În februarie 2023, m-am înscris la un curs despre bărbăție, femei, viață de cuplu și făcut bani creat de consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Ce face Ionașcu se aseamănă cu ce făcea și Andrew Tate prin Hustler’s University: te ademenește cu lecții „revoluționare” despre masculinitate, feminitate și făcut bani, ca apoi să te pună să-i promovezi imaginea și produsele în social media.
În februarie 2023, m-am înscris la un curs despre bărbăție, femei, viață de cuplu și făcut bani creat de consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Ce face Ionașcu se aseamănă cu ce făcea și Andrew Tate prin Hustler’s University: te ademenește cu lecții „revoluționare” despre masculinitate, feminitate și făcut bani, ca apoi să te pună să-i promovezi imaginea și produsele în social media.
Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Știri
12/03/2023
La începutul lui februarie, am decis să mă înscriu, timp de o lună, la cel mai nou curs născocit de mintea lui Cezar Ionașcu: Fă Ceva Acum. Conceput în colaborare cu Dan Dobre, creator de conținut care în 2020 a participat ca independent la alegerile pentru primăria Alexandriei și a ieșit pe locul 3, cursul costă 350 de lei pe lună (Hustler’s University cerea doar 50 de dolari pe lună) și promite că îți va revoluționa complet viața.
Acest material (conceput în trei părți) descrie experiența mea, ca participant la curs care a încercat să facă slalom printre sfaturi la prima vedere utile (spre exemplu, am fost îndemnat să citesc) și sfaturi cu adevărat toxice, dacă nu chiar periculoase, cum ar fi acela de a lua credite de la bănci fără a intenționa să-mi plătesc ratele sau a refuza plata impozitelor la stat.
Cezar Ionașcu a devenit cunoscut la începutul pandemiei printr-un clip care s-a viralizat, în care-i îndemna pe oameni să se „împuternicească” și să dea măștile jos. În aceeași perioadă răspândea propagandă antivaccinare și anti-5G, neratând aproape nicio narațiune falsă ce avea legătură cu pandemia.
De un număr bun de ani, după ce a abandonat meseria de jurist, bărbatul oferă consultanță altor bărbați. Inițial, îi învăța cum să se îmbrace, dar sfaturile despre ce trebuie să porți în diferite circumstanțe sociale s-au transformat gradual în ce trebuie să faci în general - cu femeile, cu banii - ca să-ți meargă bine.
Astăzi, Cezar Ionașcu comercializează „cunoaștere” împreună cu soția sa, Oksana Ionașcu. El ține cursuri despre sănătate, femei, pandemie, bărbăție și făcut bani (sau scrie cărți pe aceleași teme), ea face același lucru pentru femei, dar într-un limbaj ceva mai ezoteric. Prețurile diferă de la un curs la altul și de la o carte la alta. 150 de lei, 199 de lei, 2400 de lei, 350 de lei, 71 de lei, 3900 de lei, 500 de euro, 7500 de euro etc. Găsești ceva pentru toate buzunarele.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Autor, mentor, pedagog, soț, tată, sportiv, antreprenor. (...) Începând cu 2008 a transformat în performeri de top mii de destine bărbătești, de la simpla organizare a evenimentelor festive din viața particulară, până la schimbarea proiectelor de viață urmate de aceștia”, se laudă Ionașcu pe unul dintre multiplele sale site-uri.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, alătură-te susținătorilor presei independente! Orice sumă contează.
Redacția PressOne
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
La o privire din avion, multe dintre ideile vândute anterior de Cezar se regăsesc și în Fă Ceva Acum. Doar că de data asta se adresează atât bărbaților, cât și femeilor. Dacă vor să producă bani mulți împreună, bărbatul și femeia trebuie să învețe unde le este locul în gospodărie și ierarhia socială.
Conținutul „educativ” vine la pachet cu o schemă de multi-level marketing (MLM). Nu este o etichetă malițioasă pe care o pun eu, ci una pe care Cezar Ionașcu și Dan Dobre și-o asumă fără ocolișuri într-un modul din curs.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cursul este împărțit în 12 module principale, suplimentate de alte opt module bonus și înregistrări cu webinarii trecute (call-uri prin Zoom cu Dan Dobre și Cezar Ionașcu).
