Îndrăgostirea de România. Manual de verificare
Nu te poți reîndrăgosti cu program de nimeni – nici măcar de o țară. Nu poți, oricât de disperat ai vrea, să-ți spui: „O să fac asta și asta – și, în cele din urmă, ca rezultat matematic previzibil, o să mă reîndrăgostesc de ființa asta” – indiferent dacă ființa e o femeie, o carte sau o țară. Lucrurile pur și simplu nu funcționează așa în teritoriile sublunare, de-a lungul și de-a latul acestui timp în care ni s-a impus să funcționăm, după puterile noastre, prin ele.
Poți, însă, verifica din când în când dacă mai ești îndrăgostit de acea ființă – fie ea o femeie, o carte sau o țară. Din când în când, de la prea multă intensitate, nervul îndrăgostit tinde să amorțească, așa cum amorțește din când în când nervul prea îndurerat. Și, așa cum îți atingi precaut dintele cu limba pentru a verifica dacă mai e vie durerea în el, tot așa îți poți atinge nervul îndrăgostit pentru a verifica dacă mai e vie îndrăgostirea în el atunci când îl simți amorțit. Indiferent dacă ființa e o femeie, o carte sau o țară.
Iar îndrăgostirea de România – e o evidență – e mai amorțită decât niciodată. E musai s-o verificăm.
Ceea ce, în îndrăgostire, se poate face foarte simplu: dacă nervul îndurerat produce – atunci când e verificat – durere, nervul îndrăgostit produce plăcere. E atât de simplu.
Româna ziarelor și a televizorului îți produce disperare? Sau furie? Sau descurajare? Ei bine, mergi la bibliotecă sau la Internet și verifică repede – cu un poem de Ion Mureșan, cu o pagină de Mircea Cărtărescu. Ai din nou evidența unei române hipnotice? Încă e în regulă, ești îndrăgostit de România. (Ești, ca să spun așa, ro-îndrăgostit.)
Politicienii români îți apar deznădăjduitor de meschini, de mizerabili, de neîndrăgostiți de România? Gândește-te repede la jurnalul lui Maiorescu sau la discursurile lui parlamentare. La Petre Carp. La Maniu, așa cum apare el în jurnalul lui Coposu. Ți se pare că încă mai e o speranță? E limpede, numai un ro-îndrăgostit putea, în ciuda oricărei evidențe, să mai vadă speranța aia.
Ți se pare că tinerii români sunt tot mai lipsiți de fibră, că celula românească nu mai rezistă? Caută repede următorul meci al Simonei Halep. Uită-te la naționala noastră de rugby. Amintește-ți ce au făcut junii români pe străzile Clujului ori ale Sibiului ori ale Bucureștiului în ultimii doi-trei ani. Spune-ți că, în fond, nici Codruța Kövesi, nici procurorul Uncheșelu nu-s tocmai senescenți. Simți cum răspunde nervul? N-ai nici o scăpare: ești ro-îndrăgostit.
O ultimă observație: câtă vreme simți nevoia să verifici dacă ești îndrăgostit, încă ești îndrăgostit. Indiferent dacă e ființa e o femeie, o carte sau o țară. Nu-i nevoie să verifici asta acum. O vei verifica o viață întreagă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pe asta trebuie mizat. Altă șansă nu avem.
*
Radu Vancu este scriitor. Cea mai recentă carte, „4 A.M. Cantosuri domestice”.
Scutul estic, fără noi? Ce-i lipsește României ca să conteze în discuțiile strategice europene
În Europa se discută planuri concrete de stăvilire a amenințării rusești asupra continentului. Discuții din care România lipsește, cel puțin la nivelurile cele mai înalte, pentru că între timp, politicienii noștri se înghesuie să se gudure pe lângă votanții loviți brusc de suveranism pacifist. Dar din care ar putea face parte.
Acasă de sărbători, pe drumurile din România: cioturi noi de autostradă cu sânge pe parapeți, gropi și șoferi care se cred la curse
Forțată de împrejurări, în vacanța de iarnă m-am urcat la volan și am condus, adunat, peste 1.500 de km în mai puțin de-o săptămână. Experiența de pe drum te face să te întrebi cum de numărul accidentelor auto nu este și mai mare.
*
În cadrul campaniei RoÎNDRĂGOSTIREA, mai puteți citi:
Iulian Tănase: Îmi iubesc țara pentru că îmi iubesc rădăcinile
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mona Dîrțu: Cinicii câștigă mai puțin
Alin Fumurescu: Reîndrăgostirea de România? O soluție în căutarea unei probleme
Cosmin Perța: Dragostea nu poate fi separată de credință
Andrei Găitănaru: Totul este încă de făcut
Sorin Trâncă: De ce iubim Româniile
Simona Sora: Ar trebui, probabil, să plec din nou
Liviu Vânău: Mai cu seamă să fim vii
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this