Deși aproape zilnic sunt bombardați, o parte dintre ucrainenii din zona Nicolaev se încăpățânează să nu cedeze fricii.
Deși aproape zilnic sunt bombardați, o parte dintre ucrainenii din zona Nicolaev se încăpățânează să nu cedeze fricii.
În linia frontului. Ucrainenii care nu vor să renunțe
Internațional
11/05/2022
Orașul Nicolaev, din sudul Ucrainei, este un important nod logistic, dar și un centru de construcție de nave, cu acces la Marea Neagră și la râul Bugul de Sud. Unele dintre cele mai mari vase militare din era sovietică au fost construite aici, inclusiv crucișătorul Moscova, scufundat la mijlocul lunii aprilie de către militarii ucraineni.
Simbolul situației actuale a acestui port a devenit însă clădirea administrației regiunii care, în 29 martie, a fost distrusă de o rachetă lansată de ruși. Imaginile cu blocul de nouă etaje cu o prăpastie în mijloc au făcut înconjurul lumii. Guvernatorul regiunii, Vitali Kim, extrem de popular pe rețelele sociale, nu era în birou și a scăpat, dar alți 37 de oameni și-au pierdut viața.
Nicolaev e în drumul spre un alt centru simbolic din sud, orașul Odesa (despre care ați putut citi deja un reportaj pe PressOne), iar trupele ruse venite dinspre Peninsula Crimeea s-au poticnit aproape de intrarea în Nicolaev în fața rezistenței ucrainene. Soldații Moscovei se află undeva la 20 de kilometri de oraș.
Bloc din Nicolaev. Foto: Raul Ștef
Bloc din Nicolaev. Foto: Raul Ștef
Bombardamentele aproape zilnice au distrus o parte din rețeaua de apă a localității, astfel că, de cel puțin trei săptămâni, oamenii de aici trebuie să se aprovizioneze de la fântâni și izvoare sau din cisterne puse la dispoziție de autorități.
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pentru necesarul din casă, locuitorii iau apă și din râu.
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg
„El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, la Parlamentul European. La Strasbourg, văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin.
Investigație PressOne în Congo, la compania militară privată condusă de Horațiu Potra. Sute de „romeos”, recrutați de Potra din Armata Română, Forțele Speciale și Jandarmerie
La sfârșitul lunii august 2024, am mers în Congo, la Goma, unde am stat 3 zile cu militari români și congolezi. Printre ei era și Horațiu Potra șeful uneia din cele două companii private militare care acționează acolo. Potrivit informațiilor obținute de PressOne, Potra și primii români au ajuns în Goma în urmă cu doi ani.
La coada de la o fântână, echipa PressOne l-a întâlnit pe Dima, un tânăr de 19 ani. Acesta venise cu două sticle de cinci litri de plastic pe bicicletă și dorea să le umple pentru a ajuta o vecină de bloc.
În ciuda situației și evidentelor distrugeri din oraș în urma exploziilor, Dima ne-a spus că nu vrea să plece. Tatăl său luptă în armata ucraineană, iar el are grijă de familie. „Frica nu ajută, te omoară, nu aduce nimic bun”, concluzionează tânărul.
Olena locuiește în același cartier cu Dima. Nici ea nu vrea să părăsească orașul. Crede că Ucraina va câștiga războiul. Bărbatul ei s-a oferit singur să intre în armată, iar acum e plecat la luptă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Orașul avea înainte de război aproape 500.000 de locuitori, dar jumătate dintre ei au plecat, conform unor estimări din presă.
Pentru unii dintre cei cu care am stat de vorbă, războiul lui Vladimir Putin este greu de înțeles. Mai ales că în Nicolaev, ca și în Odesa, mulți dintre locuitori sunt ucraineni vorbitori de rusă, iar, de peste două luni, sunt victime ale bombelor Moscovei.
„Frica a dispărut și a rămas doar furia. Acum știm ce națiuni ne sunt prietene și care nu”, declară categoric un administrator al unei club de ciclism.
Administratorul clubului de ciclism. Foto: Raul Ștef
Administratorul clubului de ciclism. Foto: Raul Ștef
Sala în care stăm de vorbă e plină cu biciclete de curse, dar e folosită ca adăpost subteran în caz de atac. Toți membrii clubului, mulți copii și tineri, au plecat în zone mai sigure din Ucraina sau în străinătate.
Foto: Raul Ștef
Foto: Raul Ștef
Alături de militari ucraineni, am fost în satul Zelenyi Hai, disputat între cele două părți și eliberat recent de către forțele militare ale Kievului. Distrugerile războiului sunt la tot pasul. Inclusiv școala și grădinița au fost bombardate de ruși, se plâng ucrainenii.
Grădinița din Zelenyi Hai. Foto: Raul Ștef
Grădinița din Zelenyi Hai. Foto: Raul Ștef
Ce a mai rămas din școala din Zelenyi Hai. Foto: Raul Ștef
Ce a mai rămas din școala din Zelenyi Hai. Foto: Raul Ștef
În sat au rămas mai mult persoane în vârstă, iar ulițele sunt aproape pustii. Sașa are 70 de ani, e reținut la vorbă, și spune că nu a fugit de aici pentru că nu avea unde să meargă. S-a obișnuit și cu exploziile.
Sașa. Foto: Raul Ștef
Sașa. Foto: Raul Ștef
Pe terenurile agricole din apropiere se descompun încet două elicoptere distruse în primele zile ale războiului. Iuri, voluntar în armata ucraineană, le prezintă cu satisfacție.
Elicoptere ruse distruse pe câmpurile din jurul Nicolaevului. Foto: Raul Ștef
Elicoptere ruse distruse pe câmpurile din jurul Nicolaevului. Foto: Raul Ștef
Iuri, voluntar în armata ucraineană. Foto: Raul Ștef
Iuri, voluntar în armata ucraineană. Foto: Raul Ștef
Tot în câmpul lucrat de țăranii ucraineni e îngropat și un militar rus din echipajul unui elicopter doborât.
Mormântul soldatului rus. Foto: Raul Ștef
Mormântul soldatului rus. Foto: Raul Ștef
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this