Fă Ceva, spune Cezar în modulul introductiv, este un loc ce mă va ajuta să fac tranziția de la statutul de soldat social - îngrădit de legi, reguli și principii - la cel de om liber. Iar toată cunoașterea pe care mi-o va preda în acest sens se bazează pe întâmplări şi încercări din viața sa de 40 ṣi ceva de ani. Sunt informații despre care i s-a spus că ar fi bine să nu le transmită, susține Ionașcu. Mai târziu voi afla și de ce.
Trebuie să uit tot ce am învățat prin școli sau facultăți, pentru că nu mă ajută să fac bani. Când s-a prins că școlile multe nu-l vor îmbogăți, Cezar era cu fundul într-un scaun, fundul se făcea din ce în ce mai mare și el căuta tot mai des evadarea în alte universuri prin consum de substanțe mai mult sau mai puțin interzise.
Toate acestea sunt povestite de un Cezar mereu carismatic, mereu la costum, în cuvinte foarte multe și pe acorduri duioase de pian. După o primă lecție video în care a vorbit despre de toate, dar mai ales despre el, vine și o primă concluzie cursului:
„Dacă vei înțelege femeia, vei înțelege banii și vei înțelege lumea. Asta vom face în Fă Ceva Acum, ca să nu mai căutați rețete de făcut bani peste noapte.”
Ce am voie, ce n-am voie
Cursul are și un regulament. Viața mea este singura temă, singurul job de care ar trebui să mă ocup. Deci regula numărul unu este că trebuie să mă încredințez 100% procesului, fără să mă opun, fără să contest, fără să înjur sau să mă compar cu alții. Sunt îndemnat să go with the flow.
Regula doi spune că trebuie să-mi fac temele sau ascezele, cum îi place lui Cezar să le numească. Dacă nu le fac, sunt exclus automat din platformă, fără a mi se returna banii.
„Respectă regulile și urmează calea. La capăt este lumina pe care o aștepți de o viață”, mă asigură Ionașcu.
Temele primului modul sunt împărțite pe genuri. Ca bărbat, asceza mea este să fac zilnic, timp de 30 de zile, la aceeași oră și cu aceeași intensitate, una dintre următoarele:
1. Duș cu apă rece;
2. Gimnastică cu greutatea propriului corp în fiecare dimineață, pe stomacul gol;
3. Să nu înjur, iar dacă-mi scapă totuși un cuvânt urât, să fac 200 de flotări pe loc;
4. Să citesc 100 de pagini zilnic, iar dacă nu reușesc, să fac 200 de flotări pe loc.
Dacă vreau să fiu campion, mi se recomandă să le fac pe toate patru. Dacă vreau să fiu vice-campion, măcar două.
Femeile au de ales între a-și aloca o oră pentru ele în fiecare dimineață, să provoace un bărbat să le scoată într-un loc stilat (dar atenție, fără a face sex după cină) și a merge în două călătorii la mare distanță de casă în următoarele 30 de zile.
Progresul trebui să ni-l documentăm noi, cursanții. Putem face poze, ne putem filma sau putem nota într-un tabel ce am făcut în fiecare zi. Temele trebuie trimise pe mail sau pe grupul de Telegram asociat cursului, în ideea că progresul fiecăruia va fi discutat ulterior, în cadrul unui call bilunar cu Cezar Ionașcu.
O primă dezamăgire: Cezar ne trage clapa
Primul call cu Cezar ar trebui să aibă loc pe 9 februarie. Joi, în mijlocul zilei, când mulți dintre noi suntem la muncă. Nu mă apuc serios de niciuna dintre asceze, poate doar de cea cu mișcarea, pentru că merg de trei ori pe săptămână la sală, dar mă entuziasmează gândul că voi avea prima întâlnire cu the man himself.
