Compania sibiană Elrond va lansa un blockchain creat în România FOTO Elrond Network
Compania sibiană Elrond va lansa un blockchain creat în România FOTO Elrond Network
20/07/2020
Frăția blockchain-ului
Un cadastru de 1000 de ori mai performant decât orice există acum. O bază de date medicală care ar păstra tot istoricul pacienților în deplină securitate. Un crowdfunding global. O bursă și o piață cu produse care nu au mai existat până acum, la care să aibă acces oricine de pe glob. Toate aceste aplicabilități se leagă de performanțele tehnologiei blockchain.
O companie sibiană se pregătește să lanseze pe piață un blockchain care funcționează cu o capacitate de procesare de 1000 de ori mai mare decât Bitcoin sau Ethereum.
„Al nostru” are și un nume special: Elrond - elful înțelept care a găzduit întâlnirea Frăției inelului, în seria Stăpânul Inelelor, de JRR Tolkien.
Tehnologia unui viitor posibil
„Dacă Elrond ar fi un telefon, ar fi un smartphone, iar Bitcoin ar fi un Nokia vechi. Cam diferența dintre un Nokia 3210 și un smartphone, cam asta e diferența dintre cele două blockchain-uri”, explică Beniamin Mincu, fondator și CEO al Elrond.
Acum trei ani, când a lansat, alături de colegi, lucrarea științifică ce stă la baza blockchain-ului, Mincu se gândea la un produs care să rezolve problemele clasice ale tehnologiei blockchain și s-o facă accesibilă la nivel global.
„În acest moment, rețeaua Elrond a încheiat faza de testare inițială, în timpul căreia a atins un punct de 260.000 de tranzacții pe secundă. Noi ne propuseserăm să ajungem la 10.000, deci e o perfomanță extraordinară.
Dar asta nu-ți garantează nimic pentru lansarea oficială, așa că suntem în continuare atenți la toate detaliile”, spune Beniamnin Mincu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ca o comparație, Bircoin poate procesa 5-7 tranzacții pe secundă, iar Ethereum 15.
„Elrond va oferi oriunde, oricui, doar printr-un simplu telefon conectat la internet, și fără nevoia de a învăța absolut nimic nou, acces la noua economie digitală” - așa sună ținta companiei.
Pentru că, spune Mincu, în principiu, tehnologia are potențialul de a rezolva o multitudine de probleme, nu doar de a genera o criptomonedă - care este aplicabilitatea cea mai cunoscută.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Provocarea pentru echipa Elrond a fost să o facă mult mai rapidă, mai stabilă și mai accesibilă. Pentru că, deși în teorie suna foarte bine, în practică, blocajele erau destul de mari. Unul din ele era acesta: capacitatea de a opera schimburi între membrii rețelei.
Ce e, totuși, cu numele de căpetenie elfă?
„Am avut în minte niște valori la care ne raportăm mereu, corectitudine, transparență, nobilitate. În plus, suntem fani ai cărților lui JRR Tolkien”, explică Mincu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Blockchain pe înțelesul oricui
Adrian Dobriță este Head of Engineering&Core Developer la Elrond. Are 34 de ani, deține o licență în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației, și un master în Sisteme avansate de Calcul.
L-am rugat să explice tehnologia blockchain în așa fel încât să poată fi înțeleasă de către oricine. A ales o comparație cel puțin simpatică: „Aș asemăna blockchain-ul cu caietul de datorii de la magazinele din sate, iar pe vânzătoarea de la magazin cu protocolul”.
Doar că, spune el, în blockchain nimeni nu primește nimic pe datorie: plata se face la început, pentru a avea "bani pe caiet", și caietul se poate folosi nu doar pentru a cumpăra din magazin dar și pentru a face operațiuni între cei care sunt notați pe caiet.
„De fiecare dată când X vrea să îi plătească lui Y o sumă de bani, merge la vânzătoare și îi spune să noteze plata pe care vrea să o facă. Vânzătoarea notează pe caiet că X îi plătește lui Y suma S, iar X semnează în dreptul plății, ca să confirme că plata este corectă.
