George Simion prezintă aplicația pe holurile Parlamentului. Captură de ecran via Youtube
George Simion prezintă aplicația pe holurile Parlamentului. Captură de ecran via Youtube
30/01/2024
Exclusiv. Dezvoltatorii aplicației AUR, prin care partidul atrage noi membri, conectați la banii SRI și MAE
PressOne a studiat timp de o săptămână aplicația partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Ne-am uitat la trecutul societății care a dezvoltat aplicația și am descoperit contracte cu instituții din subordinea SRI și un fondator care se află în conducerea unei companii desemnate de ministerul de Externe să combată dezinformarea.
Am descoperit, de asemenea, că un utilizator ar fi folosit identitatea lui Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor de Transport și unul dintre liderii protestelor din ultima perioadă, pentru a atrage peste 1.000 de oameni către aplicație. Reprezentanții AUR nu s-au arătat prea deranjați de potențialul furt de identitate.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Creatorii aplicației au colaborat în trecut și cu SRI
Lansată în vara anului trecut, scopul declarat al aplicației AUR este de a ajuta partidul să țină legătura cu membrii și simpatizanții săi, dar și de a-i organiza într-un mod mai eficient. Un reportaj Libertatea din august 2023 și un manual de pe site-ul partidului descriu, pe larg, felul în care funcționează.
George Simion susținea în vară că aplicația AUR a fost dezvoltată de o companie românească numită SC Spark Consult SRL. Societatea comercială a fost înființată în 2008, în municipiul Focșani, de doi bărbați: Cristian Săvescu și Flavius Burcă. Site-ul companiei vorbește despre un singur produs: Spark OneData, „prima platformă integrată de procesare și analiză Big Data din România”.
„(...) în care datele sunt ușor de captat din orice fel de surse și pe care se pot face diverse analize pentru a descoperi clasificări și relaționări între date”, continuă descrierea de pe site.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Printre clienții Spark Consult afișați se numără companii precum Siveco, Arnia Software, Amplexor, S&T și Consiliul Concurenței. Un alt client, despre care site-ul companiei însă nu vorbește, este Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA). ITA este o instituție care se află în subordinea Serviciului Român de Informații și are scopul de a dezvolta „tehnologie care să fie utilizată în misiunile de culegere de informații”.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ITA a cumpărat de la Spark Consult, prin achiziție directă, un „pachet software Proxy residential” în valoare de 95 de mii de lei. Asta se întâmpla în decembrie 2022. Un an mai târziu, Spark Consult și ITA încheiau un contract similar, în valoare de 54 de mii de lei.
Pe 21 august 2023, Libertatea publica o anchetă care atrăgea atenția că aplicația AUR a suferit o scurgere de informații și datele personale ale celor care au instalat-o (17 mii de români), inclusiv ale lui George Simion, au fost expuse public. Într-un punct de vedere transmis telefonic, Flavius Burcă a precizat pentru PressOne că nu poate vorbi despre ce s-a întâmplat atunci cu aplicația și că AUR a fost un simplu client, fără a exista o relație personală între el și Simion.
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu hipnotizează România. Scârbiți de oferta democratică a partidelor, românii au votat direct cu Rusia
Călin Georgescu reușește, în 2024, un scor apropiat de cel al lui Vadim Tudor în 2000: aproape 23% dintre românii care s-au dus la vot au votat cu el, un outsider al politicii românești care promite o Românie suverană, nealiniată, întoarsă către sufletul românesc și inima aia care cântă doine pe un picior de rai, pe care el însuși vine călare pe un cal alb. Nu glumesc, fix așa arată un clip de promovare al acestui candidat.
Un institut din subordinea SRI a colaborat de mai multe ori cu firma care a dezvoltat aplicația AUR. Captură de ecran via SEAP
O altă companie în care sunt sau au fost implicați Flavius Burcă și Cristian Săvescu, Mware Solutions, era aleasă în octombrie de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a dezvolta o platformă care să combată dezinformarea cu ajutorul inteligenței artificiale.
Flavius Burcă este actualul director tehnic al companiei, iar Cristian Săvescu a fost directorul său executiv timp de 7 ani, din 2012 până în 2019. PressOne a scris pe larg despre implicarea companiei în piața de criptomonede și despre acuzațiile de fraudă care i s-au adus de-a lungul anilor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Cum luptă Ministerul român al externelor cu dezinformarea și feicniuz – ul? Angajând o companie care a înșelat o grămadă de lume cu cryptomonede”, acuza Gheorghe Piperea, coordonatorul AUR pentru campania de la europarlamentare, într-o postare de pe Facebook care între timp a dispărut.
Cum funcționează aplicația AUR
După ce descarci aplicația AUR, trebuie să-ți faci un profil care atrage automat calitatea de „simpatizant”. Odată ce ai creat contul și te-ai logat, primul lucru care sare în ochi este modul în care platforma „gamifică” interacțiunea cu partidul, în sensul că aproape fiecare acțiune pe care o întreprinzi în interiorul ei te ajută să câștigi „puncte”.