Cu trei zile înainte, Dan Dobre ne anunță că întâlnirea virtuală va avea loc doar dacă se asigură o prezență de minimum 20 de participanți. Se face un sondaj, iar până pe 9 februarie doar 15 cursanți își anunță participarea, în condițiile în care pe grup suntem 69 de persoane. Deci ghinion, call-ul se anulează, ne vedem săptămâna viitoare, cu Dan Dobre, când are loc întâlnirea bilunară despre programul de affiliate.
Decizia provoacă rumoare pe grupul de Telegram. Oamenii sunt dezamăgiți și furioși pe cei care stau pe margine și nu contribuie cu nimic la buna desfășurare a cursului. Unii se laudă că au intrat mereu în sesiunile live, de pe șantier, de la birou, indiferent ce alte sarcini aveau de îndeplinit în viețile lor de zi cu zi. Alții solicită o curățenie de aproape-primăvară: să rămână în grup doar cei care vor cu adevărat să facă ceva acum!
„Pentru mine e destul de demotivantă faza asta, că vreau să ies din sistem și să-mi schimb viața, să nu mai depind de un salariu fix și de tot ce înseamnă sistem, dar prin chestia asta că depind de alții ca să mă pot vedea cu Cezar…”, se plânge unul dintre cei mai activi bărbați de pe grup.
„Mie îmi făceau bine întâlnirile astea live”, îl aprobă o doamnă.
Nemulțumirea oamenilor pare să-i miște pe creatorii cursului. După două zile de discuții, în peisaj apare și Cezar (în poza de profil de pe Telegram e călare pe un cal și privește în zare) cu un mesaj video de nouă minute.
Consultantul vestimentar începe prin a-i dojeni pe cei care doar stau și privesc de pe margine. Acest program, spune el, nu este mângâierea noastră pe cap prin prezența lui și nici vreun curs de dezvoltare personală.
Sunt luați în vizor inclusiv cei care se lăudau că își pun căștile ca să intre de la muncă, despre care Cezar insinuează că s-ar ascunde de șefi. Serviciul ne pune mâncare pe masă, dar nu ne va aduce niciodată bunăstare în viață, continuă mentorul nostru. Iar el are nevoie de învingători, nu de supraviețuitori. De aceea ne forțează mâna, ca să ne scoată de unde stăm de prea mulți ani, adică de la job, de la plata lunară.
„Care înseamnă sinucidere. Nu există, într-adevăr, la foarte mulți dintre voi ceva mai bun în secunda de față, dar ar fi preferabilă aruncarea în gol de la etajul 50 și plutirea către o stare de bine sau către sfârșitul iminent decât o viață trăită la limita subzistenței (...)Dacă voi vă ascundeți de superiorul vostru ca să puteți procesa învățăminte despre viața bună, înseamnă că sunteți în locul greșit și trebuie să vă ridicați și să plecați acum, cu toate riscurile de rigoare. Riscurile fiind frica, foamea, înghețul. A rămâne acolo, unde vă feriți să trăiți, de voi înșivă, păcălindu-vă că mergeți la un job și aveți asigurate niște condiții de viață, e o moarte mult mai cruntă, mult mai lentă”, ne asigură, pe un ton foarte solemn, mentorul nostru.
Vrea să vadă coeziune, care e foarte relevantă pentru următoarea etapă a omenirii: lucratul în trib, în grupuri restrânse. Iar noi, cei din Fă Ceva Acum, suntem tribul lui. Asta caută oamenii care se înscriu la cursurile lui Ionașcu sau în taberele sale, o comunitate cu un ideal comun: evadarea din sistem prin îmbogățire. Iar Cezar știe foarte bine cum să instrumenteze nevoia oamenilor de a aparține unui trib.
„Pot să-ți fac un cadou? Noi suntem sistemul tău”, îi spune Ionașcu, în timpul taberei de bărbăție de anul trecut, unui bărbat care i se plânsese că l-a obosit lupta cu sistemul. Apoi se îmbrățișează.