Apoi tot vânzătoarea scade din dreptul lui X suma plătită și o adaugă în dreptul lui Y. Y poate să nu fie notat pe caiet inițial, dar faptul ca X i-a făcut o plată îi va permite și lui, pe viitor, să folosească caietul”, arată Dobriță.
Cu alte cuvinte, blockchain-ul seamănă cu o bază de date cu informații. Și mai e ceva:
„Caietul acesta este un caiet special, el nu poate fi furat, paginile nu pot fi rupte, plățile deja notate nu mai pot fi șterse, iar vânzătoarea nu greșește la calcule niciodată”, explică Dobriță.
Acestea sunt atuurile tehnologiei: informațiile din baza de date nu pot fi deteriorate, modificate în trecut sau șterse.
Sunt (aproape) eterne. Ca elfii :)
Atunci când, indiferent de domeniu, vii și rezolvi primul într-un mod incontestabil o problemă cu care întreaga omenire se confruntă de câteva decenii, practic cel mai special detaliu devine chiar produsul în sine.
Sebastian Marian, Core Developer, Elrond
Produsul
Mi-a luat ceva timp să înțeleg aplicabilitatea blockchain-ului - dar un pas simplu ar fi să vă imaginați o bursă la care poate avea acces oricine - și un tip absolut nou de produse - ai putea cumpăra sau deține o bucățică dintr-un tablou sau dintr-un bloc foarte scump. Asta se întâmplă printr-un proces care se numește tokenizare.
„Ideea tokenizării este același lucru cu ideea bursei - care, în esență, ce face: deschide piața pentru companii, către un grup de investitori mult mai larg. Și investitorii pot împărți o parte din risc, dar și din câștiguri.
Tokenizarea asta face, doar că o face pentru o serie de elemente care nu puteau fi până acum puse pe bursă.
De pildă, eu pot împărți un bloc în 1000 de bucăți, și fiecare om din orice parte a lumii, atâta timp cât are banii pe care eu îi cer, poate să aibă o bucată din blocul respectiv. Și asta se va aplica la aproape tot ce ne putem gândi. Tokenizarea va fi ideea bursei reaplicată cu o granularitate cât mai mare și distribuție globală”, explică Beniamin Mincu.
Adică, se aplică exact același principiu ca al internetului: prin internet ai acces la toate datele și distribuție globală, prin tokenizare vei da acces tuturor oamenilor la ce ai vrea tu să vinzi. Ai avea acces la un pool nelimitat de oameni care să cumpere.
Pentru aproape orice idee ai putea găsi un grup suficient de mare de investitori pentru a merge cu ea înainte. Efectul secundar e că toată economia își schimbă viteza, trece la o viteză mult mai mare, deblocând resurse. Ar putea să aibă un efect mai mare decât al internetului asupra economiei
Beniamin Mincu, CEO Elrond
Fiind în esență o bază de date cu câteva calități specifice, blockchain-ul mai poate fi folosit și pentru alte aplicații.
Dubai a anunțat, de pildă, în 2016, că studiază posibilitatea de a deveni primul oraș guvernat prin tehnologie blockchain - obiectivul fiind o administrație care nu mai folosește hârtia, ci înregistrează datele în blockchain.
De unde și ideea unui cadastru rapid și performant.
Avantajul Elrond e că face toate aceste operațiuni la o viteză mai mare decât orice alt blockchain.
Aplicațiile pe care le folosim zi de zi mă aștept să aibă o componenta blockchain fără ca neapărat aceasta sa fie vizibilă. Piața reclamelor online probabil va fi în întregime regândită pentru blockchain, pentru a balansa intruziunea, cu beneficii pentru utilizatori.
Adrian Dobriță, HEAD OF ENGINEERING&CORE DEVELOPER
Echipa
„Am strâns aici o echipă care poate construi rachete, și asta nu e o glumă. Putem rezolva o problemă matematică extrem de complexă și una de inginerie destul de complexă.
