Compania Națională Loteria Română SA, sediul central din București. Foto Lucian Muntean

Compania Națională Loteria Română SA, sediul central din București. Foto Lucian Muntean
01/07/2025
Loteria Română are de 4 ori mai mulți angajați decât sedii. Salariile au crescut cu 70 de milioane de lei, de la pandemie până azi
Loteria Română a majorat cheltuielile cu salariile angajaților cu peste 70 de milioane de lei în ultimii patru ani, potrivit unui răspuns oficial transmis redacției. Compania are 2.300 de angajați și 842 de spații proprii, cifre mult disproporționate comparativ cu alte state europene, care au mai multe spații și mai puțini angajați care le gestionează.
- În prezent, din cele 842 de agenții la nivel național, 155 sunt spații închiriate, potrivit unui răspuns oficial transmis la solicitarea PressOne. Costul lunar al chiriilor se ridică la aproximativ 500 de mii de lei, adică în jur de 6 milioane de lei anual.
- Departe de modelul altor state europene, unde loteriile contribuie semnificativ la bugetul public, Loteria Română operează ca un aparat greoi, cu cheltuieli ridicate de personal și un nivel redus de transparență.
- Loteriile din Franța, Spania și Italia investesc masiv în platforme online și au fiecare, câteva zecii de mii de puncte de vânzare și mai puțini angajați.
- Cele mai mari salarii sunt ale personalului din domeniul IT, deși rețeaua Loteriei este în continuare majoritar în spații fizice; Majoritatea angajaților însă primesc salariul minim.
- Întrebată ce măsuri de eficientizare sau digitalizare are în vedere, Loteria Română a evitat să ofere un răspuns concret.
Loteria Română are 842 de spații și de 4 ori mai mulți angajați
Compania de stat se află în subordinea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului și funcționează printr-o structură de nouă sucursale zonale. Fiecare dintre acestea are arondate puncte de lucru județene.
În total, loteria operează 842 de spații, dintre care 687 se află în proprietatea companiei, iar 155 sunt spații închiriate. Costul lunar al chiriilor se ridică la aproximativ 500 de mii de lei, adică peste 6 milioane de lei anual, conform informațiilor furnizate redacției.
Din 2025, programul de guvernare al Guvernului Bolojan prevede creșterea taxelor pentru industria jocurilor de noroc, descentralizarea autorizării și taxe speciale la nivel local.
Dintre județele cu cele mai multe agenții ale loteriei se numără: București (70 de sedii), Argeș (36 de sedii), Prahova (35 de sedii) și Cluj (34 de sedii).
În cadrul companiei de stat, cei mai mulți angajați (1.609) sunt vânzători sau agenți ai loteriei (personal operativ), 697 lucrează în zona administrativă (TESA), iar conducerea este formată din 15 persoane. Raportul este de aproximativ 1 angajat din zona administrativă la fiecare 2,3 agenți de vânzări.
Această structură de personal a generat, de la an la an, creșterea cheltuielilor pentru un număr redus de angajați și a alimentat nemulțumirea majorității personalului, care este plătită cu salariul minim.
De exemplu, între anii 2020 și 2024, cheltuielile companiei cu personalul au crescut cu aproape 70 de milioane de lei, ajungând anul trecut la un buget de 228,7 milioane de lei, adică cu cu 44% mai mare față de anul 2020:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
- 2020: 158.661,62 lei;
- 2021: 172.801,99 lei;
- 2022: 192.273,76 lei;
- 2023: 224.798,81 lei;
- 2024: 228.740,42 lei.
Dintre serviciile pe care le oferă Loteria Română, cele mai mari venituri în 2024 au fost produse de loto 6/49, videoloterie și joker.
Potrivit raportului anual din ultimul an, Loteria Română a avut venituri în valoare de aproximativ 1.3 miliarde de lei și cheltuieli de 1.1 miliarde de lei.
Conform legii, profitul anual al Loteriei Române este direcționat către bugetul de stat, iar 2% din încasările companiei merg către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii din 2005. Din fondurile colectate pe parcursul unui an, instituția sprijină manifestații culturale pentru toate categoriile de public, precum festivaluri, evenimente multiculturale și interdisciplinare, expoziții, concerte, reprezentații de teatru, spectacole, performance-uri etc, prin concursuri de finanţare pe care le organizează.