În încheierea mesajului video, Cezar ne spune că este totuși dispus să facă o concesie. De acum încolo, regula este că vom trebui să fim prezenți cel puțin 15, nu 20. Dar cu temele făcute, toți 15!
„Să nu uitați vreodată până atunci: vă iubesc, vă îmbrățișez. Bucată din inima asta de aici e și la voi. Seară frumoasă!”, își încheie, zâmbitor, intervenția.
Idei de făcut bani cu Dan Dobre
Săptămâna următoare particip la prima mea activitate de grup. E un call prin Zoom cu Dan Dobre, tânărul creator de conținut ce a fost desemnat de Cezar să se ocupe cu programul de marketing afiliat. Mă simt căzut de pe Lună, pare că sunt cel mai nou participant la întâlnire. Nici nu suntem mulți, vreo șapte persoane în total, majoritatea bărbați. Unii-s oameni în toată firea, cu afaceri, joburi și familii, alții sunt mai la început de drum.
Printre altele, întâlnirile cu Dan au rostul de a ne învăța cum să vindem și altor oameni cursul lui Cezar. Schema e relativ simplă. La înscriere, fiecărui cursant i se generează un link unic de afiliere care, odată accesat, te duce direct către pagina de achiziționare a cursului. Cursanții sunt încurajați să caute pe Internet înregistrări video cu Cezar Ionașcu, să le decupeze în bucăți mici, numai bune de urcat pe TikTok, Instagram Reels, Facebook Reels și Youtube Shorts, iar apoi să atașeze fiecărui clip link-ul unic de afiliere - în descrierea postării, în comentarii sau bio.
Dacă cineva cumpără Fă Ceva Acum pentru că i-a apărut un clip decupat de mine în feed și a dat click pe linkul meu, eu primesc jumătate din valoarea cursului, adică 175 de lei. Practic, pe lângă partea pretins educativă, am plătit ca să mă joc de-a editorul video și să-i fac vânzări, respectiv promovare lui Cezar Ionașcu.
Dacă după niște multe clipuri postate în social media (suntem încurajați să postăm de câteva ori pe zi) cineva mușcă momeala, voi primi și eu un os. Dacă nu, asta e, măcar am învățat cum să editez și subtitrez un clip pentru TikTok sau Instagram Reels, poate-mi va folosi în viitor.
Dacă vreau să învăț cum se decupează, montează și subtitrează un clip, există un modul separat în care Dobre îmi arată ce softuri pot folosi și cum le pot folosi. Și pare că a fost un dascăl bun.
Uitându-mă pe live-uri de anul trecut, observ că deși nu aduce mari câștiguri pentru cursanți, programul de marketing afiliat a atras din start doritori de toate vârstele și ocupațiile: proprietari de afaceri din țară și de afară, o psihoterapeută de vârstă mijlocie din Marea Britanie, o expertă în social media din Republica Moldova, corporatiști, programatori, muncitori în construcții, șoferi comunitari, mame care-şi cresc singure copiii etc. Toți și toate au încercat, la un moment dat, să-i facă vânzări lui Cezar Ionașcu.
Ca paranteză, o schemă similară de promovare a Hustler’s University l-a ajutat pe Andrew Tate să ajungă vara trecută în topul căutărilor pe Google. Schema pare să fi avut succes și în cazul lui Ionașcu. Deși a fost banat pe mai multe platforme din cauza declarațiilor controversate făcute despre pandemie și nu numai, conturi cu numele lui sau cu numele „Fă Ceva Acum” au împânzit Facebook-ul, TikTok-ul și Instagramul cu filmulețe subtitrate în care Cezar Ionașcu spune vorbe de duh. Unele dintre ele au adunat zeci, sute de mii sau chiar milioane de vizionări și multe au fost create de Dan Dobre și participanții la curs.
Pe lângă asta, call-urile cu Dan Dobre mai au un scop: să ne învețe pe noi cum să ne vindem abilitățile. De aceea, în prima întâlnire la care particip și eu, Dobre caută o persoană pe care s-o ajute cu brandingul personal. Eu nu mă bag, sunt prea nou și nici nu știu dacă am ceva de oferit lumii.
