26/05/2016
Șeful Inspectoratului Școlar al municipiului București, Florian Lixandru, vorbind la evenimentul de la Bioterra. Foto: Pagina de Facebook a lui Dan Tudorache

Inspectoratul Școlar București și Federația Sindicală "Spiru Haret", agenți electorali ai PSD

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” au invitat profesori de la școlile din Sectorul 1 al Capitalei la un eveniment electoral al PSD, organizat luni, 23 mai, la sediul Universității Bioterra.

Demersul încalcă trei legi: a educației, a dialogului social și a funcționarului public.

La eveniment, care a început la ora 17, au vorbit personalități ale PSD, precum fostul premier Victor Ponta și senatorul Ecaterina Andronescu, dar și inspectorul școlar general, Ionel Florian Lixandru, și liderul FSE Marius Nistor.

Întâlnirea a avut loc într-o sală cu 450 de locuri de la Universitatea Bioterra și le-a fost prezentată profesorilor ca o dezbatere pe tema educației.

„Cred că am fost 20 de la Grupul Școlar Industrial Construcții Căi Ferate, chiar 22 de persoane. A fost un grup care după ora 18 a stat în picioare, că nu mai era loc. Doamna Andronescu a vorbit despre situația învățământului și despre o platformă program făcută de Politehnica București pentru pregătirea examenului de Bacalaureat. Au venit domnul Nistor și domnul Lixandru”, a povestit, pentru PressOne, o profesoară care ne-a cerut să rămână anonimă.

*

Articolele de lege încălcate

Articolul 7 din Legea Educației spune că „în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios”.

Articolul 2 din Legea dialogului social 62/2011 prevede că „organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic”.

Articolul 44 din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici arată că „funcționarii publici au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor și preferințelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizație căreia îi este aplicabil același regim juridic ca si partidelor politice”.

PressOne a stat de vorbă cu mai mulți profesori care au participat la evenimentul de luni. Ei spun că au primit invitațiile fie de la Inspectorat, fie de la Federația sindicală „Spiru Haret”, prin intermediul directorilor de școli.

Abia acolo și-au dat seama că nu este vorba despre o dezbatere pe tema educației, ci despre o întâlnire de susținere a candidatului PSD pentru Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„ISMB a rugat conducerea școlii noastre să asigure 8 cadre didactice pentru o dezbatere luni, de la ora 17. Inițial, era programată la Casa de Cultură a Studenților, apoi ne-au anunțat că e la Bioterra. Abia acolo am aflat scopul întâlnirii: promisiuni electorale”, a povestit o profesoară de la Școala Gimnazială Herăstrău.

Victor Ponta e la microfon, iar pe ecran e proiectat programul candidatului Dan Tudorache (cel din mijloc, cu costum negru). Foto: Pagina de Facebook a lui Dan Tudorache

Aceste afirmații sunt confirmate de o postare pe Facebook a publicistului Sorin Cucerai:

„Inspectorul școlar general al ISMB – Ionel Lixandru – le-a cerut tuturor directorilor de licee din Sectorul 1 să vină fiecare cu câte 10 profesori aici, la Bioterra. Directorii au selectat (cu arcanul) profesori care nu știau ce se va întâmpla la întâlnire, fiindcă nu le spusese nimeni. Ei bine, la întâlnire Lixandru a început să prezinte strategia de campanie a PSD pentru sectorul 1, cu bannere cu Votați Dan Tudorache și tot tacâmul”.

Șeful ISMB, Ionel Florian Lixandru, neagă cu vehemență că s-ar fi implicat în organizarea întâlnirii de la Bioterra. El indică Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” ca partener al evenimentului electoral.

„A fost un eveniment organizat de candidatul PSD la Primăria sectorului 1 împreună cu FSE. Și eu am fost invitat acolo, dar eu n-am n-am discutat personal și nici pe e-mail. Am fost invitat la fel ca și profesorii. A fost un eveniment electoral organizat în afara programului”, a declarat, pentru PressOne, Florian Lixandru, inspectorul școlar general al Municipiului București.

O altă participantă la eveniment, de această dată de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, spune că a fost invitată de Federația sindicală „Spiru Haret”:

„Mi s-a părut interesant că a fost adusă în discuție problema învățământului. Toți invitații au abordat subiectul, deoarece publicul făcea parte din sistemul școlar. Au vorbit despre ce-și propun să realizeze în sectorul 1. Mi s-a părut oportună intervenția doamnei ministru Andronescu, care a punctat lucruri esențiale, iar candidații nu cred că au făcut promisiuni deșarte, ci s-au încadrat în linia realizabilului. Discuțiile au fost mediate de sindicaliștii noștri, ne-a bucurat prezența domnului Nistor și a domnului Croitoru.

„Cine v-a invitat?”

„Invitația a venit din mai multe părți.”

„De la sindicatul Spiru Haret?”

„De la Spiru Haret”.

Contactat telefonic, președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, a negat inițial orice implicare în organizarea evenimentului și a întrerupt convorbirea.

Abia la al doilea apel telefonic a recunoscut că a trimis mai departe, în rețeaua de profesori a sindicatului, invitația pe care o primise de la Organizația PSD Sector 1.

„Nu suntem organizatori, am primit o invitație și cine a vrut s-a dus. Eu nu pot să vorbesc pe linia directorilor. Singura chestie pe care am putut să o fac este să discut cu liderii mei de sindicat, care sunt cadre didactice. Cine vrea să meargă merge. Așa cum am participat la lansarea domnului Predoiu, așa i-am trimis și acum. Cine vrea”, a spus Nistor.

Nici reprezentanții Universității Bioterra nu consideră că au comis vreo ilegalitate. Ba chiar se justifică prin faptul că au emis factură pentru chiria sălii, deși Legea interzice explicit activitățile politice în spații de învățământ.

„Le-am închiriat o sală pentru o oră celor de la PSD Sector 1. S-a emis factură, contravaloarea de 450 de lei urmând să fie plătită. Evenimentul nu a fost organizat de Bioterra și nu a participat nimeni de la Bioterra”, a declarat Floarea Nicolae, rector al Universității Bioterra.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...