De exemplu, când achiziționezi un pachet de susținere a partidului (unul costă 100 de lei, al doilea 1.500 și ultimul 5.000 de lei), primești un număr de puncte. Conform manualului aplicației, cumpărarea pachetului standard, de 100 de lei, îți va aduce 2 puncte. Cel de 1.500 de lei (sau de argint) îți va aduce 5 puncte, iar cel de 5000 de lei (de AUR) 10 puncte.
Completarea profilului cu date personale (CNP, serie și număr de buletin, adresă de domiciliu, telefon etc) și despre experiența profesională/educațională se traduce, de asemenea, în puncte. Dacă pe lângă asta ai achiziționat și un pachet de susținere, vei avansa de la gradul de simplu utilizator/simpatizant la cel de „Suporter Începător”.
În august 2023, George Simion declara pentru Libertatea că odată ce ai dat bani, devii și membru al partidului, însă n-a răspuns solicitării PressOne de a explica dacă acest lucru mai este valabil și cum ar funcționa, mai exact, tot procesul.
Astăzi, secțiunea „Adeziune” a site-ului AUR te îndeamnă să descarci aplicația și să te înscrii în partid prin ea
Ca să avansezi mai departe în grad („Suporter activ” și „Suporter experimentat” sunt următoarele două), trebuie să înscrii membri, să participi la evenimente locale/naționale anunțate de aplicație, să semnezi petiții, să votezi în consultări organizate de partid, să te afiliezi unei echipe și să creezi la rândul tău o echipă. Afilierea la o echipă te transformă în „jucător”, iar crearea unei echipe în „căpitan”.
„Echipele reprezintă forma de asociere a unui grup de persoane pe Platforma AUR. O echipă, pentru a fi validată, trebuie să aibă în componență minim patru suporteri cooptați, care, odată cu validarea echipei, vor primi rangul de jucători”, se arată în manualul aplicației.
PressOne testează aplicația și descoperă un potențial furt de identitate
La începutul săptămânii trecute, testăm aplicația. Studiem meniurile ei și ne sare în ochi unul anume, cel intitulat „Clasamente”. Secțiunea este împărțită în trei, astfel că poți vedea care sunt cei mai activi „Suporteri” și „Recrutori” ai aplicației, dar și cele mai active „Echipe”.
Locul în clasament este dictat de punctajul obținut de utilizatori/echipe ca urmare a activității de promovare și susținere a partidului. În secțiunile „Suporteri” și „Recrutori” observăm că primul loc este ocupat de un nume familiar: Augustin Hagiu.
Ca să ajungi atât de sus în top, trebuie să acumulezi multe puncte, iar pentru a acumula puncte multe, trebuie să fii foarte activ și să atragi oameni noi către aplicație și partid. Nu este suficient să umpli vistieria partidului prin cumpărarea pachetelor de susținere, pentru că achiziționarea acestora îți poate aduce un maximum de 17 puncte într-un an. Domnul „Hagiu” din Botoșani figura în clasamente cu 1017 puncte.
Aplicația spune că domnul Hagiu ar fi din municipiul Botoșani, însă cel cu mai multă notorietate conduce Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și este din Prahova, nu din Botoșani. În ultimele săptămâni, numele lui a fost asociat cu protestele organizate de fermieri și transportatori în toată țara. Mai multe publicații și televiziuni l-au pus pe lista principalilor lideri ai protestelor, iar ziarul Gândul a susținut că ar urma să candideze la europarlamentare din partea AUR și că ar fi participat la organizarea mișcărilor de stradă pentru a servi interesele partidului.
Liderul FORT a negat speculația în repetate rânduri, recunoscând, însă, că este un susținător și votant al formațiunii conduse de George Simion.
Domnul Hagiu din AUR Botoșani nu există
PressOne a stat de vorbă cu mai mulți membri sau foști membri ai AUR Botoșani pentru a afla cine se află în spatele contului fruntaș din aplicația partidului. „Să fie doar o coincidență de nume?”, ne-am întrebat. Însă, fie că ne-am declinat sau nu calitatea de jurnaliști, răspunsul pe care l-am primit a fost mereu același: chiar dacă ar exista cineva cu acest nume undeva prin Botoșani, cu siguranță nu este membru al organizației AUR din județ.
Așa arăta unul dintre clasamentele aplicației pe 22 ianuarie. Între timp, Hagiu din Botoșani a devenit Unitatea Națională Viitorul României
Un domn care a coordonat AUR Botoșani din august 2022 până în septembrie 2023 susține că nu a avut niciodată contact cu domnul Augustin Hagiu, deși, spune el, cunoaște personal 95% din membrii organizației locale.