Apare însă un voluntar. Mirel*, un tânăr de 25 de ani care a terminat științe agronomice și medicină veterinară în Cluj, vrea să creeze o platformă prin care să le ofere oamenilor informații medicale din literatura de specialitate.
„Sunt foarte mulți medici care tot se învârt după deget și nu spun chestiile până la capăt, iar eu aș putea să dau informația respectivă”, explică Mirel.
Dan e confuz, vrea exemple concrete. De exemplu, începe Mirel, mulți medici vorbesc de virusuri. Dar Mirel a reușit să dea de medici care „în sfârșit au aflat că nici măcar nu putem vorbi de virusuri când vine vorba de probleme de sănătate”. Altceva cauzează problemele de sănătate, dar nu li se zice oamenilor, continuă Mirel.
Dan e și mai confuz. OK, și care e produsul, se întreabă dascălul nostru. Mirel insistă că el poate oferi informația asta prețioasă despre virusuri, citând literatură de specialitate. Ăsta e produsul. Sursa lui de inspirație este o anume Samantha Bailey, o youtuberiță vorbitoare de engleză care a făcut carieră în mediul online negând existența virusurilor. Dan este neimpresionat, e prea complicat ce propune colegul nostru. Vrea un serviciu concret pe care Mirel îl poate oferi aici și acum. De exemplu:
„Pot să ofer juice-uri verzi ca să te scap de ulcerele de pe colon, ca să nu mai faci caca cu sânge. Concret, nu informații medicale!”, exclamă, vizibil exasperat, Dan.
Mirel încearcă să găsească și alte exemple. La un moment dat avea probleme cu scalpul și a scăpat de ele după ce n-a mai folosit produse chimice date de doctori, ci s-a spălat cu șampon și săpun naturist. Nu e bun nici exemplul ăsta.
„OK, e ceva ce știi să faci la un nivel destul de ridicat? Că te culci cu femei, nu contează. Știu un tip căruia îi plăcea să se culce cu femei și a ajuns să fie bun la chestia asta și a început să-i învețe și pe alții. Poate să fie orice. Cum să faci caca fără să te doară fundul, de exemplu”, îl repede Dan.
Mirel primește temă pentru data viitoare să se gândească la 50 de chestii pe care ar putea să le facă el și doar el. Timorat, bărbatul spune că va face tot posibilul. Nu există așa ceva, îl mustrează din nou Dan, există doar „da” sau „nu”. De altfel, ideal ar fi ca toți să ne gândim la asta pentru data viitoare, în caz că lui Mirel nu-i iese.
Pe final de call, un alt tip prinde curaj și vine cu o idee. Cunoaște o tipă pricepută la unghii pe care o poate ruga să-i facă niște videoclipuri cu ea făcând unghii. Apoi el le transformă în cursuri video și le vinde pe Internet. Oare merge? Dan e sceptic. Sunt prea multe variabile la mijloc, clipurile trebuie filmate/montate într-un mod profi și e greu să comercializezi chestii la care tu, personal, nu te pricepi. Are, însă, o idee mai bună de făcut bani rapid și cu efort minim. Rețeta sună așa:
1. Intri pe Amazon și cauți cărți de copii, vezi care-s cele mai populare și ce zic oamenii în recenzii despre ele.
2. Îi ceri lui ChatGPT să-ți scrie povestioare similare.
3. Te duci la Midjourney (inteligență artificială care creează artă) și îi comanzi niște ilustrații.
4. Aranjezi totul în canva (soft gratuit de graphic design), dai export ca pdf.
5. Te duci înapoi pe Amazon și începi să vinzi propria carte de copii.
6. PROFIT!
Transformarea mea prinde aripi
Când mă înscriu eu, platforma nu-mi dă voie să accesez și celelalte 11 module. Pare că trebuie să-mi fac temele timp de o lună și abia apoi pot să văd restul. Spre norocul meu, la câteva zile după ședința ratată cu Cezar, Fă Ceva Acum este mutat pe altă platformă de cursuri. Brusc, am acces la toată cunoașterea marca Cezar Ionașcu. E timpul să-mi accelerez transformarea.