Apă cu TVA și rușine: cât costă să-ți fie sete într-un restaurant din România?
O investigație de vară printre meniuri, legi și tăceri. Între robinet și sticlă: cât costă, de fapt, să-ți fie sete în România?
VIDEO Sute de milioane de euro pentru cel mai amplu proiect de infrastructură la malul mării:„Utilizăm metode pe care le folosea Ceaușescu în anii '70”
PressOne a mers la malul mării pentru a înțelege ce părere au localnicii, turiștii și actorii economici despre cel mai amplu proiect de reabilitare costieră.
Topul salariilor în companie: cine câștigă cel mai mult
Din cei 2.300 de angajați din companie, specialiștii în domeniul IT au cele mai mari venituri.
Potrivit datelor furnizate, în 2024, cel mai bine plătit angajat al companiei este un proiectant de sisteme informatice, cu un venit brut de peste 400 mii de lei (aproximativ 33,5 mii de lei pe lună). Alți programatori sau ingineri software au încasat între 299 de mii și 360 de mii de lei brut, anual.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe de altă parte, anul trecut, 84% dintre salariaţi (din toate categoriile, de la lucrător necalificat până la angajaţi calificaţi, cu studii superioare) erau plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, deşi Loteria Română înregistrează un profit semnificativ an de an, scrie Economica.net.
PressOne a întrebat compania ce măsuri a implementat pentru eficientizarea rețelei și a personalului administrativ pentru perioada 2020 și 2024, dar și despre strategiile de digitalizare.
Loteria Română răspunde evaziv. Susține că „are stabilite prin Programul de Activitate aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor obiective strategice” și că acestea includ „acțiuni concrete, termene și indicatori de performanță”. Nu sunt menționate însă, niciun fel de măsuri specifice privind reducerea numărului de sedii sau trecerea la un model digital.
Platforma online LOTO: 4 ani până la implementare
În ultimii ani, Loteria Română și-a asumat diferite proiecte de digitalizare și modernizare a sistemelor de operare care au termen de îndeplinire până la finalul anului 2026. Platforma digitală a Loteriei Române însă este în continuare rudimentară, comparativ cu alte loterii europene, unde componenta online este dominantă.
De exemplu, abia anul trecut s-a lansat platforma online a Loteriei Române pentru jocurile de noroc online, anunțată din 2020 și cu lungi întârzieri de implementare. Prin comparație, Loteria din Georgia anunța propria platformă online în 2012.
În prezent, serviciile oferite de companie prin intermediul aplicației sunt: Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, în limita premiilor în valoare de maxim 100 de lei.
Conform comunicatelor oficiale, Loteria Română își propună până la finalul anului să crească valoarea premiilor pe care o pot încasa jucătorii online.
Ce fac alte loterii din Europa
Loteria Română face parte din organizații internaționale precum European Lotteries (EL) și World Lottery Association (WLA), care reunesc operatorii autorizați de jocuri de noroc, pe baza principiilor responsabilității, integrității și transparenței.
În timp ce Loteria Română păstrează un model centrat pe rețeaua fizică, alte loterii europene au trecut la un sistem mixt, cu accent pe digitalizare. Câteva exemple sunt:
- Franța (La Française des Jeux – FDJ) a raportat în 2023 venituri de peste 2,6 miliarde euro, iar aproape 15% dintre acestea provin din canale digitale. Compania are o rețea de ~30.000 de puncte de vânzare, dar investește masiv în platforme online și aplicații mobile.
- Spania (SELAE) are peste 10.000 de puncte fizice, dar un aparat administrativ foarte redus – sub 500 de angajați la nivel central.
- Italia (Sisal) are peste 2.300 de angajați, dar aceștia sunt concentrați în departamente IT, digital și retail. Sisal operează aproximativ 37.000 de puncte fizice și deține un „innovation lab” pentru dezvoltare digitală;
- Ungaria. Potrivit site-ului loteriei de stat, compania are 7.500 de sedii fizice și 1.850 de angajați.
Editor: Luiza Popovici

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this