare, atât la nivelul organismului în sine, cât și la nivel celuler și microcelular. Pot produce diaree, probleme cu stomacul, infecții, toxiinfecții.”
Cine produce Ivermectină în România
Am sunat la Farmavet, unicul producător al pastilelor de Ivermectină din România, ca să aflăm că n-avem nicio șansă să mai punem mâna pe vreo tabletă:
Reporter: Mai aveți cumva Ivermectină?
Nu, nu mai avem.
Aveți idee unde s-ar mai putea găsi?
Din păcate nicăieri.
Știți de ce s-a epuizat?
Din ce am înțeles de la cineva, au început să ia oamenii pentru Covid. Mie mi s-a comandat în farmacii și pe cabinete, mai mult nu știu ce-au făcut cu ele, dar s-a pus și semnul ăsta de întrebare, de ce au dispărut toate stocurile, și n-avem răspuns încă. A apărut un nu știu ce la televizor, că Ivermectina ar fi bună pentru Covid. Acum e în stadiul de producție, din nou producem. Sper să fie disponibilă din nou de luni încolo, până atunci nu cred.
Dragoș Damian, CEO al companiei Terapia, care este parte a grupului Sun Pharma, a declarat pentru PressOne că în România nu există nicio companie producătoare de Ivermectină pentru uz uman.
„Tabletele pe care noi ne-am oferit să le donăm sunt produse în India de către o companie din grupul Sun Pharma. Noi facem această donație pentru statul român pentru a putea studia medicamentul pentru pacienții din România, doar în spitalele COVID, pastilele nu vor ajunge în farmacii”, a explicat Damian pentru PressOne.
El a mai precizat că Ivermectina este, la bază, un medicament de uz uman, din care au fost dezvoltate variante pentru uz veterinar.
Ce spun studiile clinice?
Medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș", a explicat pentru PressOne că deocamdată discutăm doar de ipoteze științifice.
„Faptul că există unele date, care sunt promițătoare, unele studii clinice, nu spune nimeni că la un moment dat nu poate să-și demonstreze efectul antiviral. Dar aici discutăm de niște ipoteze care se întâmplă la nivel științific. El nu poate fi administrat în acest moment. Are nevoie de niște etape pe care nu le are. Și dacă te duci la o farmacie veterinară, ar trebui să ai nevoie de o rețetă. Cu atât mai mult acum ar trebui să existe vigilență legată de prescripție.
Nici măcar n-ar trebui să discutăm dacă sunt mai multe sau mai puține reacții adverse. Principial, dacă nu este aprobat în România pentru uz uman, se înțelege de la sine. Că atunci am ajunge să luăm toate medicamentele din toate bolile animalelor, și să încercăm să vedem ce se întâmplă cu ele. Nici măcar nu trebuie să ajungem să ne gândim la ce se poate întâmpla. Și nu înlocuiește nicicum vaccinarea”, a explicat Marinescu.
El adaugă faptul că oamenii au început să apeleze la astfel de soluții pentru că simt că au ajuns la un nivel de suprasaturație care îi motivează să recurgă la gesturi disperate, poate-poate vor reuși să încheie această pandemie care pare interminabilă:
„Mecanismul psihologic este că încerci orice ar fi posibil, probabil că și leacurile băbești, ideea e să scapi de pandemie, că nu se mai termină. Este exact ce se întâmpla cu pacienții terminali, cu boli oncologice severe, și care încercau orice, fără să aibă vreo bază științifică”, spune doctorul Marinescu.
Un tratament pentru care nu există date suficiente
Institutul Național de Sănătate Publică al SUA (NIH) este o agenție a statului și gestionează cercetarea în domeniul biomedical și cel al sănătății publice. Autoritatea arată că nu există suficiente date pentru a se pronunța fie pentru, fie împotriva administrării Ivermectinei în tratamentul anti COVID-19, în recomandarea oficială publicată în 14 ianuarie 2021 pe site-ul propriu.
NIH mai arată că e nevoie de studii medicale pe eșantioane mai mari de pacienți și mai serios structurate decât cele existente până acum pentru a stabili eficiența uzului ivermectinei în tratatea COVID-19 la oameni. În același material, NIH arată că a fost dovedit că ivermectina inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2, însă doar pe culturi de celule.
Alte două studii citate de NIH arată că e nevoie de doze de 100 de ori mai mari decât cele aprobate deja pentru uzul uman al ivermectinei pentru a obține aceleași rezultate ca cele din studiile efectuate pe culturi de celule.
În plus, majoritatea studiilor privind uzul medical uman al Ivermectinei împotriva COVID-19 sunt efectuate pe eșantioane mici de pacienți, dozele de Ivermectină adiministrate diferă de la studiu la studiu și, de multe ori, acestea sunt folosite în asociere cu alte medicamente (doxiciclină, azitromicină, corticosteriozi etc), astfel că există riscul de a trage concluzii eronate privind folosirea medicamentului.
Acest material este susținut de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului Libertatea presei – pilon al democrației, finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this