Al doilea modul se numește „FĂ CEVA ȘI RENAȘTE”, iar prima sa lecție este despre îmbrățişarea durerii ca motor al progresului. Sărăcia creează somatizare, durere fizică, se resimte în carne și gene și este o boală, începe lecția. Iar datoria mea este să scap de sărăcie. Altfel, risc să o transmit mai departe, genetic.
Pe alocuri și printre rânduri, discursul lui Cezar sună ca o critică aproape anarhistă a sistemului în care trăim, vorbind în mod repetat despre cum angajatorii, companiile, băncile și statul îți fură roadele muncii. Dar soluția lui Cezar nu este să ofere o viziune alternativă, ci mă împinge să îmbrățișez capitalismul în cea mai extremă formă a sa. Să visez la bani zi-lumină, căci prezența lor în buzunarele mele, în număr cât mai mare, este singurul lucru care dă sens vieții.
În logica asta sunt gândite următoarele două teme. Una mă pune să analizez momentul nașterii mele, vorbind cu mama sau cu alte persoane care au fost martore durerosului eveniment. De ce?
„Ca să înțelegi cum să dansezi cu durerea de la momentul nașterii, pentru tot restul vieții tale, pentru a trece pragurile durerii necesare obținerii banilor visați”, mă lămurește Cezar.
A doua temă mă pune să calculez câți bani am pierdut, de la naștere și până astăzi, lucrând pentru alții și nu pentru mine. Pentru că banii, spune Cezar, i-am primit la naștere. Iar dacă viața mea a început cu durere, înseamnă că și banii se fac prin durere.
Dacă în timpul vieții de adult am căutat confortul și siguranța unui loc de muncă stabil, slujind altuia (angajatorului) și nu mie, n-am făcut bine, am pierdut bani.
Primii bani i-am pierdut cu mult înainte să mă angajez, în timpul anilor de școală, ani pe care Cezar mi-i convertește în aproximativ 50 de mii de ore. Și să zicem că pentru fiecare oră pierdută la școală trebuia să primesc 10 euro pe oră. Din start, îmi spune Ionașcu, am pierdut 500 de mii de euro!
Dacă-i mai pun la socoteală și pe cei ajunși în buzunarele angajatorilor, se ajunge la milioane, dacă nu chiar zeci de milioane!
„Calculează câți bani ți-au fost luați din cadoul de bani pe care tu le-ai primit la naștere și plângi. O să ieșim la lumină împreună”, mă consolează Cezar.
Copiii ca angel investors
În jurul coordonatei „bani” sunt croite și următoarele module, care-s livrate sub forma a ore întregi de content video. Fă copii (pe care Cezar îi numește angel investors) ca să faci bani. Fă pace cu părinții tăi ca să faci bani. Întreabă-ți bunicii despre viețile lor și despre ce bani făceau ca să-ți dai seama ce bani vei face și tu în viitor. Fă-ți curat prin casă, calculator, mail-uri și agendă ca să faci bani, pentru că ei nu vin unde nu e curat. Renunță la job și fă bani lucrând la brandul tău personal. Întemeiază o familie ca să faci bani. Călătorește cât mai des pentru a găsi noi oportunități de a face bani.
În modulul despre cum se fac banii în cuplu remarc, însă, o diferență esențială față de modelul Andrew Tate: lui Cezar Ionașcu nu-i place videochat-ul și nici traficul de persoane. Sursa banilor în cuplu trebuie să fie curată, ecologică.
„Dacă tu te lauzi în lume că femeia ta practică prostituție prin Elveția și tu câștigi de pe urma ei sau ai împins-o să facă videochat, nu ești bun de nimic ca bărbat. Am acest disclaimer pentru voi, dragilor. Sunteți buni de nimic ca bărbați dacă vă împingeți femeile la prostituție sau la videochat”, spune Ionașcu.