Și am construit o echipă care îmbină state of the art-ul din matematică, inginerie, criptografie, teoria jocurilor, economie de mai multe feluri și user experience - adică și partea aceasta, de ce fel de experiențe își dorește omul”, povestește Beniamin Mincu.
Printre valorile pe care le-a căutat la fiecare membru al echipei sunt adaptabilitatea și capacitatea de a învăța ceva nou foarte rapid. Și un fel de știință internă a faptului că orice problemă are o rezolvare, chiar dacă asta presupune mai multă muncă sau adoptarea uneor idei neașteptate.
De altfel, colegul său, Adrian Dobriță, spune că o provocare prin care a trecut la Elrond a fost să renunțe complet la prima variantă, prototip.
„Una din deciziile foarte sensibile, atunci când a fost luată, și la care am contribuit, a fost să renunțăm la versiunea de prototip pentru care am lucrat aproape 6 luni și care era destul de avansată din punct de vedere al funcționalității, pentru a dezvolta varianta de testnet care va deveni apoi mainnet, de la zero, într-un limbaj diferit, cu care nici unul din noi nu era familiar.
Motivul pentru care am luat această hotărâre a fost în primul rând faptul că am ajuns la niște limitări ale limbajului și librăriilor existente în java, limbajul în care am dezvoltat prototipul”, spune el.
Rezultatul a fost o îmbunătățire de 40 de ori față de prototip.
Cred că cea mai bună abordare este ca pentru fiecare eșec să te asiguri că ai înțeles care au fost cauzele, să acționezi pentru a le evita pe viitor și să mergi mai departe. Un alt lucru în care cred este că fuga de decizii este mai rea decât luarea unei decizii, fie ea și greșită.
Adrian Dobriță, Head of Engineering&Core Developer
Viitorul
Elrond este listată pe cea mai mare platformă de exchange de criptomonede din lume: Binance.
„Știam dinainte că procesul de a ajunge listați pe Binance este foarte dificil și costisitor, dar o listare la ei ne-ar fi oferit un grad mare de încredere, problemă cu care ne-am confruntat la început, fiind un startup pornit în România.
Din momentul acela am știut că avem în față o oportunitate uriașă, așa că toată echipa și-a dublat eforturile. A fost ca un "level up" pe care l-am avut în toate direcțiile, pe marketing, business development, comunitate, comunicarea în afara și cu Binance în special, pentru că aveau un proces de selecție foarte riguros”, explică Adrian Dobriță.
În final, Binance a devenit partener și investitor în Elrond.
În prezent, rețeaua este în testare: a invitat pe oricine dorește să încerce atacuri asupra ei.
„Vrem să vedem când funcționează bine, care sunt limitele ei. Băieții noștri lucrează non-stop. Am avut atacuri care au fost efectuate cu succes. Asta înseamnă că cineva încearcă să ia oricare dintre bucățile de software, să le folosească dincolo de ce au fost ele intenționate.
Și au reușit atacurile, și după fiecare atac, a doua zi, software-ul a fost rescris ca să patch-uim și împotriva acțiunii respective. Am avut atacuri interesante, nimic critic”, explică Beniamin Mincu.
Un atac critic, mai adaugă el, ar însemna că baza de date și-ar pierde proprietățile sau oamenii ar risca să-și piardă banii. Asta nu s-a întâmplat.
Rețeaua Elrond va fi lansată oficial în 30 iulie.
De multe ori, când apar diferite probleme tehnice la care nu găsim un răspuns imediat, ne șicanăm cu expresia: “am nimerit și noi să lucrăm la o monedă de doi lei”.
În realitate, cu toții ne-am dori ca o monedă Elrond (ERD) să ajungă la valoarea de doi lei, pentru ca asta ar însemna top trei în lume în acest domeniu.
SEBASTIAN MARIAN, CORE DEVELOPER, ELROND
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this