Gabriela Firea a lansat tema, PSD o folosește pentru a manipula pe Facebook Foto Lucian Muntean

Fake news marca Firea-PSD cu „blocarea testării” în București și incidența COVID-19

Sub 0,1% din populație a fost expusă infectării cu COVID-19. Asta e realitatea pe care Guvernul vrea s-o ascundă prin blocarea testării în București!” Așa începe un anunt postat pe pagina de Facebook a PSD, anunț plasat direct în inima publicului conspiraționist, care nu crede că există boala COVID-19.

Însă PSD minte. 

Am mers pe firele poveștii „testarea interzisă din București” Și am descoperit că e o intoxicare pornită de la edilul Bucureștiului, Gabriela Firea, și Antena 3. 

Postarea de pe pagina de Facebook a PSD

Suveica afirmațiilor

În 29 iunie, seara, Gabriela Firea anunță în direct, la postul de televiziune Antena 3, că din 4600 de persoane testate în București, doar 4 au fost pozitive la COVID-19.

În știrea care apare pe site-ul antena3.ro, se mai adaugă un detaliu: „Campania de testare pe care Gabriela Firea a inițiat-o în București a fost blocată de Ministerul Sănătății, pe motiv că nu există aviz de la DSP”. 

A doua zi dimineața e rândul Olguței Vasilescu să dea nuanțe noi poveștii, cu o postare proprie de Facebook:

Doar 4 din 4600 de persoane testate sunt bolnave. Testare facuta cu aparatura performanta, dupa toate regulile si regulamentele nationale si internationale… Si atunci de unde cifrele prezentate zilnic de Grupul de Comunicare Strategica?”, scrie Vasilescu (am păstrat ortografia folosită de politicianul PSD, n.r.).

Mulți dintre comentatori adaugă că acesta este motivul pentru care a fost interzisă sau blocată testarea în București. Câteva ore mai târziu, apare și postarea de pe pagina PSD, care reia povestea cu „blocarea testării” și „realitatea pe care Guvernul o ascunde”. 

Tot marți dimineață, Mediafax difuzează o știre nesemnată în care anunță, însoțind declarațiile Gabrielei Firea de la Antena 3, că programul de testare „în masă” demarat de PMB, și care se numește „Sunt imun la Covid”, în care ar fi fost deja testați 4.600 de cetățeni, a fost interzis să se desfășoare pe Arena națională. 

Ce e adevărat și ce nu

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

PMB are mai multe programe de testare în contextul pandemiei de COVID-19, aprobate prin Hotărâri ale Consiliului General al municipiului București.  Gabriela Firea s-a referit, în emisiunea de luni seara, la testele realizate în proiectul Testăm pentru București, în valoare de 2.233.000 de lei.

Potrivit documentației aprobate de consilieri, în acest program pot fi testați bucureștenii care NU prezintă simptome ale infectării cu SARS-CoV-2, așa cum sunt descrise ele în metodologia Institutului Național de Sănătate Publică, și se înscriu voluntar pentru testare.

Testele aplicate în acest program sunt de tip RT-PCR, care presupun recoltarea de exsudat nazofaringian și faringian.

Aceste testări se derulează în continuare – și despre datele din acest program vorbea Gabriela Firea la Antena 3. 

Ce a interzis DSP a fost testarea de la Arena Națională: unde nu se derulau teste de tip RT-PCR, ci din cele cu anticorpi.

Aceste teste nu sunt de tip RT-PCR, ci din cele care folosesc o picătură de sânge recoltată de la bucureșteni. În plus, ele nu pot să spună dacă ai sau nu boala COVID-19, ci doar să pună în evidență dacă ai anticorpi pentru virusul SARS-CoV-2. Acesta este programul „Sunt imun la COVID?”.

Potrivit informațiilor oferite presei, în cadrul programului „Sunt imun la COVID?” au fost testate doar 500 de persoane, apoi procedura a fost suspendată pentru că DSP București a refuzat să autorizeze Arena Națională ca loc de testare. 

Nu am putut identifica niciunde pe site-ul PMB un proiect aprobat de Consiliul General referitor la acest program, de testare anticorpi. 

De altfel, el se desfășoară prin primăriile de cartier, după cum se explică pe site-ul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Dacă citiți cu atenție descrierea programului, veți vedea că la final, el se transformă din „program” în „studiu”. Adică ceva cu pretenții științifice. 

De altfel, și PSD numește rezultatele testărilor „studii”. 

Cu alte cuvinte, folosindu-se de canale media, Firea și PSD au încercat să acrediteze ideea că marea testare din București a fost interzisă/blocată de Ministerul Sănătății și DSP, scopul fiind acela de a ascunde cetățenilor României că numărul de infecții cu COVID-19 este mic, și, deci, n-ar fi justificat starea de urgență, și nici cea de alertă.

Însă ceea ce Ministerul și DSP au interzis a fost recoltarea de probe de sânge pe Arena Națională, pentru testarea de anticorpi, în timp ce rezultatele anunțate de Firea luni seara la Antena 3 se referă la alt program de testare.

PMB derulează și alte programe de testare precum Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă, care, potrivit proiectului de Hotărâre, efectuează teste RT-PCR, valoare programului fiind de 633.000 lei.

Ce relevanță au, totuși, cifrele oferite de Firea?

Dacă aceste 4600 de teste sunt teste de tip PCR și oamenii sunt veniți voluntar, rezultatul e irelevant pentru absolut orice fel de populație. Nu e decât un bâlci, că nu pot să-i spun altfel”, a explicat pentru PressOne sociologul Dani Sandu.

El a mai menționat că, oricum, și dacă acești 4600 ar fi fost eșantionați corect din punct de vedere sociologic, rezultatele ar fi fost valide doar pentru populația Bucureștiului.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...