Îl întâlnesc, în sfârșit, pe Cezar Ionașcu
În timp ce eu mă afund în studiu, se apropie 23 februarie, ziua în care-l voi întâlni, în sfârșit, pe Cezar. Dimineața se anunță că nu mai este limită de participanți, putem fi câți vrem, doar să avem temele făcute (fiecare în funcție de modulul la care se află). Pentru mine este o zi rară în care trebuie să fiu la birou, să-mi văd colegii de peste mări, munți și țări.
Dar asta nu e o scuză, îmi propun să particip la call cu orice preț! Întâlnirea trebuie să aibă loc la 1 jumătate, așa că, la ora stabilită, ies din localul în care mă aflam alături de colegi și pornesc Zoom-ul. Cezar se lasă așteptat, apar și niște probleme tehnice cu telefonul meu, dar până la urmă se rezolvă toate și iată-l, e în mașina personală, pregătit să mă binecuvânteze cu înțelepciune.
Cezar vorbește despre idei de făcut bani. Ne îndeamnă să intrăm hotărâți în clădiri de birouri din oraș și să le spunem oamenilor de acolo că vrem să le spălăm geamurile contra cost.
„Hop, primii zece mii de euro!”, ne încurajează bărbatul.
Nu știu ce s-a zis înainte de geamuri, dar un tip intervine și se declară uimit că Cezar a scris o carte în două săptămâni. E o carte despre bărbați în limba engleză pe care mentorul nostru a redactat-o cu ChatGPT. Și ca să nu plătească drepturi de autor pentru fotografii, a folosit Midjourney. Incredibil, e fix ce ne învățase Dan acum o săptămână.
Nu cred că participăm mai mulți de 10 oameni la call-ul de astăzi și suntem aproape 50/50 - femei și bărbați. Majoritatea sunt trecuți de 30 de ani și par într-o etapă a vieții în care au nevoie de un grup de suport și încurajarea cuiva pentru a da înainte, indiferent de greutăți. Oameni relativ obișnuiți, de peste tot, ori angajați la corporație, ori antreprenori/antreprenoare la început de drum, ori mame casnice care-și așteaptă înapoi soții plecați la muncă în afara țării.
Întâlnirea are vibe de terapie de grup, seminar de dezvoltare personală și slujbă religioasă, toate în același timp. Participanții și participantele se uită la Cezar ca la o figură paternă ce s-a coborât printre ei/ele ca să le servească porția bilunară de înțelepciune schimbătoare de viață. Cezar le vorbește fiecăruia de parcă i-ar cunoaște de o viață întreagă, precum un tată dur și sfătos, dar iubitor.
După un discurs de câteva minute bune despre roluri de gen și importanța orgasmului femeiesc, o doamnă aflată la volan se plânge că al ei bărbat este plecat la muncă. Cezar e indignat. Ce să caute un bărbat la muncă fără femeia lui lângă el. Femeia îi spune că e o situație economică mai aparte. Bărbatul îi explică, tătos, etimologia cuvântului „economie” - aparent, susține Cezar, vine din greaca veche și înseamnă „căutarea norocului” (n.r. nu, nu înseamnă asta). Deci bărbatul femeii nu s-a dus la muncă, ci să-și încerce norocul pierzându-și familia între timp.
„E, nici chiar așa, că suntem o grămadă în situația asta, din păcate”, se apără femeia.
„Păi, faceți ceva, tată. Reuniți-vă, cheamă-l înapoi, du-te acolo, nu stați separat. Relațiile la distanță nu funcționează decât dacă el o are mai mare decât distanța, ceea ce e foarte rar sau deloc. Și dacă ar avea jet privat, tot nu merge. Nu e de la situația economică, e de la lipsa de curaj. Al tău sau al lui”, o dădăcește Cezar.
