Florian Costache (în sacou cărămiziu) a absolvit Școala de Ofițeri de la Băneasa în 1980 și este finul omului de afaceri George Constantin Păunescu. Foto: Arhiva CES
Florian Costache (în sacou cărămiziu) a absolvit Școala de Ofițeri de la Băneasa în 1980 și este finul omului de afaceri George Constantin Păunescu. Foto: Arhiva CES
28/06/2016
Florian Costache, alungat prin Ordonanță de la șefia Consiliului Economic și Social
Consiliul Economic și Social (CES) ar putea avea un nou președinte în luna august, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate în ședința de marți a Guvernului.
În prezent, funcția de președinte al CES este ocupată abuziv de Florian Costache, reprezentant al Patronatului Național Român (PNR), al cărui mandat a expirat în 2013. El a devenit incompatibil în urma unei sentințe definitive că a făcut poliție politică.
Potrivit Ordonanței de Urgență – inițiată de Ministerul Muncii și avizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic -, membrii plenului CES sunt considerați demiși după 30 de zile de la intrarea în vigoare a OUG. Un nou plen trebuie să fie constituit până la expirarea acestui termen.
Deși mandatele celor 45 de membri au expirat în 2013, CES nu a reușit să-și reînnoiască plenul și funcționează doar cu două părți: sindicate și patronate – fără reprezentanți ai societății civile.
PressOne a scris pe larg, în luna martie a acestui an, despre abuzurile de la vârful acestui organism constituțional, a cărui misiune este să avizeze actele normative în domenii esențiale precum fiscalitatea, relațiile de muncă sau politicile salariale.
*
Candidatul pentru funcția de președinte va fi propus, de data aceasta, de către organizațiile sindicale, potrivit unei cutume interne a CES. Acestea însă nu au ajuns încă la un acord în acest sens.
Unul dintre candidați este Liviu Apostoiu, vicepreședinte al Cartel Alfa, dar în cursă intră și Marin Florian, președintele Organizației de Tineret din cadrul Blocului Național Sindical (BNS), precum și Iacob Baciu, liderul Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Nu există unanimitate pentru un reprezentant. Dacă nu vom reuși să facem o singură nominalizare, vom intra mai multe persoane la votul plenului. Eu sper să ajungem la un numitor comun în perioada care ne-a rămas”, a declarat Liviu Apostoiu.
Florian Costache nu doar că nu va mai putea fi președinte, dar nu va mai face parte nici din plen, deoarece, din 2013, legea interzice accesul persoanelor care au făcut poliție politică.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, plagiat cu repetiţie
Mai multe articole ştiinţifice semnate de Marilen Pirtea ca prim autor au probleme etice. De curând, el făcea apel la curăţirea învăţământului.
În ședința de marți, 28 iunie, 18 dintre cei 26 de membri ai plenului CES au votat pentru înlăturarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la dezbaterea Ordonanței care deblochează activitatea instituției.
„Au votat pentru discutarea OUG doar 6 membri ai sindicatelor și doi reprezentanți ai patronatelor”, a declarat Liviu Apostoiu, prezent la ședință.
Pentru că societatea civilă nu este reprezentată în plen, CES nu poate acorda avize consultative proiectelor de lege, doar să emită puncte de vedere.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Plenul CES are 45 de membri cu mandat de 4 ani: 15 pentru fiecare dintre cele trei părți – patronate, sindicate și ONG-uri. Potrivit legii, dezbaterile în plen, inclusiv activitatea de avizare, se realizează în prezența a cel puțin 24 de membri.
*
Ordonanța de Urgență adoptată marți stabilește și modul în care sunt împărțite locurile între organizațiile care au reprezentanți în CES.
„Fiecare confederaţie sindicală şi patronală reprezentativă la nivel naţional are de drept un loc în plenul Consiliului Economic şi Social. Repartizarea celorlalte locuri disponibile, până la concurența numărului de 15 locuri, se face prin consens. Dacă nu se realizează consensul, repartizarea se face prin vot, în cadrul fiecărei părţi, cu majoritate de trei pătrimi din numărul total al organizaţiilor ce constituie respectiva parte”, se arată în OUG.
Timp de trei ani, reprezentanții patronatelor n-au reușit să ajungă la o înțelegere privind împărțirea locurilor și au refuzat să-și depună dosarele pentru validarea noilor membri ai plenului, blocând astfel activitatea CES.
„Din partea sindicatelor sunt avizați 14 reprezentanți, din partea societății civile, tot 14, iar din partea patronatelor, doar doi”, a declarat Radu Nicosevici, membru CES din partea Academiei de Advocacy.
Situația a fost reclamată inclusiv la Parchet, printr-o plângere depusă de Mihai Dragoș, membru CES din partea Consiliului Tineretului din România (CTR).
„Plângerea noastră nu a fost nominală, ea privește suspiciuni de abuz în serviciu și constituirea de grup infracțional, pentru că nu este normal ca membrii patronatelor să se înțeleagă ca să nu-și depună dosarele spre validare. Dacă patronatele vor continua și acum să blocheze constituirea noii structuri, suspiciunile noastre se confirmă”, spune Mihai Dragoș.
El a adăugat că își dorește ca, după stabilizarea noii structuri a CES, să facă demersuri pentru o amplă revizuire a legii de funcționare a instituției:
„Prioritară este deblocarea CES-ului, dar nu suntem foarte fericiți nici cu modalitatea de desemnare a membrilor societății civile”.
În prezent, cei 15 reprezentanți ai ONG-urilor sunt numiți de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Adică statul selectează societatea civilă, ceea ce e o contradicție în termeni.
Și, dacă patronatele și sindicatele sunt triate după criterii clare, criteriile de selecție a ONG-urilor sunt netransparente, iar reprezentativitatea celor numiți este discutabilă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this