„Nu-l cunoaște nimeni la Botoșani. Când am văzut câte puncte are în aplicație, am bănuit că a «hack-uit» cumva aplicația”, speculează fostul lider al organizației. Afirmațiile sale sunt confirmate pentru PressOne atât de lidera actuală din județ, Ariadna Cârligeanu, cât și de Ciprian Ignătescu, coordonatorul AUR din municipiul Botoșani: nu există niciun membru AUR care să poarte numele „Augustin Hagiu”.
Pentru a lămuri dilema, nu ne rămâne decât să-l contactăm pe liderul Federației Operatorilor Români de Transport. Îi comunicăm descoperirea noastră printr-un mesaj pe WhatsApp și în scurt timp ne sună chiar dumnealui. Undeva prin august sau septembrie 2023, povestește el, cineva din AUR Prahova l-a sunat pentru a-l întreba dacă este adevărat că face parte din structura de la Botoșani, pentru că i-ar fi găsit numele în aplicație.
„M-a întrebat dacă n-aș vrea eu mai degrabă să fiu la Prahova, că toată lumea știe că-s ploieștean. Și așa este, dacă era să fac recrutări, făceam măcar la mine, în Prahova. Iar acum locuiesc oricum în Brașov, conform buletinului și adresei.
Am dat niște telefoane și am aflat că în spatele contului este un transportator mic, cu un camion sau două. Cei de la Prahova au săpat și au zis că-l cheamă Dan sau Dănuț, numele de familie n-au vrut să mi-l dea. Deci un transportator care nu-și dă seama cât rău poate să facă a folosit numele meu”, explică liderul FORT.
De-a lungul timpului, Hagiu a făcut parte atât din Partidul România Unită, cât și Partidul Umanist Social Liberal (formațiunea lui Dan Voiculescu), dar spune că la ora actuală nu este înscris în nicio formațiune politică. În timpul interviului telefonic luat de PressOne recunoaște din nou că este un simpatizant AUR și va vota partidul la următoarele alegeri, însă neagă că ar intenționa să facă parte din el sau să candideze la alegeri pe listele sale.
Mai departe, PressOne a încercat să confirme dacă există un transportator pe nume Dănuț/Dan care face politică în cadrul AUR Botoșani. Ciprian Ignătescu, coordonatorul AUR din municipiul Botoșani, spune într-un mesaj transmis pe Facebook că el și colegii săi n-au nicio informație despre un transportator „Dănuț” care ar fi activ în organizația locală a partidului. Iar până la ora publicării acestui articol, AUR Prahova încă n-a dat curs solicitării PressOne de a dezvălui cine i-ar fi furat identitatea lui Augustin Hagiu.
Augustin Hagiu se transformă în Unitatea Națională Viitorul României
La câteva zile după ce începem interpelările, Augustin Hagiu de la Botoșani devine brusc „Unitatea Națională Viitorul României”. Este același cont, pentru că își păstrează punctajul și locul fruntaș în cele două clasamente. La fel de brusc apare și o poză de profil: un steag AUR cu o cruce în mijloc și sloganul „Credința, Națiunea, Familia, Libertatea” inscripționat în jurul crucii.
După ce am început să punem întrebări, Augustin Hagiu a devenit Unitatea Națională Viitorul României
Aflăm că echipa de suport tehnic a fost notificată în privința situației. Aparent, nici membrii echipei nu știu cui îi aparține contul, pentru că persoana din spatele lui n-a figurat niciodată cu numele real. Au încercat să-l/s-o contacteze prin numărul din aplicație, pentru a organiza un eveniment, însă n-a răspuns niciodată.
Dar situația nu pare să-i deranjeze, pentru că, aparent, toate cele 1.017 puncte au fost acumulate prin înscrierea a peste 1.000 de persoane în aplicație. Așadar, persoana din spate n-a cumpărat niciodată un pachet de susținere, n-a înființat sau făcut parte din echipe, n-a participat la evenimente, n-a votat inițiative și nu și-a completat niciodată profilul cu detaliile personale. Iar ca toate acele înscrieri să devină valide, cele peste 1.000 de persoane au trebuit să accepte invitația de a descărca aplicația și să-și creeze conturi în ea.
PressOne a trimis o solicitare către conducerea partidului, pentru a înțelege, printre altele, dacă George Simion cunoștea sau nu trecutul firmei cu care a colaborat, relația pe care o are cu patronii acesteia, dar și de ce aplicația tolerează un potențial furt de identitate.
„Demersul dumneavoastră, așa-zis jurnalistic, de a asocia activitatea altor entități juridice cu cea a partidului AUR este în mod vădit făcut cu rea-credință și îi lipsește profesionalismul jurnalistic. Partidul AUR a contractat serviciile unei societăți comerciale românești, pe care a plătit-o din bani proprii, pentru a realiza o aplicație. Răspunderea celor care o folosesc în mod ilegal, dacă este cazul, le aparține exclusiv acestora”, au transmis reprezentanții AUR într-un răspuns oficial.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this