Femeia pe care n-o interesează banii e cea mai periculoasă ființă din lume
După coordonatele acestea se desfășoară tot restul întâlnirii de o oră și ceva. Pe o altă femeie, care a muncit pe vapoare de croazieră timp de zece ani, o mustră pentru că a lucrat în slujba altora pe bani puțini și nu s-a dus direct în vârful domeniului, astfel încât astăzi să dețină ea însăși câteva nave care să producă zeci de milioane de euro. Ne îndeamnă pe toți să fim „rapace” și să câștigăm zi de zi mai mult, dar fără să ne rupem spatele pentru alții.
„Mie nu mi-a dat nimeni primă, salariu, nimic. Am generat, pur și simplu. Suntem în era creației, nu trebuie să mai dăm cu sapa, dau alții. Vă jur, toată Asia dă cu sapa. Nu-i nevoie ca eu, arian, să dau cu sapa. Eu trebuie să creez!”, proclamă bărbatul.
Un bărbat, să-i zicem Andi*, se plânge că pentru partenera sa de viață banii nu sunt importanți. Cezar îi spune că femeia care se apropie de el și zice că n-o interesează banii e cea mai periculoasă femeie din lume.
„Ea spune că e important să avem o familie frumoasă, să avem stabilitate, joburi stabile”, continuă Andi.
„Da, toate pe care le enumeră costă foarte mulți bani, bani care sunt responsabilitatea ta. Asta ți-a transmis ea elegant. E o doamnă. Ți-a cerut foarte mulți bani pe care dacă nu-i ai, nu va rămâne. E simplu. Și e normal să fie așa”, îl lămurește Cezar.
Andi vrea o întâlnire față-n față: el, partenera și Cezar. Se face. Și dacă nu față-n față, se poate prin Zoom. Doar că va costa: pentru noi, cei din Fă Ceva Acum, există un preț preferențial, 500 de euro apelul. Pentru cei din afara cursului, un pachet de minimum cinci ședințe costă 7500 de euro.
Apare în peisaj și Mirel, eroul întâlnirii de săptămâna trecută. E la finalul modulului cinci, deci tema lui pentru azi a fost să se autoevalueze dând note mai multor aspecte ale vieții: sănătatea, banii, planul profesional, femeia, prietenii, familia, hobby-urile și plăcerile. La capitolul femeie a trebuit să-și dea nota 2. Din păcate, spune Mirel (25 de ani), s-a prins prea târziu în viață că n-are ce să caute fără bani la femei.
Cezar pare impresionat. Îi spune că-l îmbrățișează, îi urează noroc și îi trasează o sarcină: până data viitoare, Mirel trebuie să o descrie cu lux de amănunte pe femeia ideală, pe cea care i s-ar potrivi lui cel mai bine.
„Ceea ce nu vezi și nu știi cum e descrisă în amănunte, de obicei atingi foarte rar”, justifică Cezar tema.
Deja stau de o oră în frig. Cu chiu, cu vai, după ce-și prezintă alții temele, se ajunge și la mine. Eu sunt abia la primul modul, deci încă am de terminat cu ascezele. Mint că le-am încercat pe toate - dușuri reci, citit 100 de pagini, gimnastică zilnică - dar doar partea cu mișcarea mi-a ieșit cât de cât, că merg la sală (aici nu mai mint!). Foarte bine, spune Cezar. Are o temă specială pentru mine:
„Aș vrea să faci o poză cu trenul superior, deci de la brâu în sus, în oglindă, în fiecare dimineață, 75 de zile. Și vorbim după”, mă îndeamnă Cezar.
„La bustul gol, practic”, adaug eu.
„La bustul gol. Dacă tu vrei dezbrăcat de tot, vrei să ne uimești cu ceva, da, poți să faci și dezbrăcat complet, n-am o problemă. Și la sfârșit vreau să faci o animație, ca să înțelegi transformarea”, mă sfătuiește, pe jumătate în glumă, bărbatul.
Despre cum a continuat aventura mea în lumea cursurilor de bărbăție și viață, cum am aflat de la Cezar Ionașcu că nu trebuie să-mi plătesc dările la bănci sau la stat și cum stă treaba cu banii, într-un articol care va apărea mâine, tot pe PressOne.
*Numele au fost schimbate pentru a proteja dreptul cursanților la intimitate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this